Geuzenprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Geuzenprijs is een initiatief van het vrijzinnige Gentse Taalminnend Studentengenootschap 't Zal Wel Gaan, van de Bond der Oud-Leden (B.O.L.) van 't Zal Wel Gaan en van het Fonds Tony Bergmann vzw. Hij is tussen 1979 en 2002 uitgereikt aan tien personen en één vereniging.

Deze verenigingen wilden hiermee met een zekere regelmaat personen of organisaties huldigen die in de afgelopen periode het meest geassocieerd werden met het begrip "geus".

Vanaf zijn eerste uitreiking in 1979 is de Geuzenprijs bedoeld als "een hommage aan signalen van het creatief vermogen van de vrije, kritische geest en als bijdrage tot de uitstraling van een volwassen, ongecomplexeerde vrijzinnigheid".

Laureaten worden door 't Zal Wel Gaan gekozen onder hen die, zonder daarom een onberispelijk boegbeeld te moeten zijn, de mond niet willen houden of de pen niet willen breken tegenover alles wat een vrij, open, meerdimensionaal leefklimaat in Vlaanderen tegenwerkt of bedreigt.

De uitreiking van de Geuzenprijs is ook een culturele happening. 't Zal Wel Gaan nodigt voor die gelegenheid artiesten uit die in dezelfde sfeer werken.

Laureaten van de Geuzenprijs[bewerken]

Externe link[bewerken]