Para (district): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
"Stammen" verwijderd (liever: "volken"). Hoofdlettergebruik: zie http://www.de-surinaamse-krant.com/2017/05/dorpen-redi-doti-pierre-kondre.html of https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1723643874330352&id=711287982232618. wf
Fredoxxz (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 12: Regel 12:
'''Para''' is een district van [[Suriname]], met 18.958 inwoners (2004) en een oppervlakte van 5393 km². De naam is ontleend aan de rivier [[Para (rivier)|Para]]. De hoofdplaats van Para is [[Onverwacht]].
'''Para''' is een district van [[Suriname]], met 18.958 inwoners (2004) en een oppervlakte van 5393 km². De naam is ontleend aan de rivier [[Para (rivier)|Para]]. De hoofdplaats van Para is [[Onverwacht]].


In de [[17e eeuw|zeventiende eeuw]] vestigden de eerste, veelal [[Joden|joodse]], plantagehouders zich in het gebied. Hun voormalige nederzetting staat bekend als [[Jodensavanne]]. Tegenwoordig is Para het [[bauxiet]]mijn- en [[bosbouw]]gebied van Suriname. Ook ligt de [[vliegveld|luchthaven]] [[Zanderij]] binnen dit district. De Surinaamse politicus [[Freddy Derby]] werd in Para geboren, op de voormalige [[Berlijn (plantage)|plantage Berlijn]].
In de [[17e eeuw|zeventiende eeuw]] vestigden de eerste, veelal [[Joden|joodse]], plantagehouders zich in het gebied. Hun voormalige nederzetting staat bekend als [[Jodensavanne]]. Tegenwoordig is Para het [[bauxiet]]mijn- en [[bosbouw]]gebied van Suriname. Ook ligt de [[vliegveld|luchthaven]] [[Zanderij]] binnen dit district.


==Ressorten==
==Ressorten==

Versie van 19 feb 2019 18:47

Para
District van Suriname Vlag van Suriname
Kaart van Para
Coördinaten 5°26'1"NB, 55°20'13"WL
Algemeen
Oppervlakte 5393 km²
Inwoners
(2004)
18958
Hoofdstad Onverwacht
Overig
Tijdzone UTC−4
ISO 3166-2 SR-PR
Portaal  Portaalicoon   Suriname

Para is een district van Suriname, met 18.958 inwoners (2004) en een oppervlakte van 5393 km². De naam is ontleend aan de rivier Para. De hoofdplaats van Para is Onverwacht.

In de zeventiende eeuw vestigden de eerste, veelal joodse, plantagehouders zich in het gebied. Hun voormalige nederzetting staat bekend als Jodensavanne. Tegenwoordig is Para het bauxietmijn- en bosbouwgebied van Suriname. Ook ligt de luchthaven Zanderij binnen dit district.

Ressorten

Para is onderverdeeld in vijf ressorten:

Bekende plaatsen zijn Zanderij, Republiek, Onverwacht, Onverdacht, Berlijn en Cola Kreek. Billiton is een plaatsje vernoemd naar de multinational die daar gevestigd was en daar zijn stafdorp had. De vele zoetwaterkreken maken het district aantrekkelijk voor toeristen. Verder heeft het district Para ontspanningsoorden als Cola Kreek en Zanderij 1.

Enkele inheemse dorpen in dit district zijn: Bigi Poika, Wit Santi, Pikin Saron, Cabendadorp, Hollandse kamp, Cassipora, Matta, Pierre Kondre, Redi Doti, Bernarddorp en Powakka. De inheemse bewoners behoren tot de Karaïben (Kalinhas) en de Arowakken (Lokono's). In de inheemse dorpen wordt er vooral gedaan aan ananasteelt.

Externe link

Zie de categorie Para District van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.