Portaal:In het nieuws/Sport/2008/oktober

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


<- Sport in 2006 ->
<- Sport in 2007 ->
<- Sport in 2008 ->
<- Sport in 2009 ->
<- Sport in 2010 ->
<- Sport in 2011 ->
<- Sport in 2012 ->
<- Sport in 2013 ->
<- Sport in 2014 sportnieuws 2014 ->
<- Sport in 2015 sportnieuws 2015 ->
<- Sport in 2016 sportnieuws 2016 ->
<- Sport in 2017 sportnieuws 2017 ->
<- Sport in 2018 sportnieuws 2018 ->
<- Sport in 2019 sportnieuws 2019 ->
<- Sport in 2020 sportnieuws 2020 ->
<- Sport in 2021 sportnieuws 2021 ->

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

31 oktober[brontekst bewerken]

 • AtletiekFaní Chalkiá, de Olympisch kampioene van 2004 op de 400 m horden, hoort in Athene een celstraf van twee jaar tegen zich eisen. Bij een dopingcontrole zou het gebruik van steroïden zijn vastgesteld. Haar coach, Georgios Panagiotopoulos, wacht mogelijk een driejarig verblijf in de gevangenis voor het distribueren van de verboden middelen. Vanwege de tegen haar gerezen verdenking was Chalkiá al eerder dit jaar uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen in Peking.

30 oktober[brontekst bewerken]

29 oktober[brontekst bewerken]

 • Honkbal - De Philadelphia Phillies winnen de World Series gewonnen. In de serie tegen de Tampa Bay Rays winnen ze thuis de vijfde wedstrijd met 4-3 en komen op een beslissende 4-1 stand. De wedstrijd was al op maandag begonnen, maar door het slechte weer moest deze bij een 2-2 stand in de zesde inning worden afgebroken. Een dag later was het weer nog steeds te slecht om te spelen.
 • Schaken - Viswanathan Anand verdedigt met succes zijn wereldtitel. De Indiër wint de tweekamp met de Rus Vladimir Kramnik in het Duitse Bonn met 6,5-4,5. In de elfde partij volstond een remise.

28 oktober[brontekst bewerken]

 • Voetbal - Voormalig voetbalster Diego Maradona wordt aangesteld als bondscoach van het Argentijns elftal. Hij volgt Alfio Basile op die na teleurstellende resultaten opstapte. Als trainer heeft hij nog weinig ervaring. "Pluisje" leidde slechts twee clubs uit de tweede Argentijnse divisie. Zijn belangrijkste assistent wordt Carlos Bilardo die coach was van Argentinië toen dat in 1986 in Mexico de wereldtitel won mede dankzij diezelfde Maradona.

26 oktober[brontekst bewerken]

25 oktober[brontekst bewerken]

21 oktober[brontekst bewerken]

 • Atletiek – De zeven Russische atletes die op 31 juli 2008 plotseling door de Russische atletiekfederatie werden geschorst, omdat ze gefraudeerd zouden hebben met de dopingcontroles, hebben van hun bond een schorsing van twee jaar opgelegd gekregen. Het gaat om de loopsters Tatjana Tomasjova, Jelena Soboleva, Olga Jegorova, Joelia Fomenko en Svetlana Tsjerkasova, discuswerpster Daria Pisjtsjalnikova en kogelslingeraarster Goelfia Chanafejeva. Volgens L'Equipe heeft alleen Jegorova bekend. Tomasjova heeft verklaard in beroep te zullen gaan tegen de veroordeling en zegt dat haar collega’s hetzelfde van plan zijn.
  Overigens is er tussen de Russische atletiekbond en de IAAF onenigheid ontstaan over het startpunt van de schorsing. De Russen willen de schorsing met terugwerkende kracht in laten gaan op het moment van de eerste controles in het april 2007. Dat houdt in dat de atletes komende zomer weer aan wedstrijden én het WK in Berlijn mee zouden kunnen doen. De IAAF verwerpt dit idee en gaat ervan uit dat ze pas in 2010 weer startgerechtigd zijn. Waarschijnlijk wordt nu de zaak aan het arbitragehof voor de sport, het CAS, voorgelegd.

19 oktober[brontekst bewerken]

12 oktober[brontekst bewerken]

 • Atletiek – Zoals verwacht wint Lornah Kiplagat voor de derde maal op rij het wereldkampioenschap Halve marathon. In het Braziliaanse Rio de Janeiro schrijft zij geschiedenis, door net als Tegla Loroupe deze wedstrijd voor de derde maal in successie te winnen. Gevoegd bij haar zilveren medaille uit 2005 mag zij zich nu met recht de koningin van de halve marathon noemen. De voorsprong van de Nederlandse, die in 1:08.57 finisht, op nummer twee, de verrassende Ethiopische Aselefech Mergia is groot: 1 minuut en 20 seconden (1:09.57). Mergia had tot vandaag een PR staan van 1:14.13. Derde wordt evenals in 2007 de Keniaanse Pamela Chepchumba in 1:10.01. Alleen Paula Radcliffe had in de 17 jaar WK Halve Marathon in 2003 een grotere voorsprong: 1.27.
  Bij de mannen is het resultaat niet anders als bij de vrouwen. Hier wint de Eritrese atleet Zersenay Tadese voor de derde maal. Tadesse bouwt zijn voorsprong zelfs uit tot 1.58 en finisht in 59.56, een kampioenschaprecord. Patrick Makau uit Kenia wordt tweede in 1:01.54, Ahmad Abdullah uit Qatar derde in 1:01.57.

11 oktober[brontekst bewerken]

 • Zeilen - In Alicante start de eerste etappe van de prestigieuze Volvo Ocean Race. Acht boten beginnen in Spanje aan de tocht over 6.500 zeemijl naar het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. De finish van de tiende Ocean Race is gepland op 27 juni 2009 in Sint-Petersburg.
 • Atletiek – Nadat hij om te beginnen al een schorsing van drie jaar wegens het gebruik van steroïden had opgelopen en hierdoor ook zijn records was kwijtgeraakt, draaide voormalig wereldrecordhouder op de 100 m Tim Montgomery eerder dit jaar voor ruim vier jaar het gevang in wegens het witwassen van geld. Daar is nu nog eens vijf jaar bijgekomen. De voormalige echtgenoot van Marion Jones heeft namelijk voor de rechtbank van Virginia bekend, dat hij in het bezit is geweest van heroïne en dit heeft verhandeld.

8 oktober[brontekst bewerken]

 • Olympische Spelen - Het IOC maakt bekend dat het alle 5.000 dopingmonsters die tijdens de afgelopen Spelen van Peking zijn afgenomen, opnieuw zal onderzoeken. Sinds kort is het mogelijk om te testen op het voorkomen van CERA, een zogenaamde derde generatie EPO. Alle, eerder ingevroren, monsters afkomstig vanuit alle sporttakken worden in het IOC-laboratorium in Lausanne opnieuw onderzocht. Door deze test werden eerder deze week al twee renners betrapt op dopinggebruik tijdens de afgelopen Ronde van Frankrijk; de Duitser Stefan Schumacher (2 ritzeges en twee dagen in de gele trui) en de Italiaan Leonardo Piepoli (1 ritzege). Tijdens de Tour zelf werd Riccardo Riccò (2 ritzeges) als op CERA betrapt.

6 oktober[brontekst bewerken]

 • Tennis - De Servische Jelena Janković is de nieuwe nummer één bij de vrouwen. Zo neemt de toppositie over van Serena Williams. Voor Jankovic is het de tweede keer dat ze bovenaan staat; eerder deed ze dit op 11 augustus, maar dat duurde slechts een week. Beste Belgische blijft Yanina Wickmayer (65e). Sinds deze week mag de 17-jarige Arantxa Rus zich de beste Nederlandse noemen. Zij staat 170e en ging Michaëlla Krajicek voorbij die onlangs haar rentree maakte na een knieoperatie.

3 oktober[brontekst bewerken]

2 oktober[brontekst bewerken]

 • Voetbal - In de UEFA Cup zet Nederland een bijzondere prestatie neer; de vijf Nederlandse clubs plaatsen zich allemaal voor de groepsfase. Ajax, Feyenoord, Heerenveen, N.E.C. en Twente weten op 7 oktober wie hun tegenstanders zijn. Uit België plaatsen Standard en Club Brugge zich. De veertig geplaatste clubs worden in acht groepen van vijf geloot. Clubs uit het zelfde land komen niet bij elkaar in de groep.