Portaal:New York (staat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:New York)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het portaal over de stad; zie Portaal:New York (stad).
Portaal NY.jpg
Welkom op het portaal New York!

New York is een van de Staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "Empire State", zoals de bijnaam luidt, is NY. De hoofdstad is Albany. De grootste stad is New York, die ook nog eens de grootste van de hele VS is.

De staat New York beslaat 141.205 km², waarvan 122.409 km² land. Het hoogste punt is de top van Mount Marcy (1629 m). Beroemd zijn de Niagarawatervallen.

New York grenst in het noorden en westen aan Canada en de meren Eriemeer en Ontariomeer. In het zuiden grenst het aan de staten Pennsylvania en New Jersey, en in het oosten aan Connecticut, Massachusetts en Vermont. New York is rijk aan meren en rivieren. Het grote Champlainmeer vormt een gedeelte van de grens met Vermont. De belangrijkste rivier is de Hudson die in de staat ontspringt en bij de stad New York in de Atlantische Oceaan stroomt. De belangrijkste eilanden zijn Manhattan, Long Island en Staten Island.

Vlag van de staat New York

Vlag van New York


Bijnaam: Empire State

Uitgelicht Prima artikels
Hell Gate Bridge by Dave Frieder.jpg

De Hell Gate Bridge is een 5,2km lange stalen spoorbrug met een grote boog (310m) die Queens, Randalls en Wards Island in New York City met elkaar verbindt over een deel van East River dat bekendstaat als Hell Gate. De brug is in eigendom van Amtrak.

De brug moest de New York, New Haven and Hartford Railroad (New Haven) verbinden met de Pennsylvania Railroad. Beide maatschappijen hadden hiervoor al in 1892 de New York Connecting Railroad opgericht, maar dit bedrijf was al enige tijd niet meer actief. De New York Connecting Railroad werd met de bouw van de brug alsnog de verbindende schakel tussen beide spoorwegmaatschappijen, waarbij de treindienst en het onderhoud door de New Haven werden verricht.

De bouw van de brug startte in 1912. Het ontwerp was van Gustav Lindenthal. Op 1 april 1917 werd de brug opengesteld voor commercieel reizigersverkeer. De totale bouwkosten lagen op 20 miljoen dollar.


Overzicht - Bewerk

Overzicht Kaarten
Overzicht New York (stad) Foto van de maand


Bewerk

Livingston County Courthouse.jpg

Het gerechtsgebouw van Livingston County in county seat Geneseo.


Overzicht - Bewerk

Hulp gevraagd Aanverwante portalen
  • Gewenste artikels:
Plaatsen

Arlington (en) - Cheektowaga (en) - Greece (en) - Irondequoit (en) - ... (vul aan↓)

Bewerk

Subportalen van Noord-Amerika
  CanadaPortaal2.PNG     MexicoPortaal.PNG     VerenigdeStatenPortaal2.JPG     Caraibenbanner.jpg  
Canada Mexico Verenigde Staten Caraïben
Californië · Inheemse volkeren van Noord-Amerika · Jalisco · Portaal:New York (staat) · New York (stad) · San Francisco · Wilde Westen