Volksbeschermingseenheden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Volksbeschermingeenheden)
Ga naar: navigatie, zoeken
Volksbeschermingseenheden
People's Protection Units Flag.svg
Oprichting 2011
Actief in /--!gebieden--/ Ro­ja­va, Syrië
Leider Salih Muslim Muhammad
Doelstelling Stichten van autonome Koerdische regio in Syrie
Website ypgrojava.com/en/

De Volksbeschermingseenheden (Koerdisch: Yekîneyên Parastina Gel, YPG) zijn een Koerdische militie in Rojava, opgericht in 2011. Ze vormen de militante tak van de Koerdische Opperste Commissie. De leider van de groep is Salih Muslim Muhammad en de groep heeft als doel het stichten van een autonoom Koerdische regio in Syrie. De groep verdedigt deze gebieden verder tegen de invloed en/of aanwezigheid van andere partijen.

De YPG bestaat uit mannen en vrouwen uit gemeenschappen in Rojava. De YPG beschouwt zichzelf als een democratische volksmilitie en houdt interne verkiezingen om officieren te benoemen.

Militaire situatie in de Syrische burgeroorlog.

██ In handen van de Syrische overheid

██ In handen van Koerdische troepen (Rojava)

██ In handen van de Islamitische Staat (in Irak en de Levant) (IS)

██ In handen van andere rebellen: VSL en Islamitisch Front

██ In handen van Jabhat al-Nusra

Eind juli 2012 heeft de YPG Syrische regeringstroepen uit de steden Kobani, Amuda en Afrin verdreven.[1] Sinds 2012 bestaat een vrouwelijke afdeling van YPG, genaamd de Vrouwelijke Volksbeschermingseenheden (YPJ).

In de provincie Al-Hasakah (Jazira Kanton) werkt de YPG samen met de MFS (Syriac Military Council), een Assyrische organisatie met dezelfde doelstelling als de YPG.

Vanaf medio 2014 begonnen westerse vrijwilligers zich aan te sluiten bij de YPG in de strijd tegen IS, waaronder veel ex-militairen die tijdens de Irakoorlog hebben gediend.[2]

Vanaf eind 2014 wordt er samengewerkt met de internationale coalitie tegen IS, die kwam tot stand nadat deze de stad Kobani belegerde. De YPG verdedigde de stad en slaagde erin met behulp van de luchtsteun IS begin 2015 weer te verdrijven. Deze samenwerking werd in Al-Hasakah voortgezet en zorgde in 2015 voor successen in de strijd tegen IS.[3]

Naast Koerden hebben zich in de loop der tijd ook veel lokale Arabieren aangesloten bij de YPG om gezamenlijk de strijd met IS aan te gaan.[4]

De YPG vormt het hoofdonderdeel van de Syrische Democratische Strijdkrachten: een noordelijke Syrische alliantie die tegen IS strijd. Turkije heeft zich in 2016 met landstrijdkrachten en door haar gesteunde Soennitische rebellen in het noorden van Syrië in de strijd begeven. In oktober 2016 werd YPG zeer actief door Turkije gebombardeerd.[5][6][7] Turkije heeft verklaard geen onderscheid te kennen tussen IS en YPG. Turkije beschouwt de YPG als de Syrische tak van de PKK.

De YPG heeft medische eenheden genaamd de Yekîneyên Bijîşkî Taktîkî of Tactische Medische Eenheden.