Overleg:Transseksualiteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Categorie seksualiteit[bewerken]

later ingevoegd kopje
Met de categorie 'seksualiteit' heb ik een probleem. Het gaat bij transseksualiteit om een identiteitsprobleem en niet om een seksuele abberatie... – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Evelien (overleg · bijdragen)

Je kunt er denk ik op minstens twee manieren tegenaan kijken :-) Hoe dan ook heeft het alles met seksualiteit te maken, lijkt me. Het indelen onder seksualiteit impliceert ook geen aberratie of zo. FlyingbirdFby0s.jpg 11 sep 2004 23:00 (CEST)
Wat is je alternatief voor plaatsing in deze categorie? Quistnix 11 sep 2004 23:03 (CEST)
Dat is een goede vraag
Natuurlijk speelt seksualiteit een grote rol.
Zoals voor ieder mens, wanneer het zulke fundamentele dingen betreft.
Maar dat is niet het belangrijkste, waar het deze mensen om gaat
Ik moet maar eens gaan zoeken, welke categorie dan beter past...
Ik kan beter een bijdrage leveren, dan roepen, dat ik het er niet mee eens ben ;-)
--Evelien 12 sep 2004 03:21 (CEST)

Transseksualiteit of transgender[bewerken]

later ingevoegd kopje
Jolarti, 12 april 2012: Het woord transseksualiteit is inmiddels wereldwijd vervangen door transgender omdat het onderdeel 'seksualiteit' in taalkundige zin suggereert dat het hier om een seksuele voorkeur zou gaan (=andere mensen waar je op valt) en dat staat volkomen los van je eigen genderidentiteit (=in welke mate jij jezelf man of vrouw voelt) -en dat laatste is natuurlijk waar het bij transseksualiteit/transgenders om draait. En ja: natuurlijk is het woord 'transgender' ook een parapluterm, maar mijnsinziens moet deze transseksualiteitspagina volkomen vervangen worden door de transgender pagina die er nu is, waarin dan gewoon netjes beschreven kan worden hoeveel diversiteit en variatie er is. :::Transseksueel moet dan een doorverwijsterm worden jolarti (overleg) 12 apr 2012 15:04 (CEST)

Hier ben ik het, bijna 6 jaar later, volkomen mee eens, en ik snap niet waarom dit nog niet is doorgevoerd. Verder bestaat er op dit moment ook nog de pagina Transgender (genderdysforie). Lijkt mij dubbelop. En daarom is transgender nu een doorverwijspagina...!? Dit kan beter. Hopelijk wil iemand dat op zich nemen. Ik misschien ook wel, maar ik ben geen expert op dit vlak. Laurier (overleg) 3 jan 2018 15:38 (CET)
Er was voorheen een goed artikel over "transgender", maar iemand nam er aanstoot aan en een moderator verwijderde het toen. Iemand wilde het artikel herzien, maar daar is nooit meer iets van vernomen. Overigens ben ik er zelf op tegen om "transseksualiteit" te vervangen door "transgender". Transseksualiteit is een veel beperktere subcategorie en dat moet ook tot uitdrukking blijven komen. Tegenwoordig zie je in de media de meest verwarrende berichten door iedereen maar transgender te noemen. Groeten, Paul2 (overleg) 4 jan 2018 07:42 (CET)
Ja, kan ik inkomen. Maar de uitgebreide categorie heeft nu dus geen echte eigen pagina? Dat is dan toch wel gek...? Of niet? Laurier (overleg) 4 jan 2018 07:46 (CET)
Ja ik blijf het ook een tamelijk ongerijmde actie vinden, om dat artikel destijds te verwijderen. Liefst zou ik dat oude artikel gewoon weer terugplaatsen en het bijwerken waar nodig. Heb echter op dit moment vrij weinig tijd. Groeten, Paul2 (overleg) 5 jan 2018 00:24 (CET)
Net als Paul2 ben ik erop tegen om transseksualiteit te vervangen door transgender. Om die reden heb ik de wijziging teruggedraaid in het artikel. Laten we eerst proberen overeen te komen waar in dit artikel dan op dit moment het woord transseksualiteit niet op een correcte manier gebruikt is in de context waarin het staat. Alice2Alice (overleg) 4 jan 2018 17:02 (CET)
Ik doe zelf wetenschappelijk onderzoek naar transgenders en stoor me toch nog steeds aan de warboel van beschrijvingen van de verschillende termen op Wikipedia. Het is natuurlijk zo dat de wetenschappelijke kant van dit verhaal anders is dan de maatschappelijke kant. De term transseksueel neemt erg af in populariteit maar is nog steeds geldig. Transseksueel betekent letterlijk dat iemand met behulp van medische interventie het lichaam heeft aangepast om meer in lijn te zijn met het gewenste geslacht. Een transgender is iemand die voelt tot het andere geslacht te behoren. Iemand kan dus makkelijk beide zijn. De eerste benoemt het gedrag, het tweede benoemt een gevoel of identiteit. De meeste mensen kiezen voor het label transgender, maar een minderheid van (vaak oudere personen) geeft de voorkeur aan transseksueel, omdat "tegenwoordig iedereen zichzelf transgender noemt". Toch wil ik graag jullie aandacht voor deze discussie: Overleg:Geslachtsidentiteitsstoornis#Verandering naar Genderdysforie. Geslachtsidentiteitsstoornis is een verouderde term uit de DSM-IV en onnodig kwetsend voor transgenders / transseksuelen. Het is tijd om de paginanaam aan te passen. Turtletuc (overleg) 6 mrt 2018 06:12 (CET)
Ik vind dat je een duidelijke uiteenzetting geeft Turtletuc en op basis daarvan zou ik zeggen dat je gelijk hebt en we het aan moeten passen. Maar vind je het goed om een paar dagen te wachten met de aanpassingen, terwijl ik even aandacht vraag voor de kwestie in de gendergap groep? Ook daar zitten mensen die dit onderwerp interessant vinden en deze overlegpagina misschien niet volgen. Vriendelijke groet, Ciell 6 mrt 2018 09:11 (CET)
Eens! Laurier (overleg) 11 mrt 2018 15:11 (CET)
Succes Turtletuc, ik lees hem graag na als je klaar bent? Ciell 12 mrt 2018 20:37 (CET)
Zie ook het onderstaande kopje Transgender is meer dan vrouw naar man en van man naar vrouw?. @Paul2, is dat oude artikel Transgender in iemands gebruikersruimte geplaatst? Wat is het verschil met de twee bestaande artikelen Transgender (genderdysforie) en transgenderisme?
Turtletuc zegt hierboven dat transseksualiteit slaat op mensen die een medische interventie heeft ondergaan, en de term wordt ongetwijfeld in die zin gebruikt, maar (in elk geval tot voor een paar jaar) werd de term juist ook veel gebruikt voor mensen die zo'n ingreep wensen, zonder dat het al zo ver is. Transgender is echter breder want het slaat op alle mensen die zich niet bij uitstek met het biologische geboortegeslacht identificeren, dus ook de groep die zich 'tussen man en vrouw in' voelen. Bever (overleg) 13 mrt 2018 00:17 (CET)
Ik ga nu de pagina geslachtsidentiteitsstoornis hernoemen naar genderdysforie, ik heb niet heel veel ervaring met hoe dat allemaal precies werkt, dus corrigeer me aub als ik ergens een fout maak. Turtletuc (overleg) 15 mrt 2018 16:03 (CET)
Wijziging was niet mogelijk dus ik heb hier een verzoek ingediend: Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikel verplaatsen#Geslachtsidentiteitsstoornis naar Genderdysforie Turtletuc (overleg) 15 mrt 2018 16:54 (CET)
Bereik eerst consensus over de inhoud van het artikel en doe daarna verzoeken die daarbij aansluiten. Het is overigens prima een stoornis als stoornis te omschrijven, zelfs als men dat niet politiek correct vindt. — Zanaq (?) 15 mrt 2018 19:24 (CET)
Die wijziging is nu doorgevoerd, da's mooi. Laurier (overleg) 18 mrt 2018 11:07 (CET)

Nu blijven nog deze artikelen over:

Is het zo goed, of kan er nog iets verbeterd worden? Laurier (overleg) 18 mrt 2018 11:07 (CET)

Er moet zo snel mogelijk weer een eigen overzichtsartikel over transgender komen. Het is een erg actueel onderwerp, maar nota bene hier op wikipedia ontbreekt een goede inleiding. Groeten, Paul2 (overleg) 19 mrt 2018 00:52 (CET)
Hoi Paul, ik stel voor om te beginnen met de inhoud van de doorverwijspagina Transgender te vervangen met de inhoud van de pagina Transgender (genderdysforie). En dan vervolgens de informatie op deze pagina vanaf het kopje religie die niet strikt gaat over transseksualiteit te verplaatsen naar de pagina Transgender. Kan ik deze wijziging zelf uitvoeren of moet dat via de verzoek tot wijziging artikelnaam pagina? Turtletuc (overleg) 20 mrt 2018 14:41 (CET)
Dit is volgens mij het oude artikel over transgender(isme) en is inleidend geschreven. Ik stel voor om die tekst terug te plaatsen op de pagina Transgender en dan waar nodig aan te passen en aan te vullen, o.a. met de tekst van Transgender (genderdysforie). Ik heb inmiddels wat meer tijd, dus wil er dezer dagen ook wel aan werken. Groeten, Paul2 (overleg) 21 mrt 2018 04:37 (CET)
Super! Ik weet nog niet wanneer ik tijd heb maar ik zal beginnen met het aanpassen van het artikel Transgender (genderdysforie) en dan kunnen we de verplaatsing altijd later regelen Turtletuc (overleg) 22 mrt 2018 02:13 (CET)
Dank voor je aanvullingen aan het artikel! Ik heb inmiddels ook nog wat dingen toegevoegd die ik nog op mn kladblok had staan. Is het niet handiger om de nieuwe tekst alvast over te brengen naar Transgender, want ik neem aan dat dat de uiteindelijke titel moet worden? Transgender (genderdysforie) kan dan leeggehaald worden en tot een redirect worden gemaakt (naar genderdysforie?) Groeten, Paul2 (overleg) 25 mrt 2018 23:13 (CEST)
Hoi Paul, dank! Ik zag de wijzigingen. Ik heb hier een verzoek gedaan tot paginawijziging: Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikel verplaatsen#Transgender (genderdysforie) naar Transgender. Het wordt ook nog een hele klus om alle pagina's die nu doorverwijzen naar Transseksualiteit te laten verwijzen naar Transgender. Laten we verder overleggen op de overlegpagina van het Transgender artikel. Turtletuc (overleg) 27 mrt 2018 04:25 (CEST)
Ik heb op die verzoekpagina even gevraagd of we de actie niet zelf kunnen doorvoeren, dus even kijken of daar een reactie op komt. Wat vind jij dat er met Transgender (genderdysforie) moet gebeuren? Waarschijnlijk een redirect van maken, maar waarheen? Had inderdaad een mooie gelegenheid geweest om de hernoeming gisteren, 31 maart te laten plaatsvinden, maar helaas las ik je bericht vandaag pas. Groeten, Paul2 (overleg) 1 apr 2018 16:06 (CEST)
Wat betreft het aanpassen van de links, is het wel nodig om links naar Transseksualiteit aan te passen? Als dat woord in een bepaalde context correct is, kan het toch gewoon linken naar het bijbehorende artikel, dat in de nieuwe opzet wel blijft bestaan? Of bedoel je de links van het type [[transseksualiteit|transgender]]? Die laatste moeten inderdaad veranderen maar zijn door zoeken op broncode misschien wel p makkelijker op te sporen. Bever (overleg) 4 apr 2018 19:22 (CEST)

Aparte categorie[bewerken]

In de Engelstalige Wikipedia staat het als een aparte categorie: http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Transgender_people_and_behavior en dat is nog niet zo'n slecht idee. In die categorie valt heel wat te schrijven... Maar kan ik categoriën toevoegen? -- Evelien 12 sep 2004 03:29 (CEST)

Bron?[bewerken]

In het lemma staat: Meestal gaat de geestelijke identiteit gelijk op met de lichamelijke identiteit. Soms (1 op de 10.000) is dit niet zo en berokkent de blik tussen de benen, in plaats van de de oren, een groot geestelijk leiden voor het kind. Nu ben ik eigenlijk wel heel erg benieuwd naar de bron van dit aantal. Tobislav 14 jan 2006 22:44 (CET)

Zie de werken van Louis Gooren. Ik vind de beredenering hierboven trouwens erg plastisch en figuurlijk en heb 'm daarom gewist. Verrekijkerpraatjes? 21 aug 2006 22:36 (CEST)

Is transseksualiteit een psychische identiteitsstoornis?[bewerken]

In het artikel wordt transseksualiteit gepositioneerd als een psychische indentiteitsstoornis. Tegenwoordig is er toenemende oppositie tegen deze formulering. Als transseksualiteit een hormoomgestuurde ontwikkelingsstoornis is (zie prof. Gooren) dan valt te verdedigen dat er mogelijk sprake is van een biologische oorzaak. Om dan te spreken over een identiteitsstoornis is discutabel. Daarnaast is de aanmerking van transseksualiteit als identiteitsstoornis gebaseerd op inmiddels verouderde Amerikaanse behandelrichtlijnen (Harrie Benjamin Standards of Care die weer gebaseerd is op de DSM-IV). De historie heeft uitgewezen dat dit soort typeringen en classificeringen gebaseerd zijn op kennis gebrek en gebrek aan sociale acceptatie. Zo werd in de vijftiger jaren homoseksualiteit ook als identiteitsstoornis aangemerkt. Met als gevolg een vooral medisch psychische benadering van het begrip. Transseksualiteit lijkt in sterke mate nog in dat stadium van kennisontwikkeling te zitten. De nieuwe Spaanse wetgeving (2005) is de eerste erkenning dat ook zonder medisch ingrijpen er sprake van geslachtsverandering kan zijn. Het woord genderdisforie is hiermee net als transseksualiteit verouderd en gebaseerd op achterhaalde denkbeelden rond wat de norm in de menselijke seksualiteit en geslachtsbeleving is. Er is dus mogelijk helemaal geen sprake van een psychische identiteitsstoornis doch slechts van een van de norm afwijkende geslachtsidentiteit. Vergelijkbaar met homoseksualiteit als een afwijkende seksuele identiteit. De tragiek is dat om die identiteit van transseksuelen recht te doen er medisch ingrijpen nodig is door middel van HRT (hormoonbehandeling) en SRS (operatieve sekseverandering). – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Aliceverheij (overleg · bijdragen)

Geachte Alice Verheij,
Onderteken voortaan met ~~~~ opdat je naam en de datum en tijd onder je overleg verschijnen.
Je plaatst deze tekst zowel in het overleg als in het artikel. Wat is de bedoeling? Is het een mening die ter discussie staat of een feit dat in een artikel thuis hoort. Bezie eens hoe je in het artikel de feiten kunt laten staan en zet een te bediscussiëren tekst hier. Verrekijkerpraatjes? 21 aug 2006 22:40 (CEST)
Overigens zie je over het hoofd dat Dick Swaab verschillen in de opbouw van de hersenen heeft gevonden, waardoor de lichamelijke factor niet te ontkennen valt. Je kunt beter eens de begrippen "afwijkend" en "stoornis" nader onder de loep nemen wil je een terecht betoog houden over dominante voorstellingen van genderidentiteit. Verrekijkerpraatjes? 21 aug 2006 22:49 (CEST)

Kloppen de fases wel?[bewerken]

Fase 1 en 2 zijn naar mijn idee hetzelfde. Tijdens de Real Life Test vindt hormoonbehandeling plaats. Fase 1 is in mijn ogen de psychologische test voorafgaand aan de Real Life Test. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 62.108.11.115 (overleg · bijdragen)

Evelien 13 sep 2006 00:23 (CEST) Nee, die klopten niet. Ik heb daar even de bezem doorheen gehaald. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Evelien (overleg · bijdragen)

Gast (www.ilsemikage.nl) Aan het eind van fase 2 wordt het volgende gemeld: 'Soms kiest men voor een leven als transgenderist, wel levend in de rol van het gewenste geslacht, maar zonder een geslachtsaanpassende operatie te ondergaan'

Het lijkt mij dat het begrip transgenderisme door plaatsing op dit punt in het artikel over transsekseksualiteit te sterk gekoppeld wordt aan transseksualiteit. De lezer kan wellicht de conclusie trekken dat transgender(ist) hetzelfde is als transseksualiteit. Dat men als transseksueel kiest om als transgender door het leven te gaan doet geen afbreuk aan het feit dat men feitelijk transseksueel is. Dit in tegenstelling tot een groter(e) groep transgenderisten die zonder meer van zichzelf weten dat zij niet transseksueel zijn.

62.251.68.210 21 nov 2006 01:30 (CET) Ilse

In het artikel Transgender kun je genoeg duidelijk maken dat het een niet noodzakelijkerwijs een alternatief voor het ander is of een B-keus of juist helemaal niets met elkaar van doen heeft. Verrekijkerpraatjes? 21 nov 2006 01:34 (CET)

Transseksualiteit en religie[bewerken]

Vandaag heb ik een stuk geschreven over de werkgroep transgender, religie, levensbeschouwing en ethiek onder het kopje Transseksualiteit. Nu is het weg gehaald. Dat is heel jammer omdat het een belangrijk thema is in de transbeweging. Transseksualiteit wordt vaak te veel vanuit de medische hoek bekeken. Met de werkgroep willen we dat doorbreken en willen we transsekualiteit binnen de verschillende religie's bespreekbaar maken. Ik hoop dat jullie de tekst laten staan! Ik ga het weer proberen.

Mgr, Yvo Vas Dias – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Yvo Vas Dias (overleg · bijdragen)

Yvo, bespreek je onderwerp, het werkgroepje vinden we minder relevant. Hooguit als initiatief van Humanitas, T3, Schorer ... Heb je een website? Verrekijkerpraatjes? 27 sep 2006 19:33 (CEST)

Hoi Yvo, zie mijn gebruikerspagina en je weet dat wij elkaar al kennen. Voor wat meer kennis kun je ook eens op de Engelse Wikipediapagina rondkijken die heel wat meer informatie al heeft over dit onderwerp. Overigens, de theosofie kent nauwelijks rituelen, vandaar dat ik vastliep in je onderzoekje. Onder theosofen is transseksualiteit geen enkel probleem, gewoon iets dat in een leven gebeurt. Verrekijkerpraatjes? 28 sep 2006 21:27 (CEST)

Ik vond dat dit kopje te encyclopedisch leek. Ik probeerde het wat aan te passen, maar er is ook wat verwijderd. Ik hoop dat ik niet te veel heb weggehaald, anders hoop ik dat iemand dat terugplaatst. Mvg --vacio 24 jan 2012 14:37 (CET)
Bij gebrek aan bronnen heb ik het deel transseksualiteit en religie weggehaald, omdat het wellicht een verkeerd beeld schept over de visie van bepaalde religies op transseksualiteit. Ik heb dit deel voorlopig naar mijn kladblok verplaatst omdat er misschien nog bruikbare delen in zitten voor het Transgender artikel. Turtletuc (overleg) 22 mrt 2018 22:59 (CET)

informatie over Transseksualiteit en Religie niet relevant[bewerken]

Ik ben nieuw, dus ik hoop dat ik het goed doe ;-p

Ik heb problemen met de tekst over Transseksualiteit en Religie; wat er nu staat is open deur; het is algemeen bekend dat veel gelovigen die tevens transseksuelen zijn, moeite hebben aansluiting te vinden bij hun achterban. Dit stuk gaat er niet verder inhoudelijk op in. Het stuk over boeddhisme...waar gaat dit nog over? Ik denk dat Yvo M. Vas Dias Postma het wikipedia op een verkeerde manier gebruikt om zijn werkgroep te promoten. Ik wil Yvo graag vragen het stuk te herschrijven en inhoudelijk verder ingaan op de rol van transseksuele personen in verschillende religie, bijvoorbeeld berdaches bij oude Indiaanse stammen, of hijra's uit India. Het zou het stuk meer body geven dan het nu is. Groet, Bobby Doll - 21 november 2006 – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Robbydoll (overleg · bijdragen)

Beste Bobby Doll,

Het werkgroep transgender, religie, levensbeschouwing en ethiek is opgericht om een plek te geven aan alle religieuze en spirituele trans mannen en vrouwen in Nederland.

Mijn stuk is een eerste aanzet en hoop dat ander transmannen en vrouwen het kunnen aanvullen. Mijn ervaring is dat veel religieuze en spirituele transmannen en vrouwen niet naar buiten durven komen. De werkgroep probeerd dat te doorbreken maar het is een langzaam proces.

De werkgroep heeft het afgelopen jaar een onderzoek onder religieuze en spirituele transgender gedaan. Een steun in de rug? Het onderzoek is via [www.t-image.org] te downloaden en voor informatie kun je [www.transenreligie.blog2blog.nl] bezoeken.

De werkgroep is niet bedoeld als promotie maar als netwerk voor religieuze en spirituele transmannen en vrouwen zodat men het proces niet helemaal alleen hoeft te doen. Als transman en boeddhist weet ik hoe belangrijk dat is.

Met vriendelijke groet,

Yvo M. Vas Dias Postma

PS. Als steun voor religieuze transmannen en vrouwen zou het fijn zijn als de website van de werkgroep op de wikipedia kan blijven staan

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Yvo Vas Dias (overleg · bijdragen)

Ik ondersteun dat ik het niet relevant vind daar we geen therapieverlenende encyclopedie zijn. Een artikel over de werkgroep (desnoods in het kader van een artikel over T-Image), dat is de plaats waar informatie geplaatst kan worden. En daar dan ook de links naar de website van de groep, een blog linken we nooit. Verder is het slechts plaatsen van informatie over boeddhisme uiterst eenzijdig! Verrekijkerpraatjes? 27 nov 2006 02:56 (CET)

Beste mensen en het in bijzonder Yvo M. Vas Dias Postma,

Ik ben eens met de eerdere opmerkingen dat de tekst niet past in een setting als Wikipedia. Men komt op Wikipedia voor informatie en feiten, niet voor steun. Ik merk dat in eerdere correspondenties al om aanpassing c.q. aanvulling van deze tekst verzocht. Met name het gedeelte met het subkopje "Boeddhisme" is niet gebaseerd op algemene feiten binnen het boeddhisme, maar gebaseerd op de ervaring van één persoon...(hoe mooi het ook was voor de persoon in kwestie). Ik wil voorstellen de tekst definitief te verwijderen als er na de eerste week van januari 2007 nog steeds geen verbetering plaatsvindt die de informatie over de werkgroep en over boeddhisme en transseksualiteit tot echt iets substantieels maakt. De tekst over de werkgroep en boeddhisme staan te ver af van de overige teksten die daadwerkelijk bedoeld zijn informatie te verschaffen over een onderwerp. Er zijn vast andere plekken waar men informatie kan plaatsen over de werkgroep. Bedenk ook: er zijn zoveel andere transorganisaties die werkzaam zijn voor de gemeenschap en belangrijk werk doen en ervoor kiezen niet op deze zelfde manier een plek te claimen op Wikipedia. Zo hoort het ook. Of je noemt ze allemaal (Humanitas, LKG T&T e.a.) maar niet slechts het doel van die ene werkgroep.

Met vriendelijke groet, Leonard C. fan 27 dec 2006 01:04 (CET) – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Leonard C. fan (overleg · bijdragen)

Gelijke rechten[bewerken]

later ingevoegd kopje
Mijn mening over de volgende zinssneden:

"Soms telt men zelfs na een volledige lichamelijke en wettelijke geslachtsaanpassing niet altijd als iemand van het gewenste geslacht; het Olympisch Comité heeft in 2004 besloten dat transseksuelen pas 4 jaar na de geslachtsaanpassende operatie mee mogen doen aan sportcompetities met andere personen van hetzelfde geslacht."

De motivatie van het OC bij dit besluit was een vrij logische. In het tijdsbestek van 4 jaar is de spiermassa afgenoemen van "mannelijk" naar vrouwelijk. Dit om concurentie vervalsing te voorkomen. En een tweede argument was dat iemand niet even snel voor de spelen van geslacht zou kunnen veranderen om dan mee te doen met het voordeel van de grotere spiermassa.

"Ook op andere terreinen moet vaak nog gevochten worden voor gelijke rechten omdat men EX-transseksuelen niet wil erkennen als iemand van hun 'nieuwe' geslacht."

Blijf je je hele leven dan gebrandmerkt als transsexueel, ik denk en ervaar dat niet. Ik ben vrouw leef als vrouw, werk als vrouw mijn hele sociale leven is vrouw. Misschien kunnen mensen die net "klaar" zijn dat nog niet voorstellen maar het duurt wel 10 jaar na de operate voordat het vrouw zijn helemaal in je vezels zit. Maar als je die periode eenmaal door bent dan ben je eigenlijk nooit meer met het "proces" bezig. Je bent dus vrouw met een genderdysfoor verleden, maar wie is daar nog in geinteresserd. De karikaratuur die Kelly van ons tweede fase vrouwen maakt is eigenlijk een beetje zielig en vreselijk. EllenJP-M 7 jun 2007 20:34 (CEST) – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door EllenJP-M (overleg · bijdragen)

De jongst bekende vindingen die het werk van Dr Swaab bevestigen staat onderaan mijn (platte) website.

http://home.hccnet.nl/ellen.mulder

EllenJP-M 7 jun 2007 20:37 (CEST) – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door EllenJP-M (overleg · bijdragen)

probleem met categorie toevoeging "persoonlijkheidsstoornis"[bewerken]

Ik had de web link http://home.hccnet.nl/ellen.mulder toegevoegd omdat ik dat een heldere beschrijving vindt en omdat daar aan het einde een artikel staat uit een USA medische publicatie waarin duidelijk beschreven staat dat Genderdyforie (wat in deze wiki steeds ten onrechte transsexualiteit wordt genoemd) "Hard wired is in the brain" vanaf de 8ste week van de zwangerschap. De persoonlijkheid is dus niet gestoord, maar het lichaam is niet in orde.

Hoe dat bij tussen vormen zoals travestie en transgenderisme is weet ik niet, voor een buitenstaander lijkt het allemaal op elkaar maar Genderdysforie en de daaruit eventueel voortvloeiende "overgang", de transsexuele periode en daarna "gewoon" verder zoals het van het begin had moeten zijn, is toch echt anders.

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Terug (overleg · bijdragen)

DSM criteria[bewerken]

Onder dir kopje wordt gezegd dat homofilie pas (al) in de zeventiger jaren uit de DSM werd gehaald. Volgens mij is dat echter, ik schaam me: 1992! Schandalig, maar volgens mij heb ik wel eens DSM-III-TR uit 1992 gehad waarin in de Index onder homofilie verwezen werd naar het hoofdstuk Psychoseksuele stoornis (NAO). Jasper Kloekmoed [!?] 12 sep 2010 19:06 (CEST)

Literatuur[bewerken]

Vraagje: recent verscheen een gedegen overzichtswerk over transgenderisme: Transgenderzorg, T'sjoen, Van Trotsenburg, Gijs (ed.), Acco Uitgeverij 9789033489273. Ik merk echter dat er bij Transgenderisme geen literatuurlijst staat, en dat heel wat van wat in dit artikel besproken wordt ook in het boek aan bod komt... Hoort het hier bij te staan? Voor meer info: Transgenderzorg Fran (overleg) 5 jan 2014 19:19 (CET)

Transseksualiteit eng?[bewerken]

Eerder heb ik de zin die in de 2e alinea wordt beschreven aangepast, omdat ik erg verbaasd sta vanwege het feit dat er toen stond: "In enge zin is transseksualiteit het proces van een persoon ..." die ik aangepast had naar "Transseksualiteit is het proces van een persoon...." (woordje "is" hierin was ik dan weliswaar vergeten, maar dat even terzijde) wat ik zelf persoonlijk beter vind doen overkomen, want wat is er "eng" aan transseksualiteit, want als men dit echt eng vind dan is dat meer een mening, en meningen zijn NE op wikipedia. nu is dit in principe terug aangepast door Laurier naar "Transseksualiteit in engere zin is het proces van een persoon..." en wordt er naar mij weten toch wederom weer aangegeven dat er iets engs aan transseksualiteit zou zijn en dus wordt er een mening geopperd, ik wil geen bewerkingsoorlog starten of houden, maar bevraag me wel of hieromtrent eens naar gekeken kan worden om dit in juiste en goede bewoordingen volgens E te beschrijven. Ricodol74 ? 31 dec 2014 20:00 (CET)

Volgens de Dikke Van Dale betekent "in engere zin": "in meer beperkte betekenis". Dat heeft dus niets te maken met de betekenis "griezelig". En zoals Laurier al aangaf, wordt in het artikel eerst de algemene betekenis vermeld en daarna de meer beperkte betekenis, die beide relevant zijn. Met vriendelijke groet. Mark in wiki (overleg) 1 jan 2015 13:53 (CET)

Lijstje[bewerken]

Wordt het eens tijd om van deze § een aparte Lijst van transseksuelen te creëren?  Klaas `Z4␟` V:  2 jun 2015 09:33 (CEST)

Transgender is meer dan vrouw naar man en van man naar vrouw?[bewerken]

Hooi, ik volg best veel transgender instragram accounts. En de laatste tijd woord meer gesproken dat transgender is dat je je niet je aangewezen geslacht voelt. Dus dat je niet per sé mtf (male to female) of ftm (female to male) hoeft te zijn. Maar dat je bijv. ook transgender bent als je genderqueer bent. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2001:1c04:1d01:2600:10bf:5a6b:905f:58b8 (overleg · bijdragen) 1 sep 2016 17:10

Inderdaad. Of eigenlijk wordt het woord 'transgender' in verschillende betekenissen gebruikt. Voor sommigen is het een synoniem van iemand die zich tot het andere geslacht rekent dan het geboortegeslacht, met andere woorden over de grens tussen beide biologische geslachten heen. Gezien het voorvoegsel trans- (over-) zou dit letterlijk het meeste kloppen. Maar in de praktijk wordt het woord juist veel gebruikt als verzamelnaam voor iedereen die zich niet helemaal thuisvoelt in het geboortegeslacht, dus ook voor degenen die zich deels mannelijk en deels vrouwelijk voelen of helemaal buiten deze indeling willen treden. Zie bijvoorbeeld de brochure 'Feiten over transgender mensen' van Paula Vennix. Bever (overleg) 2 okt 2017 02:57 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Transseksualiteit. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 25 jul 2017 17:57 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Transseksualiteit. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 4 okt 2017 09:51 (CEST)

KRO is KRO-NCRV geworden. Geen webarchief gebruiken maar de nieuwe link: https://www.kro-ncrv.nl/hijiseenzij Alice2Alice (overleg) 4 okt 2017 14:08 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Transseksualiteit. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 17 nov 2017 21:43 (CET)

Link verwijderd. Per 11 oktober 2017 is Transvisie Zorg niet meer. Zie ook https://www.agbcode.nl/Webzoeker/Details/1395609 Alice2Alice (overleg) 20 nov 2017 12:51 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Transseksualiteit. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 12 dec 2017 00:18 (CET)

Plan van aanpak herindeling[bewerken]

(vervolg op [1])

(Ik heb even een nieuw kopje aangemaakt voor de duidelijkheid) Ik buig me nu over de pagina Transseksualiteit. Ik zou willen voorstellen om de inhoud van de pagina Transgender (genderdysforie) te verplaatsen naar de doorverwijspagina Transgender. Transgenderisme is volgens mij niet een gebruikelijke term en deze pagina verwijst weer door naar Transseksualiteit, als het ware verwijst deze pagina dus naar zichzelf. Dan voor de inhoud is het denk ik belangrijk om een duidelijke onderscheiding te maken tussen:

  • Genderdysforie : psychische diagnose en het "gevoel"
  • Transseksualiteit : de actie of het proces van het (operatief) veranderen van geslacht
  • Transgender : de identiteit, en een term die ook breder wordt toegepast.

Turtletuc (overleg) 18 mrt 2018 16:04 (CET)

De kopjes in dit artikel over cultuur, media etc. zou ik dan graag willen verplaatsen naar het nieuwe artikel Transgender. Turtletuc (overleg) 18 mrt 2018 16:59 (CET)
Bedankt, Turtletuc! Je hebt veel werk gedaan al, ziet er goed uit! Laurier (overleg) 18 mrt 2018 21:37 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Transseksualiteit. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 19 mrt 2018 01:35 (CET)