Paraboolconstante

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
brandpunt
 latus rectum
 booglengte s
 p
 richtlijn

De paraboolconstante is een wiskundige constante en kan met de getallen π en e worden vergeleken.

Het getal, dat verder met wordt aangeven, wordt voor een parabool gedefinieerd als de verhouding tussen de booglengte van het paraboolsegment dat wordt bepaald door het latus rectum en de parameter . Deze parameter wordt de paraboolparameter genoemd en is gelijk aan de afstand van het brandpunt van de parabool tot de richtlijn. is voor alle parabolen hetzelfde, omdat alle parabolen gelijkvormig zijn.

Het latus rectum, uit het Latijn: latus, zijde en rectum, rectus, recht of rechtop, is in het algemeen de koorde van een kegelsnede die in het brandpunt ervan loodrecht op de symmetrie-as staat door dat brandpunt.[1][2]

Berekening van de paraboolconstante 

De algemene vergelijking van de parabool die de -as als symmetrie-as heeft, het punt als top en het punt als brandpunt, is . Neem voor de berekening , dus de volgende vergelijking:

is een transcendent getal.

Bewijs 
Het bewijs is een bewijs uit het ongerijmde. Stel dat een algebraïsch getal is. Dan is ook algebraïsch. Volgens de stelling van Lindemann-Weierstrass is dan transcendent, maar dat is niet het geval. Dus is transcendent.

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Omwenteling van om de -as

Wordt het deel van de grafiek van de functie dat links van de -as ligt, om de -as gewenteld, dan kan de oppervlakte van de mantel van het omwentelingslichaam worden uitgedrukt in , zoals in de figuur is aangegeven. Bij benadering is voor het deel van de mantel tussen de punten en voor kleine :

Zodat voor geldt:

Met de substitutie , waarbij , is dan: