William Rutten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
William Rutten
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren 25 januari 1970
Beroep(en) fotograaf
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

William Rutten (Nijmegen, 25 januari 1970) is een Nederlands fotograaf.

Carrière[bewerken]

Ruttens fascinatie voor fotografie begon tijdens zijn middelbare schooltijd. Na diverse concerten van veel artiesten te hebben gefotografeerd vanuit het publiek, viel Rutten op bij de bandleden van Het Goede Doel, en zij vroegen hem de hoes te ontwerpen van hun album Live!!! in 1987. De band brengt hem ook in contact met het muziekblad Hitkrant, die hem op zeventienjarige leeftijd in dienst neemt[1] . Door het fotograferen komt zijn schoolwerk in het gedrang, en Rutten besluit te stoppen met school en door te gaan in de fotografie.

Rutten komt in 1988 in contact met de producenten van Veronica's Countdown en mag wekelijks de studiogasten fotograferen. Hij opent een jaar later een eigen studio in Hilversum, en verhuist in 1991 met zijn studio naar een ruimer pand in 's Graveland.

Tussen 1990 en 1994 was hij de "huisfotograaf" van 2 Unlimited. Nadat hij zich in 1995 aansluit bij een internationaal agentschap wordt hij ook door veel buitenlandse artiesten gevraagd, waaronder Britney Spears, de Spice Girls en Red Hot Chili Peppers. Ook buitenlandse tijdschriften zoals Rolling Stone en Smash Hits plaatsen zijn werk.

In 2009 wint Rutten de derde prijs bij de Zilveren Cameraverkiezing, met een portretfoto van Ramses Shaffy.

Rutten woont samen met zijn partner in 's Graveland en heeft twee zoons. Hij is van 1995 tot 2000 getrouwd geweest met Nance Coolen.

Televisie[bewerken]

Vanaf 2015 is Rutten regelmatig tafelgast bij RTL Boulevard en RTL Late Night. Vanaf 2016 is hij jurylid bij Het Perfecte Plaatje (RTL 4), de door Tijl Beckand gepresenteerde afvalrace waarin bekende Nederlanders hun fotografeerkunsten tonen.

Boeken[bewerken]

Bronnen en externe links[bewerken]