William Rutten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
William Rutten
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Nijmegen, 25 januari 1970
Land Koninkrijk der Nederlanden
Werk
Beroep fotograaf
Rechten oeuvre auteursrechtelijk beschermd
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Televisie

William Rutten (Nijmegen, 25 januari 1970) is een Nederlands fotograaf.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Ruttens fascinatie voor fotografie begon tijdens zijn middelbareschooltijd. Na diverse concerten van veel artiesten te hebben gefotografeerd vanuit het publiek, viel Rutten op bij de bandleden van Het Goede Doel, en zij vroegen hem de hoes te ontwerpen van hun album Live!!! in 1987. De band brengt hem ook in contact met het muziekblad Hitkrant, die hem op zeventienjarige leeftijd in dienst neemt[1] . Door het fotograferen komt zijn schoolwerk in het gedrang, en Rutten besluit te stoppen met school en door te gaan in de fotografie.

Rutten komt in 1988 in contact met de producenten van Veronica's Countdown en mag wekelijks de studiogasten fotograferen. Hij opent een jaar later een eigen studio in Hilversum, en verhuist in 1991 met zijn studio naar een ruimer pand in 's Graveland.

Tussen 1990 en 1994 was hij de "huisfotograaf" van 2 Unlimited. Nadat hij zich in 1995 aansluit bij een internationaal agentschap wordt hij ook door veel buitenlandse artiesten gevraagd, waaronder Britney Spears, de Spice Girls en Red Hot Chili Peppers. Ook buitenlandse tijdschriften zoals Rolling Stone en Smash Hits plaatsen zijn werk.

In 2009 wint Rutten de derde prijs bij de Zilveren Cameraverkiezing, met een portretfoto van Ramses Shaffy.

In de zomer van 2020 was in Museum Hilversum Ruttens eerste museale solotentoonstelling, Face It, te zien. Deze tentoonstelling exposeert portretten van 75 bekende Nederlandse mannen, waaronder Jeroen Pauw, Herman van Veen, Matthijs van Nieuwkerk, Arjen Lubach, Thierry Baudet, Humberto Tan, Bram Krikke, Johan Derksen, Rico Verhoeven, Rob de Nijs, Theo Maassen, Ruud Gullit, Snelle, André van Duin, Thomas Acda, Erik de Vogel, Peter R. de Vries, Youp van 't Hek, Waylon, Ruud de Wild, Nick Schilder, Simon Keizer, Gordon, Gerard Joling, Geert Wilders, Herman den Blijker, René van der Gijp, Barry Atsma, Dolf Jansen, Tijl Beckand, Martien Meiland en Louis van Gaal.

Van juni tot en met oktober 2022 had hij een tweede solotentoonstelling in Museum Hilversum, getiteld ICONS, waarin portretten van iconen uit de muziekindustrie te zien waren.[2]

Rutten woont samen met zijn partner in 's Graveland en heeft twee zoons. Hij is van 1995 tot 2000 getrouwd geweest met Nance Coolen.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 2015 en 2020 is Rutten regelmatig te zien als deskundige bij RTL Boulevard. Tussen 2015 en 2018 was Rutten regelmatig tafelgast bij RTL Late Night. Vanaf 2016 is hij jurylid bij Het Perfecte Plaatje op RTL 4, de door Tijl Beckand gepresenteerde afvalrace waarin bekende Nederlanders hun fotografeerkunsten tonen. Vanaf 2020 is Rutten deskundige bij Shownieuws en heeft hij daar zijn eigen online serie Op de gevoelige plaat.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen en externe links[bewerken | brontekst bewerken]