Portaal:New York (staat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:New York)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het portaal over de stad; zie Portaal:New York (stad).
Portaal NY.jpg
Welkom op het portaal New York!

New York is een van de Staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "Empire State", zoals de bijnaam luidt, is NY. De hoofdstad is Albany. De grootste stad is New York, die ook nog eens de grootste van de hele VS is.

De staat New York beslaat 141.205 km², waarvan 122.409 km² land. Het hoogste punt is de top van Mount Marcy (1629 m). Beroemd zijn de Niagarawatervallen.

New York grenst in het noorden en westen aan Canada en de meren Eriemeer en Ontariomeer. In het zuiden grenst het aan de staten Pennsylvania en New Jersey, en in het oosten aan Connecticut, Massachusetts en Vermont. New York is rijk aan meren en rivieren. Het grote Champlainmeer vormt een gedeelte van de grens met Vermont. De belangrijkste rivier is de Hudson die in de staat ontspringt en bij de stad New York in de Atlantische Oceaan stroomt. De belangrijkste eilanden zijn Manhattan, Long Island en Staten Island.

Vlag van de staat New York

Vlag van New York


Bijnaam: Empire State

Uitgelicht Prima artikels

Kykuit is een historisch woonverblijf dat in 1913 in opdracht van John D. Rockefeller werd gebouwd door de architecten Chester Holmes Aldrich en William Adams Delano. Het Neo herenhuis vergde zes jaar om te voltooien. Vier generaties van Rockefellers beschouwden het als hun huis alvorens het werd uitgeroepen tot een historische plaats van de National Trust.

In 1906 werd begonnen met het ontwerp van de grondpercelen van Kykuit door landschapsarchitect William Welles Bosworth, die de omringende terrassen en de tuinen met fonteinen, pavilioens en klassieke beeldhouwwerken ontwierp. Deze tuin wordt beschouwd als Bosworths beste werk in de Verenigde Staten. De tuinen beschikken over een magnifiek uitzicht over de rivier de Hudson. De originele tuinen bestaan nog steeds, de aanplantingen worden zorgvuldig tijdig vervangen, hoewel de ingangsvoorhof in 1913 werd uitgebreid.

De tuinen zijn aangelegd als terrassen met formele assen en omvatten een beektuin, een tempel van Aphrodite, loggia, een theehuis en een halfronde roze tuin. In de jaren '60 en de jaren '70 werden meer dan 70 werken van modern beeldhouwkunst toegevoegd aan de tuinen, waaronder werken van Pablo Picasso, Constantin Brancusi, Jean Arp, Alexander Calder, Alberto Giacometti, Gaston Lachaise, Aristide Maillol, Henry Moore, Louise Nevelson, Isamu Noguchi en David Smith.

Lees meer over Kykuit...
Overzicht - Bewerk

Overzicht Kaarten
Overzicht New York (stad) Foto van de maand


Bewerk

Nyc-taxi.jpg

De wereldberoemde yellow cabs van New York City

Overzicht - Bewerk

Hulp gevraagd Aanverwante portalen
  • Gewenste artikels:
Plaatsen

Arlington (en) - Cheektowaga (en) - Greece (en) - Irondequoit (en) - ... (vul aan↓)

Bewerk

Subportalen van Noord-Amerika
  CanadaPortaal2.PNG     MexicoPortaal.PNG     VerenigdeStatenPortaal2.JPG     Caraibenbanner.jpg  
Canada Mexico Verenigde Staten Caraïben
Californië · Inheemse volkeren van Noord-Amerika · Jalisco · Portaal:New York (staat) · New York (stad) · San Francisco · Wilde Westen