Cymbospondylus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cymbospondylus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Fossiel voorkomen: Midden- tot Laat-Trias
Een fossiel van Cymbospondylus buchseri uit het Paleontologisch Museum in Zurich
Een fossiel van Cymbospondylus buchseri uit het Paleontologisch Museum in Zurich
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Superorde:Ichthyopterygia
Orde:Ichthyosauria
Familie:Shastasauridae
Geslacht
Cymbospondylus
Leidy, 1868
  • C. natans
  • C. grandis
  • C. parvus
  • C. petrinus
  • C. nevadus
  • C. germanicus
  • C. buchseri
  • C. piscosus
Afbeeldingen Cymbospondylus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Cymbospondylus was een geslacht van primitieve ichthyosauriërs dat leefde in het Midden- tot Laat-Trias (240 tot 210 miljoen jaar geleden). De fossiele individuen variëren van 6 tot 12 meter.

Beschrijving[bewerken]

Een reconstructie van Cymbospondylus.

Cymbospondylus was een grote ichthyosauriër en anders dan andere ichthyosauriërs had hij geen rugvin. Zijn voedsel bestond uit kleine tot middelgrote vissen, ammonieten, inktvissen en belemnieten. Dit leidt men af uit de zeer kleine tanden van Cymbospondylus. Deze zouden ongeschikt zijn om grotere vissen, mariene amfibieën of andere mariene reptielen mee vast te houden. De platte staart van de Cymbospondylus nam ongeveer de helft van zijn lichaamslengte in beslag.

Hoewel volwassen Cymbospondylus normaal in de zee leefden, is er gehypothetiseerd dat Cymbospondylus zijn jongen baarde in zoet water zoals meren of mangrovegebied omdat zich daar minder predatoren die het voorzien hadden op de jongen bevonden. Deze hypothese wordt echter niet onderbouwd door fossiel bewijs. Wel denkt men dat Cymbospondylus levendbarend was, aangezien hij niet meer in staat was geweest het land op te kruipen, een kuil te graven, daar de eieren in te leggen en vervolgens terug te kruipen. Deze theorie wordt ondersteund door fossielen van latere ichthyosauriërs als Stenopterygius die laten zien dat er jongen in de buikholte van het fossiel zitten. Er zijn zelfs fossielen bekend van individuen van Stenopterygius die tijdens het baren zijn gefossiliseerd. Naar aanleiding van deze fossielen denkt men dat dat bij Cymbospondylus ook het geval was.

Ontdekking[bewerken]

De versteende beenderen van Cymbospondylus werden in 1868 opgegraven door Joseph Leidy. De beenderen werden ontdekt in de Amerikaanse staat Nevada en op verschillende locaties in Duitsland.