Portaal:New York (staat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:New York)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het portaal over de stad; zie Portaal:New York (stad).
Portaal NY.jpg
Welkom op het portaal New York!

New York is een van de Staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "Empire State", zoals de bijnaam luidt, is NY. De hoofdstad is Albany. De grootste stad is New York, die ook nog eens de grootste van de hele VS is.

De staat New York beslaat 141.205 km², waarvan 122.409 km² land. Het hoogste punt is de top van Mount Marcy (1629 m). Beroemd zijn de Niagarawatervallen.

New York grenst in het noorden en westen aan Canada en de meren Eriemeer en Ontariomeer. In het zuiden grenst het aan de staten Pennsylvania en New Jersey, en in het oosten aan Connecticut, Massachusetts en Vermont. New York is rijk aan meren en rivieren. Het grote Champlainmeer vormt een gedeelte van de grens met Vermont. De belangrijkste rivier is de Hudson die in de staat ontspringt en bij de stad New York in de Atlantische Oceaan stroomt. De belangrijkste eilanden zijn Manhattan, Long Island en Staten Island.

Vlag van de staat New York

Vlag van New York


Bijnaam: Empire State

Uitgelicht Prima artikels
Een gedetailleerde plattegrond van Govenors Island

Governors Island is een eiland in de Upper New York Bay met een oppervlakte van 880.806m² en ligt ongeveer 800 meter uit de kust van het zuidelijkste punt van Manhattan, New York waarvan het juridisch deel uitmaakt. Het wordt gescheiden van Brooklyn door het Buttermilk Channel.

Het eiland werd door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Adriaen Block voorzien van de naam Noten Eylant en dit werd later verbasterd tot Nutten Island in de pidgintaal van 1611 tot 1784.

In 1624 werd Governors Island de plek voor de transformatie van Nieuw-Nederland grondgebied naar een Noord-Amerikaanse provincie van de Nederlandse Republiek van een plaats van private commerciële belangen middels de uitgifte van octrooien die door de Staten Generaal sinds 1614 werden uitgegeven.


Overzicht - Bewerk

Overzicht Kaarten
Overzicht New York (stad) Foto van de maand


Bewerk

Hulp gevraagd Aanverwante portalen
  • Gewenste artikels:
Plaatsen

Arlington (en) - Cheektowaga (en) - Greece (en) - Irondequoit (en) - ... (vul aan↓)

Bewerk

Subportalen van Noord-Amerika
  CanadaPortaal2.PNG     MexicoPortaal.PNG     VerenigdeStatenPortaal2.JPG     Caraibenbanner.jpg  
Canada Mexico Verenigde Staten Caraïben
Californië · Inheemse volkeren van Noord-Amerika · Jalisco · Portaal:New York (staat) · New York (stad) · San Francisco · Wilde Westen