Portaal:In het nieuws/Sport/2010/januari

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

31 januari[brontekst bewerken]

  • Voetbal - Voor de derde keer op rij wint Egypte de Afrika Cup. In de finale tegen Ghana is een doelpunt van de invaller Gedo voldoende. Gedo werd tevens topscorer van het toernooi met vijf doelpunten. Opvallend genoeg deed hij dat tijdens evenzoveel invalbeurten. De speler van Al-Ittihad speelde nu acht interlands waarin hij zes keer scoorde.
  • Veldrijden - Tsjechisch veldrijder Zdeněk Štybar wint in Tábor zijn eerste wereldtitel. De Belgen Klaas Vantornout en Sven Nys strandden op een respectievelijke tweede en derde plaats.
  • Tennis - De Zwitser Roger Federer pakt zijn 16e grandslam door in de finale van de Australian Open de Brit Andy Murray in drie sets te verslaan. Federer won het toernooi in Melbourne al drie keer eerder; in 2004, 2006 en 2007. Voor Murray was het de tweede grandslamfinale. In de finale van de US Open van 2008 was diezelfde Federer ook de sterkere tegenstander.
  • Handbal - Frankrijk wordt voor de tweede keer Europees kampioen. In de finale van het toernooi in Oostenrijk wordt Kroatië met 25-21 verslagen. IJsland grijpt voor Polen het brons.

30 januari[brontekst bewerken]

29 januari[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Nadat hij eerder eind 2009 al was vrijgesproken van de aanklacht dat hij tijdens de Europese kampioenschappen van 2006 in Göteborg tegen de regels van het dopingreglement een herstelinfuus zou hebben genomen, wordt atleet Simon Vroemen door de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak nu ook vrijgesproken van het vermeende gebruik van een verboden middel tijdens de aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Naar het oordeel van de tuchtcommissie heeft het dopinglaboratorium in Keulen, dat de overtreding onderzocht, de juiste procedure volgens de Internationale Standaard voor Laboratoria niet nageleefd. De door de Atletiekunie uitgesproken schorsing van Vroemen, sinds 8 oktober 2006 lid van verdienste van deze sportbond, is met onmiddellijke ingang opgeheven.

27 januari[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Atlete Lornah Kiplagat wint de World Fair Play Award 2009 in de categorie 'life-long play attitude on and off the sporting field' van de IAAF. De Nederlandse van Keniaanse komaf ontvangt de prijs voor haar in 2007 opgerichte Lornah Kiplagat Foundation. Deze stichting beoogt basisonderwijs voor kansarme meisjes in Kenia af te dwingen en getalenteerde Keniaanse studenten te laten studeren in de Verenigde Staten en Europa. Ook streeft de stichting naar het geven van hiv-/aidsvoorlichting op school. Daarnaast richtte Kiplagat in 1999 in Iten, Kenia, het High Altitude Trainings Centre op, waar talentvolle meisjes uit Kenia ideale omstandigheden krijgen aangeboden om te trainen en te leven. Inmiddels komen atleten uit de hele wereld hier regelmatig trainen.

25 januari[brontekst bewerken]

23 januari[brontekst bewerken]

  • Voetbal - Ruud van Nistelrooy komt de komende anderhalf jaar uit voor Hamburger SV. Bij zijn oude club Real Madrid kwam hij de laatste tijd nauwelijks aan spelen toe. Op de website van Hamburger SV meldt de spits ook wel te voelen voor een rentree in het Nederlands voetbalelftal: "Ik wil bij HSV goed spelen en succesvol zijn met dit team. Dan hoop ik natuurlijk dat de bondscoach zich bij mij meldt en me meeneemt naar het WK."

17 januari[brontekst bewerken]

16 januari[brontekst bewerken]

  • Bobsleeën - Edwin van Calker en Sybren Jansma halen voor Nederland de eerste podiumplaats ooit bij de tweemansbob tijdens een wereldbekerwedstrijd. Na de eerste run leidde het duo dat met een nieuwe, in Nederland gebouwde, bob van start ging. Uiteindelijk werd de derde plaats bereikt. Vorig jaar haalde Van Calker zilver bij de viermansbob tijdens een wereldbeker.

10 januari[brontekst bewerken]

9 januari[brontekst bewerken]

  • Tennis - De eerste ontmoeting na hun beider rentree tussen Kim Clijsters en Justine Henin wordt beslist in het voordeel van Clijsters. In de finale van het WTA-toernooi van Brisbane moet er een tiebreak in de derde set aan te pas komen om de winnaar van dit Belgisch onderonsje aan te wijzen. Henin speelde haar eerste toernooi na haar come-back, voor Clijsters was het het vijfde toernooi waarvan ze de US Open won.

8 januari[brontekst bewerken]

6 januari[brontekst bewerken]

5 januari[brontekst bewerken]

4 januari[brontekst bewerken]

3 januari[brontekst bewerken]

2 januari[brontekst bewerken]

1 januari[brontekst bewerken]