Portaal:New York (staat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:New York)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor het portaal over de stad; zie Portaal:New York (stad).
Portaal NY.jpg
Welkom op het portaal New York!

New York is een van de Staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "Empire State", zoals de bijnaam luidt, is NY. De hoofdstad is Albany. De grootste stad is New York, die ook nog eens de grootste van de hele VS is.

De staat New York beslaat 141.205 km², waarvan 122.409 km² land. Het hoogste punt is de top van Mount Marcy (1629 m). Beroemd zijn de Niagarawatervallen.

New York grenst in het noorden en westen aan Canada en de meren Eriemeer en Ontariomeer. In het zuiden grenst het aan de staten Pennsylvania en New Jersey, en in het oosten aan Connecticut, Massachusetts en Vermont. New York is rijk aan meren en rivieren. Het grote Champlainmeer vormt een gedeelte van de grens met Vermont. De belangrijkste rivier is de Hudson die in de staat ontspringt en bij de stad New York in de Atlantische Oceaan stroomt. De belangrijkste eilanden zijn Manhattan, Long Island en Staten Island.

Vlag van de staat New York

Vlag van New York


Bijnaam: Empire State

Uitgelicht Prima artikels
Locatie van Albany in de staat New York

Albany is de hoofdstad van de Amerikaanse staat New York. De stad ligt in het oosten van de staat in Albany County, waarvan het de hoofdplaats is. Albany bevindt zich ten noorden van de stad New York, op de plaats waar de rivieren de Mohawk en de Hudson bij elkaar komen. Albany had in 2000 147.306 inwoners. Een deel van de State University of New York is hier gevestigd.

Albany werd in 1624 door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden gesticht als Fort Oranje, ter vervanging van Fort Nassau dat in 1615 was gesticht. Het was voornamelijk een handelspost waar vooral beverpelzen werden ingekocht van de inheemse bevolking. Feitelijk ontstond de stad in 1647 nabij het fort; de stad werd toen tot Beverwijck gedoopt en was de tweede stad van Nieuw-Nederland na Nieuw-Amsterdam. De stichter was Brant van Slichtenhorst. In 1660 telde de stad 1050 inwoners. De twee belangrijkste straten in de stad heetten de Handelaersstraet (nu Broadway) en de Jonckheerstraet (nu State Street). Om de stad bevond zich een ring van houten pallisaden.

In 1664 veroverden de Engelsen het gebied. Ze doopten het fort om in Albany, ter ere van de Hertog van York en Albany, de latere koning Jacobus II van Engeland (de schoonvader van Willem III). In 1797 werd Albany de hoofdstad van de staat New York.

Op 10 december 2003 sloeg in de haven van Albany een Nederlands vrachtschip om bij het takelen van zware lading. Van de bemanning konden 15 personen zich redden; 3 bemanningsleden werden vermist.
Overzicht - Bewerk

Overzicht Kaarten
Overzicht New York (stad) Foto van de maand


Bewerk

Niagara watervallen us.jpg

Het Amerikaanse deel van de Niagarawatervallen

Overzicht - Bewerk

Hulp gevraagd Aanverwante portalen
  • Gewenste artikels:
Plaatsen

Arlington (en) - Cheektowaga (en) - Greece (en) - Irondequoit (en) - ... (vul aan↓)

Bewerk

Subportalen van Noord-Amerika
  CanadaPortaal2.PNG     MexicoPortaal.PNG     VerenigdeStatenPortaal2.JPG     Caraibenbanner.jpg  
Canada Mexico Verenigde Staten Caraïben
Californië · Inheemse volkeren van Noord-Amerika · Jalisco · Portaal:New York (staat) · Portaal:New York (stad) · San Francisco · Wilde Westen