Gebruiker:Maiella/februari2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

ABCD[bewerken | brontekst bewerken]

C[bewerken | brontekst bewerken]

Francisca Xaveria Cabrini (Sant'Angelo Lodigiano, Milaan, 15 juli 1850 - Chicago, 22 december 1917) is een Italiaanse heilige. Francisca was van eenvoudige komaf. In 1874 kreeg zij de leiding over een pensionaat voor verwaarloosde jongeren in het plaatsje Codogno nabij Milaan. Reeds lange tijd ervoor trok zij zich het lot van verwaarloosde kinderen en jongeren aan en hielp zij in de ziekenhuizen waar zij maar kon.

In het jaar 1880 stichtte zij de congregatie van de Missionarissen van het Heilig Hart en werd hiervan de eerste overste. Reeds een jaar later kreeg zij van paus Leo XIII de definitieve bevestiging voor de orde en werd deze erkend. Uit bewondering en verering voor de missionaris Franciscus Xaverius, nam Francisca de ordenaam Xaveria erbij. In 1888 emigreerde zij naar de Verenigde Staten en stichtte vanuit New York in de vele grote steden van Amerika ziekenhuizen, scholen en tehuizen voor de meest uiteenlopende groepen van mensen. In het bijzonder trok zij het lot aan van die mensen die naar Amerika emigreerden. Het moederhuis van de congregatie werd ten slotte in Chicago gevestigd.

Op 7 juli 1946 werd zij heilig verklaard en in 1950 werd zij benoemd tot patrones van de emigranten. Zij was de eerste heilige van de Verenigde Staten. Haar feestdag is op 13 november en 22 december.

Categorie:Heilige in het christendom Categorie:Italiaans heilige of zalige Cabrini Cabrini

en:Frances Xavier Cabrini

G[bewerken | brontekst bewerken]

De Gemeenschap van Sint-Jan (in het Latijn de Societas Sancti Joannis Evangelisti (SSJE)) is een anglicaanse kloostergemeenschap die in 1866 in Oxford werd opgericht door Richard Meux Benson. Het was de eerste anglicaanse kloostergemeenschap voor mannen die opgericht werd sinds de reformatie.

De monniken houden zich bezig met gebed en werk en stellen faciliteiten voor retraites ter beschikking.

De gemeenschap heeft vestigingen in Engeland, de Verenigde Staten, India, Zuid-Afrika, Japan en Canada.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Kloosterorde in de Anglicaanse Kerk en:Society of St. John the Evangelist

L[bewerken | brontekst bewerken]

Louis Brisson

Louis Brisson (Plancy, 23 juni 1817 - 2 februari 1908) was een geestelijke.

Brisson werd tot priester gewijd in 1840 in Troyes. Hij stichtte in 1871 de orde van de Oblaten van Sint-Franciscus van Sales, evenals de orde van de Oblatinnen van Sint-Franciscus van Sales, beide mede onder impuls van Maria Salesia Chappuis, kloosteroverste van de Orde van Maria Visitatie in Troyes.

Brisson zelf was meer geïnteresseerd in de wetenschap. Hij bouwde onder meer een astronomisch uurwerk in Troyes, dat nu nog kan bezichtigd worden.


Categorie:Frans theoloog Categorie:Stichter van een religieuze orde of congregatie en:Louis Brisson

M[bewerken | brontekst bewerken]

Een missio sui iuris, of onafhankelijke missie is een weinig voorkomende katholieke missionaire gebiedsomschrijving in een verlaten of afgelegen gebied met weinig katholieken. Veelal is het de eerste stap naar het statuut van particuliere Kerk en volgt nadien het statuut van apostolische prefectuur.

Het kerkelijk hoofd van de missio wordt superior genoemd. Dat kan een gewoon geestelijke zijn, maar ook een bisschop, aartsbisschop of kardinaal; een hoge geestelijke verblijft echter meestal elders.

Huidige missiones sui iuris (2011)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Rooms-katholieke Kerk Categorie:Bisdom en:Mission sui juris

Maryknoll-school in Hongkong

De Katholieke Missiecongregatie van Maryknoll (Latijn Societas de Maryknoll pro missionibus exteris, afkorting M.M.) is een gemeenschap van apostolisch leven die werd opgericht in 1911 door de bisschoppen van de Verenigde Staten. De hoofdzetel is gevestigd in de plaats Maryknoll (New York).

Er bestaat ook een congregatie van Zusters van Maryknoll.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Missiecongregatie Categorie:Gemeenschap van apostolisch leven [en]

Missionaris Th. Jansen deelt op Borneo broeken uit die zijn geschonken door een missienaaikring

De Missionarissen van de Heilige Familie (Latijn: Missionarii a Sancta Familia; afgekort: MSF) is een rooms-katholieke missiecongregatie die in 1895 in Grave (Nederland) door Jean-Baptiste Berthier (1840-1908) werd opgericht.

De missionarissen zijn werkzaam in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Spanje, Tsjechië, Wit-Rusland, Zwitserland, Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Madagaskar, Mozambique, Indonesië, de Filipijnen en Papoea-Nieuw-Guinea.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Missionarissen van de Heilige Familie in Indonesia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Categorie:Missiecongregatie

De rooms-katholieke congregatie van de Missionarissen van het Kostbaar Bloed (Latijn: Congregatio Missionariorum Pretiotissimi Sanguinis Domini Nostri Iesu Christi, afkorting C.PP.S.) werd in 1815 in Rome opgericht door de Italiaanse priester Gaspare del Bufalo (1786-1837) die in 1954 werd heiligverklaard.

De congregatie werd opgericht voor missiewerk.

Er zijn vestigingen in Italië, de Verenigde Staten, Canada, Spanje, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Kroatië, Brazilië, Chili, Polen, Tanzania, Guatemala en Liechtenstein.

Er zijn thans 463 priesters en 646 mannelijke religieuzen bij de Missionarissen van het Kostbaar Bloed.

Categorie:Gemeenschap van apostolisch leven Categorie:Missiecongregatie

De Missionarissen Xaverianen (Latijn: Pia Societas Sancti Francisci Xaverii pro exteris missionibus; afgekort: F.X.) is een katholieke congregatie die in 1895 door Guido Maria Conforti (1865-1961), aartsbisschop van het aartsbisdom Ravenna en bisschop van Parma (zalig verklaard in 1996) werd opgericht. De Xaverianen hebben een missionaire opdracht. De naam van de congregatie is ontleend aan de Spaanse heilige Franciscus Xaverius (1506-1562).

De congregatie heeft vestigingen op alle continenten. Thans (2004) zijn er 676 priesters en 868 mannelijke religieuzen bij de Missionarissen Xaverianen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Missiecongregatie de:Xaverianer-Missionare

De Missionarissen van Sint-Carolus (Latijn: Congregatio Missionariorum a Sancto Carolo; afgekort: C.S.) is een katholieke missiecongregatie die in 1887 werd opgericht door Giovanni Battista Scalabrini (1839-1905), bisschop van Piacenza. De leden worden ook scalabrinianen genoemd, naar de stichter. De congregatie houdt zich bezig met pastoraal werk bij migranten en vluchtelingen. Oorspronkelijk was de congregatie vooral actief bij Italiaanse migranten in Noord- en Zuid-Amerika.

De congregatie heeft vestigingen in 24 landen over de hele wereld. In België zijn er vestigingen in Marchienne-au-Pont, La Louvière en Quaregon.

Thans (2004) zijn er 606 priesters en 773 mannelijke religieuzen.

Categorie:Missiecongregatie it:Missionari di San Carlo

O[bewerken | brontekst bewerken]

De congregatie van de Oblaten van Sint-Franciscus van Sales (Latijn: Institutum Oblatorum Sancti Francisci Salesii afgekort: OSFS) werd opgericht in 1871 te Troyes door de priester Louis Brisson. De congregatie is vernoemd naar de heilige Franciscus van Sales. Als missionaris zijn de leden over de hele wereld werkzaam.

Categorie:Kloostercongregatie in de Rooms-Katholieke Kerk en:Oblates of St. Francis de Sales

P[bewerken | brontekst bewerken]

De Paters Basilianen (Latijn: Congregatio Sancti Basilii, afkorting C.S.B.) is een katholieke gemeenschap van apostolisch leven, die in 1822 in Annonay (Frankrijk) opgericht werd. De congregatie houdt zich vooral bezig met opvoeding in het kader van de evangelisatie en met parochiewerk.

Er zijn er 280 priesters en 291 mannelijke religieuzen bij de congregatie (2004). De paters zijn werkzaam in Canada, Colombia, Frankrijk, Mexico, Saint Lucia en de Verenigde Staten.

De congregatie moet niet verward worden met de monniken die leven volgens de regel van Sint-Basilius de Grote en die de naam Basilianen dragen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Congregation of St. Basil van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Basilianen

De katholieke congregatie van de Paters van Chavagnes, ook bekend als de Zonen van de Onbevlekte Maria (in het Latijn de Congregatio Filiorium Beatae Mariae Virginis Immaculatae, afgekort F.M.I.) werd in 1828 in het Franse Chavagnes-en-Paillers opgericht door pater Louis-Marie Baudouin.

De congregatie houdt zich bezig met het onderricht van jongeren en met missiewerk.

In 2004 telde de congregatie 88 priesters en 103 mannelijke religieuzen.

Er zijn vestigingen in Burkina Faso, Togo, de Antillen (Dominicaanse Republiek, Saint Lucia, Trinidad en Tobago), Venezuela, Canada (Quebec) en Frankrijk.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Chavagnes it:Figli della Beata Vergine Immacolata di Francia

De katholieke gemeenschap van de Paters van Kiltegan of Missionarissen van Sint-Patrick (Latijn: de Societas Sancti Patritii pro Missionibus ad Exteros, afkorting S.P.S.) werd in 1932 gesticht in Kiltegan (Wicklow) door de Ierse bisschop Patrick J. Whitney (1894-1942).

De Paters doen aan missiewerk en zijn werkzaam in Afrika (Nigeria, Kenia, Soedan, Zimbabwe, Kameroen, Zuid-Afrika, Malawi, Zambia), Brazilië, Grenada, Ierland, de Verenigde Staten, Engeland, Schotland, Wales en Rome.

Er zijn thans (2004) 338 priesters en 403 mannelijke religieuzen bij de kloostergemeenschap. Zij zijn afkomstig uit Ierland, Schotland en Engeland.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Gemeenschap van apostolisch leven Categorie:Missiecongregatie [::en:Saint Patrick’s Society for the Foreign Missions]]

Ingang van het Collegio Missionario van de Paters van Liefdadigheid in Rome

Paters van Liefdadigheid (in het Latijn het Institutum Charitatis, I.C.) is een katholieke congregatie die in 1828 werd opgericht in Domodossola door de Italiaanse priester en filosoof Antonio Rosmini-Serbati (1797-1855).

De congregatie houdt zich bezig met onderwijs en missiewerk.

Er zijn thans 210 priesters en 304 mannelijke religieuzen lid van de congregatie. De leden worden ook rosminianen genoemd. De rosminianen leven zowel in gemeenschap als individueel. Er zijn vestigingen in Italië, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nieuw-Zeeland, India, Kenia, de Verenigde Staten, Tanzania en Venezuela.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Kloostercongregatie in de Rooms-Katholieke Kerk de:Rosminianer

De katholieke congregatie van de Paters Vocationisten (Latijn: Societas Divinarum Vocationum, afkorting S.D.V.) is in 1920 in Pianura (thans een stadsdeel van Napels) opgericht door de Italiaan Giustino Rusolillo (1891-1955). Er is ook een congregatie van Zusters Vocationisten opgericht door dezelfde Rusolillo in 1921.

De Vocationisten hebben als missie de religieuze roepingen zoeken en begeleiden, vooral bij de armen. Dit gebeurt in scholen, parochies, missies en roepingencentra.

De paters hebben vestigingen in Italië, Brazilië, Argentinië, de Verenigde Staten, Nigeria, de Filipijnen, India, Madagaskar, Colombia en Ecuador.

Thans (2004) zijn er 151 priesters en 294 mannelijke religieuzen bij de paters Vocationisten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Vocationisten en:Vocationist Fathers De katholieke congregatie van de Paters Vocationisten (Latijn: Societas Divinarum Vocationum, afkorting S.D.V.) is in oktober 1920 in Pianura (thans een stadsdeel van Napels) opgericht door de Italiaan Giustino Rusolillo (1891-1955). Er is ook een congregatie van Zusters Vocationisten opgericht door dezelfde Rusolillo in oktober 1921.

De belangrijkste taakstelling van de Vocationisten is het onderkennen en begeleiden van roepingen tot het priesterschap en tot een religieus leven, vooral onder de armen. Dit gebeurt in scholen, parochies, missies en roepingencentra.

De paters zijn aanwezig in Italië, Brazilië, Argentinië, de Verenigde Staten, Nigeria, de Filipijnen, India, Madagaskar, Colombia en Ecuador, Indonesië, Groot-Brittannië en Chili. De hoofdzetel is in Rome.

Thans (2014) zijn er 248 priesters en 460 mannelijke religieuzen bij de paters Vocationisten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Vocationisten

De heilige Patiens van Lyon (Lyon, ? - ?, verm. tussen 480 en 490) was een Frans bisschop. Patiens was bisschop van Lyon en betoonde een grote zorg om de armen. Bij een hongersnood zou hij graan laten komen hebben over de Rhône en de Saône om de hongersnood te lenigen. Zijn feestdag is op 11 september. Categorie:Bisschop van Lyon Categorie:Heilige in het christendom Categorie:Frans heilige of zalige Categorie:Bisschop in Gallië

Het patriarchaat West-Indië is een titulair rooms-katholiek patriarchaat.

Het patriarchaat werd op 11 mei 1524 ingesteld door paus Leo X. De titel is een eretitel zonder jurisdictie die vanaf 1572 werd toegekend aan de Spaanse bisschop die tevens grootkapelaan van het Spaanse leger was. Sinds 1963 is de titel vacant.

Lijst van patriarchen van West-Indië[bewerken | brontekst bewerken]

  • (...)
  • vacant (1963-heden)

Categorie:Geschiedenis van de Caraïben West-Indie Categorie:Religie in de Caraïben

R[bewerken | brontekst bewerken]

Titel: Reguliere clerici van de Moeder Gods

De katholieke kloosterorde van de Reguliere Clerici van de Moeder Gods van Lucca (Latijn: Ordo Clericorum Regularium Matris Dei) (O.M.D.) werd gesticht door de Italiaan Johannes Leonardi (1541-1609) (heilig verklaard in 1938) in 1574 in Lucca. De orde kreeg in het begin veel tegenwind van de politieke overheid van Lucca, die vreesde dat de geheimen van de republiek Lucca zouden bekend raken door de verspreiding van de orde in de rest van Italië.

De orde heeft alleen vestigingen in Italië.

Categorie:Kloosterorde in de Rooms-katholieke Kerk en:Clerics Regular of the Mother of God of Lucca

De Onbevlekte Ontvangenis, door Francisco de Zurbarán, 1661 (Magyar Szépmüvészeti Múzeum, Boedapest

De katholieke congregatie van de Reguliere Kanunniken van de Onbevlekte Ontvangenis) (in het Latijn: Canonici Regulares Immaculatae Conceptionis, afgekort: C.R.I.C.) is een van de vele congregregaties die gebaseerd is op de regel van Sint Augustinus. De congregatie werd in 1865 opgericht door de Franse priester Adrien Gréa (1828-1917) te Saint-Claude in de Jura. De congregatie werd in 1913 definitief goedgekeurd door Paus Pius X. De kanunniken houden zich vooral bezig met parochiewerk, vanuit hun kloostergemeenschap.

De congregatie heeft ongeveer 50 leden en heeft vestigingen in Frankrijk, Italië, Engeland, de Verenigde Staten, Canada, Brazilië en Peru.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Kloostercongregatie in de Rooms-Katholieke Kerk Categorie:Reguliere kanunnik

De katholieke congregatie van de Resurrectionisten (in het Latijn de Congregatio a Resurectione Domini Nostri Iesu Christi) (C.R.) werd in 1836 in Parijs opgericht door Bogdan Jański (1807-1840) uit Polen, Peter Semenenko (1814-1886) uit Wit-Rusland en de Jerome Kajsiewicz (1812-1873) uit Litouwen. Let wel; de grenzen van genoemde landen zijn in de loop van de jaren sterk gewijzigd.

De congregatie houdt zich bezig met parochie- en missiewerk en met de opleiding van jongeren in colleges en seminaries, oorspronkelijk onder de Polen.

De congregatie heeft vestigingen in Italië, Polen, Oekraïne, Wit-Rusland, Slowakije, Bulgarije, Canada, Mexico, Bermuda, Brazilië, Bolivia, Colombia, Israël en de Verenigde Staten.

De congregatie telt thans (2004) 328 priesters en 413 mannelijke religieuzen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:Kloostercongregatie in de Rooms-Katholieke Kerk en:Resurrectionist Congregation