Luchtfotografie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Iemand vindt dat de tekst van Luchtfoto in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Keulen, gezien vanuit een Autogiro

Luchtfotografie is het maken van foto's vanuit de lucht. Hiervoor kan de fotocamera vanuit een luchtvaartuig zoals een vliegtuig gebruikt worden. Ook worden wel luchtballonnen, raketten of vliegers gebruikt waar de afstandsbedienbare camera dan aan- of onder bevestigd wordt. Ook een parachutist kan luchtfoto's maken tijdens zijn 'val'. Een simpele en doeltreffende manier is luchtfotografie vanaf een heel hoog statief. Dit wordt ook wel hoogtefotografie genoemd.

Om luchtfoto's vanuit een vliegtuigje te maken, is een vergunning nodig. Ook mogen geen militaire terreinen worden gefotografeerd. Bij gebruik van een hoog statief of een vlieger is geen vergunning nodig. Vliegers mogen echter nooit hoger vliegen dan honderd meter en helemaal niet in militaire laagvlieggebieden of binnen een straal van vijf kilometer van een luchtvaartterrein.

Luchtbeelden kunnen gebruikt worden om kaarten (cartografie) en bioscoopfilms te maken. De informatie kan ook ingezet worden voor spionage of verkeersgeleiding. Dit gebeurt met zogenaamde restitutietoestellen, vaker analytische uitwerkapparaten genoemd. De luchtfoto's dienen dan niet oblique (schuin) maar recht van boven genomen te zijn; ze kunnen dan via hun stereo-eigenschappen verwerkt worden. Zie ook: Fotogrammetrie.

Luchtfoto's kunnen ook worden gebruikt om bepaalde objecten of projecten te fotograferen. Er is dan sprake van oblique-luchtfotografie. Deze vorm van luchtfotografie wordt doorgaans gebruikt voor presentatiedoeleinden of ter aanvulling in bijvoorbeeld technische rapportages. Oblique luchtfoto's worden onder een bepaalde hoek gemaakt. De hoek wordt daarbij onder andere bepaald door de grootte van het te fotograferen object of project én de vlieghoogte. Des te steiler de hoek, des te meer perspectiefvertekening op zal gaan treden. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de sensor van de fotocamera onder een zekere hoek staat, ten opzichte van het te fotograferen object. Bij oblique-luchtfotografie is perspectiefcorrectie doorgaans lastig te corrigeren.

Meer over loodrechte gemaakte luchtfoto's: zie Luchtfoto.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]