DW B (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Drmies (overleg | bijdragen) op 7 mrt 2014 om 18:40. (dit zijn redirects. (moeten we echt jaren en landen linken?))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

DWB is het oudste nog bestaande Vlaams literair tijdschrift. Het kwam voor het eerst uit in 1900 als Dietsche Warande en Belfort. Medeoprichtster was Marie-Elisabeth Belpaire. Het tijdschrift ontstond als een fusie van de tijdschriften Dietsche Warande, opgericht in Nederland in 1855 door Joseph Alberdingk Thijm en in 1887 door zijn broer Paul naar Vlaanderen gebracht, en Het Belfort dat in 1886 was opgericht door Jan Bols. De initiatiefnemers wilden voor Vlaamse dichters een afzonderlijk forum creëren. Tot dan publiceerden die in Nederlandse tijdschriften. Voornamelijk Katholieke en (West-)Vlaamse dichters voelden zich niet thuis in het Nederlandse literaire milieu van de 19e eeuw. Er was toen een strekking om het "Vlaamsch" als afzonderlijke taal te promoten.

In de beginperiode waren onder anderen Guido Gezelle en Felix Timmermans er regelmatig in terug te vinden. Andere schrijvers en dichters publiceerden er hun werken, zoals onder meer:

Sedert eind 20e eeuw verruimde DWB zich tot een culturele beweging, die naast het uitgeven van het tijdschrift, ook actief is in andere kunstvormen of cross-overs met poëzie, zoals videokunst, fotografie, theater.

Sedert 1993 is de KUB-hoogleraar Hugo Bousset hoofdredacteur.

Externe link