Nottingham Forest FC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Dennis1989 (overleg | bijdragen) op 18 apr 2020 om 07:09. (→‎Erelijst)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nottingham Forest
Nottingham Forest FC
Naam Nottingham Forest Football Club
Bijnaam Forest, The Reds, The Tricky Trees
Opgericht 1865
Stadion City Ground, Nottingham
Capaciteit 30.602
Voorzitter Vlag van Engeland Nicholas Randall
Eigenaar Vlag van Griekenland Evangelos Marinakis (80%)
Vlag van Griekenland Sokratis Kominakis (20%)
Trainer Vlag van Frankrijk Sabri Lamouchi
Competitie Football League Championship
Website Officiële website
Thuis
Uit
Geldig voor 2019/20
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Nottingham Forest is een Engelse voetbalclub. In 1865 werd de club al opgericht, daarmee is het een van de oudste nog bestaande voetbalclubs ter wereld (maar jonger dan stadsgenoot en aartsrivaal Notts County). De club speelt in rode shirts en witte broeken. Bij de oprichting van Arsenal stelde Forest shirts ter beschikking, de reden dat Arsenal nog altijd in rode shirts speelt. De twee sterren boven het logo van Nottingham Forest symboliseren de twee gewonnen Europacup I van 1979 en 1980.

Nottingham speelde 56 seizoenen in de Premier League (of de voorganger First Division), waarvan de laatste keer in 1999 was, werd een keer landskampioen en won twee keer de Europacup I, een unicum. Het is hiermee een van de twee clubs (samen met Hamburger SV) dat ooit één of meerdere keren de Europacup I won en in seizoen 2019/20 niet meer op het hoogste nationale niveau uitkomt.

Geschiedenis

Tot aan de Tweede Wereldoorlog

De club werd in 1865 opgericht door een groep shinty-spelers, drie jaar na de oprichting van Notts County. In 1888 werd de Football League opgericht en werd het eerste kampioenschap gespeeld, maar Nottingham werd niet toegelaten en sloot zich een jaar later aan bij de concurrerende Football Alliance en werd voorlaatste. In 1890 werden in een wedstrijd van Forest tegen de Bolton Wanderers voor het eerst in de geschiedenis netten gebruikt in het doel. Dit idee sloeg zo aan dat het na een tijdje verplicht werd bij elke wedstrijd en inmiddels standaard geworden is. Het volgende seizoen werd de club vijfde en in 1891/92 kampioen met twee punten voorsprong op Newton Heath, het latere Manchester UTD. Na dit seizoen fusioneerde de Football Alliance met de Football League en de meeste clubs van de Alliance belandden in de nieuw opgerichte tweede klasse. Nottingham mocht als kampioen echter aantreden in de hoogste klasse. Nottingham was een typische middenmoter en haalde nooit een ereplaats in het begin. In 1898 won de club voor het eerst de FA Cup, met 3-1 tegen Derby County. In 1900/01 werd de club vierde, de beste plaats tot dan toe. Na nog enkele middelmatige seizoenen degradeerde de club voor het eerst in 1905/06. Forest werd meteen kampioen en beperkte zo de afwezigheid bij de elite tot één seizoen. De volgende seizoenen bleef de club in de middenmoot hangen tot een nieuwe degradatie volgde in 1910/11. Deze keer kon de club niet meteen terugkeren en eindigde zelfs in de lagere middenmoot van de Division 2. In 1913/14 werd de club allerlaatste en moest zelfs een aanvraag indienen om herverkozen te worden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de activiteiten enkele seizoenen gestaakt. Na de oorlog bleef de club eerst slecht presteren totdat in 1921/22 de titel behaald werd. De volgende twee seizoenen werd degradatie uit de eerste klasse net vermeden en in het derde seizoen werd Forest laatste. De resultaten in tweede klasse waren wisselvallig en in 1937/38 degradeerde de club net niet door een beter doelsaldo dan Barnsley.

Naoorlogse periode

Na de Tweede Wereldoorlog modderde de club eerst twee seizoenen aan en degradeerde dan voor het eerst in zijn bestaan naar de derde klasse. Twee seizoenen later werd de club kampioen en promoveerde zo terug naar de tweede klasse. Na een paar keer dicht bij promotie naar de hoogste klasse te zijn lukte dit uiteindelijk in 1956/57. Na meer dan twintig jaar afwezigheid maakte de club een rentree bij de elite met een tiende plaats. Het volgende seizoen won de club voor de tweede keer de FA Cup. Deze keer tegen Luton Town en dat terwijl speler Roy Dwight zijn been brak na amper 33 minuten spelen. De volgende jaren eindigde club in de middenmoot of net boven de degradatiezone en in 1964/65 eindigde de club voor het eerst sinds lang nog eens in de top vijf. Twee jaar later werd Forest zelfs vicekampioen. Hierna zakte de club weer weg naar de middenmoot en degradeerde in 1971/72. De volgende jaren beleefde de club kwakkelseizoenen in de tweede klasse.

Gouden Tijdperk

In 1975 werd Brian Clough trainer nadat de club op tweede kerstdag verloor van Notts County. Vanaf dan ging het beter met de club. In 1976/77 promoveerde de club naar het hoogste niveau na een derde plaats in de second division.

De volgende jaren zou de club geschiedenis schrijven. Nottingham Forest werd een van de weinige teams die na promotie uit tweede klasse meteen de landstitel zou veroveren (in 1978) in de First Division (tegenwoordig Premier League). Dat gebeurde met spelers als Martin O'Neill en Peter Shilton in de gelederen. Forest telde in 1978 zeven punten voorsprong op Liverpool (toen nog in het twee punten per overwinning systeem). Forest mocht in '78-'79 deelnemen aan de Europacup I en kreeg een zware loting in de eerste ronde van dat toernooi. Het werd gekoppeld aan titelverdediger en landgenoot Liverpool dat de voorbije drie jaar respectievelijk de UEFA Cup en twee keer de Europacup I had gewonnen. Forest won en maakte een einde aan de hegemonie van Liverpool in Europa. De club baande zich een weg naar de finale en won daar van Malmö FF. In de competitie dat seizoen moest de club nu genoegen nemen met een tweede plaats achter Liverpool en het volgende seizoen namen beide clubs opnieuw deel aan de Europacup I. Liverpool werd uit het toernooi gekegeld door Dinamo Tbilisi terwijl Forest opnieuw de finale bereikte en die won tegen Hamburger SV. Hiermee is Nottingham nog steeds de enige club in Europa die vaker de Europacup I heeft gewonnen dan de eigen landstitel. In de competitie werd de club vijfde en het Bulgaarse CSKA Sofia zorgde er in de eerste ronde van de Europacup I al voor dat Nottingham zeker geen derde opeenvolgende keer zou winnen. In 1978 en 1979 won de club ook nog eens de League Cup en in 1979 de Europese Supercup. Na een vijfde plaats in 1982/83 stootte de club door naar de halve finales van de UEFA Cup en werd daar gestopt door Anderlecht. De wedstrijd was erg controversieel nadat een goal van Forest werd afgekeurd en Anderlecht een zeer omstreden penalty kreeg. In 1997 zou blijken dat Anderlecht-voorziter de scheidsrechter voor die wedstrijd een lening van 1,2 miljoen Belgische frank had beloofd.

Het volgende seizoen werd de club derde en werd in de UEFA Cup opnieuw door een Belgische club uitgeschakeld, deze keer deed Club Brugge dit al in de eerste ronde. Na enkele middenmootplaatsen werd de club derde in 1987/88. Door het Heizeldrama zat er echter geen Europees ticket aan vast. Alle Engelse clubs werden immers vijf jaar verbannen uit Europa. Ook het volgende seizoen werd de club derde en won tegen Luton Town opnieuw de League Cup. Op 15 april 1989 speelde de club de halve finale van de FA Cup tegen Liverpool, maar deze werd vroegtijdig gestaakt door de Hillsboroughramp waarbij 96 Liverpoolfans om het leven kwamen. Ook in 1990 nam de club de League Cup mee naar huis, deze keer tegen Oldham Athletic. In 1992/93 degradeerde de club in het eerste seizoen van de Premier League. Het was meteen het einde van Brian Clough als trainer. Hij had zestien wervelende eersteklasse jaren achter de rug met twee Europese titels, de supercup en vier League Cups.

Bekende spelers uit de periode van Brian Clough zijn o.a. Teddy Sheringham, Roy Keane, Stuart Pearce, Des Walker, Hans van Breukelen, Brian Roy en Trevor Francis. De laatste werd in 1979 de eerste speler in de geschiedenis van het voetbal voor wie een transfersom van meer dan één miljoen Pond werd betaald.

Teloorgang

Amper twee seizoenen later stond de club terug aan de top. Forest promoveerde meteen en werd dan derde in de competitie en bereikte de kwartfinale van de UEFA Cup, die het verloor van Bayern München. Het was dat jaar de enige Engelse club die de kwartfinale bereikte in een Europese competitie. Het zou meteen het laatste noemenswaardige wapenfeit worden van de club. In 1996/97 degradeerde de club. Ook nu kwam Forest na één seizoen terug, maar deze keer werd de club ook meteen weer terug naar de tweede klasse verwezen. Forest verloor zelfs met 8-1 van Manchester United. In 2002 had Forest te maken met een grote schuldenlast, en dreigde het faillissement. In 2002/03 plaatse de club zich wel voor de eindronde om promotie, maar verloor daar van Sheffield United. Twee seizoenen later degradeerde de club naar de derde klasse. Hiermee werd het de eerste club die de Europacup I heeft gewonnen, die zover degradeerde. Toch kwamen er nog steeds ongeveer 22.000 bezoekers naar de thuiswedstrijden.

Op 3 mei 2008 won Nottingham Forest op de laatste speeldag met 3-2 van Yeovil Town. Door het puntenverlies van Doncaster Rovers eindigde Forest op de tweede plaats in de League One en dwong op die manier opnieuw promotie af naar de Championship.

In het seizoen 2014/15 kende Nottingham Forest een vliegende start onder leiding van de nieuwe coach Stuart Pearce, bijgenaamd "Psycho". Na zeven wedstrijden ging de club aan de leiding in de Football League Championship. Daarna kwam de klad erin. Zes nederlagen in zeven duels betekende het einde voor Pearce, oud-speler van de tweevoudig winnaar van de Europacup I (1979 en 1980). Op last van de clubeigenaren uit Koeweit moest hij op 1 februari afstand doen van zijn functie.

In het seizoen 2017/18 zorgde Nottingham Forest, de nummer 14 van de Football League Championship, voor een stunt in de strijd om de FA Cup door in de derde ronde met 4-2 te winnen van bekerhouder Arsenal[1]. Forest won door twee goals van de Amerikaan Eric Lichaj, Ben Brereton en Kieran Dowell. De twee laatsten scoorden uit een strafschop.

Erelijst

Competitie Aantal Jaren
Internationaal
Europacup I 2x 1979, 1980
UEFA Super Cup 1x 1979
Nationaal
Football League First Division 1x 1978
Football League Second Division 3x 1907, 1922, 1998
Football League Third Division South 1x 1951
FA Cup 2x 1898, 1959
League Cup 4x 1978, 1979, 1989, 1990
Charity Shield 1x 1978
Full Members Cup 2x 1989, 1992
Football Alliance 1x 1892

Eindklasseringen

Seizoen Clubs Divisie Duels Winst Gelijk Verlies Doelsaldo Punten
1977–1978 22 Football League First Division 42 25 14 3 69–24 64
1978–1979 2 22 Football League First Division 42 21 18 3 61–26 60
1979–1980 5 22 Football League First Division 42 20 8 14 63–43 48
1980–1981 7 22 Football League First Division 42 19 12 11 62–44 50
1981–1982 12 22 Football League First Division 42 15 12 15 42–48 57
1982–1983 5 22 Football League First Division 42 20 9 13 62–50 69
1983–1984 3 22 Football League First Division 42 22 8 12 76–45 74
1984–1985 9 22 Football League First Division 42 19 7 16 56–48 64
1985–1986 8 22 Football League First Division 42 19 11 12 69–53 68
1986–1987 8 22 Football League First Division 42 18 11 13 64–51 65
1987–1988 3 21 Football League First Division 40 20 13 7 67–39 73
1988–1989 3 22 Football League First Division 38 17 13 8 64–43 64
1989–1990 9 22 Football League First Division 38 15 9 14 55–47 54
1990–1991 8 22 Football League First Division 38 14 12 12 65–50 54
1991–1992 8 22 Football League First Division 42 16 11 15 60–58 59
1992–1993 22 22 Premier League 42 10 10 22 41–62 40
1993–1994 2 24 Football League First Division 46 23 14 9 74–49 83
1994–1995 3 22 Premier League 42 22 11 9 72–43 77
1995–1996 9 20 Premier League 38 15 13 10 50–54 58
1996–1997 20 20 Premier League 38 6 16 16 31–59 34
1997–1998 1 24 Football League First Division 46 28 10 8 82–42 94
1998–1999 20 20 Premier League 38 7 9 22 35–69 30
1999–2000 14 24 Football League First Division 46 14 14 18 53–55 56
2000–2001 11 24 Football League First Division 46 20 8 18 55–53 68
2001–2002 16 24 Football League First Division 46 12 18 16 50–51 54
2002–2003 6 24 Football League First Division 46 20 14 12 82–50 74
2003–2004 14 24 Football League First Division 46 15 15 16 61–58 60
2004–2005 23 24 Football League Championship 46 9 17 20 42–66 44
2005–2006 7 24 Football League One 46 19 12 15 67–52 69
2006–2007 4 24 Football League One 46 23 13 10 65–41 82
2007–2008 2 24 Football League One 46 22 16 8 64–32 82
2008–2009 19 24 Football League Championship 46 13 14 19 50–65 53
2009–2010 3 24 Football League Championship 46 22 13 11 65–40 79
2010–2011 6 24 Football League Championship 46 20 15 11 69–50 75
2011–2012 19 24 Football League Championship 46 14 8 24 48–63 50
2012–2013 8 24 Football League Championship 46 17 16 13 63–59 67
2013–2014 11 24 Football League Championship 46 16 17 13 67–64 65
2014–2015 14 24 Football League Championship 46 15 15 17 71–69 59
2015–2016 16 24 Football League Championship 46 13 16 17 43–47 55
2016–2017 21 24 Football League Championship 46 14 9 23 62–72 51
2017–2018 17 24 Football League Championship 46 15 8 23 51–65 53
2018–2019 9 24 Football League Championship 46 17 15 14 61–54 66

In Europa

Zie Lijst van Europese wedstrijden van Nottingham Forest FC voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nottingham Forest FC speelt sinds 1961 in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam:

1978/79, 1979/80, 1980/81
1984/85, 1995/96
1961/62, 1967/68
1980, 1983/84

Bekende (oud-)spelers

Zie de lijst van spelers van Nottingham Forest FC voor een opsomming van spelers die uitkwamen voor de club.

Trainer-coaches

Van Tot Naam D W G V
15.01.2019 Vlag van Noord-Ierland Martin O'Neill
08.01.2018 11.01.2019 Vlag van Spanje Aitor Karanka 51 16 19 16
31.12.2017 08.01.2018 Vlag van Engeland Gary Brazil (interim) 2 1 1 0
14.03.2017 31.12.2017 Vlag van Engeland Mark Warburton 37 15 3 19
14.01.2017 14.03.2017 Vlag van Engeland Gary Brazil (interim) 11 4 1 6
27.06.2016 14.01.2017 Vlag van Frankrijk Philippe Montanier 30 9 6 15
13.03.2016 12.05.2016 Vlag van Engeland Paul Williams 10 2 4 4
02.02.2015 13.03.2016 Vlag van Schotland Dougie Freedman 57 19 16 22
01.07.2014 01.02.2015 Vlag van Engeland Stuart Pearce 32 10 10 12
25.03.2014 30.06.2014 Vlag van Engeland Gary Brazil (interim) 9 2 2 5
16.02.2013 23.03.2014 Vlag van Schotland Billy Davies 59 25 22 13
05.02.2013 11.02.2013 Vlag van Engeland Rob Kelly (interim) 1 0 0 1
28.12.2012 05.02.2013 Vlag van Schotland Alex McLeish 7 1 2 4
19.07.2012 27.12.2012 Vlag van Ierland Sean O'Driscoll 26 10 9 7
14.10.2011 30.06.2012 Vlag van Engeland Steve Cotterill 38 12 7 19
13.06.2011 02.10.2011 Vlag van Engeland Steve McClaren 13 3 3 7
04.01.2009 12.06.2011 Vlag van Schotland Billy Davies 126 53 36 37
28.12.2008 03.01.2009 Vlag van Engeland John Pemberton 2 2 0 0
01.06.2006 27.12.2008 Vlag van Schotland Colin Calderwood 109 52 33 24
17.02.2006 30.05.2006 Vlag van Engeland Frank Barlow 13 8 4 1
17.02.2006 30.05.2006 Vlag van Engeland Ian McParland 13 8 4 1
10.01.2005 16.02.2006 Vlag van Engeland Gary Megson 59 17 18 24
16.12.2004 10.01.2005 Vlag van Engeland Mick Harford 6 2 1 3
10.02.2004 16.12.2004 Vlag van Ierland Joe Kinnear 44 15 15 14
01.07.2001 30.06.2004 Vlag van Engeland Paul Hart 135 42 44 49
01.07.1999 30.06.2001 Vlag van Engeland David Platt 103 37 25 41
11.01.1999 30.06.1999 Vlag van Engeland Ron Atkinson 17 5 2 10
05.01.1999 11.01.1999 Vlag van Engeland Micky Adams (interim) 1 0 0 1
08.05.1997 05.01.1999 Vlag van Engeland Dave Bassett 77 30 20 24
01.07.1996 30.06.1997 Vlag van Engeland Stuart Pearce (interim) 23 7 9 7
01.07.1993 30.06.1996 Vlag van Engeland Frank Clark 178 73 58 47
06.01.1975 08.05.1993 Vlag van Engeland Brian Clough 968 447 258 263
01.07.1973 30.01.1975 Vlag van Schotland Allan Brown 57 20 17 20
01.07.1972 30.09.1973 Vlag van Schotland Dave MacKay 44 13 14 17
01.07.1969 30.06.1972 Vlag van Schotland Matt Gillies 177 49 48 80
01.07.1963 30.06.1968 Vlag van Ierland Johnny Carey 267 99 65 93
01.09.1960 30.06.1963 Vlag van Schotland Andy Beattie 140 52 30 58
01.05.1939 30.06.1960 Vlag van Engeland Billy Walker 650 272 147 231
01.08.1936 31.05.1939 Vlag van Engeland Harold Wightman 119 33 27 59
01.08.1931 31.05.1936 Vlag van Engeland Noel Watson 223 79 57 87
01.08.1930 31.05.1931 Vlag van Engeland Stan Hardy 43 14 9 20
01.08.1925 31.05.1929 Vlag van Engeland John Baynes 182 69 47 66
01.08.1912 31.05.1925 Vlag van Engeland Bob Masters 385 108 97 180
01.08.1909 31.05.1912 Vlag van Engeland Fred Earp 120 35 26 59
01.08.1897 31.05.1905 Vlag van Engeland Harry Haslam 462 188 104 170
01.08.1889 31.05.1897 Vlag van Engeland Harry Radford 176 69 34 73

Trivia

  • Nottingham Forest was de eerste club die netten in de doelen hing.
  • De club speelde in de eerste wedstrijd waarbij de scheidsrechter een fluit gebruikte in plaats van een vlag.
  • Nottingham Forest is de enige club die vaker de Europacup I (de voorloper van de Champions League) won dan de landstitel.
  • Nottingham Forest is de enige Europacup I winnaar die degradeerde naar de derde divisie.
  • Een andere voorheen roemruchte club die even ver gedegradeerd is is Leeds United.

Externe links