Portaal:New York (staat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:New York)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het portaal over de stad; zie Portaal:New York (stad).
Portaal NY.jpg
Welkom op het portaal New York!

New York is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "Empire State", zoals de bijnaam luidt, is NY. De hoofdstad is Albany. De grootste stad is New York, die ook nog eens de grootste van de hele VS is.

De staat New York beslaat 141.205 km², waarvan 122.409 km² land. Het hoogste punt is de top van Mount Marcy (1629 m). Beroemd zijn de Niagarawatervallen.

New York grenst in het noorden en westen aan Canada en aan het Eriemeer en het Ontariomeer. In het zuiden grenst het aan de staten Pennsylvania en New Jersey, en in het oosten aan Connecticut, Massachusetts en Vermont. New York is rijk aan meren en rivieren. Het grote Champlainmeer vormt een gedeelte van de grens met Vermont. De belangrijkste rivier is de Hudson, die in de staat ontspringt en bij de stad New York in de Atlantische Oceaan stroomt. De belangrijkste eilanden zijn Manhattan, Long Island en Staten Island.

Vlag van de staat New York

Vlag van New York


Bijnaam: Empire State

Uitgelicht Prima artikels
New York Stock Exchange

De New York Stock Exchange (NYSE) is gemeten naar marktkapitalisatie de grootste aandelenbeurs ter wereld. In aantal noteringen en verhandelde aandelen is het de nummer twee na de schermenbeurs NASDAQ. NYSE wordt geleid door het bedrijf NYSE Euronext. Het hoofdkantoor is gevestigd op Broad Street 18 op Lower Manhattan in New York. (Dit moet niet verward worden met de gebouwen, zoals dat op Wall Street, waar de handel plaatsvindt.)

In tegenstelling tot wat het geval is bij de meer virtuele beurzen (zoals de NASDAQ), was er bij de handel die onder de NYSE valt altijd sprake van directe communicatie tussen personen, dus op dezelfde fysieke locatie. Er was één "podium" voor elk op de beurs verhandeld aandelenfonds. Beursleden die namens hun klanten een bepaald aandeel willen kopen of verkopen gaan naar het betreffende podium (pit), waar een zogenoemde specialists van firma's als LaBranche en Van der Moolen zorg dragen voor de transacties. Dit gaat soms gepaard met rumoer en hectiek, die weergegeven zijn in verschillende films, waaronder Wall Street van Oliver Stone.


Overzicht - Bewerk

De stad New York


Fairytale bookmark.png

Artikels in de Etalage:


Bewerk

Overzicht Kaarten
Overzicht New York (stad) Foto van de maand


Bewerk

Washington in Albany.jpg

De regeringszetel van New York in de hoofdstad Albany.


Overzicht - Bewerk

Hulp gevraagd Aanverwante portalen
  • Gewenste artikels:
Plaatsen

Arlington (en) - Cheektowaga (en) - Greece (en) - Irondequoit (en) - ... (vul aan↓)

Bewerk

Portal.svg

Flag of New York City.svg Portaal:New York (stad)


Flag of the United States.svg Portaal:Verenigde Staten


Flag of the United Kingdom.svg Portaal:Engels


Bewerk

Subportalen van Noord-Amerika
  CanadaPortaal2.PNG     MexicoPortaal.PNG     VerenigdeStatenPortaal2.JPG     Caraibenbanner.jpg  
Canada Mexico Verenigde Staten Caraïben