Portaal:New York (staat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:New York)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor het portaal over de stad; zie Portaal:New York (stad).
Portaal NY.jpg
Welkom op het portaal New York!

New York is een van de Staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "Empire State", zoals de bijnaam luidt, is NY. De hoofdstad is Albany. De grootste stad is New York, die ook nog eens de grootste van de hele VS is.

De staat New York beslaat 141.205 km², waarvan 122.409 km² land. Het hoogste punt is de top van Mount Marcy (1629 m). Beroemd zijn de Niagarawatervallen.

New York grenst in het noorden en westen aan Canada en de meren Eriemeer en Ontariomeer. In het zuiden grenst het aan de staten Pennsylvania en New Jersey, en in het oosten aan Connecticut, Massachusetts en Vermont. New York is rijk aan meren en rivieren. Het grote Champlainmeer vormt een gedeelte van de grens met Vermont. De belangrijkste rivier is de Hudson die in de staat ontspringt en bij de stad New York in de Atlantische Oceaan stroomt. De belangrijkste eilanden zijn Manhattan, Long Island en Staten Island.

Vlag van de staat New York

Vlag van New York


Bijnaam: Empire State

Uitgelicht Prima artikels
Het nieuwe Yankee Stadion

De New York Yankees is een Amerikaans honkbalteam uit de Bronx, New York. Ze spelen in de Oostelijke Divisie van de American League. Het thuisstadion is Yankee Stadium.

De aartsrivalen van de New York Yankees zijn de Boston Red Sox.

De New York Yankees zijn sinds de jaren 1920 een van de beroemdste en meest succesvolle clubs in de Amerikaanse beroepssport. De Yankees werden opgericht in 1901 in Baltimore. Daar speelden ze onder de naam Baltimore Orioles (het huidige team uit Baltimore gebruikt nu die naam).Begin 1903 kochten Frank Farrell en Bill Devery de club voor de American League en verhuisde het team naar Manhattan. Tot 1912 was het team bekend onder de naam New York Highlanders. In 1913 verhuisde het team naar het stadion waar de toen nog in New York spelende San Francisco Giants speelden, en noemde zich vanaf dat moment New York Yankees.Overzicht - Bewerk

Overzicht Kaarten
Overzicht New York (stad) Foto van de maand


Bewerk

Walkway over the Hudson opening day.JPG

Voetgangersbrug over de Hudson

Overzicht - Bewerk

Hulp gevraagd Aanverwante portalen
  • Gewenste artikels:
Plaatsen

Arlington (en) - Cheektowaga (en) - Greece (en) - Irondequoit (en) - ... (vul aan↓)

Bewerk

Subportalen van Noord-Amerika
  CanadaPortaal2.PNG     MexicoPortaal.PNG     VerenigdeStatenPortaal2.JPG     Caraibenbanner.jpg  
Canada Mexico Verenigde Staten Caraïben
Californië · Inheemse volkeren van Noord-Amerika · Jalisco · Portaal:New York (staat) · New York (stad) · San Francisco · Wilde Westen