Barosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Barosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Barosaurus
Barosaurus
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Sauropodomorpha
Familie: Diplodocidae
Onderfamilie: Diplodocinae
Geslacht
Barosaurus
Marsh, 1890
Typesoort
Barosaurus lentus
Afbeeldingen Barosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Barosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Barosaurus ("zwaar reptiel") was een geslacht van sauropode dinosauriërs behorend tot de groep van de Diplodocidae, dat leefde gedurende het midden-laat Jura en planten at. Hij leefde vermoedelijk in kuddes.

De vijand van Barosaurus was vooral Allosaurus, een van de grootste vleeseters uit die tijd. Het dier kon zich prima verdedigen. Met zijn lengte van 23 tot 25 meter en zijn kophoogte op de achterpoten staand van zestien meter was dit een groot dier. Zijn grootte was al een verdedigingsmiddel, maar ook zijn staart was een prima wapen. Als hij bedreigd werd, richtte hij zich vermoedelijk op zijn achterpoten op, klaar om zich te beschermen. Hij kon vijanden vertrappen. Barosaurus kenmerkt zich door een extreem lange nek die volgens sommigen diende om hoog in de bomen te eten, volgens anderen om tijdens het horizontaal de bodem begrazen een zo groot mogelijk bereik te hebben.

Er worden twee verschillende soorten onderscheiden: Barosaurus lentus (in 1890 beschreven door Othniel Charles Marsh op basis van holotype YPM 429) en Barosaurus africanus. Deze laatste soort moet wellicht bij het geslacht Tornieria worden ingedeeld.

In het American Museum of Natural History in New York City staan een skelet van een allosaurus en twee skeletten van Barosaurus bij elkaar. De volwassen barosaurus staat op haar achterpoten. Ze verdedigt haar jong tegeneen allosaurus. Ook het Royal Ontario Museum bezit een skelet van Barosaurus