Businessclass

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Businessclasscabine in een Boeing 747-400 van British Airways
Businessclassstoelen die zich tot een bed uitvouwen aan boord van een Boeing 777-300ER van Emirates

Businessclass is een term voor een reizigersaccommodatieklasse die door vele luchtvaartmaatschappijen gevoerd wordt, en die zich kenmerkt door een hoger service- en comfortniveau dan de economyclass. De businessclass was voorheen veelal een intermediare klasse die het gat tussen economyclass en de eerste klasse opvulde, maar tegenwoordig vertegenwoordigt de businessclass bij een aantal maatschappijen het hoogste serviceniveau.[1] Een upgrade naar businessclass is een van de wensen van mensen die vaker vliegen, soms als het druk is wordt men "gebumpt" naar businessclass teneinde meer betalende passagiers in economyclass kwijt te kunnen.

Voordelen[bewerken]

Een gebruikelijke zitplaatsenlayout op een widebody (in dit geval een Asiana-Boeing 747-400)

Als men een ticket in de businessclass koopt, kan men de volgende zaken verwachten:

 • Speciale incheckbalies (*)
 • Toegang tot de lounge (*)
 • Verreweg in de meeste gevallen een stoel voor in het vliegtuig (hetgeen een snellere toegang en vertrek bij aankomst mogelijk maakt, en voor in het vliegtuig heeft men minder last van turbulentie en motorlawaai
 • Vaak betere stoelen. Op langeafstandsvluchten krijgt men bij veel maatschappijen een stoel die zich plat vouwt en beensteunen heeft zodat men nagenoeg zoals in een bed kan slapen. Op veel Europese vluchten is het enige verschil dat de middenstoel altijd leeg blijft.
 • Veel uitgebreidere maaltijden; vaak wordt ook voor het opstijgen een aperitief geserveerd.
(*)Meestal ook toegankelijk voor de eliteniveaus van de meeste frequentflyerprogramma's

IATA-businessclasscodes[bewerken]

Men kan aan de code op een vliegtuigticket zien welke categorie reiziger het hier betreft. Voor businessclass zijn de volgende codes van toepassing:

 • J Business Class Premium
 • C Business Class
 • D Business Class Discounted
 • I Business Class Discounted
 • Z Business Class Discounted

Benaming bij de verschillende maatschappijen[bewerken]

de maaltijd in de classe affaires bij Air France

De precieze naam verschilt van maatschappij tot maatschappij; vette tekst geeft aan dat het hier een gecombineerde businessclass en eerste klasse betreft.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

 1. Perry Garfinkel. "On some airlines, businessclass goes first", International Herald Tribune, 2008-03-10. Geraadpleegd op 2015-12-15.