RTL Nieuws

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rtl nieuws)
Ga naar: navigatie, zoeken
RTL Nieuws
Genre Nieuws en Actualiteit
Speelduur Verschillend
Presentatie Roelof Hemmen
Daphne Lammers
Antoin Peeters
Merel Westrik
e.a.
Muziek Martijn Schimmer
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
(formeel Vlag van Luxemburg Luxemburg)
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 2 oktober 1989
Zender RTL 4 (1990-heden)
RTL Z (2015-heden)
RTL Véronique (1989-1990)
RTL 5 (1993-2005)
RTL 7 (2005-2015)
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie
De regie bevindt zich op dezelfde etage als de studio.

RTL Nieuws is het nieuwsprogramma van RTL Nederland en maakt samen met onder meer Editie NL, RTL Z, RTL Weer & Verkeer en Buienradar deel uit van de RTL Nieuwsgroep.

Geschiedenis[bewerken]

Het RTL Nieuws begon op 2 oktober 1989 om 18:00 uur als het Veronique Nieuws. Tijdens de Véronique Ontbijtshow, die werd gepresenteerd door Catherine Keyl en Marc Jacobs tussen 07.00 en 09.00 uur, las Jan de Hoop ieder half uur het nieuws. 's Avonds was er om zes uur een uitzending met Jeroen Pauw en om tien uur een bulletin met het duo Jeroen Pauw en Loretta Schrijver. Op 14 februari 1990 werd de uitzending van 22.00 uur verplaatst naar 19.30 uur en kwam er een late uitzending rond 23.30 uur bij.

In juni 1990 werd het Véronique Nieuws omgedoopt in het RTL 4 Nieuws. Tevens werd de Véronique Ontbijtshow vervangen door het RTL Ontbijtnieuws, dat afwisselend werd gepresenteerd door Jan de Hoop en Marc Jacobs. In de loop van 1995 veranderde het RTL 4 Nieuws in RTL Nieuws.

Sinds 6 juni 2001 brengt het RTL Nieuws ook financieel-economisch nieuws met het programma RTL Z. Dit programma werd de eerste jaren op RTL 5 uitgezonden, maar de bulletins verhuisden op 12 augustus 2005 naar RTL 7. Sinds 7 september 2015 worden de bulletins niet meer op RTL 7 uitgezonden, vanwege dat RTL Z een eigen kanaal kreeg. RTL Z werd in november 2004 uitgebreid met algemene nieuwsuitzendingen.

In het verleden verzorgde het RTL Nieuws ook radio-uitzendingen op de inmiddels verdwenen zenders RTL4 Radio, RTL Radio, Happy RTL, RTL Rock Radio, RTL FM en Yorin FM.

Uitzendingen[bewerken]

Ontbijtnieuws[bewerken]

RTL 4 zendt op werkdagen om 06.30, 07.00 en 08.00 uur het RTL Ontbijtnieuws uit. Deze uitzendingen worden steeds tot het volgende hele uur herhaald.

Het ontbijtnieuws begint met het noemen van de twee hoofdpunten van de uitzending en een kort weerbericht, waarna de leader volgt. De leader van het ontbijtnieuws is qua muziek hetzelfde als die van de uitzendingen overdag. Hierna volgen drie of vier onderwerpen. Vervolgens worden er korte berichten doorgenomen om daarna nog 2 onderwerpen te behandelen. Meestal noemt de presentator daarna wat er nog komt in de uitzending. Dan volgt een mediaoverzicht van die ochtend, waarbij meestal vier of vijf berichten uit verschillende landelijke media worden uitgelicht. Hierna volgt een luchtig onderwerp en daarna het RTL Weer & Verkeer, met het weer van die dag, een vooruitblik op het weer voor de komende dagen en een blik op files op de weg. En in de zomer wordt het weer in verschillende populaire vakantiegebieden gegeven.

Overdag[bewerken]

Op RTL 4 zijn er overdag uitzendingen om 9.00 uur en 16.00 uur. Daarnaast is er overdag van 8.30 tot 18.00 uur non-stop nieuws te zien op het nieuwskanaal RTL Z en dit is tevens de zender voor ingelaste (breaking-news) uitzendingen. In het weekend vervallen de uitzendingen overdag.

Avond[bewerken]

In de avond zijn er op RTL 4 nieuwsbulletins om 18.00 uur, 19.30 uur en het late nieuws rond 23.30 uur. Deze uitzendingen hebben op werkdagen een lengte van respectievelijk 10, 20 en 15 minuten. In het weekend duurt de uitzending van 18.00 uur ongeveer 5 à 6 minuten en het late nieuws 8 minuten. Het half acht nieuws duurt in het weekend net als doordeweeks 20 minuten. Alle uitzendingen hebben een eigen leader. De leader van het late nieuws is een stuk rustiger en maakt gebruik van donkerder kleuren.

Het zes uur nieuws begint met het noemen van de 3 hoofdpunten van de uitzending, waarna de leader start. Dan worden er 5 à 6 onderwerpen behandeld. Dan volgen de kortere onderwerpen en vervolgens volgt er nog een laatste nieuwsitem. In het weekend worden in deze uitzending meestal vier of vijf onderwerpen behandeld met daarna kort nieuws en direct na de uitzending volgt dan een kort weerbericht van ongeveer een minuut.

Het half acht nieuws begint met één van de presentatoren die het hoofdpunt noemt waarna er een kort filmpje te zien is, dan volgen er drie andere punten van de uitzending. Vervolgens wordt de datum genoemd en start de leader. Eerst wordt er groots geopend met het belangrijkste nieuws van die dag, daarna volgen 7 à 8 onderwerpen. Daarbij worden, indien nodig, ook kruisgesprekken gevoerd met verslaggevers in Nederland en/of correspondenten over de hele wereld. Tussen de grote onderwerpen door is er twee keer een blok met korte onderwerpen. Tot slot wordt er nog kort gekeken naar het weer met de weerpresentator die die dag presenteert. In de zondagsuitzending is vaak een circa 8 minuten durend weekoverzicht opgenomen.

In het late nieuws wordt er gekeken naar het laatste nieuws van die avond, maar ook worden er belangrijke onderwerpen van eerder op die dag behandeld. Het nieuws wordt afgesloten met een luchtig onderwerp, dat op werkdagen de dag daarna ook terug te zien is in het ontbijtnieuws.

Studio[bewerken]

De nieuwsuitzendingen van de RTL Nieuwsgroep worden gepresenteerd vanuit Studio 9. De huidige vormgeving werd in gebruik genomen op 5 mei 2014 om 19:30 uur. Sindsdien zenden alle uitzendingen volledig in HD-kwaliteit uit. Het vernieuwde uitzendsysteem ondersteunt daarnaast toegevoegde realiteit en virtuele werkelijkheid. Bij virtuele realiteit werken de presentatoren met drie grote schermen. De informatie of videobeelden worden op de schermen getoond. Bij toegevoegde realiteit verschijnen er grafische beelden, zoals een staafdiagram, in de studio als een 3D-beeld. Wanneer de camera gaat bewegen dan moeten de beelden in perspectief meebewegen. De omvangrijke metamorfose werd diverse keren uitgesteld, omdat de techniek nog niet helemaal goed werkte en de presentatoren meer moesten oefenen.[1][2]

Redactie[bewerken]

Hoofdredacteuren

Adjunct-hoofdredacteuren

 • Harm Taselaar (1992-1999)
 • Marc Schreuder (2001-heden)
 • Pieter Klein (-heden)

Bij de RTL Nieuwsgroep (RTL Nieuws, Editie NL, RTL Z, RTL Weer & Verkeer) werken op de redactie 165 medewerkers.[3] De redactie zit in studio 14.

Presentatoren[bewerken]

RTL Nieuws heeft een aantal vaste nieuwslezers. Voorheen had iedere nieuwsuitzending een vaste presentator. Margreet Spijker en Roland Koopman presenteerden bijvoorbeeld afwisselend het zes uur nieuws en Rick Nieman het late nieuws. Tegenwoordig zijn er per dagdeel vaste presentatoren.

Ook zijn er altijd al invalpresentatoren geweest die ook het nieuws op zondag lazen, vaak was dit een opstapje om hoofdpresentator van het nieuws te worden als een andere presentator ermee stopte. In de loop der jaren waren dit de invalpresentatoren voor de belangrijkste uitzendingen: Jaap van Meekren, Sander Simons, Vivian Boelen, Jan de Hoop, Edvard Niessing, Margreet Spijker, Antoin Peeters, Sanne Boswinkel en Daphne Lammers.

Duo's 19.30 uur nieuws[bewerken]

Vanaf de start van RTL Nieuws kent de belangrijkste uitzending een duopresentatie. De volgende duo's zijn in de loop der jaren beeldbepalend geweest:

Even weken

Oneven weken

Op de dag van Nationale rouw in Nederland naar aanleiding van de ramp met Malaysia Airlines-vlucht 17 presenteerden eenmalig twee vrouwen het half acht nieuws. Daphne Lammers en Jetske Schrijver lazen toen het nieuws dat om iets voor achten begon.

Nieuwslezers per uitzending[bewerken]

Uitzendingen Vaste presentatoren Invalpresentatoren
Ontbijtnieuws en 9.00 uur Jan de Hoop
Sanne Staarink
Meike de Jong
RTL Z Nieuws (8.30-18.00 uur).
Zie RTL Z voor meer informatie.
Sanne Boswinkel
Roland Koopman
Diana Matroos
Roderick Veelo
Marc de Jong
Meike de Jong
16.00, 18.00, 19.30 en laat Duo 19.30 nieuws1 Jetske Schrijver
Pepijn Crone
Zondagsnieuws Jetske Schrijver
Pepijn Crone
Meike de Jong

1 Beide presenteren het 19.30 nieuws. Eén presentator presenteert tevens het 18.00 uur nieuws, de ander het 16.00 uur en late nieuws. Soms wordt het late nieuws gepresenteerd door Meike de Jong, Diana Matroos, Jetske Schrijver of Sanne Staarink.

Huidige RTL Nieuwslezers[bewerken]

Voormalige RTL Nieuwslezers[bewerken]

Verslaggevers[bewerken]

Bekende verslaggevers zijn onder meer:

Den Haag[bewerken]

Binnenland[bewerken]

 • Silvia Brens
 • Reinoud Broekhuijsen (internet)
 • Hans de Bruijn (economie)
 • Pepijn Crone
 • Jaap van Deurzen
 • Merijn Doggen
 • Betty Glas
 • Geert Gordijn
 • Ann-Lynn Hamelink (economie)
 • Eelco Hiltermann
 • Peper Hofstede (sport)
 • Hella Hueck (economie)
 • Marc de Jong (economie)
 • Rik Konijnenbelt
 • Marcel Maijer (sport)
 • Sander Paulus (Koninklijk Huis)
 • Michel Phillipa
 • Bart Reijnen
 • Britta Sanders
 • Hans Schutte
 • Pim Sedee
 • Siebe Sietsma (wetenschappelijk onderzoek)
 • Jeroen Wetzels
 • Hester van Yperen (wetenschappelijk onderzoek)

Buitenland[bewerken]

Huidige[bewerken]

Correspondent(e) Sinds Standplaats Werkgebied
Jeroen Akkermans 1989 Berlijn
sinds 2001
Centraal- en Oost-Europa en de Kaukasus[noot 1]
Niels Guns 2014 New Delhi Zuid-Azië
Olaf Koens 2011 Jeruzalem
sinds 2015
Midden-Oosten[noot 2]
Marloes de Koning 2014 Istanboel Zuid-Oost Europa en Turkije
Sandra Korstjens 2013 São Paulo Zuid-Amerika
Edwin Mooibroek 2011 Jakarta Indonesië
Erik Mouthaan 2006 New York Noord- en Midden-Amerika
Koen de Regt 2014 Johannesburg Afrika
Eveline Rethmeier 2015 Rome Italië, Malta en Vaticaanstad
Anne Saenen 2015 Londen Verenigd Koninkrijk
Peter Scheffer 2012 Buenos Aires Argentinië
Stefan de Vries 2006 Parijs Frankrijk
Marije Vlaskamp 2003 Beijing Verre Oosten
Merijn de Waal 2012 Madrid Spanje en Portugal
Rob van der Wardt 2014 Sydney Australië
 1. Akkermans had eerder als werkgebied Rusland (1989-1995) en Groot-Brittannië (1996-2001)
 2. Koens had eerder als werkgebied Rusland (2011-2015)

Voormalige[bewerken]

 • Michiel Bicker Caarten (Verenigde Staten; 1989-1991)
 • Silvia Brens (Zuid-Afrika; 2002-2006 & Zuidoost-Europa en Turkije; 2009-2014)
 • Reinoud Broekhuijsen (Rusland; 1995-2007)
 • Fidan Ekiz (Turkije; 2005-2007)
 • Roel Geeraedts (Midden-Oosten; 2011-2015)
 • Nina Jurna (Suriname; 2000-2010 & Zuid-Amerika; 2011-2013)
 • Vanessa Lamsvelt (Groot-Brittannië; 2010-2015)
 • Arthur de Leeuw (Afrika; 2008-2014)
 • Conny Mus (Midden-Oosten; 1989-2010)
 • Pauline Valkenet (Rusland; 1991-1993, Verenigd-Koninkrijk; 1995-1998 & Italie, Malta en Vaticaanstad 2000-2015)
 • Max Westerman (Duitsland; 1989-1991 & Verenigde Staten; 1991-2006)

Huisstijl van RTL Nieuws[bewerken]

Leadermuziek[bewerken]

De leadermuziek van RTL Nieuws is in de loop der jaren door verschillende componisten gecomponeerd. In alle leaders tussen 1992 en 2003 was een herkenbare melodie te horen, gecomponeerd door Fransman Michel Legrand. Deze melodie was bij verschillende zenders van RTL door heel Europa te horen, in eerste instantie bedoeld als uuropener op de radio is de melodie gaandeweg geëvolueerd tot herkenningsmelodie voor de nieuwsprogramma's van RTL. In Luxemburg wordt de melodie sinds 2012 weer gebruikt in de nieuwstune. De tunes van de televisie-uitzendingen werden, in een aangepast versie, ook voor de radio-uitzendingen gebruikt. Yorin FM gebruikte wel andere tunes.

 • 1989: PORS Impact
 • 1990: Library Music
 • 1991: Hans van Eijck (Aangepaste library track)
 • 1992: Hans van Eijck
 • 1996: Hans van Eijck (Alleen een update voor het Late Nieuws)
 • 1997: Hans van Eijck
 • 1998: Bernhard Joosten
 • 2001: Bernhard Joosten (Alleen een update voor het Ontbijtnieuws)
 • 2003: Stephen Emmer
 • 2007: Stephen Emmer
 • 2014: Martijn Schimmer

Stephen Emmer heeft ook de leadermuziek voor de jaaroverzichten van 2001, 2002, 2003 en 2005 van RTL Nieuws gemaakt. Voor het Jaaroverzicht van 2004 is er een speciaal nummer gemaakt en gezongen door Fluitsma & Van Tijn, met een bijhorende videoclip.

Leader en vormgeving[bewerken]

De vormgeving werd eerder door externe bedrijven gemaakt. Sinds 2003 is RTL Creatie verantwoordelijk voor de vormgeving. De verschillende uitzendingen worden in dezelfde studio opgenomen.

De studio is wit, maar wordt volledig veranderd door de verschillende lichtstanden. De tl-buizen, het licht onder en boven de schermen en het licht in de desk kunnen verschillende kleuren weergeven. In de studio staan 3 grote groene chromakey schermen. Hierop kan allerlei beeld geprojecteerd worden. Iedere nieuwsuitzending heeft een begin- en eindleader. De beginleader bestaat bij alle programma's uit beelden van Nederland, ingezoomd, van bovenaf. Tijdens de eindleader wordt meestal een camerashot van de zijkant van de studio gebruikt met een verwijzing naar sociale media of de website. En bij het nieuws overdag volgt aan het eind een shot van de economisch nieuws presentator die na het algemene nieuws doorgaat met financiën en economie.

Externe link[bewerken]