Overleg gebruiker:Robberd77

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hallo[bewerken]

Chilling effect[bewerken]

Hallo Robberd. Leuk om iets te vernemen over het chilling effect; ik kende de term nog niet. Ik heb een vraag over de inleiding. De definitie die je geeft ("Er is sprake van een chilling effect (letterlijk “afkoelend effect”) wanneer iemand ervan afziet gebruik te maken van zijn rechten, uit vrees voor een sanctie of procedure."), spitst zich toe op het gedrag van iemand die bepaalde rechten heeft. Direct daarna volgt de definitie uit het Amerikaanse rechtssysteem ("het verhinderen of ontmoedigen van het legitiem gebruik van een grondwettelijk recht, met name de vrije meningsuiting, door de mogelijkheid van of dreiging met vervolging of sanctie langs juridische weg"), dat juist over het gedrag van de andere partij gaat. Tussen deze definities/benaderingen gaapt m.i. een grote kloof. Zou die kloof niet op de een of andere manier verwoord moeten worden? Of de definitie gewijzigd? Groet, Apdency (overleg) 6 sep 2016 19:44 (CEST)

Hi Apdency, je hebt een punt natuurlijk, maar het is toch vooral een kwestie van formulering. Zijn we het erover eens dat de persoon die de (vrije) rechten heeft, hier "slachtoffer" of alleszins de passieve partij is? In dat geval zouden we kunnen als volgt herformuleren: "Er is sprake van een chilling effect (letterlijk “afkoelend effect”) wanneer op iemand druk wordt uitgeoefend om af te zien van het gebruik van zijn rechten, door te dreigen met een sanctie of procedure."? Dit zou dan ook naadloos aansluiten bij de volgende zin. Robberd77 (overleg) 7 sep 2016 17:52 (CEST)
Klik! Dit is precies wat ik bedoelde. Als ik de bronnen er zo op nasla ligt de nadruk vooral op het veroorzaken van het bedoelde effect. Ik zal jouw voorstel er inzetten, en je kunt er natuurlijk gerust weer aan sleutelen. Dat recht heb je; voel je niet beperkt in het uitoefenen ervan. ;) Apdency (overleg) 9 sep 2016 21:13 (CEST)

Klimaatvluchtelingen[bewerken]

Beste Robberd. De afgelopen weken heb ik mij bezig gehouden met de problematiek van de klimaatvluchtelingen, waar jij in augustus j.l. ook doende mee bent geweest. Het resultaat van mijn inspanningen staat nu in mijn kladblok:https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:Hamnico/Kladblok Heb jij tijd/zin om mij feedback te geven op de inhoud? Los daarvan heb ik een praktisch probleem met de noten, zoals jij ze formuleert. Zoals je zult zien vermeld ik alleen de krantenkop en het medium in mijn noten. Jij noemt ook de datum, waarop je de bron hebt geraadpleegd. Kun je mij uitleggen, waarom je deze methode hanteert? Fijne zondag Hamnico (overleg) 2 okt 2016 11:03 (CEST)

Hi Hamnico, bedankt voor je bijdragen aan het onderwerp, en vooral de uitbreidingen naar Azië, Afrika enz.! Wikipedia is een vrije encyclopedie, dus “feel free”, zolang we ons houden aan de algemene afspraken. Enkele details:
  • de kop “Inleiding” vind ik niet zo gelukkig, kijk maar in vele andere artikelen, de intro geldt als inleiding, zonder kop
  • Afrika: ..."Norman Myers van de universiteit van Oxford" de links verwijzen naar wikipedia, maar zou je ook een voetnoot kunnen linken naar het document waarin Myers dit stelt?
  • wat betreft de voetnoten, volg ik de wikipedia conventie, waarbij voetnoot-als-webreferentie eruit kan zien als <ref>{{Citeer web |url= |titel= |auteur= |uitgever= |datum= |bezochtdatum= }}</ref> terwijl jij gebruikt <ref> Nieuw:de klimaatvluchteling: [https://www.oneworld.nl/crisis/nieuw-de-klimaatvluchteling] Oneworld </ref>. Dat is wel OK maar geeft minder info; je vindt de details op Sjabloon:Citeer web, al moet je er natuurlijk de ref/ref opening- en slottags bijdenken.

De vrouwen die je nooit hebt ontmoet[bewerken]

La mujer que nunca conociste logo 2017.jpg

Op 8 maart zal voor de tweede maal de #100wikiwoman-challenge eindigen, maar niet gevreesd want er komt meteen een tweede uitdaging aan. Vanaf 5 maart tot 9 april 2018 loopt de schrijfwedstrijd "De vrouwen die je nooit hebt ontmoet". Dit initiatief vindt plaats tijdens Women's History Month en wordt ondersteund door Iberocoop. Deze wedstrijd werd voor het eerst in 2015 georganiseerd op de Engelstalige Wikipedia en vanaf 2017 internationaal. De Nederlandse Wikipedia zal voor de tweede maal deelnemen. Tot nu toe resulteerde dit in 3500 nieuwe of bewerkte artikelen. Het doel is het verbeteren van Wikipedia's artikelen over vrouwen. We bedoelen hiermee ook alle artikelen gerelateerd aan vrouwenorganisaties en feministische bewegingen. Dit kan door bestaande vrouwgerelateerde artikelen zo neutraal mogelijk te maken of nieuwe artikelen te schrijven op een zo genderneutraal mogelijke wijze. Er zijn enkele mooie prijzen te winnen, ter beschikking gesteld door Wikimedia Argentinië en Wikimedia Nederland.

Alle informatie en het wedstrijdreglement is te vinden op De vrouwen die je nooit hebt ontmoet. KroySquare.jpgDirkVE overleg 1 mrt 2018 14:43 (CET)

Hoi Dirk, fijn initiatief, ik zal maar s beginnen met het actualiseren van de paginas over vrouwen die ik in het verleden al heb geschreven of sterk aangevuld. Robberd77 (overleg) 1 mrt 2018 15:59 (CET)

Etesian[bewerken]

Hallo Robberd77, jij maakte het beginnetje Etesian (ik heb het iets uitgebreid), maar is de Nederlandse naam niet Etesische wind? Wilrooij (overleg) 23 okt 2018 04:36 (CEST)

  • Hi Wilrooij, daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben, de Fransen noemen 'm inderdaad "Étésien", enkele andere wp's gebruiken de Griekse naam. Zou dan de titel van het artikel moeten aangepast worden? Doe gerust en bedankt. Robberd77 (overleg) 23 okt 2018 17:12 (CEST)

Survey bewerkers Nederlandstalige Wikipedia 2018[bewerken]

Dit jaar organiseert Wikimedia Nederland voor de derde keer een survey onder de bewerkers van de Nederlandstalige Wikipedia. Misschien heb je de banner al voorbij zien komen. Er zijn in 2013 en 2015 soortgelijke surveys gehouden. Doel van de survey is om meningen van de bewerkers te peilen (bijvoorbeeld over de werksfeer) en inzicht te krijgen in de samenstelling van de gemeenschap.

Naar aanleiding van suggesties in De Kroeg benaderen we de meest actieve bewerkers persoonlijk om te vragen mee te doen. We zijn erg geïnteresseerd in je mening. Meedoen kan tot 17 december. Hier vind je de link naar de survey.

Sandra Rientjes - Wikimedia Nederland 7 dec 2018 05:33 (CET)

Please support the Sustainability Initiative![bewerken]

Please support the Sustainability Initiative!

Hello Robberd77, I saw that you are one of the authors of the Greta Thunberg article. Because I am looking for ways to reduce the environmental impact of Wikipedia itself, I wanted to ask you to check out the Sustainability Initiative and to add your name to the list of supporters so that I can show that many community members are behind this effort. Thanks! --Gnom (overleg) 4 feb 2019 11:50 (CET)

Hi Gnom, just added my name as #499 to the list! Robberd77 (overleg) 7 feb 2019 08:43 (CET)