Zwarte mosterd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zwarte mosterd
Brassica nigra - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-170.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Malviden
Orde: Brassicales
Familie: Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht: Brassica
Soort
Brassica nigra
(L.) W.D.J.Koch (1833)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Zwarte mosterd (Brassica nigra) is een eenjarige, kruidachtige plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De plant wordt gekweekt voor de zaden die worden toegepast als specerij. De plant heeft 2n = 16 chromosomen.

Men neemt aan dat zwarte mosterd zijn oorsprong vindt in het Middellandse Zeegebied, waar de soort al duizenden jaren verbouwd wordt. De plant vormt een tros met gele bloemen.

Vergelijkbare plant[bewerken]

Zwarte mosterd lijkt op gele mosterd (Sinapis alba), maar zwarte mosterd heeft kleinere zaden.

Toepassingen[bewerken]

Zaden

De specerij mosterd wordt van de zaden van de plant gemaakt, waarbij het zaadomhulsel van de hauw verwijderd wordt. De zaden variëren in kleur van donkerbruin tot zwart. De olie waaruit mosterd en piccalilly gemaakt wordt, komt uit de zaden. Deze worden hiervoor gemalen of gebroken, waarna de eigenlijke verwerking kan plaatsvinden.

Sinds de jaren 50 van de 20e eeuw is de zwarte mosterd in populariteit gedaald ten gunste van de sareptamosterd (Brassica juncea) omdat sommige rassen van de bruine mosterd zaden hebben die mechanisch geoogst kunnen worden.

Beide soorten werden in de jaren 90 hoofdzakelijk in Midden- en West-Canada en in Ethiopië geteeld. Na de Tweede Wereldoorlog is in de kop van Noord-Holland enige tijd zwarte mosterd geteeld, dit bleek echter op de toenmalige schaalgrootte niet lonend.

Externe links[bewerken]