Naar inhoud springen

Banholt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Omaylie (overleg | bijdragen) op 25 jan 2020 om 18:07.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Banholt
Tebannet
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Banholt (Limburg)
Banholt
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Eijsden-Margraten Eijsden-Margraten
Coördinaten 50° 47′ NB, 5° 49′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,55[1] km²
- land 4,55[1] km²
- water 0[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.005[1]
(221 inw./km²)
Woning­voorraad 438 woningen[1]
Overig
Postcode 6262
Netnummer 043
Woonplaatscode 1690
Foto's
Uitzicht vanaf de Banholtergrubbe
Uitzicht vanaf de Banholtergrubbe
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Banholt (Limburgs: Tebannet) is een dorp in de Nederlandse gemeente Eijsden-Margraten, in het zuiden van de provincie Limburg. Het dorp heeft 1.005 inwoners. Bij Banholt hoort ook de buurtschap Terhorst.

Geografie

Het dorp is gesitueerd op het Plateau van Margraten op een hoogte van ongeveer 180 meter. Nabij het dorp ligt de Banholterheide, ook wel Eiland van Banholt genoemd, omdat het ooit tussen twee Maasarmen lag. De rivier nam de zachte aarde rondom mee, maar kreeg geen greep op het hardere gesteente, dat als 'eiland' achterbleef. Duizenden jaren geleden werd er vuursteen gedolven. Het gebied functioneerde in de jaren 1930 als kiezelgroeve, de Groeve Banholtergrubbe, en werd later als vuilnisstortplaats gebruikt. In 2013 is het gebied opgeknapt en is er een informatiebord geplaatst. Ook zal de oorspronkelijk begroeiing (berk en brem) worden hersteld.[2] De groeve is benoemd als geologisch monument.

Geschiedenis

In Banholt is lang een kerkstrijd geweest met Mheer, waarmee het tot 1937 een parochie vormde. Hoewel de inwoners van Banholt pleitten voor een nieuwe kerk tussen de dorpen in, werd deze omstreeks 1626 in Mheer gebouwd. Pas in de 19e eeuw kreeg Banholt een eigen kerk, de Sint-Gerlachuskerk, die in 1876 voltooid werd. De toren werd in 1922 gebouwd en heeft een zadeldak, een zeldzaamheid in Limburg. De kerk was echter nog steeds afhankelijk van die van Mheer en had bijvoorbeeld geen doop- of begrafenisrechten. Uiteindelijk werd het dorp in 1937 een zelfstandige parochie, gewijd aan de Heilige Gerlachus.

Vóór 1981 behoorde het dorp tot de gemeente Mheer. In de periode 1981-2010 maakte het deel uit van de voormalige gemeente Margraten. Thans is het een van de 15 dorpen binnen de fusiegemeente Eijsden-Margraten.

Bezienswaardigheden

In het dorp bevinden zich diverse vakwerk- en carréboerderijen. De Sint-Gerlachuskerk is een van de 8 beschermde rijksmonumenten in het dorp.

Nabijgelegen kernen

Mheer, Reijmerstok, Noorbeek, Slenaken, Margraten

Bovendien liggen in de omgeving van Banholt de buurtschappen Terhorst, Bergenhuizen, Herkenrade en Bruisterbosch

Bronnen, noten

  1. a b c d e Tabel: Bevolking; maandcijfers per gemeente en overige regionale indelingen, 1 januari 2023, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen
  2. Zie artikel 'Een eiland zonder zee', R. Willems, in: Dagblad De Limburger, 22 nov 2013, Heuvelland-editie, p.B6.
Zie de categorie Banholt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.