Overleg:Alkmaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Eentonig[bewerken]

Naar mijn mening is de inhoud van de pagina over Alkmaar nogal eentonig. De helft van de pagina wordt ingenomen door informatie over kerken en molens in Alkmaar. Hoewel dit zeker van belang is zou ik graag wat meer diversiteit zien en wat meer algemene informatie zien over de stad zelf. Een goed voorbeeld is de pagina over de stad Haarlem. De inhoud is op die pagina zeer divers en bespreekt zo goed als alle aspecten van de stad. Wellicht dat we deze onderwerpen kunnen overnemen voor de pagina over Alkmaar. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Tompert1 (overleg · bijdragen) 14 jul 2013 12:57‎

WP:VJVEGJG. U kunt de informatie prima zelf toevoegen. De hier genoemde gegevens zijn inderdaad van belang voor Alkmaar. Misschien wat informatie over andere rijksmonumenten (zie Categorie:Rijksmonumenten in Alkmaar). Bij het kopje Winkelen zie ik dat er informatie ontbreekt over de verschillende winkelcentra, waaronder de Europaboulevard. Dqfn13 (overleg) 14 jul 2013 13:22 (CEST)

Belang van melden dat een school een plusklas heef[bewerken]

Wat is in godensnaam het belang van het melden dat een school een plusklas heeft? Kan Antoine.01 daar antwoord op geven? En kan Mokmok8080 antwoord geven waarom het niet zou moeten? Dan kunnen we een bewerkingsoorlog voorkomen namelijk. Dqfn13 (overleg) 13 mei 2014 09:53 (CEST)

Daar heb je helemaal gelijk in Dqfn13, voor mij mag het weg. Maar zou het dan wel zo netjes zijn hierbij een reden te mogen zien waarom het weg moet i.p.v. het zomaar weg te halen! Want iemand heeft het ooit geplaatst, neem aan met de beste bedoelingen (want Wikipedia roept op daar vanuit te gaan). Dus dan toch ook even netjes aangeven waarom het niet wenselijk is dat dit er staat? Vr. gr. Flag utrecht city.gif Antoine.01Arrow right.svgoverleg(Antoine) 13 mei 2014 12:05 (CEST)
Ik heb daar wel mijn ideeën over, maar wil in dit geval even onpartijdig blijven. Dqfn13 (overleg) 13 mei 2014 12:11 (CEST)
Niet relevant = niet wenselijk. Maar kennelijk is er verschil van inzicht over de relevantie van deze vermelding. Mij komt het op een artikel over een gemeente of stad overdreven gedetailleerd voor om de precieze inrichting van een individuele middelbare school mee te delen. We vertellen hier ook niet wat voor faciliteiten het MCA allemaal heeft, bijvoorbeeld (sterker nog, wordt in het geheel niet genoemd) en dat lijkt me toch voor veel meer mensen een stuk relevanter. Aan de beste bedoelingen twijfelt niemand, maar het opnemen van dergelijke minder relevante feiten leidt tot grote lappen tekst met weinig inhoud. Daarnaast leert de ervaring dat zulke vermeldingen wel makkelijk geplaatst worden, maar in de praktijk niet worden bijgehouden. Zo wordt die hele plusklas nu op de website van het Dalton nog maar één keer genoemd, in een verslag van een open dag van begin 2012. Men kan er dus ook aan twijfelen of die plusklas nog steeds bestaat. Paul B (overleg) 13 mei 2014 13:12 (CEST)
Zo heeft dit gebeuren een verhelderende kijk op de zaak gegeven en ook een positieve wending (in mijn ogen althans). Dat ik kan constateren a, dat het lemma opnieuw onder de loep is genomen en men nu dus valt over iets wat er sinds het begin van het lemma al stond, te weten 15 mei 2009. En b, dat er nu weer iets is verwijderd waarbij ook de vraag gesteld kan worden was dit relevant m.b.t. dit lemma (dit stond er overigens ook al vanaf het begin)? En c, dat de geen die dat laatste stukje tekst verwijderde er wel netjes een verklaring bij geeft waarom, zodat je niet behoef te raden wat de reden van verwijderen is en hierdoor ook mogelijke irritatie van de plaatser wegneemt! Flag utrecht city.gif Antoine.01Arrow right.svgoverleg(Antoine) 13 mei 2014 15:41 (CEST)

Oranje hoed[bewerken]

para 3.4. naast de kleuren van de vemen (groen, rood, geel en blauw) moet toch ook de kleur van de hoed van de kaasvader vermeld worden. Die is toch oranje? --Kerngevelstenen (overleg) 30 jul 2015 00:17 (CEST)

Wat ik begrijp, ben nooit bij de kaasmarkt geweest toen ik in Alkmaar woonde, gaat het om de kleuren van de groepen. Dus niet de kleuren in de kleding of van de hoed zelf. Het zal dus eerder gaan om de kleur van een sjerp of iets dergelijks. Dqfn13 (overleg) 30 jul 2015 12:37 (CEST)
Zie: De vemen. --Ajv39 (overleg) 30 jul 2015 12:47 (CEST)


Inwonertal[bewerken]

Alkmaar had in 2005 al 94.000 inwoners, zie [1]. Daarnaast is via CBS Statline heel mooi de bevolkingsontwikkeling te zien van Alkmaar. Ga naar [2]. Klik dan op regio’s. Ga naar gemeenten en tik Alkmaar aan. Wellicht handig om alle andere opties weg te laten, anders wordt het wel veel wat je te zien krijgt. Tik ook aan “jaren” in de optie “perioden”. En tadaa: eind december 2014 had Alkmaar al 95.248 inwoners. Daarna is het gefuseerd met Schermer en Graft-De Rijp, vandaar dat de bevolking opeens is toegenomen. Maar het nummer 89.160 slaat iig nergens op. 217.123.76.65 10 jun 2019 18:17 (CEST)

Ik heb de cijfers aangepast naar een bron die wel fatsoenlijk raadpleegbaar is in plaats van een waar je alsnog zelf alles moet instellen om het te kunnen controleren. Dqfn13 (overleg) 10 jun 2019 19:43 (CEST)
Beste 217...., iedereen hier doet zijn best, dus dit soort verzuchtingen zijn echt niet nodig. Groet, Vinvlugt (overleg) 11 jun 2019 11:15 (CEST)
Dat snap ik, en ik ben het helemaal met u eens. Maar ook ik doe mijn best. Feitelijke onjuistheden horen niet thuis op Wikipedia. Ik probeer aan te tonen dat Alkmaar in 2005 94.000 inwoners had (zie hierboven), en dat dit later gegroeid is naar 95.248 inwoners. Daarna kwam de fusie met Graft-De Rijp en Schermer, en daardoor steeg het aantal inwoners. Maar tegelijkertijd heeft Alkmaar enorm veel woningen binnenstedelijk bijgebouwd, en is er een nieuw gedeelte van een woonwijk in aanbouw. Dat Alkmaar opeens 6.000 inwoners in een paar jaar tijd kwijt is, strookt niet met de cijfers van CBS Statline. 217.123.76.65 12 jun 2019 07:44 (CEST)
Ik heb de bewerking van eerder vandaag ook weer teruggedraaid, want dat zijn cijfers van 2014 en ondertussen zijn er ook cijfers van 2018. Dat het inwoneraantal voor de stad lager ligt maakt die cijfers nog niet onwaar. Dqfn13 (overleg) 11 jun 2019 19:51 (CEST)
Zelfs een stad als Den Helder heeft niet zo’n grote terugloop qua inwonertal - terwijl dat toch écht wel zo’n beetje de stad van ruim 50.000 inwoners was die behoorlijk is teruggelopen in NH. Alkmaar heeft er juist inwoners bij gekregen (vanwege nieuwe Randstedelijke inwoners). Het is simpel: ga naar [3]. Klik 2x op REGIOS. Dan zie je dat je iets moet aantikken. Klik dan dus op het pijltje GEMEENTEN PER PROVINCIE. Klik dan op het pijltje van Noord-Holland. De tweede gemeente die je ziet, is Alkmaar. Die klik je aan. Daarna klik je op PERIODEN. Dan kies je JAREN. En tadaa: Alkmaar vanaf 2002 t/m 2019. En dan zie je ook dat Alkmaar voor de fusie 95.248 inwoners had. Hoe moeilijk is het om die paar simpele stappen te doen? Alkmaar heeft alleen maar meer inwoners gekregen sinds die tijd, aangezien het regionale centrum is. Misschien heeft die postcode-referentie Oudorp (wijk) en Koedijk (wijk) niet meegerekend? Hoe dan ook: CBS Statline liegt niet. 217.123.76.65 12 jun 2019 07:11 (CEST)
Mocht het helpen, ik kan foto’s toevoegen. 217.123.76.65 12 jun 2019 07:15 (CEST)
Je post een inwonertal van de gemeente Alkmaar. Maar dit artikel gaat over de stad Alkmaar. Ook vóór de gemeentelijke herindeling bestond de gemeente Alkmaar uit meer dan alleen de stad. Tot twee weken geleden werd heel duidelijk aangegeven waar dat inwonertal op gebaseerd was: dat waren de inwoners van postcodes 1800-1827. Dan worden Oudorp en Koedijk niet meegeteld, terwijl die in jouw 95.248 wel meegeteld worden. Je kunt er zeker over discussiëren of Oudorp en Koedijk bij de stad Alkmaar horen (ze staan in het Wikipedia-artikel bijvoorbeeld wel in het lijstje van wijken). Maar dan moet je daarover discussiëren, niet over bronnengebruik.
Wat in ieder geval waar is, of Koedijk en Oudorp er nou bij horen of niet, is dat jouw 95.248 verouderd is. En in de oude gemeentegrenzen zal nooit meer een eenheid ontstaan waar het CBS een officieel inwonertal van zal publiceren, en dus blijft die 95.248 volgens jouw logica altijd het inwonertal van de stad Alkmaar. Dat slaat natuurlijk nergens op. Dus moeten we zelf gaan rekenen, en dan nadenken welke postcodes wel en welke niet tot Alkmaar behoren. Of we kunnen een externe bron gebruiken die de woonplaats Alkmaar wel als een eenheid ziet...
Hoopje (overleg) 12 jun 2019 07:58 (CEST)

Volgens De Kleine Bosatlas, 61ste editie, pagina 28, zijn Oudorp en Koedijk wijken van Alkmaar. Kortom: die horen bij de stad Alkmaar. Koedijk is ingedeeld bij Daalmeer, Oudorp is een aparte wijk. Waarom is er zoveel verzet tegen echte, accurate cijfers? Zijn het Oudorpers die niet bij Alkmaar willen horen? Ik heb allerlei bronnen aangegeven, en nóg wordt er tegen geageerd. Als dit zo doorgaat, dan ga ik de gemeente Alkmaar wel bellen, en vraag ze om mij het actuele inwonertal van de stad Alkmaar te mailen. 217.123.76.65 12 jun 2019 08:57 (CEST)

Oudorp en Koedijk zijn zowel eigen dorpen als wijken van Alkmaar. Dat gebeurd wel vaker bij steden die wat dorpen heeft opgeslokt of dorpen die onderdeel uitmaken maken van het grotere gebied van de stad. Leeuwarden is daar ook een mooi voorbeeld van, CBS geeft daar geen eigen cijfers voor de stad zelf. Als je daar de precieze cijfers zou gebruiken van CBS kom je boven het inwonersgetal uit van de gemeente in totaal kent. Wil je dan de echte cijfers van het aantal inwoners van de stad kennen moet je de dorpen er vanaf rekenen. Koedijk is daarnaast niet in diens geheel gelegen in de gemeente Alkmaar maar ligt ook in de gemeente Langedijk. Dagdeel (overleg) 12 jun 2019 09:03 (CEST) (ps zelf vragen naar eigen cijfers kan leiden tot eigen onderzoek als deze (nog) niet gepubliceerd zijn, daarnaast kan je ook op een andere manier mee omgaan, zoals op de pagina aangeven, de gemeente zelf stelt dat ....)
Ik heb contact met de gemeente, en hoop dat ze snel zullen antwoorden (ik vraag daar ook specifiek in naar de STAD Alkmaar, en hoop/vraag of ze dit op de gemeentepagina willen plaatsen). Vooralsnog dunkt mij dat de cijfers van vóór de fusie gehandhaafd moeten worden. U hebt echter wel gelijk; Koedijk ligt in twee gemeenten. Maar het gaat hier om het Alkmaarse deel. En die ligt in de wijk Daalmeer. Oudorp was ooit een dorp, maar is nu een wijk, zie bovenstaande bron (Bosatlas). Hoe dan ook: ik hoop op snel antwoord van de gemeente Alkmaar. 217.123.76.65 12 jun 2019 09:22 (CEST)
Het door jouw zo geliefde StatLine beschouwt Alkmaar, Oudorp en Koedijk in ieder geval als aparte woonplaatsen (bron). Hoopje (overleg) 12 jun 2019 09:36 (CEST)
Het kadaster beschouwt Oudorp in ieder geval als een deelkern. Definitie deelkern. Groet, Brimz (overleg) 12 jun 2019 09:36 (CEST)
(Na BWC) Het is zelfs wat ingewikkelder; Oudorp is opgedeeld in stedelijke deel en een dorpsdeel. Deze kaart laat mooi die verdeling zien: https://allecijfers.nl/images/kaarten-wijk/wijk-oudorp-alkmaar-kaart-van-de-buurten.jpg, het dorp Oudorp wordt gevormd door Oudorp Noord en Oost en Oudorp Centrum. De Oudorperpolder Noord, Midden en Zuid hoorde oorspronkelijk ook bij het dorp, en worden vaak door bewoners er nog bij gerekend maar vallen onder de stad. Daarnaast vallen nog wat andere gebieden onder de wijk. Dit zijn de officiële grenzen vastgesteld door de gemeente en aangegeven door het kadaster: Oudorp en Koedijk. Oftewel de stad en de dorpen zijn officieel gescheiden van elkaar. De wijk Oudorp en het dorp Oudorp zijn niet gelijk aan elkaar. Dagdeel (overleg) 12 jun 2019 09:44 (CEST)
Mijn e-mail naar de gemeente Alkmaar:

Aan een ieder die dit leest,

Recentelijk is er op de Nederlandstalige Wikipedia onenigheid over het inwonertal van de STAD Alkmaar. Het gaat dus om de stad, niet om de gemeente, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Alkmaar

Bij mijn weten heeft Alkmaar altijd rond de 95.000 inwoners gehad vóór de fusie (95.248 om precies te zijn volgens CBS Statline). Dit is inclusief Oudorp (wijk van Alkmaar) en Koedijk (ingedeeld bij Daalmeer). Er zijn echter mensen die beweren dat Alkmaar 89.906 inwoners heeft. Zij baseren hun aantal op de postcodes die het CBS levert.

Zou u kunnen aangeven hoeveel inwoners de stad Alkmaar daadwerkelijk heeft? Dus puur de stad, inclusief de wijken Oudorp en Koedijk/Daalmeer, zonder de recentelijk toegevoegde gemeenten Graft-De Rijp en Schermer. En zou u dat, graag, ook willen vermelden op de officiële pagina van de gemeente Alkmaar en/of op de hierboven genoemde pagina op Wikipedia? Op die manier kan de bron ingevoegd worden, en is er geen discussie meer.

U zou de Wikipedia-pagina van Alkmaar daar een groot plezier mee doen! :-)

Vriendelijke groet, 217.123.76.65 12 jun 2019 09:48 (CEST)

Hoi het probleem is wel een beetje dus dat je vraagt naar de gegevens van de stad incluis de dorpen, in plaats van een open vraag te stellen. Oftewel je vraagt naar cijfers van de stad en de twee dorpen samen en dan kan je een antwoord verwachten die deze cijfers geeft. Je vraagt dus iets wat jouw visie ondersteund en niet wat de gemeente eventueel als stad zelf zou kunnen beschouwen. Als je gevraagd had, wat is het inwonertal van de stad Alkmaar (niet de gehele gemeente) en is dat inclusief of exclusief de dorpen Koedijk en Oudorp? En beschouwen jullie deze twee dorpen als onderdeel van de stad? Had je een neutrale antwoord kunnen krijgen waar we als Wikipedia erg veel aan hebben. Nu is het of de cijfers die vraagt of men stelt zelf dat de dorpen er niet bijhoren maar minder bruikbaar door de manier van vraagstelling.. Dagdeel (overleg) 12 jun 2019 09:56 (CEST)
Ik begrijp uw bezwaar, maar zowel Oudorp als Koedijk zijn onderdeel van Alkmaar. Oudorp is een wijk (zie Bosatlas; bovenstaande bron) en Koedijk is onderverdeeld in Daalmeer. (De Alkmaarse kant van Koedijk althans; de Langedijker-kant valt - uiteraard - onder de gemeente Langedijk.)
Hoi, lees de bovenstaande uitleg nog even, het verschil tussen de dorpen en de wijken. Oudorp is een wijk ja, maar is ook een dorp. Het dorp ligt apart van de stad Alkmaar maar is onderdeel van de wijk Oudorp. Dit gebeurd wel vaker. Dat betekent niet dat de dorpen en de stad gelijk zijn aan elkaar. Als bewoner van het dorp Koedijk en Oudorp krijgt je niet Alkmaar als woonplaats aangewezen. Dus als een nieuwsartikel over een persoon uit Oudorp zegt betekent niet dat deze uit de wijk komt maar uit de woonplaats Oudorp, en die is niet gelijk aan de wijk. Dagdeel (overleg) 12 jun 2019 11:18 (CEST)
Oudorp is geen aparte kern, het is een wijk. Het wás vroeger een dorp, maar het is nu een wijk van Alkmaar. Koedijk is onderverdeeld in twee delen: Alkmaar en Langedijk. In Langedijk bestaat het nog als kern, maar in Alkmaar is het een deel van Daalmeer. 217.123.76.65 12 jun 2019 11:25 (CEST)
Hoi, deze stelling dus niet correct. Zie daarvoor de links van BAG-viewer (officiële woonplaatsgrenzen)... Dagdeel (overleg) 12 jun 2019 11:28 (CEST)

De borden bij Oudorp geven Alkmaar aan. Niet Oudorp; Alkmaar. 217.123.76.65 12 jun 2019 11:31 (CEST)

De gemeente geeft het dorp gewoon aan met borden: zoals hier op de Dommelstraat of de Saturnusstraat, de plaatsnaamborden voor het dorp Oudorp staan dus midden in de wijk Oudorp. Zie verder ook hier op BAG-viewer, je kan inzoomen en officiële adressen bekijken, zoals dit huis huis in Oudorp het dorp en dit huis in de wijk Oudorp maar buiten het dorp)... Dagdeel (overleg) 12 jun 2019 11:38 (CEST)
Er worden nu, zover ik kan zien, door de ene partij oude cijfers voor een gemeente gebruikt en door de andere partij cijfers uit een bron die niet geschikt is om cijfers voor kernen te onderbouwen. Goed bezig allemaal! ♠ Troefkaart (overleg) 12 jun 2019 12:22 (CEST)
Iemand een idee waar dat AlleCijfers.nl de mosterd vandaan haalt? Nu staat er een cijfer met zogenaamd een bron, maar zover ik kan oordelen zegt dat helemaal niets. Laatst kwam ik allecijfers bij Middelburg tegen en die cijfers waren totaal ongeschikt voor Wikipedia, dus waarom zouden ze dat hier wel zijn? ♠ Troefkaart (overleg) 12 jun 2019 15:28 (CEST)
De mosterd is het CBS (en kadaster), maar er zijn ook andere onderdelen waar ze dingen over plaatsen. Zie: hier... Dagdeel (overleg) 12 jun 2019 16:41 (CEST)
Leuk dat Koedijk en Oudorp hier bij de stad gevoegd worden, terwijl het gewoon aparte woonplaatsen zijn binnen de gemeente Alkmaar. Ik heb zelf enkele jaren in Koedijk gewoond en had toen toch echt als postadres Koedijk en niet Alkmaar. Daarnaast is het beter om recentere cijfers te gebruiken dan cijfers van 5 jaar geleden. Dqfn13 (overleg) 12 jun 2019 18:02 (CEST)
Telt De Kleine Bosatlas, 61ste editie, pagina 28 dan niet mee? Die geeft Oudorp toch echt met een vierkantje aan, oftewel: “Stadsdeel/wijk”. 217.123.76.65 12 jun 2019 19:09 (CEST)
Ter aanvulling: Ditzelfde geldt bijv. voor Amsterdam-Zuidoost in Amsterdam of Almere-Haven, Almere-stad en Almere-Buiten in Almere. Allemaal staan ze in de atlas als “Stadsdeel, wijk” aangemerkt. Gaan we nu ook Almere ontleden? En gaat Zuidoost nu opeens een aparte plaats zijn, los van Amsterdam? 217.123.76.65 12 jun 2019 19:21 (CEST)
Die zijn niet echt goed te vergelijken, kijk misschien eens naar Leeuwarden en diens dorpen die ook behoren tot de wijken van de stad, een vergelijkbare situatie. Dagdeel (overleg) 12 jun 2019 19:42 (CEST)
Geen idee om welke ‘wijken’ dat dan zou moeten gaan, maar die worden door de atlas niet genoemd; je hebt alleen maar Leeuwarden en de dorpen er omheen. (zie pagina 26/27). Oudorp wordt door diezelfde atlas als “Stadsdeel, wijk” gezien. Net als eerdergenoemde plaatsen. Ter verdere aanvulling: Ik ben op Google streetview door Oudorp gegaan, en daar staat geen bord die aangeeft dat het een officiële zelfstandige kern is. Het geeft alleen maar een Plaatsnaambord#Gehucht_of_buurtschap weer. En als je dan doorklikt op Buurtschap, dan ziet men Buurtschap#Plaatsnaambord staan. Het standaard bord (blauw met witte letters) geeft Alkmaar aan. 217.123.76.65 12 jun 2019 19:53 (CEST)
Nee het zijn geen borden van een buurtschap. Ook witte borden worden gebruikt om dorpen aan te geven. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld Bovenkarspel dat in de gemeente Stede Broec is gelegen. Bovenkarspel is een officiële woonkern maar ligt een in grotere bebouwde kom. Die bebouwde kom wordt geduid als Stede Broec, hier even verderop aangegeven bij de plaats Grootebroek, je ziet een wit bord voor Grootebroek en een blauwbord voor de gemeente. Is daarmee zowel Grootebroek als Bovenkarspel een buurtschap? Nee, het zijn beide officiële woonplaatsen waarvan de inwoners of uit Bovenkarspel komen of Grootebroek
Oudorp is zowel de naam van een wijk als de naam van een dorp. Het dorp ligt in de wijk maar de inwoners van het dorp wonen niet in Alkmaar maar in Oudorp. Ze zijn bewoners van de woonplaats Oudorp. Het kan en het is gewoon een feit dat de dorpen eigen inwoners hebben ondanks dat ze onderdeel zijn van een wijk. Dus ja, ze vallen onder een wijk van Alkmaar maar de inwoners wonen officieel niet in dezelfde woonplaats, in dit geval de stad Alkmaar. Zie daarvoor onder meer de gegeven links van BAG. Dagdeel (overleg) 12 jun 2019 20:05 (CEST)

BAG heeft niets met statistieken te maken, het is een grondverdelingssysteem. Ze maken een lijst van welk gebouw waar staat. Voor inwoners moet men kijken naar het CBS, en/of gemeentelijke uitgiftes. En Oudorp als kern bestaat niet meer, het is een wijk. Deze pagina heeft het er zelfs over; Alkmaar heeft het ingedeeld als wijk. Net als dat Scheveningen een stadsdeel van Den Haag is. 217.123.76.65 12 jun 2019 20:37 (CEST)

BAG (het kadaster) geeft aan wat het woonadres is van gebouwen, maar geeft ook de grenzen aan van de officiële woonplaatsen. De inwoner van zo'n gebouw woont ook in die woonplaats. Officiële informatie: "De BAG is een belangrijk onderdeel van het stelsel van basisregistraties. Hierin zijn de belangrijkste gegevens verzameld die de overheid nodig heeft om haar werk te doen. Denk bijvoorbeeld aan persoonsgegevens, namen en adressen van bedrijven en eigenaren van percelen." Scheveningen is geen officiële woonplaats zoals Koedijk en Oudorp dat wel zijn, zie de lijst van officiële woonplaatsen van het CBS... Dagdeel (overleg) 12 jun 2019 21:08 (CEST)
Helaas voor jou noemt ook het CBS Oudorp en Koedijk woonplaatsen. Klik hier. Je moet nog even met de hand filteren (klik op Woonplaatsen) want de filterinstellingen staan niet in de URL, maar dan vind je ze zeker. Scheveningen staat er inderdaad niet bij, want dat is officieel geen woonplaats. Overigens is volgens ons artikel Woonplaats in Nederland het kadaster wel degelijk betrokken bij het registreren van woonplaatsen, en ook het kadaster (die door Dagdeel gelinkte BAG-site) noemt Oudorp en Koedijk woonplaatsen (en Scheveningen niet). Hoopje (overleg) 12 jun 2019 21:07 (CEST)
@217.123.76.65:, Scheveningen is een geval apart en is inderdaad door de gemeente Den Haag gedegradeerd van dorp naar stadsdeel (overigens het enige binnen de gemeente Den Haag). In Hoorn, mijn woonplaats, hebben we ook nog een paar aparte woonplaatsen naast Hoorn: De Hulk, Zwaag en Blokker. Allemaal maken zijn deel uit van een of meer wijken. Zwaag ligt in Risdam-Noord, Zwaag en Bangert-Oosterpolder, Blokker ligt grotendeels in de wijk Westerblokker, maar ook in de Kersenboogerd (-Noord en -Zuid) en De Hulk ligt in de Grote Waal. De twee grote dorpen zijn dus beide zowel een dorp als een wijk (Westerblokker wordt meestal Blokker genoemd omdat er ook een straat is met de naam Westerblokker). Doordat een naam vaak meer aanduidt dan één entiteit moet je heel voorzichtig zijn met waar het over gaat. Ik weet niet waar jij woont en in welke maten jij betrokken bent met Alkmaar, maar mijn ervaring is wel dat Koedijk en Oudorp ook echt als aparte woonplaatsen gezien worden door zowel inwoners als de gemeente, omdat je dus echt het postadres per die woonplaats hebt, iets wat bij Scheveningen vrijwel zeker niet zo zal zijn. Dqfn13 (overleg) 12 jun 2019 21:51 (CEST)

edit war[bewerken]

Aangezien we in een ‘edit war’ zijn terecht gekomen, wil ik graag dat een admin dit gaat uitzoeken. 217.123.76.65 12 jun 2019 11:31 (CEST)

Het zou al helpen te stoppen met bewerken en gewoon het overleg aangaan in plaats van door te gaan met je eigen zin doordraven Dagdeel (overleg) 12 jun 2019 11:42 (CEST)
Vanwege een doorgaande bewerkingsoorlog heb ik het artikel voor een week volledig beveiligd in de aangetroffen toestand. Als u er door overleg eerder uitkomt kunt u op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Beveiligen om opheffing van de beveiliging vragen. Magere Hein (overleg) 12 jun 2019 11:48 (CEST)
@Dagdeel: datzelfde geldt voor u. Ik heb mijn bronnen van CBS Statline; waar heeft u uw bronnen vandaan? Hoe dan ook, ik zou graag willen dat admins hiernaar kijken, en een oordeel vellen (met eventueel een toekomstige wijziging mogelijk, mocht dat nodig zijn i.v.m. antwoord van de gemeente Alkmaar). 217.123.76.65 12 jun 2019 11:53 (CEST)
U was in een bewerkingsoorlog met verschillende personen, zowel Dqfn13, Hoopje als ikzelf (als laatste) en dat over meerdere dagen heen. Als dat gebeurd is het handiger eerst goed overleg te doen voor aleer je wederom een poging doe om weer dezelfde informatie toe te voegen.. U doet allerlei beweringen maar steeds blijkt het tegendeel waar te zijn. Dus zijn er serieuze vragentekens bij uw interpretatie van de CBS-cijfers. Dagdeel (overleg) 12 jun 2019 11:58 (CEST)
Maar waren u allen toen dit uit de hand liep? Ik heb tenminste het lef om dit aan te kaarten bij de moderatoren. En ik blijf bij mijn CBS Statline-bron. Die geeft de actuele inwonertal weer. Ik begrijp werkelijk waar níet waarom allecijfers.nl boven informatie van het CBS gaat. 217.123.76.65 12 jun 2019 12:03 (CEST)

Wat zeggen de CBS-cijfers nu echt? Wij gaan even kijken: In 2014 woonde er in de gemeente 94.865 inwoners. Er zijn geen directe cijfers van woonplaats Alkmaar. Om die te achterhalen moet je de cijfers van de dorpen, de twee andere officiële woonplaatsen van de gemeente in 2014, er van af rekenen, de dorpen volgens officiële grenzen van BAG. Koedijk en De Weidt (het dorpsgebied Koedijk in de gemeente Alkmaar (2.540 inwoners) en Oudorp (Oudorp-Noord en Oudorp-Oost (2.215) en Oudorp-Centrum (1.950)). Reken deze van de gemeentelijke cijfers af en je krijgt netjes het inwoners van de woonplaats Alkmaar: 88.160. Dan de cijfers bij CBS nu, ook daar geeft CBS alleen de gemeente weer: 108.470. Dit betekent dat je bijkomende cijfers er vanaf dient te halen om de cijfers van de woonplaats Alkmaar te achterhalen (of alleen de wijken en buurten die volgens BAG onder de woonplaats Alkmaar vallen bij elkaar te berekenen). Allecijfers heeft dit gedaan, op basis van informatie van CBS (de wijken en buurten die tot de woonplaats Alkmaar behoren) en die geeft dus correct het aantal inwoners weer, 89.906 inwoners, iets gestegen tegenover het aantal inwoners van 2014. Dagdeel (overleg) 12 jun 2019 12:28 (CEST)

Er wordt hierboven gesproken over "officiële grenzen" en "officiële woonplaatsen". Het lijkt me dat daar eerst overeenstemming over moet zijn, gebaseerd op bronnen. Het kadaster geeft in ieder geval al aan de straten met het adres 'Oudorp' vallen onder de zogenaamde "Deelkern" Oudorp. Zoals hierboven aangegeven wordt met deelkern bedoeld een woonkern binnen een bebouwde kom, dus onderdeel van. Het kadaster beschouwt Oudorp dus als onderdeel van Alkmaar. Vanuit dat opzicht is te billijken dat de inwoneraantallen van Oudorp bij die Alkmaar opgeteld worden. Het is alleen jammer dat de data van het kadaster in een database staan, waarnaartoe niet gelinkt kan worden. Ik kan dus geen link geven als bewijs, maar je moet de data zelf uit de viewer halen, of wellicht, als je heel handig bent uit de database zelf via deze tool. Groet, Brimz (overleg) 12 jun 2019 13:45 (CEST)
Als onderdeel van de gemeente Alkmaar is iets anders dan onderdeel van de woonplaats Alkmaar. De woonplaats Alkmaar is los van de woonplaatsen Koedijk en Oudorp. Inwoners de twee andere woonplaats bij de woonplaats Alkmaar rekenen is het dus vals beeld gegeven hoe veel inwoners als inwoners zijn ingeschreven als wonend in de woonplaats Alkmaar. Voor de goede orde als je in de woonplaats Oudorp woon ben je voor de wet inwoner van die woonplaats (en niet die van de woonplaats Alkmaar), daarom zie je in officiële berichten de plaats voor deze bewoners, zoals bij politieberichten en berichtgeving in de kranten van ongevallen of vermiste/gezochte personen.
Ik kom nergens de melding tegen 'deelkern', ik zit waarschijnlijk fout te zoeken. Misschien even aangegeven op welke manier je daar tot komt (dus wel dataset heb je aangevinkt) en hoe zit met de andere plaatsen in de gemeente? Zoals Stompetoren?, wat zegt het daar... Dagdeel (overleg) 12 jun 2019 14:04 (CEST)
Een deelkern is een woonkern binnen de bebouwde kom van een andere plaats. In dit geval de plaats Alkmaar en niet de gemeente dus. De gemeente doet er dus niet toe. Groet, Brimz (overleg) 12 jun 2019 19:07 (CEST)
Het ligt in de wijken van Alkmaar dus dat zou het kunnen verklaren. Aangezien de plaatsen toch echt eigen woonkernen zijn, als in de inwoners zijn inwoners van het dorp niet de stad officieel. Dus het zou wat gek zijn wanneer wij op Wikipedia opeens gaan stellen dat ze inwoners van de stad zijn en niet van de dorpen. Wel zou er eventueel tekstueel worden aangehaald dat als men de wijken meerekent worden ook de dorpen ... erbij gerekend. Dagdeel (overleg) 12 jun 2019 19:40 (CEST)
Hoe dan ook, Oudorp wordt dus níet als apart dorp gezien, op welk niveau ook. Alleen door sommige inwoners waarschijnlijk. Los daarvan: het staat dus ook op deze pagina aangegeven als wijk. Gaan we dan die hele wijk schrappen? 217.123.76.65 12 jun 2019 20:13 (CEST)
Lees aub het nog eens goed door: Oudorp is een wijk waarin het dorp Oudorp is gelegen. Dit dorp is een zelfstandige woonplaats genaamd Oudorp. De inwoners daarvan wonen niet in de woonplaats Alkmaar maar in de woonplaats Oudorp. Dit is zoals de gemeente het heeft vastgesteld. Op deze kaart worden de officiële grenzen van de officiële woonplaatsen aangegeven en dit is van een officiële instantie. Je ziet het dorp Oudorp duidelijk als een eigen woonplaats wordt aangegeven, ook Koedijk. Koedijk heeft zelf twee grenzen, omdat het in twee gemeenten is gelegen. Je kan ook inzoomen en de huizen aanklikken voor hun officiële woonadres. Dagdeel (overleg) 12 jun 2019 20:30 (CEST)
Het is een woonplaats, maar géén zelfstandige woonplaats. Het is sinds lange tijd opgegaan in Alkmaar, in z’n geheel. Dus ja, er bestaat een voormalige kern Oudorp, maar die is als woonplaats opgenomen in de stad Alkmaar als wijk. Het is dus geen zelfstandige woonplaats meer. 217.123.76.65 12 jun 2019 20:42 (CEST)
Net als dat Scheveningen ook geen zelfstandige woonplaats meer is. De kern is er nog, het is nog steeds een woonplaats, maar níet zelfstandig; het is een stadsdeel van Den Haag. 217.123.76.65 12 jun 2019 20:44 (CEST)
Het dorp is een officiële zelfstandige woonplaats. Of je het nu wil of niet, mensen die in het dorp Oudorp of Koedijk wonen wonen in die plaatsen niet in de plaats Alkmaar. Je kan nog zo hard roepen van niet maar dat maakt het niet waar. Zie hier de lijst van officiële zelfstandige woonplaats zoals aangegeven bij het CBS: (en klik op onbewerkte gegevens en doe zoekfunctie op Koedijk en Oudorp apart van elkaar Dagdeel (overleg) 12 jun 2019 20:58 (CEST)
(bwc) Had ik geweten dat de gemoederen zo hoog zouden oplopen, dan had ik deze wijziging natuurlijk nooit zo gedaan: [4]. Die 108.000 was beslist onjuist (want dat omvatte o.m. ook de Schermer). Voor de rest kun je er allicht over discussiëren wat dan precies bij de stad/plaats Alkmaar hoort. Ik ben bij die wijziging uitgegaan van de postcodes die we zelf in de infobox geven, maar als er een betere bron is dan graag. Als we geen bruikbare bron kunnen vinden, dan is het natuurlijk mogelijk om helemaal geen getal te noemen (al zou dat niet gauw mijn voorkeur hebben). Paul B (overleg) 12 jun 2019 21:15 (CEST)
Het is vrij simpel eigenlijk, er waren in de gemeente Alkmaar in 2014 drie woonplaatsen, Alkmaar, Koedijk en Oudorp. In 2015 zijn daar een aantal bijgekomen door de fusie met andere gemeenten. Een inwoner van de Koedijk of Oudorp woont niet in de stad Alkmaar zelf formeel maar is inwoner van die dorpen. Ik hoop dat de anoniem nu wel door heeft wat precies de officiële woonplaatsen zijn. En om in te boeten omdat er eentje het niet wil in zien lijkt mij niet zo slim of het beste voor de lezer. Dagdeel (overleg) 12 jun 2019 23:17 (CEST)
Als het vrij simpel was, had je iedereen nu al wel overtuigd. De terechte vraag lijkt me of Koedijk en Oudorp wel of niet in hun geheel als onderdeel van de plaats Alkmaar moeten worden gezien, en waar we precies de inwonertallen vandaan halen. Een plaats als Zuidschermer zit niet aan Alkmaar vast, maar Koedijk en Oudorp zitten dat wel, en dat compliceert de zaak nogal. Paul B (overleg) 12 jun 2019 23:27 (CEST)
Omdat het vastligt aan een plaats maakt het niet onderdeel uit van de officiële woonplaats. Als dat zo was zouden veel plaatsen niet meer bestaan, denk aan alle plaatsen in de gemeente Langedijk of Leeuwarden maar... Het is niet aan ons om grenzen te bepalen en waar de inwoners officieel wonen. Dat bepaalt de gemeente en het BAG. Kijk naar de grenzen op BAG en vergelijk die met de CBS-cijfers. Daar zie je dat Koedijk (het deel dat binnen de gemeente Alkmaar is gelegen) gelijk is aan de buurt 'Koedijk en De Weidt' en Oudorp het dorp gelijk is aan de buurten 'Oudorp-Noord en Oudorp-Oost' en 'Oudorp-Centrum'. Dus die inwonerstal rekenen je van de gemeentelijke cijfers af, net als de cijfers van de andere plaatsen dan de woonplaats Alkmaar en dan krijg je vanzelf het aantal inwoners van de woonplaats Alkmaar. Allecijfers heeft dat al gedaan, met de cijfers van het CBS. Dagdeel (overleg) 13 jun 2019 08:02 (CEST)

Ik heb een foto genomen van De Kleine Bosatlas, 61ste editie, pagina 28/29, en daar staat duidelijk op dat Oudorp een stadsdeel/wijk is. Koedijk staat in die kaart aangegeven als aparte kern. Ik zou die foto op deze pagina kunnen plaatsen ter bevestiging? 217.123.76.65 13 jun 2019 12:30 (CEST)

Die foto mag je hier niet plaatsen, want dat is auteursechtenschending van de Kleine Bosatlas. Daarnaast: Koedijk is alleen een dorp, want er is geen gelijknamige wijk; Oudorp is zowel een dorp als een wijk, waarvan de wijk groter is dan het dorp en dat geeft De Kleine Bosatlas weer. Dqfn13 (overleg) 13 jun 2019 12:43 (CEST)
Ik weet niet of de Bosatlas, groot of klein, in dit gedetailleerde geval wel als een goede bron kan worden beschouwd. Het probleem is ook niet zo 'simpel' als Dagdeel beschouwd. Het probleem ligt hem vooral in het feit wat je als definitie van een woonplaats neemt. Er zijn een aantal mogelijkheden:
  • Plaatsnaamborden - Oudorp heeft geen officiële, blauwe plaatsnaamborden, maar witte.
  • BAG (Basisregristratie Adressen en Gebouwen) - Gebouwen in Oudorp hebben een adres met als plaats 'Oudorp'.
  • Postcodegebied - Oudorp heeft een eigen postcode 1829.
  • CBS - Ziet Oudorp als aparte woonplaats, maar, baseert dit op de BAG.
  • BRT (Basisregistratie Topografie) - Hierin is Oudorp gedefinieerd als deelkern, dus onderdeel van de hoofdkern Alkmaar
  • De gemeente - De gemeente Alkmaar ziet Oudorp niet als dorp, maar als wijk.
Als het simpel was geweest, dan waren de bovengenoemde zes punten met elkaar in overeenstemming. Nu zijn er drie die Oudorp wel als aparte woonplaats beschouwen, en drie die Oudorp als onderdeel van de plaats Alkmaar beschouwen.
Wikipedia is niet bij machte om uit één van de bovenstaande zes autoriteiten een voorkeur te kiezen. Dat zou indruisen tegen WP:OO. Daarom zal Wikipedia dus in mijn ogen een voorbehoud moeten vermelden op basis van de zes verschillende opties. Wij mogen die keuze niet maken. Dus, zolang er geen bron is die duidelijk aangeeft welke van de zes opties de enige officiële manier van definieren van een woonplaats is (dus niet iets wat we zelf denken, of logisch vinden) zijn beide inwoneraantallen correct en moeten ze ook beide worden vermeld. Groet, Brimz (overleg) 13 jun 2019 13:15 (CEST)
Brimz maakt het ingewikkelder dan het is. Je hebt Oudorp het dorp, waarvan de inwoners in de woonplaats Oudorp. Je hebt de wijk Oudorp waarvan de inwoners zowel in de woonplaats Oudorp als de woonplaats Alkmaar wonen. CBS en BAG bepalen niet wat een officiële woonplaats is maar dat is bepaald door de gemeente (in mindere mate de algemene overheid), deze informatie wordt verwerkt door het CBS en BAG (kadaster). Het zou Brimz ook sieren wanneer deze aangeeft waar 'deelkern' gevonden kan worden in de data, simpelweg even zeggen waar en hoe men daar komt zou het voor iedereen makkelijk maken om zelf het gegeven te bekijken.
Over de plaatsnaamborden: Nogmaals witte borden worden ook gebruikt voor officiële woonkernen, hangt helemaal van de gemeente af hoe men hier mee omgaat, dus zegt niets over status van de woonplaats zelf. Als blauwe borden de status zouden aangegeven hebben we nogal wat werk om andere officiële plaatsen te verwijderen als een herkende woonplaats en hebben we wat dingen toe te voegen die geen plaatsen zelf zijn, zoals dit vakantiepark of dit industrieterrein. Een blauw bord geeft alleen de bebouwde kom aan.
Wel ben ik het er mee eens dat het prima is om de cijfers van zowel de strikte duiding van de woonplaats Alkmaar als het bij elkaar op te tellen wijken van Alkmaar op te nemen in het artikel. 13 jun 2019 13:52 (CEST)
Dus als ik het goed begrijp wordt door de gemeente bepaald of iets een officiële woonkern is of niet. Heb je daar een bron voor, of is dat iets wat jouw logisch lijkt? En heb je een bron van de gemeente Alkmaar die ondubbelzinnig de status van Oudorp weergeeft? Groet, Brimz (overleg) 13 jun 2019 14:44 (CEST)
Zie dit voorbeeld: overheid.nl, en om te laten zien dat het de algemene regel is: deze link. Hoe wijken en buurten worden samengesteld is ook aan de gemeente, zie deze pagina, en de PDF onderaan de pagina voor de regels. Dagdeel (overleg) 13 jun 2019 15:29 (CEST)

Ik ben het eens met @Brimz:. Als we er niet kunnen komen met elkaar, dan zit er niets anders op dan beide cijfers weer te geven, met de aantekening dat de status van Oudorp onduidelijk is; zoals Brimz al aangeeft, het is op 3 punten een aparte plaats, en op 3 punten een deelkern/stadsdeel/wijk van Alkmaar. Dus dan maar beide aantallen weergeven. Ik hoop ondertussen dat ik contact met de gemeente Alkmaar kan krijgen, en dat er iemand duidelijkheid kan verschaffen. Ik zal kijken of ik morgen iets kan bereiken daarin. 217.123.76.65 13 jun 2019 22:32 (CEST)

Overigens ook interessant: Almere heeft verschillende stadsdelen, en niet echt één kern. Men zou Almere-stad daarvoor in aanmerking kunnen laten komen. Maar al die stadsdelen vallen samen onder de stad Almere. Moet Almere-stad dan DE stad zijn, en de overige stadsdelen opgesplitst worden alszijnde aparte plaatsen? Ook nog: Vleuten en De Meern in Utrecht zijn volgens het BAG aparte plaatsen, en ze waren ook ooit dorpen, maar vallen wél onder Utrecht-stad als Vinex-wijk. Heerhugowaard is ook weer een apart geval: De Noord wordt niet gezien als afzonderlijke plaats, alhoewel het wel de blauwe borden heeft, maar wordt door Heerhugowaard als deel gezien van HHW. Terwijl de plaats een paar kilometer buiten de dorpskern van HHW ligt, en er met wat lintbebouwing en grote stukken landbouw mee verbonden is. Ook is op de pagina van Oudorp ambivalent. Het geeft cijfers aan van het dorp én van de wijk. Mijns inziens zouden we dit dus ook met Alkmaar moeten doen. Dan maar dubbele cijfers, zoals hierboven beschreven. Dan kan een ieder de keuze maken welke cijfers hij/zij wil hanteren, en blijft Wikipedia neutraal. En ook, nogmaals: ik ga morgen m’n best doen om meer duidelijkheid van de gemeente Alkmaar te krijgen. 217.123.76.65 14 jun 2019 01:52 (CEST)
Hmkay, de gemeente heeft een notitie gemaakt, met de vraag of de persoon die er over gaat mij kan terugbellen. Vandaag (vrijdagmiddag) was er in elk geval niemand aanwezig die mij hierbij kon helpen. Ook gaf de medewerkster mij het advies om het maandag ook zelf nog een keer te proberen, omdat de kansen dan groter zouden zijn dat er iemand was die mij verder kon helpen. Kortom: wordt vervolgd. 217.123.76.65 14 jun 2019 15:40 (CEST)
Toch nog even: ik wil graag iedereen bedanken die zich bezighoudt met deze discussie. Niet alleen de ‘tussenpersonen’, ook de personen met wie ik het oneens ben. Ook al zijn wij het oneens, ik geloof en vertrouw er in dat we allemaal de waarheid willen achterhalen. Op dit moment doen wij dat met andere uitgangspunten en andere bronnen. Mijn hoop is ook echt dat ik de gemeente Alkmaar zo ver krijg dat zij met officiële gegevens komen. Immers, de gemeente is de enige die weet hoe het zit. Ik hoop dan ook dat jullie, hoewel jullie het niet met mij eens zijn, het wel waarderen dat ik enorm m’n best doe om één en ander te achterhalen. Wij zijn niet in deze discussie belandt voor de lol, puur om elkaar dwars te zitten. We willen allemaal de waarheid, zoals deze op Wikipedia getoond dient te worden. Ik weet zeker dat we het daar in elk geval wél over eens zijn. 🙂 217.123.76.65 14 jun 2019 17:36 (CEST)
Gemeente Alkmaar - woordvoerder - eindelijk aan de telefoon gehad (vriendelijke jongeman). Hij gaat het uitzoeken. Kortom: nog ff afwachten. Robster1983 (overleg) 26 jun 2019 10:52 (CEST)