Portaal:Saoedi-Arabië/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina geeft een overzicht van alle uitgelichte artikels en/of afbeeldingen op het portaal Saoedi-Arabië. Voor elke maand van het jaar is er zo'n artikel en/of afbeelding. Voel u vrij om deze te bewerken door de bijhorende bewerk-link te volgen.
Uitgelicht deze maand

Sultan bin Abdoel Aziz al-Saoed (Arabisch:صاحب السمو الملكي الأمير سلطان بن عبدالعزيز آل سعود) (Riyad, 5 januari 1928 - New York, 22 oktober 2011) was kroonprins van Saoedi-Arabië. Hij werd net als zijn broers opgeleid aan het hof, maar ging nooit naar school. Prins Sultan werd in 1947 tot gouverneur van Riyad benoemd. Hij werd minister van Landbouw in 1953 en minister van Communicatie in 1955. In deze tijd liet hij de spoorlijn tussen Dammam en Riyad aanleggen, naast veel wegen en andere verbindingen.

Ga naar maand

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni

Juli - Augustus - September - Oktober - November - December


Januari
Mekka (مكة of مكة المكرّمة Makka al-Mukarrama) (1.294.168 inwoners (2004)) is de hoofdstad van de provincie Mekka in Saoedi-Arabië in de historische regio Hidjaz. Het ligt 73 kilometer van Djedda, in de zanderige Abrahamvallei op 277 meter boven zeeniveau en 80 km van de Rode Zee.

De stad is de belangrijkste stad binnen de islam, en de hadj, de pelgrimage naar Mekka, is verplicht voor iedere moslim die het zich financieel en qua gezondheid kan veroorloven. Voor een moslim is de al-Masjid al-Haram, de moskee met de Ka'aba de belangrijkste plaats ter aarde. Zowel de stad als de moskee zijn streng verboden voor niet-moslims.


[bewerk]

Februari
De Slag bij Badr is de eerste grote veldslag tussen moslims en Mekkanen in maart 624 (ramadan 2 AH) bij de stad Badr Hunayn. De moslims wonnen de Slag bij Badr.

Op de vraag naar het waarom van deze (en andere) expedities van Mohammed zijn verschillende verklaringen mogelijk.

Een islamitische visie is dat de moslims vanwege de emigratie van Mekka naar Medina al hun rijkdom hadden achtergelaten in Mekka, en nu probeerden een deel van hun achtergelaten rijkdom terug te krijgen door de Mekkaanse handelkaravanen aan te vallen. Soera De Koe 217 gaf de moslims toestemming ook in de heilige maanden deze overvallen uit te voeren en bij de overvallen slachtoffers te maken.


[bewerk]

Maart
De Grote Arabische Woestijn of kortweg Arabische Woestijn is een uitgestrekt woestijngebied dat het binnenland van het Arabisch Schiereiland beslaat, tot Irak en Jordanië in het noorden, waar het overgaat in de Syrische Woestijn. De noordoostelijke grens wordt gevormd door het Zagrosgebergte.

De woestijn is 2,33 miljoen km2 groot en omvat heel Saoedi-Arabië, met uitzondering van het zuidwestelijke kustgebied. Midden in het zuidelijke deel van de woestijn ligt Rub al Khali, het "Lege Kwartier", een van de droogste en meest onherbergzame woestijngebieden ter wereld. Tot het jaar 2000 lag de noordgrens van Jemen niet vast omdat ze door dit onbewoonbare gebied loopt.


[bewerk]

April
De vlag van Saoedi-Arabië werd in 1932 bij de stichting van het koninkrijk ingevoerd en is in de huidige vorm sinds 15 maart 1973 in gebruik.

Op de groene achtergrond staat een Arabische tekst in witte letters, geschreven in het Thuluth-schrift, met daaronder een zwaard. De tekst is de shahada of de islamitische geloofsbelijdenis:

لا إله إلا الله محمد رسول الله
La ilaha Ila Allah Muhammada Rasulu allah
Er is geen andere god dan God; Mohammed is de boodschapper van God


[bewerk]

Mei
Sultan bin Abdoel Aziz al-Saoed (Arabisch:صاحب السمو الملكي الأمير سلطان بن عبدالعزيز آل سعود) (Riyad, 5 januari 1928 - New York, 22 oktober 2011) was kroonprins van Saoedi-Arabië. Hij werd net als zijn broers opgeleid aan het hof, maar ging nooit naar school. Prins Sultan werd in 1947 tot gouverneur van Riyad benoemd. Hij werd minister van Landbouw in 1953 en minister van Communicatie in 1955. In deze tijd liet hij de spoorlijn tussen Dammam en Riyad aanleggen, naast veel wegen en andere verbindingen.


[bewerk]

Juni
Medina (Ar:: المدينة المنورة, al Madīnah al Munawwarah, de Lichtende Stad) is een stad in het westen van Saoedi-Arabië, 320 kilometer ten noorden van Mekka. De stad had in 2006 1 300 000 inwoners. Mohammed, boodschapper van de islam, is hier gestorven. In pre-islamitische tijden werd de stad Yathrib genoemd.

Voor de komst van Mohammed woonden er twee Arabische stammen, te weten Aws en Khazraj, en drie Joodse, te weten Banu Qurayza, Banu al-Nadir en Banu Qaynuqa. Na Mohammeds komst waren er nog drie groepen, de Ansaar, de Muhajirun en de Munafiqun, de Huichelaars, zij die zich niet openlijk tegen Mohammed keerden, maar ook geenszins van plan waren hem openlijk te steunen.


[bewerk]

Juli
Madain Saleh (Arabisch: مدائن صالح), in de oudheid Hegra geheten, is een oude stad in Saoedi-Arabië. De ruïnes van Madain Saleh liggen in de Hidjaz, op ongeveer 22 km van Al Oela (العلا). De stad staat sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als eerste vermelding in Saoedi-Arabië.

De stad werd in de oudheid bewoond door de Arabische stammen Thamoedis en de Nabateeërs. De stad stond toen bekend als Hegra. De oase van Hegra bevond zich op de karavaanroute die Petra verbond met de streek de Hidjaz. De meeste handelaars die deze route volgden waren Arabisch.


[bewerk]

Augustus
De Slag bij Uhud of Slag bij Oehoed is de tweede grote veldslag tussen moslims en Mekkanen op 23 maart 625 (6 Shawal 3 AH) bij de berg Uhud nabij Medina. De Mekkanen worden beschouwd als de winnaar van de slag.

De Mekkanen wilden wraak nemen op Mohammed en de moslims na de verloren Slag bij Badr. In plaats van een rechtstreekse aanval op Medina bleven de Mekkanen onder leiding van Aboe Sufyan bij de berg Uhud in de hoop dat de moslims hen wilden treffen.


[bewerk]

September
Het Koninkrijk Hedjaz was een land in het westen van het huidige Saoedi-Arabië. Het was een onafhankelijk koninkrijk van 1916 tot 1924, tot het werd veroverd door Abdoel Aziz al Saoed. Van 1924 tot 1932 werd Hedjaz door Abdoel Aziz al Saoed in personele unie met Nadjd bestuurd, waarna het hiermee werd samengevoegd tot de nieuwe staat Saoedi-Arabië.

Van 1201 tot 1924 heersten de verschillende Sjarifen van Mekka, die tot de stam der Hasjemieten behoorden, over Hedjaz. Weliswaar is het gebied ook tijdens de regering van de Sjarifen een lange tijd Ottomaans geweest, maar de Sultan had in deze uithoek van zijn rijk weinig te vertellen.


[bewerk]

Oktober
De Moskee van de Profeet of de Masjid an-Nabawi (Arabisch: المسجد النبوي) is een moskee in de Arabische stad Medina. Omdat de moskee het graf van Mohammed herbergt, wordt het door de moslims beschouwd als een van de belangrijkste plaatsen in de islam. De moskee is na Al-Masjid al-Haram in Mekka de grootste moskee ter wereld.


[bewerk]

November
Het Huis van Saoed of de Dynastie van Saoed (de spelling Saud komt ook veel voor) is tegenwoordig de koninklijke familie van Saoedi-Arabië. Vóór het vestigen van het huidige Saoedi-Arabië, hebben ook al twee rijken bestaan onder de Saoedi's.

De geschiedenis van het Huis van Saoed begint halverwege de 18e eeuw met Mohammed bin Saoed, of eigenlijk zijn vader Saoed bin Mohammed bin Mukrin.


[bewerk]

December
Koning Abdullah Economische Stad (Arabisch: مدينة الملك عبدالله اللإقتصادية) is een stad in Saoedi-Arabië die men heden is aan het ontwikkelen. De stad wordt centraal tussen Medina, Mekka en Djedda aangelegd in de provincie Mekka aan de Rode Zee. Deze stad zal waarschijnlijk het economische centrum worden van het Midden-Oosten.


[bewerk]