Gebruiker:Satrughna/Archief1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Steenbeeldhouwers 2[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo K., klopt dat we nog niet genoeg doen of hebben over steenbeeldhouwers. Ik speur veel, maar dat gaat erg langzaam omdat ik dan steeds allerlei reparatiewerk doe aan de gebruikte cats. Zojuist vond ik weer een Zwitserse steenbeeldhouwer (o.a.): Karl Hänny op de.wikipedia. Maar weer oud werk! Ik kwam wel een aardig artikel tegen als link: Kunststein. Iets voor in de kantlijn wellicht? Of heb je dat al. Er staat bij Hänny op Commons wel een grote serie foto's van deco in Kunststein. Groetend, Gerard.--GerardusS 6 jan 2009 11:13 (CET)

Och Gerard, ik bedoelde helemaal niet dat je beter je best moet doen.(Ik zou niet durven!) Toen ik schreef: Over steenbeeldhouwkunst: was er maar wat meer kennis van (zucht), dan was het nu niet overjarig. Ik denk dat we er nog niet alles uitgehaald hebben. Daarmee bedoelde ik dat de praktische kennis van het beeldhouwen in steen niet meer onderwezen wordt aan kunstacademies (ik heb een verhaal uit de eerste hand over een beeldhouwstudent die in steen wilde werken, en geboycot werd) en dat de kennis verloren is gegaan. Logisch dat het houwen in steen zich niet meer door ontwikkelt. Toch ben ik van mening dat er nog wel rek in de ontwikkeling van de beeldhouwkunst in natuursteen zit. (wat vind je van Jeanot Bürgi overigens? Ben helemaal weg van zijn lantaarnconsoles) Ik heb naar de Karl Hänny-categorie op Commons gekeken, maar trof geen kunststenen Art Deco, wel een hele leuke serie decoraties in Obernkirchener zandsteen, zo te zien. Ik vond zijn bronzen werk overigens beter dan zijn steenwerk. Ik weet niet zo veel van kunststeen, maar ik vraag me af waar dat dan in te passen moet zijn, want het is een gietproces, dus eigenlijk in de verte afkomstig van een plastiek. Kun je me een idee aan de hand doen? Hartelijke groet, --Satrughna 6 jan 2009 20:13 (CET)
K., ik raak af en toe het spoor bijster. Ik ben met te veel dingen tegelijk bezig. Bürgi, ja wat een vondst hè. Brbbl gaat ze alle 65 (?) fotograferen. Een selectie staat nu al op Cat:Streetlight corbels in Utrecht (city) - een undercat. van Corbels.
Die en Gable stones in the Netherlands (Undercat. van Gables) en jouw eigen start van Gargoyles in the Netherlands (Undercat. van Gargoyles) heb ik maar gekoppeld aan Stone sculptures in the Netherlands, om het zoeken op Commons te vergemakkelijken. Gisteren vond ik weer een steenbeeldhouwer (Stone sculptors in Russia: Valentin Galochin). Wat betreft Hänny: ik vond de verwijzing in het Duitse artikel naar Kunststein al een beetje raar - het decowerk leek zo echt. Maar dit toont wel aan hoe snel men er dus naast zit: echt of cement of zo iets. Daarom dacht ik dat het wellicht de moeite waard is een leek (zoals ik) er op te wijzen. Maar er moet natuurlijk niets. Groetend, Gerard.--GerardusS 7 jan 2009 10:40 (CET)
Die,: ik heb nog eens heel grondig gekeken naar de reliëfs, maar kan er niets anders van maken dan natuursteen, waarschijnlijk een zandsteen. Reden: Ik zie duidelijk sporen die alleen maar van een tandijzer kunnen komen, ik zie ergens dat een stuk is 'ingeboet', wat wil zeggen dat er een klein stukje is ingezet omdat er of een hakfout is gemaakt (onwaarschijnlijk, maar kan) of dat er een foutje in de steen zat, waarschijnlijk een leeminsluitsel (heel waarschijnlijk). Als het kunststeen is, dan pak je wat van de gebruikte mortel en je smeert de luchtbel ermee dicht, en je ziet er niets meer van. Je gaat tenminste niet keurig een vierkant gaatje hakken en er netjes een nieuw blokje in zetten. Ten derde is het reliëf van precies dezelfde steensoort als het steenhouwwerk erboven, en dat wordt nooit in gietsteen uitgevoerd.Het werk kan geschilderd zijn, maar daar wijst niets op. Verder is het blok keurig haaks en vlak, iets dat meestal bij gietwerk niet het geval is. Ik kan eea wel verwerken in een opzetje van kunststeen, als je belangstelling hebt. Op internet kan ik wel wat aanvullend materiaal vinden en ik geloof dat ik ook nog wel wat op papier heb (Barry Midgely schrijft er dacht ik ook over). Hartelijke groet, K Satrughna 7 jan 2009 18:03 (CET)
Bedankt voor je overtuigende uitleg. Wie durft nu nog te twijfelen. Kunststeen is komisch genoeg een redirect (geworden) naar molensteen. Dit is echt bizar: de uitleg wat kunststeen is slechts toegespitst op 1 toepassing. Het lijkt me duidelijk, dat dit voor een encyclopedie ongewenst is. Kijk er eens naar. Groetend--GerardusS 8 jan 2009 12:18 (CET)

Ik snap hoe een molenliefhebber daartoe komt, maar het kan beter. Ik maak wel wat. Groeten! K Satrughna 8 jan 2009 17:07 (CET)

HEt is eenvoudig aan te passen door er een doorverwijspagina van te maken. Dat is het mooie van Wikipedia :-) Groet, Quistnix 9 jan 2009 10:37 (CET)
Vind je? Ik denk dat de pagina Kunststeen gewoon nieuw leven moet worden ingeblazen.Groetend--GerardusS 9 jan 2009 10:44 (CET)
Hoe doorverwijzen? Naar een andere doorverwijspagina? Ik snap ´m nog niet helemaal, geloof ik. Maar zoals gezegd, ik krabbel wel wat, en inderdaad, de molensteen krijgt wel zijn plekje hoor, maak je geen zorgen.... Hartelijke groet, --Satrughna 9 jan 2009 10:52 (CET)
Doorverwijzen naar andere doorverwijspainga's? Nee, dan heb je het nog niet helemaal begrepen. Zie Wikipedia:Doorverwijspagina. Groet, Quistnix 9 jan 2009 11:33 (CET)
Maar de molensteen is helemaal geen andere betekenis van het woord kunststeen, het is slechts een toepassing. Waarom dus een verwijzing als het opnieuw starten van de pagina kunststeen volstaat?--GerardusS 9 jan 2009 11:38 (CET)
Dan heb ik het verkeerd begrepen. Het opnieuw starten van de pagina kunststeen lijkt mij een goed idee. Het wachten was tot nu toe op de mensen die de benodigde kennis in huis hebben. En voor een molenaar is een "kunststeen" gewoon een uit kunststeen gefabriceerde molensteen, dus vandaar de redirect :) - Groet, Quistnix 9 jan 2009 11:49 (CET)
Wat Quistnix volgens mij bedoelt is om een dp te maken met daarin een regeltje met een link naar (bijv) kunststeen (materiaal), en een linkje naar molensteen#kunststenen. Het gaat er niet om om molensteen synoniem is voor kunststeen, is het ook niet, maar of kunststeen een term is met feitelijk twee betekenissen. Die dp kan je nu al maken zonder al het artikel over het materiaal kunststeen aan te maken. Overigens kan ik ook prima leven met dat artikel op gewoon kunststeen met daarin dan wel een verwijzing naar molensteen erin verwerkt. Akoopal overleg 9 jan 2009 23:48 (CET)

Okee Pal, dat laatste was ik van plan, maar indien dat niet werkt kunnen we altijd nog vooraf laten gaan door een extra dp'tje, zoals je voorstelt. Groet, --Satrughna 10 jan 2009 10:00 (CET)

Sculptuur 2[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo K., lees aub mijn verhaaltje op de overlegpagina van sculptuur. De vele zie ook vermeldingen roept kennelijk op tot meer verwijzingen die wellicht alle niet zo terecht zijn. De nadruk ligt kennelijk toch niet genoeg op de sculptuur als het unieke voortbrengsel van een kunstenaar (?!). Groetend--GerardusS 11 jan 2009 08:51 (CET)

Ik had het al gevonden hoor Gerard, ben het eigenlijk wel met je eens. Ik hoop het houtverhaal helder te krijgen, snap er eerlijk gezegd nog niet veel van. Iedere keer als ik denk het te snappen, blijk ik het toch te simpel te zien. Maar meer houtsnijkunst: GRAAG! Hele hartelijke groet, --Satrughna 11 jan 2009 11:32 (CET)

Houtsnijder[bewerken | brontekst bewerken]

Zeg beste K, ik wil het graag nog beter maken maar snap niet waarom de toevoeging van "beeldsnijder" weggehaald is. Dat maakt het voor mij onnodig lastig en ik verbeter het liever vanuit de vorige versie. Dat scheelt tijd.

Sorry Anton, daar is iets per ongeluk misgegaan bij het bewerken. Dat was niet de bedoeling hoor!Ik heb het inmiddels weer teruggezet, mijn excuses.--Satrughna 10 jan 2009 18:08 (CET)

Commons[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo K., thank you pal! Het haalt niets uit (helaas), maar is hartverwarmend. Sterk voorbeeld van eigen parochie eerst. Het zij zo. Ik blijf uit chagrijn maar een paar dagen weg. Groetend,--GerardusS 13 jan 2009 14:23 (CET)

Toch merk ik dat je alweer actief bent, kennelijk roest die oude liefde niet? Hou het kalm aan en zorg dat je er lol in houdt, m'n beste!--Satrughna 13 jan 2009 18:29 (CET)

Ster[bewerken | brontekst bewerken]

Hi K., Oh my god(s) - I'm over the moon! Ik heb me altijd voorgenomen, als er van hogerhand iemand mij zo'n eer wil bewijzen, gewoon te weigeren. Wie verdient zoiets wel en wie niet? Stars and stripes - het zegt me eigenlijk zo weinig. Maar in dit geval, zo charmant gepresenteerd dat ik het haast geloof. Thanks. Uw dienstwillige,--GerardusS 23 jan 2009 18:59 (CET)

Je had hem allang verdiend, alleen weet ik nu pas hoe dat in zijn werk gaat. Cheers Gerard!--Satrughna 23 jan 2009 22:28 (CET)

Thorvaldsen[bewerken | brontekst bewerken]

Hi K., hoezo fout, zo schrijf je dat toch! Hardstikke bedankt. Gr. Gerard.--GerardusS 28 jan 2009 17:10 (CET)

Zo'n miniscuul foudje moet toch kunnen, bij iedere dag een artikel? (Is jouw motto misschien: "An article a day keeps ignorance at bay"?)Ik lees niet ieder artikel van je hoor, maar wellicht is dat wel een goed idee, want dan leer ik nog eens wat. Groeten!--Satrughna 28 jan 2009 17:18 (CET)

Zandsteen[bewerken | brontekst bewerken]

Hi K., ik heb zojuist het artikel Jan Bronner een grote beurt gegeven en voegde een restauratie aan het artikel toe. Daarbij ging het om een onderwerp van jou, zandsteen. Ik las iets over Euville-zandsteen maar durf dat niet zonder toelichting er bij te zetten. Kijk er eens naar.

Afgelopen weken zag ik op RBB TV (Berlijn) een paar keer het onderwerp steenbeeldhouwer en -restaurateur tegen i.v.m. de herbouw van het Stadtschloss. Dankzij jou kijk ik daar nu toch anders naar. Wat een opdracht: tientallen miljoenen euro's (alleen al het beeldhouwwerk), vaklieden tekort, niet op tijd klaar, veel werk na de oplevering van het gebouw. Haast zo al een onderwerp voor een lemma:herbouw Stadtschloss Berlijn.

Groetend, Gerard.--GerardusS 14 feb 2009 12:45 (CET)

Hai Gerard, Euville komt inderdaad uit Frankrijk, maar is een vrij open, korrelige kalksteen. Zie bijvoorbeeld Bestekstermen van de Rijksdienst voor de monumentenzorg onder Natuursteensoorten-Euville: «euville»: «kalksteen» welke gewonnen wordt in het Département de la Meuse, Frankrijk. De steen heeft een grofkorrelige structuur en is opgebouwd uit onder andere crinoïden en stekels van zeeegels, die samengegroeid zijn door kristallijne koolzure kalk. Het breukvlak is ruw korrelig met glanzende facetten van kristallijne kalk. Bruinkleurige en sponsachtige plekken kunnen voorkomen.
Euville is vanaf 1870 heel veel toegepast voor beeldhouwwerk, maar het merendeel van die steen begint nu het einde van zijn leven te bereiken. Bijvoorbeeld aan de Grote Kerk in Breda hebben we enorm veel werk van Euville vervangen (in Tepla-trachiet, maar dat zal je niet veel zeggen). Ook voor vrij beeldhouwwerk is Euville veel gebruikt, ik heb al diverse beelden daarvan hersteld met mortel.
Dat Stadtschloss ken ik niet, maar dat is bekend: waar háál je de vaklui vandaan? Ik voel me echter niet aangesproken on er een lemma van te maken...
En dat van die hardstenen kopieën, klopt dat wel? Dat is namelijk een donkere steensoort en Euville is bijna wit; eerder zou ik verwachten dat een kopie in bijvoorbeeld Portlandsteen uitgevoerd zou zijn. Ook wit, heel weervast. Zandsteen is voor die periode erg onwaarschijnlijk, in verband met het zandsteenbesluit van 1951 (moet nog een artikel over komen). Groet, Satrughna 14 feb 2009 16:01 (CET)
Er is inmiddels al een flink artikel ontstaan op de.wikipedia over het Berliner Stadtschloss, waaraan ze nog moeten beginnen overigens. Het wordt een van Berlijns grootste bouwprojecten. Een nieuwbouwpand, dat er min of meer moet uitzien als het historische Stadschloss.
Ik zal hardstenen maar vervangen door een hardere steensoort tot ik precies weet wat het dan wel is. Groetend,--GerardusS 14 feb 2009 17:19 (CET)
Een hardere steensoort is overigens niet per definitie weervaster hoor. Mergel bijvoorbeeld is ontzettend zacht, maar de juiste kwaliteit kan, op de juiste manier verwerkt, honderden jaren goed blijven. Ben benieuwd wat voor steen het dan wel is (en nog interessanter, wie heeft die kopie gehouwen??) Zal eens bij de Duitsers kijken naar het artikel. Groets, Satrughna 14 feb 2009 20:25 (CET)
Hallo K., bedankt voor je correctie bij Bronner. Ik heb niets, maar dan ook helemaal niets kunnen vinden over de restauratie. Er schijnt wel een boek te zijn verschenen (2002?) over de geschiedenis van het kunstwerk. Groetend, Gerard.--GerardusS 17 feb 2009 08:57 (CET)
Misschien komt er deze week iemand langs die er meer van weet; ik zal het hem eens vragen.
Ik vond overigens jouw versie van Jan Bronner en Alberto Giacometti in beide gevallen een opmerkelijke verbetering. Je vroeg me ooit om namen; ooit gedacht aan Tilman Riemenschneider (Gotiek) of Stephan Sinding (Romantiek)? Ik dacht dat de moderne beeldhouwkunst je sterke voorkeur had, maar ik zag tot mijn verrassing ook Pieter Rijcx verschijnen. Groedz,

--Satrughna 17 feb 2009 10:11 (CET)

Bedankt dat je het (opmerkelijke??) verbeteringen vond. Ikzelf lees eerst erg veel voordat ik ga veranderen. Meestal kies ik voor het aanmaken van een nieuwe versie (met behoud van enkele goede passages). Veel stukken (ook bij schilderkunst) zijn zo slecht opgezet en dat steeds maar aanvullen en aanpassen leidt niet tot betere artikelen en meestal schaam ik me daar plaatsvervangend voor: wat moeten de lezers (waar het uiteindelijk toch om gaat) hier nou mee. Ik mis vreselijk de neutraliteit die toch een eerste vereiste zou moeten zijn. Men verwijst vaak naar en.wikipedia als het voorbeeld, maar wat ik daar aan (verborgen) reclame voor personen en autoriteiten en galeries tegenkom is zo beschamend, dat ik nog liever uit het Spaans vertaal dan van en.wiki. Eenvoud heeft mijn voorkeur, met weinig galeriegeleuter. Zo'n Pieter Rijcx, ja niet bepaald mijn voorkeur, maar wel interessant en vergeten. Er is is zoveel vergeten. Wie lezen er nog meer mee, behalve ons (zeer) kleine clubje? Moderne kunst ja, maar toch niet iedereen die wel eens een beeld heeft gemaakt. Ik merk zelf dat mijn belangstelling breder wordt, ja breder moet worden (ook de beeldenparken en de musea). Riemenschneider en Sinding? Zoeken we op! Groetend, Gerard.--GerardusS 17 feb 2009 11:24 (CET)

Ik heb even snel een lijstje op proj. pag.4 gezet. Ik mis hier nog Jan Meefout en Anton Rädecker. Tot mijn verrassing zag ik dat er al veel namen ingevuld zijn. Misschien leest nog niet iedereen je artikelen, maar ik denk dat je Wikipedia eerder over tijdsbestekken van twintig jaar moet zien, dan pas is het een echt betrouwbaar naslagwerk aan het worden. Als ik teruglees wat er in 2005 op stond, dat was pas bedroevend. Het wordt steeds interessanter en leesbaarder en het ziet er ook steeds mooier uit. Groet, --Satrughna 17 feb 2009 11:31 (CET)

Jan Meefout viel niet mee, ik heb er nu even meer dan genoeg van. Ik was trouwens haast klaar op de projectpagina toen de computer op tilt ging. Ik kon dus weer opnieuw beginnen en had geen kladje gemaakt. Nou ja. Kijk je het artikel ajb even na: ik weet niet of alles wel even accuraat is. Ik heb hier absoluut geen literatuur over. Bedankt vast. Gerard.--GerardusS 19 feb 2009 17:57 (CET)
Daar was ik al bang voor, ik kon zelf nl ook helemaal niks vinden.Toch bedankt; ik kijk er meteen naar. Groet, --Satrughna 19 feb 2009 19:31 (CET)Ik heb gekeken en gelezen, maar ondanks een zwaar gebrek aan documentatie heb je er toch een heel behoorlijk artikel van weten te maken. Ik wil best checken, maar heb zelf ook niets om het mee te vergelijken, vaandaar dat het op mijn lijstje voorkwam. Ik vond hem onder de steenbeeldhouwers van de twintigste eeuw iemand die duidelijk in het lijstje hoort voor te komen. Wat dat betreft heb je met de laatste artikelen weer een fiks stuk van het gat gedicht, Gerard. Wat mij bijstaat is dat hij een periode heel subtiele beeldhouwwerken heeft gemaakt, die eigenlijk niet veel meer zijn dan alleen een oppervlakkige contour in de steen. Dat is veel nagevolgd en altijd veel minder. Alleen die Egyptische zitbeelden, waar hij het wellicht vandaan heeft, hebben soms diezelfde dromerige kwaliteit. Eigenlijk wel jammer dat het je nu de neus uit komt, want ik wilde net vragen of ik een keertje mee mag als je weer Amsterdam-Zuid gaat doorkruisen... Hoe kom je eigenlijk aan al die literatuur? Bieb om de hoek of kreunt je eigen huis onder de kunstboeken? Hoe dan ook, nogmaals mijn dank. Moet toch maar weer wat gaan doen aan 'kunststeen' (heb wel wat gevonden inmiddels). Hartelijke groeten, --Satrughna 19 feb 2009 19:50 (CET)
Amsterdam, al jaren niet meer geweest. Ik kom nauwelijks de deur uit. Volgend jaar komt er in Den Haag overigens een expo met werk van Jan Meefout (Beelden aan Zee), wellicht worden dan meer vragen beantwoord. Nee, de bibliotheken in ons dorp en omgeving hebben nauwelijks kunstboeken. Zelf heb ik een reuze voorraad, maar toch eigenlijk te weinig over beeldhouwkunst. Mijn verzamelwoede richt zich sinds de laatste jaren (sinds mijn vrouw en ik zelf een beeldentuin hebben) echter wel steeds meer die kant uit. Interesse hebben en veel tijd om niet alleen website te zoeken maar ze ook te lezen (!) helpt wel. Als je dan weet dat ik net 2 jaar mijn eerste PC heb en niet eens wist hoe zo'n ding werkte. Zulke artikelen maken als de laatste dagen is eigenlijk een tamelijk geestige bezigheid: een sprong in het duister. Werkt erg leuk, maar is doodvermoeiend door mijn handicap (migraine). Zo nu weet je weer wat meer. De beeldenclub moet t.z.t. maar eens kennismaken (een Wikitreff, zoals de Duitsers dat noemen). Groetend, Gerard.--GerardusS 19 feb 2009 20:08 (CET)
Als er plannen komen voor een dergelijke Treff, reken mij dan maar van de partij. Ik krijg het de komende tijd ontzettend druk, maar dat is iets waar ik graag tijd voor zal maken. En die beeldentuin, tja, als die bij de tour moet horen, ('zucht') vooruit dan maar ;-) ! Ik zou graag meer leren over je visie op moderne beeldhouwkunst, bij mij als ambachtsman is dat een zwaar onderontwikkeld terrein. Groeten, Satrughna 19 feb 2009 20:24 (CET)
Een eventuele Treff zal ik ook aan enkele anderen voorleggen. Bedankt voor je positieve reactie. Gerard.--GerardusS 20 feb 2009 08:26 (CET)

Tilman Riemenschneider[bewerken | brontekst bewerken]

Een groot deel is al klaar (zie mijn projectpagina 1). Een alinea is een beetje moeilijk in het Nederlands te bewerken/vertalen. Kijk er ook even naar ajb. En pas maar aan of verander wat je wilt. Tot morgen. Aju, Gerard.--GerardusS 17 feb 2009 18:04 (CET)

Ik hoopte al zoiets, even meegegluurd hebbende. Je hebt me blij verrast gemaakt. Ik kijk wel effe! Bedankt, --Satrughna 17 feb 2009 20:02 (CET)
Nou, die staat er op. 1x doch in maar veranderd. Tekst nog iets krommer gemaakt, opdat nog meer lezers er iets van begrijpen. Zoals gezegd: pas aan waar je wilt (kunt). Groetend, Gerard.--GerardusS 18 feb 2009 10:43 (CET)
En Stephan Sinding. Zo nu even pauze. Groet.--GerardusS 18 feb 2009 18:16 (CET)

Had je trouwens bij Riemenschneider gemerkt dat hij pas Meister kon worden toen hij de weduwe gehuwd had? Die posities waren in het toenmalige gildensysteem zo moeilijk te verkrijgen dat je wel moest introuwen om zo ver te komen, als je het niet van je vader kon erven. Maar dan had je ook wat, en kon je raadslid worden als je ervoor geschikt was. In Duitsland werken ze nog steeds met een gildensysteem en Wandergasten. Heel anders dan hier hé, waar dat allemaal allang weg is. ;-} Groet, --Satrughna 19 feb 2009 20:05 (CET)

En ze trekken zelfs nog die rare pakjes aan, zoals de timmerlieden. En wat te denken van de schoorsteenvegers met die hoge hoeden? En echt niet alleen in Zuid-Duitsland, maar overal. Dat van die weduwe huwen voelde ik intuïtief al aan, daarom vermelde ik het ook en niet die drie overige huwelijken. Groetend--GerardusS 20 feb 2009 08:22 (CET)

Zandsteenbesluit[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Sathrughna, op de OP van Fruggo zag ik dat je het zgn. zandsteenbesluit zocht. Met Google (jurisprudentie + silicose + zandsteen) vond ik dit: http://ikregeer.nl/static/pdf/KST13047.pdf. Het is dus kennelijk een Arbobesluit, hopelijk kom je hier verder mee. Succes! Astrion 18 feb 2009 20:59 (CET)

Dank je wel voor deze link, Astrion. Ik wilde eigenlijk een artikeltje opzetten over de arbeidsomstandigheden die tot dit besluit geleid hadden, waarna er in 1951 een wet tot stand kwam waarin was vastgelegd dat er geen zandsteen bewerkt, vervoerd of opgeslagen mocht worden. Ik heb tot dusver nog niks kunnen vinden over de achtergronden, en ik hoopte dat iemand historisch materiaal tot zijn beschikking had... Ik laat het artikel nog even in de ijskast. Hartelijke groet, --Satrughna 18 feb 2009 23:48 (CET)

Gustav Vigeland[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo K., ik heb Gustav Vigeland ook maar in een nieuw jasje gestoken. Als je vanuit jouw kennis nog wat wil aanvullen/verbeteren? Ga ajb je gang. Nog suggesties? Groet, Gerard.--GerardusS 26 feb 2009 11:32 (CET)

Daar je al tijden op mijn volglijst genoteerd staat, had ik het natuurlijk al gemerkt. Ik heb zelfs meegelezen. Het is momenteel erg druk hier, maar ik zal evengoed even kijken. Bedankt voor je verzoek, hartelijke groet, K. --Satrughna 26 feb 2009 16:57 (CET)

:no:Slagdrill[bewerken | brontekst bewerken]

Copy from no:Brukerdiskusjon:Satrughna#Slagdrill

I have deleted pictures and some interwiki links. They were wrong and not according to Norweigian terminology. See no:Diskusjon:Slagdrill#Gale bilder: Borhammer istedenfor slagdrill.

Short explanation[bewerken | brontekst bewerken]

--Ohedland 2 mrt 2009 13:24 (CET)

Sorry, thanks, won't do it again. Greetings, Satrughna 2 mrt 2009 17:08 (CET)

Begcat[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Satrughna/Archief1,

Ik zag, dat je bij op het artikel Hom (vissperma) enkel {beg} had toegevoegd zonder de categorie ervan en de datum aan te geven. Vandaar mijn vriendelijke verzoek: zou je bij het toevoegen van een {beginnetje}sjabloon ook kunnen denken aan de categorie en de datum? Met enkel {beginnetje} komt het artikel namelijk op een grote hoop en moet het alsnog weer gecategoriseerd worden. Ik vermaak me er prima mee, daar niet van :p maar het is makkelijker als alles in 1x goed gebeurt natuurlijk.

Op Gebruiker:Brimz/monobook.js staat een scriptje, waarmee je met één druk op de knop het beginnetjes-sjabloon kunt toevoegen, samen met de categorie en de datum. Dit scriptje kun je heel simpel kopiëren naar je eigen naamruimte (dus Gebruiker:Satrughna/Archief1/monobook.js). Als je dit niet wilt, kun je voor de juiste en bestaande categoriën ook altijd even spieken in Categorie:Wikipedia:Beginnetje. Daar staan ze allemaal op een rijtje. Alvast bedankt voor je medewerking!

Vriendelijke groeten, brimz 6 mrt 2009 21:47 (CET)

Hai Brimz, bedankt voor je melding. Ik wist niet hoe dit werkt, dus ben ik blij dat je het hierbij hebt uitgelegd. Ik zal voortaan het protocol volgen. Hartelijke groet, --Satrughna 6 mrt 2009 22:11 (CET)

Ornament[bewerken | brontekst bewerken]

Waarom haal jij de bronvermelding van mijn artikel weg? Babs

Dag Babs, Wikipedia is eigenlijk bedoeld als naslagwerk; een verwijzing naar een externe pagina mag best, maar het is niet de bedoeling dat pagina's worden opgezet om reclame te maken voor personen of instanties. Vandaar dat ik je verwijzing naar jouw Ornamentopleiding verwijderde. Ook is de Nederlandstalige Wikipedia niet alleen op Nederland gericht, dus was je verwijzing te eenzijdig. Je noemt het een bronvermelding, maar die term geldt eigenlijk alleen mbt een voor iedereen controleerbaar naslagwerk, hetzij virtueel, hetzij op schrift. Het aanhalen van door jezelf geschreven materiaal kan niet worden aangemerkt als bronvermelding, (zie ook: Wikipedia:Geen origineel onderzoek), daarom heb ik het verwijderd. Misschien zou je het apart onder een kopje 'Externe links' kunnen vermelden. Hartelijke groet, --Satrughna 11 mrt 2009 20:28 (CET)

ornament-enbeeldsnijacademie[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Satrughna, Ik wil het graag even met je hebben over het door jou verwijderen van mijn externe link. Je hebt herhaaldelijk aangegeven dat je het plaatsen van een link te veel reclame vindt. Je basisprincipe snap ik: Wiki is geen linken pagina en reclame medium maar een informatief medium. Ik vertel je allereerst iets over de opleiding alvorens hier verder op door te gaan. De opleiding is een particulier initiatief. Een particulier initiatief omdat er sinds WOII geen ambachtelijke opleidingen meer vanuit het Ministerie van Onderwijs gefinancierd worden. Je hebt aantal restauratieopleidingen waar de nadruk ligt op het conserveren en stabiliseren van objecten. Er worden geen ambachtelijke vaardigheden geleerd. Je hebt ook praktische restauratieopleidingen en opleidingen in de bouw. Een aantal oude ambachten vallen daar buiten. Zoals ornamentsnijden, beeldsnijden en siersmeden. Nederland heeft een groot aantal historische gebouwen en interieurs. Panden vol met historisch snijwerk, stukwerk, beeldhouwwerk en smeedwerk dat kundig onderhouden of vervangen moet worden. Helaas hebben we daar in Nederland niet genoeg geschoolde krachten voor. Dit omdat het Ministerie deze ambachten overlaat aan de particuliere markt (blijkbaar kan het commercieel niet uit). Een aantal mensen worden zodoende geschoold in prive ateliers en sinds kort bij ons op de academie. Nu moet je begrijpen, omdat je spreekt over reclame, dat de belangstelling voor de oude ambachten zeer gering is. Er is een kleine groep mensen die hier voor voelen en nergens terecht kunnen. Uit bezorgdheid en liefde voor het ambacht bieden wij sinds zes jaar deze mensen een plek. De leerlingen betalen daarvoor een bedrag aan lesgeld. Deze wordt uitsluitend gebruikt voor de vergoedingen aan de docenten. Het gehele stichtingsbestuur is vrijwilliger. De kosten voor de school worden zonder subsidies en andere steun particulier betaald. Dus uit ideele overwegingen betalen wij particulier de huisvesting, de materialen, de boeken, de telefoon, de website, de KvK, het gas, elektra enzovoort enzovoort. Er is geen winst. Alleen idealisme. Broodnodige. Geen 'schandelijke reclame' dus maar pure noodzak om gebruik te maken van gratis media. Je morele kruistocht tegen onze website link begrijp ik dus niet. Vooral je keuze daarin niet. Immers Wiki staat vol commerciele websites die je wel ongemoeid laat zoals galeries, musea, opleidingen enzovoort. Ik hoop dat je over je morele hart kan wrijven en mijn website laat staan deze keer. Als laatste punt wou ik aanvoeren dat ik met de Wiki beheerder gesproken over deze link toen ik het de eerste keer plaatste en die had geen bezwaar en hopelijk jij nu ook niet meer. vriendelijke groet, Barbara-Louise

okee.--Satrughna 30 mrt 2009 18:09 (CEST)

Tof. Mijn dank.

Balegemse steen[bewerken | brontekst bewerken]

Ik ben geen geoloog :-) Weet jij uit welke periode de laag stamt? Groet Paul Hermans 27 apr 2009 22:52 (CEST)

Helaas Paul, geen flauw idee. kijk eens hier: Wikipedianen naar expertise , misschien dat iemand je daar verder kan helpen? Groeten, --Satrughna 28 apr 2009 17:37 (CEST)
Ik zie nu dat Woudloper iets heeft toegevoegd, misschien dat hij meer weet. Groet, --Satrughna 28 apr 2009 17:39 (CEST)

Zomaar[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo K., geniet van je Wikibreak. Een treff komt er niet, maar misschien heb je toch zin om zomaar eens langs te komen. Laat me dat dan via het gebruikelijke kanaal weten. Groetjes, Gerard.--GerardusS 12 mei 2009 17:40 (CEST)

De Waag (Gouda)[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Satrughna, Letterlijk luidt de passage als naschrift van de redactie bij het artikel van Geselschap over de geschiedenis van de waag als volgt: "In 1799 werden op last van de Franse bezettingsoverheid, in het kader van de leuze Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap, alle familiewapens van Goudse burgemeesters aan de gevel van de Waag weggebeiteld. Burgemeester James gaf bij de restauratie opdracht de wapens weer op de schilden aan te brengen, doch daarvoor bleek het marmer te dun. De wapens werden er daarna op geschilderd." Vandaar dat ik refererend aan dit artikel geschilderd gebruikte.

Beste Gouwenaar, dat kan dus kloppen voor wat betreft de restauratie van 1799. Kennelijk wilde hij het in eerste instantie in de bestaande gevelbeplating laten inhakken. Maar wat ik mij herinner en wat op de foto's goed te zien is, is dat de wapenschilden nu wel degelijk reliëfs zijn, en waarschijnlijk inderdaad dateren van de jaren zestig van de twintigste eeuw. Of ze vastzitten aan de beplating, dus dat er tegelijk nieuwe beplating is aangebracht en het dus een groot relief betreft, of dat het losse voorzetstukken zijn (waarschijnlijker), weet ik zo niet. Dus dat is iets wat nog kan worden uitgezocht, maar ikzelf kom daar wegens drukte zeker weten niet aan toe. Compliment voor de zeer verhelderende foto! Groet,--Satrughna 19 jul 2009 08:48 (CEST)
Beste Satrughna, dank voor het compliment. Wat je opmerking over de restauratie betreft, die moet op een misverstand berusten. Er was in 1799 geen sprake van een restauratie, integendeel de wapens werden toen weggekapt. De restauratie waarvan sprake is in het artikel van Geselschap is die van 1956 tot 1959. Op 14 mei 1956 werd begonnen met de vernieuwing van de fundering, in 1957 werd de gevel hersteld en in 1958 werd ook de binnenkant van het gebouw gerestaureerd. In die tijd was James als burgemeester van Gouda verantwoordelijk voor de restauratie en zijn opdracht m.b.t. de wapenschilden van de vier burgemeesters dateert dus uit deze periode. Gouwenaar 19 jul 2009 10:58 (CEST)
Nog even ter aanvulling: de schilden waren dus kennelijk aanwezig (en dat zijn de reliëfs), de wapens zelf (d.w.z. de afbeeldingen van de gevoerde familiewapens) zijn, als ik het goed begrijp, op de bestaande schilden geschilderd. Gouwenaar 19 jul 2009 11:01 (CEST)
Aha! Die laatste opmerking is heel erg verhelderend. Kun je dat zo in het artikel verwerken dat dit onderscheid duidelijk wordt? Groeten, --Satrughna 19 jul 2009 14:14 (CEST)
Ik doe mijn best, met vr. groet, Gouwenaar 19 jul 2009 14:57 (CEST)

Steenbeeldhouwers 3[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo K., ik zie dat je hier af en toe even aktief bezig bent. Daarom de volgende vraag: kijk eens naar mijn projectpagina 1. Zoveel rode links (ook op de.wikipedia weinig tot niets te vinden!). Heb jij gegevens over steenbeeldhouwers van na 1945? Ik vind bij galeries wel lange, in een soort geheimtaal geschreven, stukken maar eigenlijk heel weinig gewone biografische gegevens + wat werken in de openbare ruimte. Help! Ik wil verder maar moet zo verschrikkelijk veel nieuw gaan opzetten. Misschien kun je af en toe eens meekijken? De grassen doen het meer dan goed en zien evenals wij uit naar een volgend bezoek. Er gaat hier het komend jaar, hopen wij althans, wel wat veranderen.Tenslotte, denk je nog aan een paar foto's van het Amersfoortse object? Groetend, Gerard.--GerardusS 22 aug 2009 19:39 (CEST)

Hai Gerard, je hebt me betrapt op mijn één na laatste dag van de vakantie, dus de mogelijkheden worden weer schaarser vanaf morgenavond. Blij dat het gras groeit. (Verandering? Ik neem aan dat je te oud bent voor gezinsuitbreiding??? ;-) ) Je zult gemerkt hebbben dat ik mij in de afgelopen paar jaar nooit gewaagd heb aan lemma's over (steen)beeldhouwers, op Lachaise na dan. Grotendeels uit koudwatervrees (mag je foto's op Flickr gebruiken?), deels ook uit onbekendheid met namen. Een academische opleiding had mij daarvoor misschien beter opgeleid, hoewel steenbeeldhouwerij met name echter helemaal taboe is tegenwoordig in Nederlandse academies. De namen van de deelnemers in 1959 zijn me geheel onbekend. Ik ben inmiddels een beetje bekend met je werkwijze, en vrees dat als jij niets kunt vinden, het mij niet veel beter zal vergaan. Mijn literatuur hier in huis noemt alleen de heel bekende namen, en die staan allemaal al op de site. Je neemt zoveel hooi op je vork dat het me niet verbaast dat je naar medestand zoekt. Helaas, kan je daar niet helpen.
Goed overigens dat je me nog even aan het Belastingkantoor herinnert. Gek he, dat zo'n locatie vermijdingsverschijnselen oproept? 'k Rij er wel effe langs.
Hartelijke groeten daar, --Satrughna 22 aug 2009 21:43 (CEST)
Begrijpelijk, maar morele steun is ook al heel wat. Ik duik er nu steeds dieper in door mijn werken aan beeldenparken/routes en (steen)beeldhouwers met name uit Dld, Oost. en Zw. Maar mocht je nog eens iets tegenkomen (dit werken aan de rode links, en ik noem slechts 1959 gaat wel even duren), dan houd ik me aanbevolen. Ik, ons gesprek herinnerend, begrijp wel iets meer van de problemen die steenbeeldhouwers ontmoeten door de komst van metaal. Veranderingen bij ons? Ja met het beeldenpark, de opzet, eventuele kunstenaarsparticipatie, openstelling voor een beperkt publiek etc. gaan de plannen vorm krijgen. Je foto's zijn welkom. Amersfoort heeft zo veel en wikipedia/media zo weinig. Groetend, Gerard.--GerardusS 23 aug 2009 10:20 (CEST)
Nog even over Flickr. Ja foto's van Flickr zijn toegestaan (zie het uploadformulier op Commons), maar slechts met de licentie CC-BY en CC-BY-SA. All rights reserved uiteraard niet en ook geen licentie, waarin Non-Commercial use only wordt verlangd (dat doet Wiki namelijk wel!). Als je upload met de flinfotool werkt dat tevens als een filter. MAAR ALTIJD VOOROPGESTELD DAT DE OPNAME STAMT UIT EEN FOP-LAND, ander wordt de foto vroeg of laat toch weer verwijderd.Gerard.--GerardusS 23 aug 2009 12:13 (CEST)

Zwaaispits[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi, leuk het artikel Zwaaispits hier op te zien duiken. Grappig dat verschillende disciplines weer bij elkaar komen. Ik heb voor de zekerheid van bilhamer maar een redirect gemaakt. Akoopal overleg 10 nov 2009 21:54 (CET)

Goed dat je dat gedaan hebt, ik was eigenlijk ook zelf van plan dat te doen, maar ben het kennelijk vergeten!

Groeten,--Satrughna 10 nov 2009 22:02 (CET)

En de discussie op het molenprikbord word ook wel een leuke. Lijkt er alleen niet op dat we er uit komen. Akoopal overleg 3 dec 2009 23:14 (CET)

Rulof[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Satrughna, je was onlangs voorstander van terugplaatsing van Jozef Rulof, daarom neem ik even aan dat je er inhoudelijk ook wel wat van weet. Zou ik je mogen vragen even hier Overleg gebruiker:Niels#Jozef Rulof mee te lezen? Robotje signaleert een aantal edits die niet door de beugel zouden kunnen. Dank je! mvg, Niels? 30 nov 2009 22:56 (CET)

Bedankt voor je melding Niels, ik zal meelezen en eventuele opmerkingen daar plaatsen. Groet, --Satrughna 1 dec 2009 18:44 (CET)

Bouchard[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Satrughna,

Du schreibst unter Bouchard, dass der französische Bildhauer Henri Bouchard im 19. Jh. "Der Gerätschaft die heutige Form gab" (habe ich richtig übersetzt?). Dazu muss ich anmerken, dass bereits in der franz. Enzyclopedie von Diderot (ab 1751) ein Stockhammer mit der Bezeichnung "boucharde" abgebildet ist. (Siehe Stockhammer im deutschen Wikipedia) Danach müsste es also ein Zufall sein, dass Bildhauer und Werkzeug den gleichen Namen haben.

Gruß, Olaf Pung – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 91.66.153.140 (overleg · bijdragen) Hallo Olaf! Du hast es richtig übersetzt, und wann deine Artikel in der Deutsche Wikipedia recht hat, braucht das Artikel Bouchard einige Anpassung.Ich werde später mal sehen. Danke für Deine Kommentar, herzlichen Grüssen, --Satrughna 30 dec 2009 21:06 (CET)

Rijksdag[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo K., ik heb (omdat ik je discussie toevalig zag) ook een duit in zakje gedaan. Zie de overlegpagina van Notum-sit. Groetend, Gerard.--GerardusS 4 feb 2010 11:12 (CET)

Erg gewond?? Gerard.--GerardusS 4 feb 2010 13:58 (CET)
Mwaaa, de diamantzaag schoot uit mijn hand en floepte in mijn duim, tot in het bot. Ik loop nog wel even in mijn mitellaatje rond. Hoe is het met de plannen rond de beeldentuin?--Satrughna 4 feb 2010 14:50 (CET)
Geen idee, een paar mollenfamilies ruïneren (ook nu in de winter) de grasbaan, weinigen willen meewerken met beelden (in leen), het geld is op, het interesseert niemand en ik voel me ook niet zo goed. Zal wel een winterdepressie zijn. Ik schrijf me nog lam aan beeldhouwers (veel steenbeeldhouwers ook) en schiet over de hele wereld. Zo kom ik nergens en toch overal. Verbreedt mijn kennis en heb nog steeds het gevoel dat mijn stukken door niemand worden gelezen. Mooie contacten in Duitsland. Beterschap!. Groetend (ook namens K.), Gerard.--GerardusS 4 feb 2010 15:06 (CET)
Jammer, hoop dat het snel lichter wordt. Als het enige troost mag zijn, ik lees wel bijna al je stukken en zie verrassend veel moois voorbijkomen. Ik kom hier later nog op terug, sterkte en hartelijke groeten aan jullie allebei, K. (--Satrughna 4 feb 2010 21:57 (CET))
Niet zo somber Gerardus, je artikel Beeldenpark van het Kröller-Müller Museum werd alleen in december 2009 (zie hier) al 335x aangeklikt, dat zijn toch vele honderden bezoekers per jaar. Maar ook al zijn het er minder (mijn artikelen over leden van oude Drentse geslachten zullen vast ook niet gigantische aantallen bezoekers trekken), je doet er natuurlijk een hoop mensen een plezier mee, die of op zoek zijn naar ontbrekende informatie of geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Met vr. groet, Gouwenaar 5 feb 2010 13:27 (CET)
Bedankt voor de correctie, op Geradus reageer ik natuurlijk niet. Je hebt gelijk sommige artikelen, vooral de practische, worden wel eens bekeken. Blijft natuurlijk een feit dat jij en ik hier niet over bekende nederlanders, sporthelden en t.v.- sterren schrijven. Net een artikel in een grotere serie over Poolse kunstenaars in de hoofdruimte geplaatst (Władysław Strzemiński), waarvan ik me weer afvraag: leest iemand zoiets. Dat ik het nodig vind deze (belangrijke) kunstenaar een artikel te geven op nl.wiki, wil niet zeggen dat daar behoefte aan bestaat. Triest verhaal, maar zoiets tref ik wel vaker in de kunstwereld als ik me richt op de periode tussen de twee wereldoorlogen (de meest interessante overigens). Echte foto's mogen overigens vanaf 2022 al geplaatst worden, nou als dat niet optimistisch is (?). Leuk je reactie hier aan te treffen op de pagina van Satrughna. Groetjes, Gerard.--GerardusS 5 feb 2010 14:17 (CET)
Een artikel als dat van Magdalena Wiecek is toch in de periode augustus 2009 t/m januari 2010 158x aangeklikt (waarvan 4x door de maker en bewerkers van het artikel). Ik bedoel maar, je schrijft echt niet voor niets. Natuurlijk het zijn geen spectaculaire aantallen, maar dat ligt dan ook niet in de lijn der verwachtingen. Ik heb maar even schaamteloos gebruik gemaakt van de pagina van Satrughna om je een hart onder de riem te steken. Ik wens hem natuurlijk van harte beterschap met zijn duim. Gouwenaar 5 feb 2010 15:24 (CET)
Mede namens voornoemde duim hevige dank, en daar haak ik toch even bij je aan, Gouwenaar: Instant gratificatie blijkt op Wikipedia dan wel niet altijd verkrijgbaar, maar de waardering is er wel degelijk. Maar of het een troost is weet ik niet: Wikipedia is uiteindelijk een project dat pas over twintig jaar naar volle waarde te schatten valt. Alle beginartikelen van jou zijn in die tussentijd dan inmiddels door anderen opgepakt en uitgebreid, of gebruikt voor het samenstellen van overzichten en retrospectieven. Het zaaien is nu, en al zijn de eerste oogsten nog wat mager, wie weet hoe de opbrengst later zal zijn? Maar inderdaad, het is moeilijk in te schatten of je werk in dorre dan wel vruchtbare bodem valt (oei wat bijbels opeens) want reacties blijven schaars. Toch heb je ofwel een verslaving aan Wikipedia opgelopen, of je bent ervan overtuigd dat de formule werkt en het al die moeite waard is... of beide, anders stopte je er niet zoveel tijd en werk in, toch? Het viel me wel op dat je de laatste tijd nog enkele sterren opgelopen hebt! Hartelijke groeten,--Satrughna 5 feb 2010 23:30 (CET)
Ja ja, die sterren staan natuurlijk wel mooi op zo'n pagina. Maar we draaien in zo'n verschrikkelijk klein kringetje rond. Natuurlijk ben ik hevig verslaafd, maar er moeten toch momenten van reflectie zijn, niet? Als jij, jongere, vind dat we nu zaaien en er straks, over tien, twintig jaar wordt geoogst, geloof ik je natuurlijk op je woord. Dit tikkende ben ik al weer gerustgesteld (!!??). Jullie beiden groetend, Gerard.--GerardusS 6 feb 2010 08:43 (CET)
Alle grote werken worden altijd gedragen door een heel klein clubje, maar er wordt gebruik van gemaakt door velen. Jij bent de steen die de rimpels in de vijver veroorzaakt, en die golven nog lang heen en weer. Wat mijzelf betreft: ik geniet van al dat overleg en de wederzijdse stimulans die dit werk met zich meebrengt. Groet! --Satrughna 6 feb 2010 11:09 (CET)

Eocene ammonieten[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi, ik zag je een IP-gebruiker terugdraaien op Balegemse steen ([1]). Ammonieten zijn uitgestorven aan het einde van het Krijt. Als de Balegemse steen inderdaad uit het Eoceen komt, kunnen er dus geen ammonieten in voorkomen. Kun je dit misschien eens controleren? Woudloper overleg 7 apr 2010 20:30 (CEST)

Kijk, daar geef je een verklaring die eerder niet gegeven werd. Ik zal dit eens nagaan. Als er gewoon in geknipt wordt denk je eerder aan vandalisme. Bedankt voor je commentaar.--Satrughna 7 apr 2010 20:35 (CEST)
Wel, ik ken die anoniem niet, maar zag het op mijn volglijst gebeuren en bedacht me ineens dat er iets niet klopt. Ofwel de steen bevat geen ammonieten (misschien een ander soort weekdier met vergelijkbaar gedraaid huisje?), ofwel hij is ouder dan gemeld wordt. Eén van twee is fout, voorlopig geen idee welke. Woudloper overleg 7 apr 2010 20:50 (CEST)

Helaine Blumenfeld[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo K., is wordt dan niet meer met "dt". Wat verandert er toch veel. Groetend, Gerard.--GerardusS 15 apr 2010 11:13 (CEST)

Heel goed begrijpelbaar allemaal, ook ick wordt er zoms een beetje verwardt door... Groeten!--Satrughna 15 apr 2010 18:14 (CEST)

Hans/Jean Arp[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo K., ik heb een vraagje over de gebruikte steensoort in het werk Scrutant l'horizon uit 1967. Het oorspronkelijke werk in de catalogus spreekt over (wit) marmer (1964). Dit is naar ik aanneem een kopie in ...? Jij kunt dit natuurlijk zo zien. Wikifrits voegde deze afbeelding toe aan zijn lange lijst beelden in Den Haag. Groetend, Gerard.--GerardusS 28 apr 2010 08:59 (CEST)

Hai Gerard, het is toch nog lastiger dan je denkt, want er zijn zoooveel soorten, maar in dit geval moet het al heel gek zijn als het iets anders is dan graniet, gezien de oppervlaktestructuur en de bewerkingen. Welke soort graniet dan: zou ik niet durven zeggen. Het heeft wel iets van Beiers graniet, maar ongepolijst zijn die soorten zo moeilijk te onderscheiden, het kan net zo goed uit Brazilië komen als uit Duitsland. Maar nogmaals, met 100% zekerheid is het vanaf een foto natuurlijk niet te zeggen, maar ik vermoed sterk dat het graniet is. Hartelijke groeten, K. --Satrughna 28 apr 2010 17:19 (CEST)
Bedankt, ik kon me al niet vorstellen dat het origineel in Den Haag staat. Dit is dus een kopie in graniet, een voorstudie wellicht? Mooi probleem. Groet. --GerardusS 28 apr 2010 17:38 (CEST)
Lijkt me wel, een kopie dan. En uitgevoerd door derden waarschijnlijk. Arps perfecte afwerking kennende laat deze nog wel wat schoonheidsfoutjes zien. Maar hoe weet je dat zeker, zonder eigen onderzoek te plegen?? Groets, K. --Satrughna 28 apr 2010 18:55 (CEST)
Kweetniet! Wellicht een "catalogue raisonné" raadplegen. Heb jij die toevalling in je boekenkast staan? Groet.--GerardusS 29 apr 2010 08:29 (CEST)
Daar slaat u mij met verbijstering. Ik heb geen idee wat dit begrip mag inhouden. Maar goed, ook mijn encyclopedieën geven me geen uitsluitsel, behalve dan dat Arp veel in gips en marmer werkte. (Maar dat wist ik zelf ook al.) Kan je daar dus niet verder helpen, helaas....--Satrughna 29 apr 2010 08:52 (CEST)
Ik had dit verhelderende (?) verhaaltje zojuist op de overlegpagina van Wikifrits gezet, wellicht kan hij in de Haagse gegevens nog iets terugvinden. Ik weet natuurlijk ook niet wat dat moeilijke woord inhoudt, maar ik weet wel dat ze razend duur zijn. Ook hiervoor geldt .... helaas. Gerard.--GerardusS 29 apr 2010 09:14 (CEST)
Ik heb misschien veel te laat) eindelijk ontdekt dat er veel boeken online te lezen zijn via internet, via 'boeken' bij Google. Verbazend veel informatie te vinden. Misschien ook wel over Arp, zal eens kijken.Satrughna 29 apr 2010 09:45 (CEST)
Nou, jij mag kiezen. Noemen we het porfirisch graniet of granitisch porfier (o.i.d.)? Den Haag noemt het in de lijst "porfier" daterend overigens uit 1964 (1967). Ik denk dat we er vanuit kunnen gaan dat het een proeve was om de vorm uit te proberen en dat de marmeren versie daarna is gemaakt. Wat vind je? Gerard.--GerardusS 30 apr 2010 08:11 (CEST)
Houd dan maar liever gewoon porfier aan,. Als dat opgegeven is, kan ik op basis van een foto er niet zomaar wat anders van maken. Ik weet er te weinig vanaf. De beroemde Egyptische porfier was knalrood, maar kennelijk zijn er nog veel meer soorten porfier. Geen eigen onderzoek, toch? Groeten, K. Satrughna 30 apr 2010 10:07 (CEST)
Dank u wel menier.--GerardusS 30 apr 2010 10:18 (CEST)

Zoetwaterkwarts[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Satrughna, in de molenwereld is de Franse steen bekend als een type molensteen. Die is gemaakt van een zeer harde steensoort uit frankrijk, zie het artikel. Nu is die steensoort in de opleidingsmap voor molenaars zoetwaterkwarts genoemd. Die naam levert in google echter alleen voornamelijk molen-gerelateerde links op, dus lijkt een verzonnen naam, misschien letterlijk vertaald uit het duits. Ik had het er vanavond met Woudloper over of hij deze steensoort kent, en hij verwees me naar jou. Is dit een bekende steensoort, en is er een Nederlandse naam voor? Het lijkt een vorm van kwartsiet te zijn, maar dat is alleen een verzamelnaam. Akoopal overleg 28 apr 2010 23:23 (CEST)

Hai A., ik had er ook nog nooit van gehoord, maar kwam via internet uit op La Ferté-sous-Jouarre, en vond onder meer de volgende tekst:
"Inzake molenstenen zwoer men, in Oost-Vlaanderen, bij La Ferté-sous-Jouarre, 
de Franse steengroeven 60 km ten oosten van Parijs.
In de streek van La-Ferté-sous-Jouarre werden vermoedelijk sedert het begin
van de 15de eeuw molenstenen van uiterst voortreffelijke kwaliteit gefabriceerd."
Met name omdat meermaals de benaming zoetwaterkwarts in verband met dit type steen wordt gebruikt, lijkt me dat dit je gezochte steen moet zijn. Kwarts wordt om onder andere zijn hardheid en gelaagdheid zelden voor beeldhouwwerk gebruikt, vandaar dat ik er niet bekend mee was. Het lijkt me anders wel een goede steen voor traptreden.... Hoop je hiermee vooruit geholpen te hebben, groet, --Satrughna 29 apr 2010 08:38 (CEST)
Ik zie dat de Duitstalige Wikipedia bij de:La Ferté-sous-Jouarre zoetwaterkwarts vermeldt. ext links:[2][3]--Satrughna 29 apr 2010 08:44 (CEST)
En nu pas zie ik dat je zelf allang ook al zo ver was, op de pagina molensteen. Maar als je mij vraagt naar de typenaam of de handelsnaam, wel, het is gebruikelijk dat dit een afgeleide van de vindplaats is. Stel dat de naam zoetwaterkwarts niet gebruikt werd, dan zou hij in Nederland bijvoorbeeld Jouarre gaan heten. Maar het zegt mij niets. Waarschijnlijk bestaat er ook geen andere handelsnaam, gewoon omdat de markt heel klein is. Ik zou zeggen dat je beschrijving zoals hij er nu staat prima is. Je hebt echter wel zandsteen vermeld als de basis, dit klopt niet helemaal. Kwartsiet is een metamorf oftewel omzetting van zandsteen; onder hoge druk en temperatuur is de structuur van zandsteen veranderd in kwartsiet. Dit verklaart ook meteen de gelaagdheid en de hardheid. Groet, Satrughna 29 apr 2010 09:15 (CEST)
Het gaat mij inderdaad voornamelijk om de naam. Maar dan lijkt het wel te kloppen, en kunnen we die naam gewoon noemen. En voor de eerlijkheid, het vinden en het schrijven was voornamelijk Quistnix. Akoopal overleg 29 apr 2010 09:31 (CEST)
O ja, nou je het zegt, niet goed gekeken. Op de engelstalige pagina en:quartzite is duidelijker te lezen over de oorsprong van kwartsiet dan in de nederlandse (kwartsiet). Misschien dat jullie daar iets aan hebben? Satrughna 29 apr 2010 09:41 (CEST)
De Engelse Wikipedia heeft het mis. Ik heb het even in mijn woordenboek nagezocht en kwartsiet kan zowel voor sedimentair als metamorf gesteente gebruikt worden. In enge betekenis zegt het woord "kwartsiet" daarom niet meer dan dat er een steen bedoeld wordt die voor het merendeel uit kwarts bestaat. Ik heb ook ontdekt dat de definities voor een metamorfe en een sedimentaire kwartsiet enigzins verschillend zijn. Woudloper overleg 29 apr 2010 11:27 (CEST)
Prima, dat is jouw geologische kennis. Voor de natuursteenbewerkerswereld wordt in de classificatie alleen over metamorfe kwartsiet gepraat; dat is ook hoe ik het zelf geleerd heb. Sedimentaire kwartsiet wordt daar als zandsteen betiteld en de verschillen worden benoemd mbt gelaagdheid en hardheid. In jouw termen, begrijp ik, is kwartsiet dus alle kwartshoudende steen, in de mijne was het alleen de gemetamorfeerde vorm van zandsteen die zo genoemd werd. Kennelijk gaat dit ook op voor het engelse taalgebied? Satrughna 29 apr 2010 11:36 (CEST)
Het was eigenlijk juist niet mijn kennis. Omdat ik me gespecialiseerd heb in metamorfe petrologie, kende ik zelf ook alleen de metamorfe definitie. Ik kwam pas achter de sedimentaire betekenis toen ik het opzocht. De literatuur die ik gebruikt heb is in het Engels. Neuendorf, Mehl & Jackson (2005): Glossary of geology geeft:
quartzite (1) A granoblastic metamorphic rock consisting mainly of quartz and formed by recrystallization of sandstone or chert by either regional or thermal metamorphism; metaquartzite. Cf: orthoquartzite.
(2) A very hard but unmetamorphosed sandstone, consisting chiefly of quartz grains that have been so completely and solidly cemented with secondary silica that the rock breaks across or through the grains rather than around them; an orthoquarizite. The cement may grow in optical and crystallographic continuity around each quartz grain, thereby tightly interlocking the grains as the original pore spaces are filled. Skolnick (1965) believed that most sedimentary quartzites are compacted sandstones developed by pressure solution of quartz grains. The term is also used for a metamorphic rock produced by recrystallization of a sandstone. en verderop:
quartzitic sandstone A term used by Krynine (1940, p.51) for a sandstone that contains 100% quartz grains cemented with silica. The term is essentially equivalent to orthoquartzite. Cf: quartzose sandstone.
Ik vond dat allemaal nogal verwarrend, maar heb gelukkig nog een woordenboek: Allaby & Allaby (1999): Dictionary of Earth Sciences:
quartzite A metamorphic rock composed mainly of quartz and usually formed by the metamorphism of quartz sandstones. If deformation has accompanied metamorphism the individual quartz crystals are elongate and take on a preferred orientation, defining a planar or linear fabric within the rock. Unmetamorphosed sedimentary quartzites (sandstones with a quartz cement) are known as 'orthoquartzites' to distinguish them from metamorphic quartzites (metaquartzites).
Kwartsiet heeft dus als hoofdbetekenis een metamorf gesteente dat vnl. uit kwarts bestaan, maar er bestaan ook sedimentaire kwartsieten ("orthokwartsiet" vs. "metakwartsiet"). Het zal ermee te maken hebben dat de twee op het oog nauwelijks te onderscheiden zijn (heb zelf negatieve ervaring): kwarts blijft kwarts, onafhankelijk van temperatuur en druk (extreme omstandigheden uitgezonderd). Woudloper overleg 30 apr 2010 08:21 (CEST)
Dit gaat allemaal veel verder dan ik dacht; kennelijk is de bedoelde molensteen er dan ook een van bovenstaand type 2: een zandsteen gevuld met kiezel, zoals Quistnix al aangaf in zijn aanvulling bij 'Franse molensteen'. Voel jij je geroepen om het lemma kwartsiet aan te vullen? Satrughna 30 apr 2010 09:55 (CEST)
Kortweg komt eruit bovenstaande dus naar voren dat kwartsiet bestaat in twee typen met verschillende geologische processen maar wel vrijwel dezelfde chemische samenstelling:
  • 1 metakwartsiet: gemetamorfoseerde zandsteen; als er bij de metamorfose van deformatie sprake was, zijn de kristallen uitgerekt en is de formatie gelaagd; een metamorf gesteente,
  • 2 orthokwartsiet: zandsteen die niet gemetamorfoseerd is, maar verhard door afzetting van kiezel, die de afzonderlijke zandkorrels heeft samengebonden; een sedimentair gesteente.
Heb ik het daarmee goed begrepen? Groet, --Satrughna 1 mei 2010 09:34 (CEST)

Beelden in Amersfoort[bewerken | brontekst bewerken]

Hi K., Wikifrits heeft een serie foto's gemaakt in Amersfoort met een stel onbekenden. Had jij niet een lijst? Ook heeft hij een stel stenen sculpturen in een afbeelding gevat. Was dat n.a.v. een symposium? Heb jij namen en titels/jaartallen, dan loont het wellicht W. te vragen de foto's weer te splitsen. Nu is het zo op een hoop gegooid. Groet. Gerard.--GerardusS 23 mei 2010 08:16 (CEST)

Hai Gerard, aan de Holkerweg in Amersfoort staat een aantal hardstenen beelden, allen vervaardigd tijdens 1 symposium; dat valt wel te controleren. Ik heb de lijst indertijd doorgestuurd, maar ik weet niet meer aan wie; op internet zal ik effe checken. Tot zo. --Satrughna 23 mei 2010 09:16 (CEST)
Op deze link vond ik een foto van de Holkerweg:

Fotonummer 09098 Beschrijving Beelden op de middenberm van de Holkerweg. Van voor naar achteren de werken van Melanie de Vroom, Gerard van Rooy (?) en Kees Buckens. Op de achtergrond het winkelcentrum Schothorst. Datering ca. 1995 - 1995 Bijzonderheden Deze beelden zijn ontstaan op het beeldhouwerssymposium, dat van 15 augustus t/m 26 september 1987 werd gehouden op het ijsbaanterrein aan de Rubensstraat. Plaats Amersfoort Wijknaam Schothorst

en hier nog een, met deze tekst:

Beschrijving Titel: "De laatste klap, Beeldhouwers-symposium". Eén van de deelnemers (Kees Buckens) aan het beeldhouwerssymposium is bezig met de voltooïing van zijn kunstwerk. Dit symposium werd gehouden van 15 augustus t/m 26 september 1987 op het ijsbaanterrein aan de Rubensstraat. De resultaten kwamen te staan op de groenstrook in de Holkerweg. Datering 1987-09-15 - 1987-09-15 Bijzonderheden Deze foto maakt deel uit van de serie "Contouren en Contrasten, Amersfoorters in hun veranderde omgeving". Dit was de eerste foto-opdracht van de gemeente Amersfoort. Behalve Jos Ruijssenaars deed ook Conny Meslier hieraan mee. Plaats Amersfoort Wijknaam Randenbroek

Verder vond ik geen informatie. In ieder geval staan aan de Holkerweg de beelden die van dit symposium het resultaat zijn. Er is vast documentatie over, maar die heb ik dus niet. De beelden zijn alle gehakt in dezelfde Belgische hardsteen, en heel verschillend van uitvoering, werkwijze en vormgeving.--Satrughna 3 jun 2010 21:06 (CEST)
Ik weet het weer, ik heb het aan Ronn toegezonden. Hij heeft de lijst met hopelijk ook de details van deze beelden.--Satrughna 3 jun 2010 21:46 (CEST)
Bedankt K., ik zal Wikifrits vragen de foto te splitsen en Ronn vragen de te herkennen beelden te benoemen. De onbekende beelden komen dan wellicht ook nog wel eens. Groet, Gerard.--GerardusS 3 jun 2010 22:04 (CEST)

Jan van Velzen[bewerken | brontekst bewerken]

Hi. K., very nice indeed. Groetend, Gerard.--GerardusS 14 jun 2010 16:06 (CEST)

Dag Gerard, ik vermoedde al dat je het snel zou doorhebben. Alles goed?Ik neem binnenkort, als de drukte hier wat afneemt, contact met jullie op. Hartelijke groeten, K --Satrughna 14 jun 2010 18:08 (CEST)

Neth. Carillon[bewerken | brontekst bewerken]

Geachte Satrughna, ik snap best dat u uw kennis wilt demonstreren, maar kunt u daar geen ander speelveld voor zoeken. Heeft u geen hobbies? Gaat u eens figuurzagen of steenhakken. Uw,--GerardusS 26 jun 2010 11:50 (CEST) :Ach ja, als je de oppas hebt slaat de verveling weleens toe.... Groets, --Satrughna 26 jun 2010 12:31 (CEST)

David van de Kop[bewerken | brontekst bewerken]

Tekst verplaatst naar de overlegpagina van het artikel.

Ik zie deze discussie nu pas, ik volg hem verder wel op de overlegpagina van Vandekop. Wil graag meewerken.--Satrughna 30 jul 2010 16:05 (CEST)
Ben maar zo vrij geweest, om de tekst hier te verwijderen, zodat de discussie verder op de overlegpagina gevoerd zal worden. Ik heb hier om eventuele reacties gevraagd. Gouwenaar 30 jul 2010 17:01 (CEST)
Prima!--Satrughna 30 jul 2010 21:09 (CEST)
Als medeveroorzaker van de huidige wens het artikel aan te passen, heb je de dringende plicht ook bij te dragen aan het nieuwe artikel dat de komende dagen moet worden gemaakt. Zie mijn Projectpagina1. Misschien kun jij een stukje wijden aan zijn werk/materiaal/stijl. Ik heb daar een grondige hekel aan. Groet. Gerard.--GerardusS 30 jul 2010 21:13 (CEST)
Hahahahahaaaaa! Dit klinkt bijna beschuldigend. Ben blij dat je al bent begonnen en ja, ik werk graag mee. Groet,--Satrughna 30 jul 2010 21:18 (CEST)
Nou, begin dan maar. Ik kijk wel af en toe. Doe maar of het je eigen pagina is. Schuld, welnee. Je bent de dader!--GerardusS 30 jul 2010 21:30 (CEST)
Ben al begonnen, maar omdat ik nog niks heb opgeslagen (mijn proj.pag 2), zul je nog niks kunnen vinden. Lastig om encyclopedisch te zijn...--Satrughna 30 jul 2010 21:42 (CEST)
Dan zal ik je niet langer lastigvallen. Ik hoor het wel als je (zo) ver bent. Gr.G.--GerardusS 30 jul 2010 21:46 (CEST)
Je hebt toch meer in je mars dan ik dacht (!?) Ik doe er niets meer aan. Dit is echt mooi zo. Groet.--GerardusS 31 jul 2010 08:25 (CEST)
Natuurlijk moest ik je weer corrigeren, maar het gaat wel aardig.--GerardusS 31 jul 2010 14:31 (CEST)
Kun je onderaan mijn OP pagina ook ajb reageren op de aanval op onze bewegingsvrijheid op wikipedia? Graag.--GerardusS 31 jul 2010 14:31 (CEST)
Ik ben oprecht verheugd dat mijn povere interventies zo nu en dan je verbazing dan wel goedkeuring kunnen oproepen. Misschien volgen er wel meer deze vakantie. Groets, --Satrughna 31 jul 2010 18:19 (CEST)
Ben je zo blij met een aai over je bol? Groet.--GerardusS 31 jul 2010 18:44 (CEST)
Je zou onderhand wel moeten weten dat je me niet altijd helemaal serieus kunt nemen, Gerard! Satrughna 31 jul 2010 18:48 (CEST)
Oh, ik dacht altijd helemaal niet?--GerardusS 31 jul 2010 18:52 (CEST)

Dick Elffers[bewerken | brontekst bewerken]

Als jullie niet te veel kopzorgen hebben gekregen, zouden jullie misschien ook even mee willen kijken naar Dick Elffers. Daar werd een hele passage toegevoegd, die ik wat heb gefatsoeneerd. Het vreemde is dat die tekst vol stond met dubbele spaties en dat gebeurt niet als jezelf tekst invoert in een artikel. Wel kan het bij het knippen en plakken gebeuren, afhankelijk van de in de oorspronkelijke tekst gebruikte tussenruimtes. Ik heb in ieder geval de schrijver van de passage om uitleg gevraagd (zie Overleg gebruiker:Conlala). Met vr. groet, Gouwenaar 30 jul 2010 22:05 (CEST)

Ik heb al gekekeken wat die Delta toch is, maar ze heeft verder niks anders bijgedragen en Delta kon ik ook niet terugvinden op Wikipedia. Goeie actie!--Satrughna 30 jul 2010 22:15 (CEST)
Evenals S. heb ik diverse entries bekeken op Google, maar ik kan niets vinden (1958-1973), kan dus ook niet zien of de ondertitel van het tijdschrift wel klopt en ook niet wie de uitgever was. Zonder bron??? --GerardusS 30 jul 2010 22:27 (CEST)
De gegevens van Delta zijn hier te vinden.Titel en ondertitel kloppen en ook de periode waarin het tijdschrift is uitgegeven. En dit is een verwijzing naar één van de genoemde artikelen. Gouwenaar 30 jul 2010 22:42 (CEST)
Het artikel lijkt me wel ok zo. Alles wat er gezegd zou moeten worden staat er. Groet,--GerardusS 31 jul 2010 08:26 (CEST)

Signatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Ik zag dat je wat werken van onbekende kunstenaars heb toegevoegd aan de Leusdense lijst. Misschien een open deur, maar let je ook op signaturen? Dat wil weleens helpen om de kunstenaar te achterhalen. Gr. RONN (overleg) 7 aug 2010 15:01 (CEST)

Ja geef hem maar een beetje op zijn duvel. Daar kan de jongeman alleen maar van leren.--GerardusS 7 aug 2010 15:04 (CEST)
Ik ga niet met een laddertje erheen, maar bij een enkel ding kan ik weleens kijken of er iets op staat.Hier mijn eigen signatuur :Satrughna 7 aug 2010 15:50 (CEST)
Gerard, er is hier geenszins sprake van op z'n duvel geven. 't Is gewoon een tip, ik vergeet er zelf ook wel naar te kijken. ;-) Gr. RONN (overleg) 7 aug 2010 15:55 (CEST)
Maak jullie toch geen zorgen! Vandaag heb ik korte tenen en ik kan een grap van Gerard inmiddels wel een beetje herkennen.Satrughna 7 aug 2010 16:01 (CEST)
Dat laatste heeft vast tijd gekost. Hahaha. Gr. RONN (overleg) 7 aug 2010 16:07 (CEST)
Niet alleen grappen, ook onbeschoft gedrag en drammen kost tijd (om te verwerken) en daarbij helpt dan wel weer een grap. De foto van de begraafplaats (ik kan het zelf nauwelijks geloven) herinnerde ik mij. Echt! U groetend mijne heren.--GerardusS 7 aug 2010 16:41 (CEST)

Eh...[bewerken | brontekst bewerken]

Misschien heb ik wat gemist in de auteursrechtenkwesties... Op grond waarvan is een foto op een gemeentewebsite publiek domein? RONN (overleg) 10 aug 2010 17:59 (CEST)

Nou, ik wist ook niet hoe ik dat moest benoemen, maar ik heb een email van de desbetreffende ambtenaar met toestemming, is dat goed genoeg?? --Satrughna 10 aug 2010 18:30 (CEST)
Nee, je hebt jezelf + gemeente nu als auteur benoemd. Alleen de fotograaf kan toestemming geven, dat moet formeel via OTRS geregeld worden. Een moderator zal dat dan beoordelen. Zie o.a. hier. RONN (overleg) 11 aug 2010 13:16 (CEST)
Ik heb uit koudwatervrees je terechte opmerking nog even laten liggen. Ik zal bij de gemeente een toestemming van de fotograaf zien los te peuteren, als die tenminste te achterhalen valt. Wat is OTRS? --Satrughna 11 aug 2010 20:22 (CEST)
Het is allemaal niet zo eng hoor. Beter goed geregeld dan dat de afbeelding verwijderd wordt, moet je maar denken. Zie de uitleg over OTRS op Commons Gr. RONN (overleg) 11 aug 2010 20:31 (CEST)

Verdoodt[bewerken | brontekst bewerken]

Verdoodt was zeker geen rechtse nationalist, heeft zich daar altijd tegen afgezet. maar zolang het artikel enkel feitelijke gegevens bevat, en geen 'reclame', zou dat toch niet terzake mogen doen, dacht ik ? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Vico (overleg · bijdragen) 1 sep 2010 20:01

Gelukkig maar Vico, dat is mij een hele opluchting, dat ik niet heb zitten meewerken aan een artikel over een fouterik maar gewoon over een academicus. Het zijn dus geen strikte wikipedia-regels, maar mijn eigen bezwaren die eventueel zouden meetellen. In dit geval dus niet. Mijn dank voor je reactie, --Satrughna 1 sep 2010 22:16 (CEST)

Gedenkteken[bewerken | brontekst bewerken]

Hi K. Ik voerde dit overleg vandaag met Gouwenaar:

  • Ik zag de foto nu op Commons en heb de tekst gelezen. Ik weet echter niet waar dit gedenkteken dan betrekking op zou hebben. Over "gedenkteken" gesproken, wat ik een veel betere algemene term vind voor memorials dan het te vage "monument", ik zou graag in alle Lijsten van beelden in... een toevoeging in de koptekst willen hebben tussen "beelden" en "installaties" : nl. gedenktekens. Dit is allang geen uitzondering meer, maar eerder regel dat die in de lijst ook genoemd worden. Hoe laat dit zich organiseren?? Wellicht iemand die dit is toevertrouwd? Groet, Gerard.--GerardusS 8 okt 2010 14:00 (CEST)
Ik deel je twijfels wel wb de steen bij de Kobbeduinen, ik wist niets beters te verzinnen. Maar hij kan altijd verplaatst worden naar de categorie Schiermonnikoog. Ik moet nog even uitzoeken of deze steen nu wel of niet bij de Taalroute hoort. Je laatste voorstel ondersteun ik zeker, maar dat betekent als ook anderen instemmen, dat een grote hoeveelheid lijsten gewijzigd zou moeten worden. Gouwenaar 8 okt 2010 15:14 (CEST)

Wat vind jij er van? Groet, Gerard.--GerardusS 8 okt 2010 18:40 (CEST)

Ik heb je antwoord verplaatst naar mijn OP. Groet,--GerardusS 9 okt 2010 10:34 (CEST)


Kerk Onderdijk[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Satrughna, ik schreef zojuist een kort artikel over de Gerardus Majellakerk (Onderdijk). Ik kwam onverwachts deze foto van jou tegen, die ik maar even bij de tekst gevoegd heb. Heb je toevallig ook een foto gemaakt van de gehele kerk die ik bij dit artikel zou kunnen gebruiken? Groeten, Joris 17 okt 2010 22:43 (CEST)

Hai Joris, dat kan ik binnenkort wel een keer voor je doen. Wel is er een foto van het beeldje vóór de kerk, hier en hier. Leuk dat je de link naar Reliwiki hebt ingevoegd. Heb je al meer kerkartikelen geschreven, en waarom eigenlijk deze?? Groet, --Satrughna 17 okt 2010 23:08 (CEST)
Dank je, dat zou mooi zijn. Een foto zegt meestal meer dan een stuk tekst. De relatie tussen het beeld van Jan van Velzen en de kerk is me niet helemaal duidelijk, maar als ze bij elkaar horen dan maak ik een commons-categorie aan en zet een link in het artikel. Ik heb zelf inmiddels al 83 kerkartikeltjes geschreven. Ik ben geïnteresseerd in de rooms-katholieke kerken die tussen 1850 en 1930 zijn gebouwd en vind vooral de neogotisch bouwstijl erg mooi. Deze kerk kwam op mijn pad, omdat ik vorig jaar het artikel over de architect H.P.J. de Vries schreef en nu alle door hem ontworpen kerken die in de ouvrelijst staan ga beschrijven. Mocht je toevallig ook eens langs deze kerk in Wervershoof komen dan kunnen we daar ook nog wel een foto van gebruiken. Helaas is de kop van Noord-Holland voor mij net iets te ver weg voor een foto-rondje :-) Groet, Joris 18 okt 2010 21:53 (CEST)
er is niet echt een relatie tussen het beeld en de kerk, behalve dan dat de maker in het kerkkoor zingt ;),maar je kunt er een klein stukkie kerk op zien, vandaar dat ik het effe meldde. Ik heb het altijd van binnen een hele aangename kerk gevonden. Het kan even duren voor ik weer in de buurt ben, maar dan zet ik Onderdijk en Wervershoof op de foto. Zwaagdijk en Breezand weet ik nog niet.Groet, --Satrughna 19 okt 2010 19:48 (CEST)

Verwijderingsnominatie Namense hardsteen[bewerken | brontekst bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor verwijdering. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Namense hardsteen dat is genomineerd door Zaheer12a. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 20101107 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de verwijderingsnominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de verwijderlijst.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --E85Bot 8 nov 2010 01:04 (CET)

Swastika[bewerken | brontekst bewerken]

Zie mijn overlegpagina voor antwoord. Jan Duimel (overleg) 19 jan 2011 09:23 (CET)

Bekend[bewerken | brontekst bewerken]

Ik maakte vanavond Lijst van beelden in Medemblik aan. Het duurde even voordat tot me doordrong waarom die ene kunstenaarsnaam me zo bekend voorkwam... 🙂 Gr. RONN (overleg) 24 mrt 2011 21:17 (CET)

Heb je wel eens op Commons gekeken? Gerard.--GerardusS (overleg) 25 mrt 2011 08:23 (CET)
Ja, dat zag ik gisteren ook. Mooi werk. :) Gr. RONN (overleg) 25 mrt 2011 09:28 (CET)
Ik doel hier natuurlijk op "Ontvangen en Kristalliseren". Hij leest toch niet mee! Gerard.--GerardusS (overleg) 25 mrt 2011 09:46 (CET)
Ik heb geen idee over wie het hier gaat. (....)--Satrughna (overleg) 28 mrt 2011 10:19 (CEST)

Sathya Sai Baba[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Satrughna, op Sathya Sai Baba heb je middels deze wijziging kritische kanttekeningen bij het onderwerp in kwestie verwijderd en vervangen door:

  • een link naar een pagina over de Sri Sathya Sai University
  • een link naar een artikel in The Hindu over St Teresa's College en Maharaja's College
  • een video die over scholen zou gaan
  • een link naar een ander artikel in The Hindu, nu over drinkwaterprojecten

De eerste link kan wat mij betreft blijven staan. Van de tweede link is mij in het geheel niet duidelijk wat die in het artikel doet. Zijn het St Teresa's College en Maharaja's College door Sai Baba gesticht? In wordt zo te zien nergens de naam Sai Baba genoemd. Er wordt overigens ook niet in vermeld dat de opleiding gratis is. De derde link gaat naar een Sai Baba-video van 30 minuten, die ik na vijf minuten gapende verveling maar heb afgezet. Ook die link dient wat mij betreft te vervallen; als er bewijs is dat Sai Baba gratis onderweg heeft geregeld zie ik daar graag een directe link voor.
De vierde link betreft de bewering: "Ook heeft hij miljoenen mensen kosteloos van goed drinkwater voorzien." Deze link gaat naar een artikel in The Hindu waarin valt te lezen dat de Sri Satya Sai Central Trust diverse projecten in Andhra Pradesh en andere staten van India op zich heeft genomen. Onder andere gaat het hier om het verbeteren van reeds bestaande infrastructuur (nl. het Telugu Ganga project; zie en:Telugu Ganga project) voor de aanvoer van water over een afstand van een paar honderd kilometer. Het kanaal in kwestie was lek, en is blijkbaar op kosten van de Sri Satya Sai Central Trust gerepareerd, zodat er nu voldoende water naar het reservoir van Poondi stroomt. Maar dan begint de distributie - aan miljoenen mensen blijkbaar! - pas en uit niets blijkt dat de heer of mevrouw Sai Baba daar enige bemoeienis mee heeft gehad. In de rest van het artikel wordt ook nog een ander project genoemd. Daarin draagt de Sai Baba stichting echter slechts voor 36% bij; de overheid van India betaalt de resterende 64% van de kosten. Als bewijs voor het beweerde kan dit tweede project derhalve niet dienen. De overige beweringen zijn m.i. dermate vaag dat ze evenmin als bewijs voor het beweerde kunnen dienen.

Zou je een en ander nog eens kritisch willen bekijken s.v.p. Muijz (overleg) 7 apr 2011 12:02 (CEST)

Die tweede link betreft wel degelijk Baba's universiteit, kijk maar eens onder de kop "What is NAAC?' Misschien inderdaad wel beter om een directe link te plaatsen ipv de video. De vierde link (kijk overigens eens naar de geschiedenis van en:Telugu Ganga project) vertelt inderdaad het meeste over het opgeknapte kanaal. Hij heeft het laten opknappen omdat het niet werkte, en daarmee de hoeveelheid drinkwater in Chennai drastisch vergroot, telt dat niet? Het distributiesysteem was er al, en werkte, maar als er niets te distribueren valt, dan houdt het op. Wil je verder voor elk van de vier waterprojecten de exacte gegevens? Er bestaan al jaren negatieve verhalen over Sai Baba, en als je die maar lang en vaak genoeg herhaalt, dan lijken ze net echt waar. Het past binnen Wikipedia om daaraan te refereren, maar het gaat mij veel te ver om alles wat Sai Baba doet dan maar meteen door de wc te spoelen.--Satrughna (overleg) 7 apr 2011 12:49 (CEST)
Die tweede link betreft het St Teresa's College en het Maharaja's College. Alleen helemaal onderaan - inderdaad onder het kopje "What is NAAC?" - wordt het Sri Sathya Sai Institute of Higher Learning (oude naam van de Sri Sathya Sai University) genoemd, maar er blijkt m.i. niet uit dat die universiteit gratis is, en daar ging het hier toch om. Dus die link kan weg. Erger nog: als onderbouwing bij de bewering dat Sai Baba "gratis scholen en universiteiten" heeft gesticht hebben we nu 1 link. Over 1 universiteit. (En wel van die universiteit zelf.) M.a.w. de bewering over de gratis scholen en universiteiten wordt niet geschraagd door behoorlijke bronnen.
Dan de watervoorziening. Een aanvoerkanaal voor een drinkwatervoorziening kosteloos laten repareren is natuurlijk bijzonder vriendelijk. Maar dat Sai Baba "miljoenen mensen kosteloos van goed drinkwater (heeft) voorzien" volgt er nog niet uit. (Het is ook jammer - maar Sai Baba niet aan te rekenen - dat de zin wat onduidelijk is geformuleerd. Letterlijk staat er dat Sai Baba geen kosten in rekening heeft gebracht voor (het herstellen van) de drinkwatervoorziening aan miljoenen mensen. Maar in samenhang met de passage over gratis scholen en universiteiten, en gratis operaties, wordt toch de indruk gewekt dat miljoenen mensen dankzij Sai Baba gratis drinkwater kunnen gebruiken, wat iets geheel anders is.)
Tot slot: het gaat er niet om "alles wat Sai Baba doet dan maar meteen door de wc te spoelen" zoals je schrijft. Een encyclopedie dient de werkelijkheid te beschrijven. Beweringen over wonderen, gratis onderwijs en operaties, en kosteloos drinkwater dienen derhalve kritisch getoetst en van deugdelijke bronnen voorzien.
Overigens lijkt het mij zonneklaar dat Sai Baba een oplichter is die mannen seksueel misbruikt. Op Internet circuleren diverse filmpjes waarin zijn 'wonderen' worden getoond. In slow-motion blijkt het om simpele goocheltrucs te gaan. Mij is ook geen natuurkundig principe bekend waaruit de mogelijkheid van het materialiseren van as, 'gouden' ringen, of kermishorloges volgt, maar overtuig me gerust van het tegendeel - graag met deugdelijke verwijzingen naar artikelen over het principe in kwestie. Idem voor de bewering dat hij zich van man in vrouw zou kunnen veranderen. Verder zijn er inmiddels talloze getuigenissen beschikbaar van mannen die door Sai Baba zijn aangerand. Het lijkt me dan ook niet meer dan logisch dat zoiets in het artikel aan bod komt. Het is me nogal niet niks, een man die claimt een heilige te zijn, en die in werkelijkheid een charlatan en aanrander is die miljoenen mensen misleidt met zijn kletspraat en hen geld uit hun zakken klopt. Muijz (overleg) 8 apr 2011 10:22 (CEST)
Beste Muijz, je argumenten zijn steekhoudend, het is inderdaad nodig om accuratere referenties in het artikel te plaatsen. Uit gemakzucht en tijdgebrek heb ik me er te makkelijk vanaf gemaakt. Ik begrijp je irritatie; als dit soort walgelijke daden werkelijk gepleegd zijn, dan is er niets om ze te rechtvaardigen.
Sathya Sai Baba's leven en leer staat volkomen haaks op dit soort gedrag. Hij heeft altijd dit soort neigingen van eigenbelang en seksuele perversie categorisch afgewezen. Mijn eigen ervaringen en die van vele anderen met Sathya Sai Baba zijn absoluut het tegenovergestelde: hij is voor mij altijd het levende voorbeeld geweest van zijn uitspraak 'Help ever, hurt never.' Ik heb echter geen zin hierover een welles nietes-discussie aan te gaan, dat is hier ook de bedoeling niet, maar een evenwichtig en zo mogelijk objectief en accuraat artikel neer te zetten. Ik loop mijn referenties grondig na. Ondertussen is deze link misschien verhelderend voor een aantal van de vragen. Vriendelijke groet, Satrughna (overleg) 9 apr 2011 13:39 (CEST)

Veelschrijver Piet Vroon was nogal slordig. Ook in zijn kritiek op Sai Baba. En ik ben niet de enige die dit zegt. Hij bleek echter wel (grotendeels) gelijk te hebben waar ik helaas zelf achter moest komen na jaren. Er zijn wel enkele beter Nederlandstalige bronnen. B.v. Alexandra Nagel. Andries (overleg) 29 jun 2011 23:18 (CEST)

En wat is het aandeel van Sathya Sai Baba in die liefdadigheidsprojecten, afgezien van de inspiratie en het verlenen van zijn naam? Daarover is weinig bekend, maar mogelijk helemaal niets. Die horen dus eigenlijk niet in de biografie, maar in Sathya Sai Baba beweging. Andries (overleg) 1 jul 2011 12:49 (CEST) S

Dank[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Satrugha Dank voor de bemoedigende woorden. Ik zal er naar handelen. Ik heb zojuist het artikel over Balthazar Embriacho geplaatst, Florentijns beeldhouwer en ivoorsnijder. Zal je wel interesseren. Gaarne kritiek als je tijd hebt. Ik hoop dat ik de radiostilte niet te zeer heb verstoord. Hartelijke groet, Vriescan. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Vriescan (overleg · bijdragen) 28 apr 2011 19:24

Waterspuwers (Amersfoort)[bewerken | brontekst bewerken]

Dag K., ik zag je discussie van vorig jaar met Gebruiker:Willemnabuurs over de waterspuwers en consoles in Amersfoort. Omdat nu hetzelfde speelt in Deventer vraag ik mij af of in Amersfoort sprake was van nieuwe beelden of kopieën van oude beelden, dat maakt nogal verschil voor de kolom "kunstenaar". Wat kun jij hierover zeggen? En was het TM of Atelier TM? Groet, Gerard.--GerardusS (overleg) 10 jun 2011 08:52 (CEST)

Hai Gerard, de waterspuwers in Amersfoort zijn volledig nieuwe ontwerpen, ontworpen en uitgevoerd door Ton Mooy zelf, meestal naar aanleiding van de namen van panden in de buurt. Dat geldt overigens ook voor zijn consoles aan de Onze-Lieve-Vrouwetoren (Amersfoort). Een aantal spuwers is uitgevoerd in Naamse steen, een aantal in blauwe hardsteen en een in brons. Heb je een link naar Deventer??
Mooi zo. Ja: Lijst van beelden in Deventer - Sander Benjaminse - Steenhouwerij Zederik. Een en ander bracht mij aan het twijfelen, maar ik vernam dat het om nieuwe beelden van Benjaminse gaat. Groet, Gerard.--GerardusS (overleg) 10 jun 2011 22:12 (CEST)
Sander Benjaminse is inderdaad een beeldhouwer in dienst van Zederik, hij maakt zowel kopieën als af en toe eigen werk, begreep ik.--Satrughna (overleg) 10 jun 2011 23:10 (CEST)