Frank de Grave

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frank de Grave
Frank de Grave.jpg
Algemene informatie
Naam Franciscus Hendrikus Gerardus de Grave
Geboren Amsterdam, 27 juni 1955
Partij VVD
Titulatuur Mr.
Politieke functies
1982 Gemeenteraadslid in de Gemeente Amsterdam
1982 Lid van de Tweede Kamer
1991 Wethouder van financiën en locoburgemeester van de gemeente Amsterdam
1996 Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het Kabinet-Kok I
1998 Minister van Defensie in het Kabinet-Kok II
2002 Lid van de Tweede Kamer
2004 Voorzitter College Tarieven Gezondheidszorg
2006 Voorzitter Raad van Bestuur Nederlandse Zorgautoriteit
2009 CFO DSB Bank
2011-heden Lid van de Eerste Kamer
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Franciscus Hendrikus Gerardus (Frank) de Grave (Amsterdam, 27 juni 1955) is een Nederlands politicus. Hij was wethouder in de gemeente Amsterdam en minister van Defensie in het Kabinet-Kok II. Ook maakte hij deel uit van het zogeheten Des Indes-beraad. Verder was hij tussen 15 maart 2009 en 18 mei 2009 de financiële topman (CFO) van DSB Bank, als opvolger van Gerrit Zalm. Sinds 2011 maakt hij deel uit van de Eerste Kamer.

Jeugd[bewerken]

De Grave werd geboren als zoon van een handelaar in stoffen, toen hij anderhalf jaar oud was verongelukte zijn vader. Zijn moeder hertrouwde met een beroepsmilitair toen hij zeven was.

Na zijn gymnasium-A opleiding studeerde De Grave aan de Rijksuniversiteit Groningen Nederlands recht met hoofdrichting staats- en bestuursrecht en openbare financiën. Tijdens zijn studie werd De Grave bestuurslid van de juridische faculteit/ universiteitsraad. Bij de Faculteitsraad was hij één van de oprichters van de politieke studievereniging Ten Behoeve van Rechtenstudenten (TBR). Ook nam hij zitting in het hoofdbestuur van de jongerenorganisatie van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, de JOVD, eerst als internationaal secretaris en later als landelijk voorzitter. Hij vervulde zijn militaire dienstplicht bij de Koninklijke Landmacht en bereikte daar de rang van soldaat eerste klas.

Ministerschap[bewerken]

In 1998 werd De Grave benoemd tot minister van Defensie, bij zijn aantreden als minister van Defensie werd hij meteen geconfronteerd met nieuwe onthullingen met betrekking tot het Drama van Srebrenica in 1995. Hij besloot snel te handelen en gaf de politicus Jos van Kemenade opdracht een onderzoek in te stellen. Van Kemenade concludeerde in dit rapport dat er geen sprake was van een 'doofpotcultuur' bij Defensie (in 2002 zou het NIOD-rapport overigens heel andere uitspraken doen, hetgeen leidde tot de conclusie van De Grave dat aftreden onvermijdelijk was; uiteindelijk viel het hele kabinet). De Grave gebruikte het rapport voor een reorganisatie op zijn departement.

Een van de meest in het oog springende zaken die Frank de Grave te doen kreeg was de besluitvorming rond de aanschaf van de Joint Strike Fighter en eventuele deelname aan het bijbehorende project. Bij de val van het kabinet op 16 april 2002, net een maand voor de verkiezingen, was het definitieve besluit daarover nog niet genomen.

DSB Bank[bewerken]

In maart 2009 trad De Grave aan bij de DSB Bank, hij was de opvolger van voormalig minister van Financiën Gerrit Zalm die door Wouter Bos van de PvdA werd gevraagd ABN AMRO te leiden ten tijde van de kredietcrisis. Al na twee maanden, in mei 2009, vertrok De Grave bij de DSB, de bank van Dirk Scheringa. Volgens het persbericht van DSB was er een onvoldoende match in de persoonlijke verhoudingen tussen De Grave en het bestuur van DSB. De Grave mocht van de DSB niets zeggen over zijn vertrek. Kort na het vertrek van De Grave kwam DSB in opspraak wegens het verstrekken van te hoge leningen en koppelverkoop. In mei 2009 had De Grave een gesprek met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), de DNB deed geen mededelingen over dit onderhoud. Het leek erop dat De Grave misstanden aan de kaak had willen stellen over de DSB; de Nederlandsche Bank heeft DSB echter niet aangepakt. DSB heeft uiteindelijk boetes gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).[1]

Loopbaan[bewerken]

Privé[bewerken]

Hij is gehuwd met Dorienke de Grave-Verkerk, die in 2007 namens de VVD deel ging uitmaken van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Het paar heeft twee kinderen.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Frank de Grave exit bij DSB, Quote, 18 mei 2009
Voorganger:
R.L.O Linschoten
Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
1996-1998
Opvolger:
J.F. Hoogervorst
Voorganger:
J.J.C. Voorhoeve
Minister van Defensie
1998-2002
Opvolger:
A.H. Korthals