Aaneengesloten Staten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De aaneengesloten staten van de VS

Met de aaneengesloten staten worden de 48 staten van de Verenigde Staten bedoeld die over land met elkaar verbonden zijn. Men kan van de ene staat naar de andere reizen zonder Amerikaanse grondgebied te verlaten. Doorgaans wordt het federaal district Washington D.C. hier ook toe gerekend.

De term sluit twee staten uit, namelijk Alaska, dat door Canada van de aaneengesloten staten gescheiden is, en Hawaï, dat in de Stille Oceaan ligt. Ook Amerikaanse overzeese territoria zoals Puerto Rico of Guam vallen uit de boot.

In het Engels spreekt men over de contiguous United States of de contiguous states (aaneengesloten staten). Een andere term is Lower 48 (de lager gelegen 48 staten), die misleidend is omdat Hawaï zuidelijker ligt dan alle Lower 48. Een ander begrip, continental United States, is ambigu omdat onduidelijk is of het al dan niet Alaska in rekening brengt.

In de zakenwereld wordt vaak onderscheid gemaakt tussen de aaneengesloten staten enerzijds en Alaska en Hawaï anderzijds omdat die twee staten heel andere eigenschappen hebben wat betreft marktgrootte, industrialisatie, bevolkingsaantal en vervoerskosten. Postorderbedrijven rekenen doorgaans een hogere verzendkost aan voor Alaska en Hawaï.

Geografie[bewerken]

Extreme punten[bewerken]

Wanneer men geografische records of uiterste punten definieert, maakt het verschil of men alleen de aangesloten staten of het hele grondgebied van de Verenigde Staten beschouwt.

De hoogste berg van de aaneengesloten staten is Mount Whitney in Californië (4421 m), terwijl de hoogste berg van de hele Verenigde Staten Mount McKinley in Alaska (6194 m) is.

Het zuidelijkste punt van de aaneengesloten staten ligt op Key West in Florida (24°33' NB), terwijl het zuidelijkste punt van de Verenigde Staten op het eiland Hawaï (18°55' NB) ligt.

Het meest oostelijke punt in de aaneengesloten staten is West Quoddy Head in Maine (66°57' WL), maar enkele Aleoeten (Alaska) liggen in tegenstelling tot de rest van de VS zelfs op het oostelijk halfrond. Het verst over de 180°-meridiaan ligt Cape Wrangell op 172°27' OL.

De grootste van de aaneengesloten staten is Texas (696.241 km²). Alaska is echter meer dan twee keer zo groot (1.481.347 km²).