Naar inhoud springen

Resolutie 965 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door De Wikischim (overleg | bijdragen) op 20 okt 2014 om 17:38. (→‎Handelingen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Resolutie 965
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 30 november 1994
Nr. vergadering 3473
Code S/RES/965
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Rwanda
Beslissing Verlengde de UNOMIR-vredesmacht tot 9 juni 1995 en breidde het mandaat uit.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1994
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Djibouti Djibouti · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Oman Oman · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
Een luchtopname van vluchtelingenkamp Mihanda door de Amerikaanse zeemacht in 1996.

Resolutie 965 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 30 november 1994.

Achtergrond

Zie Rwanda voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen Rwanda een Belgische kolonie was werd de Tutsi-minderheid in het land verheven tot een elitie die de grote Hutu-minderheid wreed onderdrukte. Na de onafhankelijkheid werden de Tutsi verdreven en namen de Hutu de macht over. Het conflict bleef aanslepen en in 1990 vielen Tutsi-milities verenigd als het FPR Rwanda binnen. Met westerse steun werden zij echter verdreven. In Rwanda zelf werd de Hutu-bevolking opgehitst tegen de Tutsi. Dat leidde begin 1994 tot de Rwandese genocide. De UNAMIR-vredesmacht kon vanwege een te krap mandaat niet ingrijpen.

Inhoud

Waarnemingen

De Veiligheidsraad had een rapport van de secretaris-generaal over de Rwandese vluchtelingenkampen ontvangen en benadrukte het belang van verzoening tussen alle delen van de Rwandese maatschappij. Verdere mensenrechtenschendingen moesten voorkomen worden en vluchtelingen moesten in veilige omstandigheden kunnen terugkeren. De vele landmijnen waren daarbij een probleem.

Handelingen

De Veiligheidsraad verlengde het mandaat van UNOMIR tot 9 juni 1995. Haar taken waren:

a. Vluchtelingen en humanitaire gebieden beschermen,
b. Hulpverlening beveiligen,
c. Helpen met de nationale verzoening.

Daar kwamen nu bij:

a. Het personeel van het Rwanda-tribunaal beveiligen,
b. Helpen met de oprichting en opleiding van een nieuwe politiemacht.

De macht had haar radiobereik vergroot en kon nu ook de vluchtelingenkampen in de buurlanden bereiken. De secretaris-generaal, Boutros Boutros-Ghali, werd gevraagd een ontmijningsprogramma voor te bereiden. Voorts moest hij tegen 9 februari en 9 april 1995 rapporteren over UNAMIR.

Verwante resoluties