T.S.G. 't Zal Wel Gaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Geuzenprijs)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
T.S.G. 't Zal Wel Gaan
't Zal
T.S.G. 't Zal Wel Gaan
Type Filosofische studentenvereniging
Plaats Vlag Gent Gent
Instelling Hoger onderwijs
Oprichting 1852
Oprichter(s) o.m. Julius Vuylsteke
Aansluiting Politiek & Filosofisch Konvent
Motto (Eerste) Klauwaard en Geus
(Tweede) Niemands knecht, niemands meester
Website tzalwelgaan.be
Voorpagina van het tijdschrift 't Zal Wel Gaan, 1929.[1]

Het Taalminnend Studentengenootschap 't Zal Wel Gaan (afgekort: 't Zal) is een Gentse vrijzinnige studentenvereniging, en de oudste nog bestaande studentenvereniging van Vlaanderen.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

In 1852 richtte onder meer Julius Vuylsteke het genootschap op aan het Gentse atheneum. Kort daarop verplaatste het zijn actieradius naar de universiteit en hoger onderwijs. Onder de leuze "Klauwaard en Geus" was het een progressieve, sterk Vlaamsvoelende en bij uitstek vrijzinnige vereniging die een voorname rol speelde in de vernederlandsing van het onderwijs, het antifascisme, de verzetsbeweging in de Tweede Wereldoorlog, de Koningskwestie en mei 1968. Gedurende zijn hele bestaan was het een voorloper in ethische debatten. Binnen de vrijzinnigheid was de vereniging steeds een buitenbeentje door haar scepticisme over een wettelijk georganiserde vrijzinnigheid en door haar radicale eis over alle generaties heen voor een totale scheiding van kerk en staat. [bron?] Naast het ernstige maatschappelijke debat blijft 't Zal Wel Gaan zeer gehecht aan een rijke ludieke traditie met tonzittingen, eigen epossen, baard- en buiszittingen, roeiwedstrijden, etc.

Bij de viering in 2002 van zijn 150e verjaardag bleek het studentengenootschap een nieuwe bloeiperiode tegemoet te gaan. De oude leuze "Klauwaard en Geus" gaat vanaf dan nadrukkelijk samen met het motto "Niemands knecht, niemands meester". De vereniging gaat zich "vrijdenkerscollectief" noemen en het Vlaams-nationalisme botst er op hevig debat.

Bond van Oud-leden (B.O.L.)[bewerken | brontekst bewerken]

In 1885 werd de Bond van Oud-Leden opgericht, die sedertdien onafgebroken bijeenkomt. In 2010 in de aula van de Gentse universiteit haar 125ste verjaardag (zie verder). De B.O.L vormt een vrijzinnig ontmoetings- en gespreksforum voor de oudste tot de jongste generaties oud-'t Zallers. De bond beschouwt het als zijn belangrijkste taak steun te verlenen aan het jonge 't Zal, wat zich onder meer concretiseert in de uitgave van de traditionele almanakken. De recentste, de 63ste, verscheen in 2012.

Het Fonds Tony Bergmann vzw, naar de Vlaamse schrijver en advocaat Anton Bergmann, is de emanatie van de Bond der Oud-Leden van 't Zal Wel Gaan. Het werd opgericht in 1964 met als doel financiële steun te verlenen aan vrijzinnige studenten en aan vrijzinnige manifestaties in de Gentse regio. Dit fonds is medeoprichter en sponsor van de Fonds Lucien De Coninck (met bijhorende prijs sinds 1992) en de Unie Vrijzinnige Verenigingen.

Geuzenprijs[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1979 huldigt dit initiatief van T.S.G 't Zal Wel Gaan, de Bond der Oud-Leden en het Fonds Tony Bergmann vzw met een zekere regelmaat personen of organisaties die in de afgelopen periode het meest geassocieerd werden met het begrip "geus". De Geuzenprijs is bedoeld als "een hommage aan signalen van het creatief vermogen van de vrije, kritische geest en als bijdrage tot de uitstraling van een volwassen, ongecomplexeerde vrijzinnigheid". Laureaten worden gekozen onder hen die, zonder een onberispelijk boegbeeld te zijn, de mond niet willen houden of de pen niet willen breken tegenover alles wat een vrij, open, meerdimensionaal leefklimaat in Vlaanderen tegenwerkt of bedreigt. De uitreiking is een culturele happening met artiesten die in dezelfde sfeer werken.

Bekende (oud-)leden uit de naoorlogse periode[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]