Annelies Verstand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Annelies Verstand
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Naam Anna Elisabeth (Annelies) Verstand-Bogaert
Geboren 8 oktober 1949
Partij D66
Titulatuur mr.
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Anna Elisabeth (Annelies) Verstand-Bogaert (Oostburg, 8 oktober 1949) is een Nederlands politica.

Van 1969 tot 1972 volgde Verstand de opleiding toerisme en recreatie aan de HBO-school te Breda. Daarna studeerde ze vanaf 1973 Nederlands recht (kandidaats) aan de Rijksuniversiteit Utrecht, en Nederlands recht: bestuursrecht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen tot 1978.

Verstand begon haar politieke carrière in Elst, als gemeenteraadslid voor D66. In september 1988 werd ze benoemd tot burgemeester van Heteren. Zes jaar later, in december 1994, werd zij burgemeester van Zutphen. In die functie was zij even landelijk in het nieuws, toen zij bij het bezoek van koningin Beatrix op Koninginnedag 1998 gekleed ging in een opvallend rood pakje, met te korte rok, en een grote blauwe hoed, waarmee ze volgens het oordeel van de media meer de aandacht trok dan de majesteit.

In de zomer van 1998 werd ze benoemd tot staatssecretaris van Emancipatiezaken in Kabinet-Kok II voor D66. Nadien werd ze dijkgraaf van het waterschap Regge en Dinkel in Twente. In 2005 werd Verstand ook voorzitter van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG Raad). Dat bleef zij tot november 2006. In 2007 begon zij haar eigen adviesbureau. In 2013 is zij naast dijkgraaf ook voorzitter van de Mode Biennale in Arnhem. Ze woont nog steeds in Zutphen.