Portaal:New York (staat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:New York)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het portaal over de stad; zie Portaal:New York (stad).
Portaal NY.jpg
Welkom op het portaal New York!

New York is een van de Staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "Empire State", zoals de bijnaam luidt, is NY. De hoofdstad is Albany. De grootste stad is New York, die ook nog eens de grootste van de hele VS is.

De staat New York beslaat 141.205 km², waarvan 122.409 km² land. Het hoogste punt is de top van Mount Marcy (1629 m). Beroemd zijn de Niagarawatervallen.

New York grenst in het noorden en westen aan Canada en de meren Eriemeer en Ontariomeer. In het zuiden grenst het aan de staten Pennsylvania en New Jersey, en in het oosten aan Connecticut, Massachusetts en Vermont. New York is rijk aan meren en rivieren. Het grote Champlainmeer vormt een gedeelte van de grens met Vermont. De belangrijkste rivier is de Hudson die in de staat ontspringt en bij de stad New York in de Atlantische Oceaan stroomt. De belangrijkste eilanden zijn Manhattan, Long Island en Staten Island.

Vlag van de staat New York

Vlag van New York


Bijnaam: Empire State

Uitgelicht Prima artikels
De ingang van het gebouw.

Het stadhuis van Buffalo (Engels:Buffalo City Hall) is een wolkenkrabber gelegen in Buffalo, Verenigde Staten. Het gebouw heeft een architecturale hoogte van 115,22 meter, maar is van de straat tot de top gemeten 121,31 meter hoog.

Het gebouw is een van de grootste gemeentehuizen van het land en was met een kostprijs van 6.851.546,85 dollar in de tijd van voltooiing ook een van de duurste. Het is ontworpen door Sullivan W. Jones en Dietel & Wade, en gebouw door John W. Cowper Company. Het stadhuis was tot 1970 het hoogste gebouw in Buffalo, toen het One HSBC Center die titel overnam. Op 15 januari 1999 werd het gebouw aan de National Register of Historic Places toegevoegd.

In 1876, het jaar waar het eeuwfeest van de Verenigde Staten plaatsvond, wees men een nieuw gemeentehuis voor Buffalo aan. Het was een grijs granieten gebouw, nu Old County Hall geheten. Tussen deze tijd en de inwijding van het huidige gebouw, verviervoudigde de bevolking zich. In 1920 erkende men dat de stad een nieuw stadhuis nodig had. Een referendum gaf de Buffalo Common Council toen toestemming om een gebied uit te zoeken en een nieuw gebouw te ontwikkelen.


Overzicht - Bewerk

Overzicht Kaarten
Overzicht New York (stad) Foto van de maand


Bewerk

Hulp gevraagd Aanverwante portalen
  • Gewenste artikels:
Plaatsen

Arlington (en) - Cheektowaga (en) - Greece (en) - Irondequoit (en) - ... (vul aan↓)

Bewerk

Subportalen van Noord-Amerika
  CanadaPortaal2.PNG     MexicoPortaal.PNG     VerenigdeStatenPortaal2.JPG     Caraibenbanner.jpg  
Canada Mexico Verenigde Staten Caraïben
Californië · Inheemse volkeren van Noord-Amerika · Jalisco · Portaal:New York (staat) · New York (stad) · San Francisco · Wilde Westen