Portaal:New York (staat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:New York)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het portaal over de stad; zie Portaal:New York (stad).
Portaal NY.jpg
Welkom op het portaal New York!

New York is een van de Staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "Empire State", zoals de bijnaam luidt, is NY. De hoofdstad is Albany. De grootste stad is New York, die ook nog eens de grootste van de hele VS is.

De staat New York beslaat 141.205 km², waarvan 122.409 km² land. Het hoogste punt is de top van Mount Marcy (1629 m). Beroemd zijn de Niagarawatervallen.

New York grenst in het noorden en westen aan Canada en de meren Eriemeer en Ontariomeer. In het zuiden grenst het aan de staten Pennsylvania en New Jersey, en in het oosten aan Connecticut, Massachusetts en Vermont. New York is rijk aan meren en rivieren. Het grote Champlainmeer vormt een gedeelte van de grens met Vermont. De belangrijkste rivier is de Hudson die in de staat ontspringt en bij de stad New York in de Atlantische Oceaan stroomt. De belangrijkste eilanden zijn Manhattan, Long Island en Staten Island.

Vlag van de staat New York

Vlag van New York


Bijnaam: Empire State

Uitgelicht Prima artikels

De Niagarawatervallen behoren tot de grootste en bekendste watervallen ter wereld. Ze vormen met zijn drieën de grens tussen de Verenigde Staten van Amerika en Canada tussen Buffalo in de staat New York en Niagara Falls (stad) in de Canadese provincie Ontario.

Het verval is niet erg groot, gemiddeld ongeveer 60 meter totaal, maar de breedte en de hoeveelheid water die de Niagarawatervallen passeert maken ze tot een groot spektakel. Zij zijn vooral vanaf de Canadese kant heel goed te zien. Vanaf de Amerikaanse kant sta je naast het water dat over de rand naar beneden valt. Vanaf de Canadese kant kun je niet alleen de Amerikaanse vallen maar ook de 'Hoefijzer-vallen' (zie afbeelding) in hun volle glorie bewonderen.

Er wordt in Niagara veel elektriciteit opgewekt en de hoeveelheid water die over de vallen naar beneden stort is dan ook vrij nauwkeurig geregeld. De vallen hebben zich in geologisch ijltempo door het dal van de Niagararivier heen bewogen en een stukje verder stroomafwaarts is te zien met wat voor kracht de maalstroom van het gevallen water de rotsen aan de voet van de val heeft uitgehold. Er zijn daar nauwe sleuven van vele meters diep in de rotsen gevonden waar nauwelijks een mens in past. Het is dan ook niet verstandig zich aan de voet van de val te begeven, vandaar keert niemand terug.

Lees meer over de Niagarawatervallen...
Overzicht - Bewerk

Overzicht Kaarten
Overzicht New York (stad) Foto van de maand


Bewerk

Colgate 8751.jpg

Colgate, een school in Rochester

Overzicht - Bewerk

Hulp gevraagd Aanverwante portalen
  • Gewenste artikels:
Plaatsen

Arlington (en) - Cheektowaga (en) - Greece (en) - Irondequoit (en) - ... (vul aan↓)

Bewerk

Subportalen van Noord-Amerika
  CanadaPortaal2.PNG     MexicoPortaal.PNG     VerenigdeStatenPortaal2.JPG     Caraibenbanner.jpg  
Canada Mexico Verenigde Staten Caraïben
Californië · Inheemse volkeren van Noord-Amerika · Jalisco · Portaal:New York (staat) · New York (stad) · San Francisco · Wilde Westen