Portaal:Valkenburg aan de Geul/Links

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
bewerk 

Historie

Kasteel Valkenburg
Spaans Leenhof
Museum Valkenburg

Het gebied werd enkele duizenden jaren voor de christelijke jaartelling al door mensen bewoond en in de Romeinse tijd bezet door de Romeinen getuige de overblijfselen van enkele villa rustica’s. Het werd vanaf omstreeks 1075 vanuit Kasteel Valkenburg geregeerd en vanaf de tachtigjarige Oorlog fel betwist door de Zeventien Provinciën en het Spaanse Rijk waarbij het in 1661 werd opgedeeld in een Staatse en Spaanse partage. De laatste werd vanuit het Spaans Leenhof bestuurd en in 1785 overgedragen aan de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De geschiedenis van het Land van Valkenburg is te bezichtigen in Museum Valkenburg dat is gevestigd in het voormalige gemeentehuis en postkantoor van Valkenburg in de Grotestraat.

bewerk 

Infrastructuur

Driesprong naar N298 (Hoensbroek)
Arriva FLIRT in
Houthem-Sint Gerlach
De bus naar Maastricht

De gemeente is niet alleen een geografisch maar ook een verkeersmiddelpunt in Heuvelland met veel oost-west-verbindingen:


bewerk 

Bergen

Philippe Gilbert op naar de wereldtitel 2012
Nederlandse dames-
ploeg op het WK 2012
Kabelbaan naar de top van de Heunsberg
Kluis op de Schaelsberg

De Cauberg wordt regelmatig gebruikt als onderdeel (en vaak finish) van het parcours in een wielerwedstrijd. Onder andere het wereldkampioenschap (in 1938, 1948, 1979, 1998 en 2012), de Amstel Gold Race en Ronde van Limburg (beide jaarlijks) en etappes van de rondes van Frankrijk (in 1992 en 2006) en Spanje (in 2009) werden op de door het wielrennen beroemde berg verreden. In de laatste editie van het wereldkampioenschap (in 2012) won Philippe Gilbert de wegwedstrijd bij de mannen en Marianne Vos bij de vrouwen.

Op de Heunsberg (tussen Valkenburg en het Gerendal staat de Wilhelminatoren. Die toren is van de kant van Valkenburg te bereiken via een wandelpad en met een kabelbaan en vanaf het hoger (op het plateau van Margraten) gelegen Sibbe met de auto.

Op de Schaelsberg in het Schaelsbergerbos (een hellingbos aan de noordkant van de Geul bij Walem) ligt de Kluis op de Schaelsberg. Als plaats van bezinning, gebed en pelgrimage woonde daar van 1688 tot 1930 constant een broeder.