Brouwerij Jopen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Brouwerij Jopenkerk)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brouwerij Jopen
De Jopenkerk
De Jopenkerk
Algemene informatie
Locatie Haarlem
Eigenaar Michel Ordeman
Oprichting 1992
Bieren
Actieve bieren zie lijst
Seizoensbieren zie lijst
Speciaalbieren Stripbier, Jopen Meesterstuk
Lijst van Nederlandse brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier

Brouwerij Jopen is een Nederlandse brouwerij uit Haarlem die is voortgekomen uit de in 1992 opgerichte Stichting Haarlems Biergenootschap en sinds december 1996 is omgezet in het bedrijf Jopen BV. Jopen beschikte tot 2010 niet over een eigen brouwerij maar maakte gebruik van de faciliteiten van andere brouwerijen. De naam Jopen is ontleend aan de vaten van 112 liter waarin vroeger het Haarlemse bier werd vervoerd.

Geschiedenis[bewerken]

De Stichting Haarlems Biergenootschap had bij de oprichting in 1992 als doelstelling de traditionele bieren van Haarlem opnieuw op de markt te brengen en te promoten. Twee "recepten" (brouwerskeuren), gevonden in het Haarlemse stadsarchief, werden bruikbaar gevonden om opnieuw te gaan brouwen. Een recept uit 1407 leverde Koyt op, een gruitbier. Uit 1501 stamde het recept voor het bier dat als Hoppenbier op de markt kwam. In 1995 konden beide bieren bij de gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad worden gepresenteerd. In 1999 werd Adriaan aan het gamma toegevoegd, een lichtere versie van de Koyt. Meer recente aanwinsten zijn Vier granen bokbier, Lentebier en Extra Stout. Ter gelegenheid van Stripdagen Haarlem brengt Jopen elke twee jaar een Stripbier op de markt; het recept van dit bier wordt telkens samengesteld volgens de ideeën van een striptekenaar die tevens de opdruk van de fles ontwerpt.

Tot eind 1996 werden de bieren van Jopen gebrouwen bij De Halve Maan in Hulst, daarna werd gebruikgemaakt van de brouwerij van La Trappe in Berkel-Enschot. Vanaf 2001 werden de bieren gebrouwen bij Van Steenberge in het Belgische Ertvelde. Vanaf 2004 werden de bieren gebrouwen bij de Proefbrouwerij in Lochristi.

Sinds 11 november 2010 is de Jopenkerk (Haarlem) geopend in het Raaks-gebied, in het centrum van Haarlem. In deze voormalige Vestekerk worden de Jopenbieren gebrouwen en is er een café- en restaurantfunctie. Hiermee is een einde gekomen van de periode van leenbrouw en wordt Jopenbier daadwerkelijk weer in Haarlem gebrouwen.

In 2015 heeft de brouwerij Jopen de (voormalige) Hoofdvaartkerk in Hoofddorp gekocht. Sinds 11 november 2015 is hier een destilleerderij, restaurant en proeflokaal onder de naam Jopenkerk Hoofddorp.[1]

Bieren[bewerken]

Lentebier in Jopen-glas binnen in de Jopenkerk

Vast assortiment[bewerken]

Seizoensbieren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]