Charley Toorop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Annie Caroline Pontifex (Charley) Fernhout-Toorop
Uitreiking van de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet met links Charley Toorop en rechts Maurits Uyldert.
Uitreiking van de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet met links Charley Toorop en rechts Maurits Uyldert.
Algemene informatie
Geboren Katwijk, 24 maart 1891
Overleden Bergen (Noord-Holland), 5 november 1955
Nationaliteit Nederlandse
Beroep schilderes en lithografe

Annie Caroline Pontifex (Charley) Fernhout-Toorop (Katwijk, 24 maart 1891 - Bergen (Noord-Holland), 5 november 1955)[1] was een Nederlandse schilder en lithograaf.

Levensloop[bewerken]

Jan Toorop en zijn dochter Charley poseren bij De drie bruiden, 1895.

Charley Toorop is de dochter van Jan Toorop en Annie Hall. Haar zoon Edgar Fernhout, ook wel Eddy Fernhout genaamd, werd eveneens kunstschilder. Haar andere zoon, John Fernhout, werd filmer, en werkte veel samen met Joris Ivens. Zij was de grootmoeder van kunstschilder Rik Fernhout (zoon van Edgar Fernhout). Charley was de schoonmoeder van de bekende fotografe Eva Besnyö die in 1933 trouwde met John Fernhout.

Werk[bewerken]

Charley Toorop maakte vanaf 1916 deel uit van de kunstenaarsgroep Het Signaal, die een diepe beleving van de werkelijkheid voorstond door kleuren en lijnen zwaar aan te zetten en felle kleurcontrasten aan te brengen. Ze wordt mede daarom ook wel gerekend tot de Bergense School.

In 1926 trok ze naar Amsterdam, waar haar schilderkunst invloed onderging van de film. Frontaal geschilderde figuren staan afzonderlijk naast elkaar, alsof ze door lampen op een filmset zijn uitgelicht. Haar stillevens vertonen verwantschap met het synthetisch kubisme van Juan Gris. Vanaf de jaren 30 schilderde ze veel vrouwenfiguren, ook naakten en zelfportretten in een krachtige, realistische stijl. Bekend is haar grote doek Drie generaties (1950), een portret van haarzelf, (een portretbuste van) haar vader en haar zoon Edgar, waarin ze waarheidsliefde en zin voor symboliek verenigt.

Affiche met een oproep tot donatie voor een beeld van Charley Toorop in Westkapelle, het dorp waar zij in de zomermaanden tientallen jaren verbleef. In 2013 werd het beeld aan de zeedijk geplaatst, affiche Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 24693

Haar nietsontziend realisme heeft iets magisch: "Is de natuurlijke verschijning de werkelijkheid," vroeg ze zich al in 1917 af, "of is aan haar vorm alleen te betasten het meest onwerkelijke dat voor ons verschijnt? Dit onwerkelijke, wat het meest werkelijke is."

Charley Toorop was een vriendin van andere kunstenaars als Bart van der Leck en Piet Mondriaan. Belangrijk werk van haar is te zien in het Kröller-Müller Museum te Otterlo.

Het door haar ontworpen en in haar opdracht gebouwde huis "De Vlerken" aan de Buerweg 19 in Bergen (Noord-Holland) staat er nog steeds, zij het, na een brand, met dakpannen in plaats van met een rieten dak.

In 1952 werd Toorop door de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 gelauwerd met de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet.

Tentoonstellingen (selectie)[bewerken]

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Toorop als violiste (1903)

Literatuur[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties