Naar inhoud springen

Portaal:New York (staat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:New York)
Voor het portaal over de stad; zie Portaal:New York (stad).
Welkom op het portaal New York!

New York is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "Empire State", zoals de bijnaam luidt, is NY. De hoofdstad is Albany. De grootste stad is New York, die ook nog eens de grootste van de hele VS is.

De staat New York beslaat 141.205 km², waarvan 122.409 km² land. Het hoogste punt is de top van Mount Marcy (1629 m). Beroemd zijn de Niagarawatervallen.

New York grenst in het noorden en westen aan Canada en aan het Eriemeer en het Ontariomeer. In het zuiden grenst het aan de staten Pennsylvania en New Jersey, en in het oosten aan Connecticut, Massachusetts en Vermont. New York is rijk aan meren en rivieren. Het grote Champlainmeer vormt een gedeelte van de grens met Vermont. De belangrijkste rivier is de Hudson, die in de staat ontspringt en bij de stad New York in de Atlantische Oceaan stroomt. De belangrijkste eilanden zijn Manhattan, Long Island en Staten Island.

Vlag van de staat New York
Vlag van de staat New York

Vlag van New York


Bijnaam: Empire State

Uitgelicht Prima artikels
De Chrysler Building in 1932.

De Chrysler Building is een wolkenkrabber in de Amerikaanse stad New York, die in de periode van 1928 tot en met 1930 gebouwd werd. Hij is door William van Alen ontworpen voor de projectontwikkelaar William H. Reynolds, de bedenker van Dreamland. Het ontwerp werd later door Reynolds verkocht aan Walter Chrysler als een toekomstig hoofdkantoor voor zijn autoconcern. Tegenwoordig is het gebouw voor 90% eigendom van de Abu Dhabi Investment Council en voor 10% van Tishman Speyer Properties.

De Chrysler Building is 319 meter hoog en telt 77 verdiepingen. Hiermee was dit het hoogste gebouw ter wereld vanaf de opening in 1930 tot aan de oplevering van de Empire State Building in 1931. Tegenwoordig staat het derde op de lijst van hoogste gebouwen van New Yorken 31ste op de lijst van hoogste gebouwen ter wereld. Het staat onder andere bekend om zijn ontwerp in art-decostijl, zijn spits en de door auto's geïnspireerde ornamenten.


Overzicht - Bewerk

De stad New York
De stad New York


Artikels in de Etalage:


Bewerk

Overzicht Kaarten
County's van New York
Overzicht New York (stad) Foto van de maand


Bewerk


De vuurtoren van Montauk Point, op het meest oostelijke punt van Long Island.


Overzicht - Bewerk

Hulp gevraagd Aanverwante portalen
  • Gewenste artikels:
Plaatsen

Arlington (en) - Cheektowaga (en) - Greece (en) - Irondequoit (en) - ... (vul aan↓)

Bewerk

Portaal:New York (stad)


Portaal:Verenigde Staten


Portaal:Engels


Bewerk

Subportalen van Noord-Amerika
               
Canada Mexico Verenigde Staten Cariben