Autoweg: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
PipepBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: es:Vía expresa
Regel 85: Regel 85:
[[de:Kraftfahrstraße]]
[[de:Kraftfahrstraße]]
[[en:Expressway]]
[[en:Expressway]]
[[es:Vía expresa]]
[[fi:Moottoriliikennetie]]
[[fi:Moottoriliikennetie]]
[[hr:Brza cesta]]
[[hr:Brza cesta]]

Versie van 16 sep 2008 18:29

Een autoweg is een weg waarop het rijden alleen is toegestaan voor snel gemotoriseerd verkeer. Op een autoweg mag nooit gekeerd worden. Op een autoweg mag je niet achteruit rijden en ook niet stilstaan zonder dat het nodig is. Je kunt bij een autoweg zowel te maken krijgen met tegenliggers als met kruisend verkeer. De maximumsnelheid is, tenzij (anders) aangegeven, 100 km/h op autowegen in Nederland. In België houdt het begrip autoweg geen maximumsnelheid in: deze wordt bepaald aan de hand van het type weg: in de bebouwde kom: 50 km/uur, buiten de bebouwde kom met maar 2 rijstroken: 90 km/uur, buiten de bebouwde kom als expresweg (= (minimaal) 2x2-strooks autoweg): 120 km/uur. Een autoweg is meestal genummerd als N-weg.

Autowegen in de Nederlandse wegcategorisering

N246 nabij Assendelft: 2*2-strooks autoweg met fysiek gescheiden rijbanen
N50 bij Zwolle: 'Duurzaam Veilig' ingerichte autoweg (regionale stroomweg), uitgevoerd als driestrooksweg met fysiek gescheiden rijbanen
Autoweg die nog niet is omgebouwd tot 'duurzaam veilige' regionale stroomweg, maar met dubbele asmarkering met groene vulling ter vergroting van de herkenbaarheid t.o.v. 80 km/h gebiedsontsluitingswegen.
Onderbroken dubbele asmarkering met groene vulling, inhalen is hier dus nog steeds toegestaan

In Nederland worden wegen tegenwoordig gecategoriseerd aan de hand van de Duurzaam Veilig visie. Autowegen worden meestal gecategoriseerd als regionale stroomweg, gezien de overeenkomst in maximum snelheid (100 km/h) en functie (doorstroming). Regionale stroomwegen moeten echter volgens de Duurzaam Veilig-visie voorzien te zijn van fysiek gescheiden rijbanen en ongelijkvloerse kruisingen. De huidige autowegen lopen echter uiteen van 2x2-strooks wegen met vluchtstrook (zoals de N3 bij Dordrecht en de N348 bij Brummen) tot enkelbaans wegen met enkel een rijstrookmarkering als rijrichtingscheiding. Hierdoor zijn de huidige autowegen qua wegbeeld als zodanig moeilijk herkenbaar, aangezien sommige autowegen qua wegbeeld nauwelijks verschillen van een autosnelweg, terwijl andere autowegen zich qua wegbeeld nauwelijks onderscheiden van 80 km-wegen.

Om de herkenbaarheid ten opzichte van 80 km-wegen te vergroten, worden autowegen, die (nog) niet kunnen worden omgebouwd tot een regionale stroomweg met gescheiden rijbanen en ongelijkvloerse kruisingen, voorzien van een nieuwe wegmarkering.

Zulke wegen krijgen een:

  • Ononderbroken kantmarkering (rechts van de rijstrook)
  • Dubbele asmarkering met groene vulling (links van de rijstrook), welke fungeert als een virtuele middenberm om inhalen tegen te gaan.

Autowegen in Nederland

Hieronder een (onvolledig) overzicht van belangrijke autowegen in Nederland

Autowegen in België

Zie ook