Triporteur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brennabor Dreirad uit 1905
Triporteurs op basis van een bromfiets van het Nederlandse merk Centro

Triporteur is de Franse benaming voor een driewielige bakfiets of motorbakfiets. Bedrijven als Juéry waren gespecialiseerd in de bouw van dergelijke driewielers.

Vooral in Vlaanderen is de term triporteur overgenomen in de spreektaal. Hij wordt er ook gebruikt voor een niet-gemotoriseerde driewielige bakfiets. Dat was een populair vervoermiddel voor het afleveren van kleine bestellingen door bakkers, melkboeren e.d.

De naam is waarschijnlijk een samenvoeging van tricycle of tricar en transporteur. Een triporteur heeft meestal een voorkant van een brom- of motorfiets, maar twee achterwielen, waartussen een laadbakje is aangebracht, maar ook de omgekeerde variant (twee voorwielen en één achterwiel) komt voor. Triporteurs werden in het verleden soms in het Westen toegepast, zoals de Harley-Davidson Servi-Car, maar komen in het Midden- en Verre Oosten nog steeds voor. Ook in Marokko zijn ze een algemeen gebruikt vervoers- en transportmiddel. Ze worden geïmporteerd uit China dat meer dan 12 fabrikanten telt.

Als een triporteur is uitgerust met een zwaar motorfietsblok (JAP, Indian, Harley-Davidson) spreekt men ook wel van een motorcarrier. Deze motorcarriers waren populair in de tijd dat bestelwagens voor veel kleine bedrijfjes te duur waren. De huidige Chinese typen variëren van 110 cc tot 300 cc diesel en benzinemotoren. Daarnaast levert China elektrische triporteurs. Ook Taiwan levert dit type vervoers- en transportmiddel.