Gebruiker:Stis/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kladbok over Celebration tour van Madonna


The Celebration Tour
Stis/Kladblok
Tournee van Madonna
Ter promotie van Alle albums
Begindatum 14 oktober 2023
Beginplaats Londen
Einddatum 4 mei 2024
Eindplaats Rio de Janeiro
Concertreeksen 3
Aantal concerten 27 in Europa
53 in Noord-Amerika
1 in Zuid-Amerika
81 totaal
Vorige tournee Madame X Tour
Portaal  Portaalicoon   Muziek

The Celebration Tour is de huidige concertenreeks van de Amerikaanse artiest Madonna. Na een reeks aan theatervoorstellingen in 2019 ter promotie van haar toen verschenen album Madame X, besloot Madonna een tour in elkaar te zetten waarin ze haar bekendste nummers van diverse albums ten gehore brengt. De tournee, oorspronkelijk bestaande uit slechts 35 shows in onder andere Nederland en België, werd wereldwijd positief ontvangen. Dit resulteerde in een aanzienlijke belangstelling, waardoor de artiest werd aangemoedigd om extra shows toe te voegen[1]. Echter kwam de Amerikaanse artiest eind juni op de intensive care te liggen vanwege een bacteriële infectie[2], waardoor haar Noord-Amerikaanse shows noodgewongen werden uitgesteld[3]. Desondanks ging de tour van start in Londen op 14 oktober 2023 en ontving lovende kritieken[4]. Vanwege de grote belangstelling voor de tour werden er extra concerten toegevoegd in steden zoals Mexico-Stad en Miami[5][6]. Op 25 maart werd aangekondigd dat Madonna de tour zou afsluiten met een gratis concert in Rio de Janeiro op 4 mei 2024[7].

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De geruchten over het feit dat Madonna aan een nieuwe tour zou werken, ontstonden naar aanleiding van een reservering die de artiest maakte voor het Estadio Centenario in Montevideo, waar zij mogelijk zou repeteren voor de tour.[8] Hoewel dit nooit bevestigd is door Madonna, bracht ze op 17 januari 2023 een video uit waarin zij aan tafel zat met verschillende bekende artiesten en acteurs, zoals Diplo, Judd Apatow, Jack Black, Lil Wayne, Bob the Drag Queen en Amy Schumer.[9] In deze video vroeg zij of mensen geïnteresseerd zouden zijn in een tour die haar indrukwekkende 40-jarige carrière samenvat, waarop de aanwezige artiesten volmondig 'ja' zeiden. Twee dagen later begon de pre-sale voor de oorspronkelijk 35 shows.[10] Als gevolg van de tournee heeft Madonna de release van de film over de beginjaren van haar carrière uitgesteld, waaraan zij sinds 2021 werkte met Julia Garner als hoofdrol.[11]

Echter, eind juni werd de toen 64-jarige Madonna getroffen door een ernstige bacteriële infectie. In combinatie met lange repetitiedagen van ruim acht/1 uur per dag (SOURCE) en de daarbijbehorende fysieke uitputting belandde de zangeres 48 uur op de intensive care nadat ze bewusteloos werd aangetroffen in haar badkamer.[12] Madonna verwijst tijdens haar tour regelmatig naar dit moment als een bijna-doodservaring.[13] Dit resulteerde in het uitstellen van de oorspronkelijke startdatum, 15 juli, die toen nog onbekend bleef. Uiteindelijk werd bekend dat de Amerikaanse shows van de tour werden uitgesteld tot na de Europese shows, waardoor de tour in Londen op 14 oktober van start ging. Hoewel de Europese shows snel uitverkocht waren[14], zijn er nog kaarten beschikbaar voor de shows in onder andere Pittsburgh, Detroit en Saint Paul, als gevolg van het uitstellen van de Amerikaanse shows. Desondanks worden veel van deze overgebleven tickets bij het loket van de shows verkocht (SOURCE), wat tot op heden resulteert in volledige uitverkochte voorstellingen[15].

1 en 2 december 2023 gaf Madonna twee uitverkochte shows in de Ziggo Dome te Amsterdam.


Podium

Verloop van de show[bewerken | brontekst bewerken]

De show vangt aan met de verschijning van Bob the Drag Queen, die uit het publiek opduikt gekleed als Marie Antoinette, wat een verwijzing is naar Madonna's optreden tijdens de 1990 MTV Video Music Awards met het nummer 'Vogue'. Bob maakt interactie met het publiek terwijl muziek die doet denken aan 'Lucky Star' en 'Material Girl' op de achtergrond speelt. Vervolgens betreedt Bob het podium, waar een introductie voor Madonna wordt gegeven door een beknopte samenvatting over haar wilde en iconisch levensverhaal te presenteren. Bob sluit af met de zin 'It's a celebration, bitches!', waarna de dragqueen onder het podium verdwijnt en Madonna opkomt met het nummer "Nothing Really Matters". Ze draagt een gewaad dat geïnspireerd lijkt op de kimono uit de videoclip van het desbetreffende nummer en het gewaad uit de videoclip van 'Frozen'. Daarnaast draagt ze een verlichte halo op haar hoofd. Tijdens het nummer staat ze op een draaiend platform en voert ze verschillende bewegingen uit met haar armen.

Na het openingsnummer verlaat Madonna kort het podium om vervolgens terug te keren met haar dansers voor een optreden van haar allereerste single "Everybody". Tijdens dit nummer houden de dansers zaklampen vast, terwijl op de achtergrond silhouetten van wolkenkrabbers de indruk wekken van een grote stad bij nacht. Vervolgens verlaten Madonna en de dansers het draaiende platform voor 'Into the Hollywood Groove', een remix van 'Into the Groove' en 'Hollywood', waarop Missy Elliot op de originele track ook haar bijdrage levert. Madonna verplaatst zich naar het uiteinde van het linkerdeel van het podium, waar een danser staat met een outfit geïnspireerd op 'Open Your Heart'. Madonna deelt kort een verhaal over hoe ze met 35 dollar naar New York ging om daar haar dromen na te jagen. Hierna grijpt ze naar de gitaar om 'Burning Up' te zingen, terwijl schermen naar beneden zakken om het hoekje van de rest van het podium af te bakenen. Onder de melodie van 'Open Your Heart' rent ze terug richting het hoofdpodium, waar onderweg een stoel staat waarmee ze de rest van het nummer speelt. Op het scherm worden gezichten zichtbaar die doen denken aan de videoclip van 'Open Your Heart'.

Vogue:

Bij Human Nature: dansend met politiemannen referend aan het moment dat ze bijna werd opgpakt door de politie als ze zou masturbreren tijdens blond ambition tour. De dansers verkleed als politiemannen 'takelen' de artiest toe terwijl ze met banden een soort Michael Jackson moment creeert. Een danser verkleed als madonna van de human nature video komt Madonna redden.

Crazy For You: danser haalt de banden weg. Madonna loopt naar hoofdpodium waar ze een lucifer in het midden van het podium gaat waarna een hele vlammenkring ontstaat en Beast within afspeelt als interlude

The Beast Within: geeen idee?

Die another day: Madonna zwarte hoed en leren zwart gewaad met indrukwekkende witte lichten show. Armenchoreografie. 11 dansers allemaal in een bepaalde vorm in het podium dat ook aangegeven wordt op de schermen. Na die another day een groot paard op scherm waarna Dont tell me verder gaat.

Dont tell me: cowboy thema, madonna met cowboylaarzen, leren jasje en leren bruinen corset en hoed. op de achtergrond allemaal beelden van paarden die door het zand rollen of gewoon lopen. en timelapse videos van de woestijn waar wolken passeren. Dochter van Madonna danst ook mee. Bob the drag Queen valt Madonna maar dochter komt er tussen staan. Madonna en Bob the drag queen doen een soort standoff zoals bij cowboys en sluiten vrede.

Mother and Father: gitaarversie met viool van Mother and Father, groot scherm met haar moeder erop hangt naar beneden waar ze letterlijk naar op kijkt. Moeder natuurlijk vroeg geleden overleden.

I will survive: veel lichten aan en gitaarversie van I will survive van Gloria Gaynor. referentie naar het moment dat ze op de IC lag en een bijna-doodservaring had.

Gitaarstuk door naar Isla Bonita, met roze, rode en paarse wolken en golven. Met een gitarist in een zwevend vierkant met een sombrero op. Nog steeds violist aanwezig. FOTOS VAN ICONEN??? (Frida Kahlo?) --> mensenrechtenstrijders? David Bowie?

Madonna begint met Dont Cry For me Argentina waarbij ze een LGBT vlag (regenboogvlag met driehoekje) op haar schouders draagt en loopt naar hoofdpodium terwijl een chant van No Fear afspeelt. Een danser loopt met haar mee halfnaakt met alleen ductape over de tepels en ductape op de rug dat de woorden: No Fear spelt. Daarna No Fear met een arm in de lucht.

Tussenstuk I dont search i find. Met allemaal nieuwsberichten over Madonnas controversiele acties. Bob the drag queen in een zwart gewaad swipend door alle fragmenten van madonna van vroeger. Beginstukje is alleen onduidelijk?? Ook fragmenten van interviews komen naar voren waaronder degene met HOE HEET DIE GUY OOK ALWEER (that you have to answer stupid questions). Beroemdeheden: Fragment Cher: shes mean & ariana grande: shes just really sweet and really nice. Beyonce: I felt like noones following the footsteps of Madonna. Ook stukje dat ze haar carriere zou inruilen voor haar moeder met witte vliegende duif. I am angry about the injustices of life. There are no rules if you are a boy, if you are a girl you have to play the game. Nieuwskoppen in beeld. Because to age is to sin: referentie naar ageism. I think the most controversial thing I have ever done is to stick around: referentie naar alle kritiek afgelopne 40 jaar en ze is er NOG STEEDS.

Bedtime story: madonna in zilver metallic glitterend jumpsuit (een en al pak). Podium komt omhoog in de vorm van een doos waar op de zijkanten madonna wordt geprojecteerd die op het podium ligt. Ze is daar zichtbaar als een soort greensceen in een soort videogame achtige wereld met videogame achtige wezens. Madonna verplaasts zich in het zwevende vierkant voor Ray of Light. Zwarte zonnebril op!!

Tijdens ray of light echt ongelooflijk indrukwekkende lasershow. Madonna dansend in regenboogkleur gevend vierkant. Ray of light soort techno versie. Ze komt naar beneden in het vierkant en loopt naar hoofdpodium met cape voor Rain.

BILLIE JEAN INTERLUDE:::

Judge guests tijdens 'Vogue'[bewerken | brontekst bewerken]

Commerciële impact[bewerken | brontekst bewerken]

Op de dag van de kaartverkoop werd al bekend dat kaartjes voor een concert in vele landen tegen de hoogste ticketprijzen ooit in dat land werden verkocht, wat logischerwijs ook enige kritiek met zich meebracht. Desalniettemin werden de meeste tickets in een enkele minuten verkocht en meerdere data waren zelfs volledig uitverkocht, waardoor Madonna extra shows toevoegde. Binnen de eerste 24 uur werden ongeveer 600.000 tickets verkocht, waarmee de tour een van de snelst verkopende tours aller tijden is[14]. De eerste vier shows in Londen waren binnen enkele minuten uitverkocht, wat Madonna ertoe aanzette nog twee extra shows toe te voegen. Ook in Parijs waren de eerste twee shows uitverkocht en het totaal aantal shows werd uiteindelijk tot vier gebracht door de overweldigende vraag naar tickets. Alle Europese steden, met uitzondering van Stockholm, kregen een tweede extra show. Ook in Mexico bleef de Amerikaanse artiest niet onopgemerkt en er werd steeds een show toegevoegd, wat resulteerde in een eindtotaal van vijf shows die inmiddels allemaal uitverkocht zijn[15].

Voorafgaand aan de aanvang van de tournee publiceerde Billboard een artikel met een schatting dat de tour naar verwachting rond de 130 miljoen dollar zou opbrengen, gebaseerd op de ticketverkoop en eerdere tournees van Madonna[16]. Echter, na slechts 27 Europese shows bleek de tour al meer dan 75 miljoen dollar te hebben gegenereerd, wat de totale verwachte opbrengst aan het einde van de tour op ongeveer 225 miljoen dollar brengt[17]. De zes shows in Londen hebben meer dan 22 miljoen dollar opgebracht, waardoor het de meest succesvolle concertreeks van 2023 in het Verenigd Koninkrijk is (SOURCE). Bovendien hebben sinds de corona-pandemie alleen Elton John en Queen + Adam Lambert (met respectievelijk negen en tien shows) een hogere opbrengst behaald bij de O2 Arena[17]. Daarnaast verlengt Madonna haar record als de meest succesvolle vrouwelijke artiest in de Europese tourgeschiedenis, met een opbrengst van ruim 690 miljoen dollar uit 241 shows[18].

Gratis show in Rio de Janeiro[bewerken | brontekst bewerken]

Na langdurige speculatie over de mogelijke komst van Madonna naar Brazilië, bracht de Braziliaanse bank Itaú op 21 maart 2024 een video uit waarin Madonna zelf te zien was, verkondigend: "Brasil, I'm coming soon"[19]. Slechts vier dagen later verscheen het bericht op de officiële website van Madonna dat de popster een gratis concert zal geven op 4 mei, op het beroemde Copacabana-strand in Rio de Janeiro, gesponsord door Itaú en Heineken[7]. Eerder hebben grote artiesten zoals Rod Stewart, Lenny Kravitz en The Rolling Stones hier al concerten gegeven, waarbij de bezoekersaantallen in de miljoenen liepen[20]. Dit is de eerste keer sinds 2012 dat de zangeres het Braziliaanse vasteland bezoekt. Het concert wordt geadverteerd als Madonna's grootste show tot nu toe en zou een spectaculaire afsluiting van haar tour worden. Toegang tot het concert is gratis en zal worden verleend op basis van wie als eerste komt. Voor de fans die niet kunnen komen, zal het evenement live worden uitgezonden op TV Globo, het Braziliaanse televisienetwerk. Naar verwachting zullen ruim 2 miljoen mensen aanwezig zijn bij het concert[21].

Setlist[bewerken | brontekst bewerken]

Deze setlist is uitgevoerd op 1 december in Amsterdam en is mogelijk niet representatief voor alle shows. Tussen de haakjes is het bijbehorende album schuingedrukt vermeld.

Deel 1

  1. Introductie door Bob the Drag Queen met elementen van "Lucky Star" (Madonna), "Celebration" (Celebration), "Material Girl" (Like a Virgin), "Vogue" (I'm Breathless), "Express Yourself" (Like a Prayer) en "Bitch I'm Madonna" (Rebel Heart)
  2. "Nothing Really Matters" (Ray of Light)

Deel 2

  1. "Everybody" (Madonna) met elementen van "Where's the Party" (True Blue)
  2. "Into the Groove" (Like a Virgin) in combinatie met "Into the Hollywood Groove" (Remixed & Revisited)
  3. "Burning Up" (Madonna)
  4. "Open Your Heart" (True Blue)
  5. "Holiday" (Madonna) met elementen van "I Want Your Love" van Chic
  6. "Live to Tell" (True Blue) met elementen van "In This Life" (Erotica)
  7. "Like a Prayer" (Like a Prayer) met elementen van "Psalm 91", "Birjina gaztetto bat zegoen", "Girl Gone Wild" (MDNA), "Unholy" van Sam Smith en Kim Petras, "Act of Contrition" (Like a Prayer) en "Let's Go Crazy" van Prince

Deel 3

  1. Tussenstuk met elementen van "Let's Go Crazy" van Prince, "Living for Love" (Rebel Heart), "Fever" (Erotica), "Justify My Love" (The Immaculate Collection) en "Erotica" (Erotica)
  2. "Erotica" (Erotica) met elementen van Papa Don't Preach (True Blue)
  3. "Justify My Love" (The Immaculate Collection)
  4. "Fever" (Erotica)
  5. "Hung Up" (Confessions on a Dancefloor) met elementen van "Hung Up on Tokischa"
  6. "Bad Girl" (Erotica)

Deel 4

  1. "Vogue" (I'm Breathless) met elementen van "Up Down Suite" (B-kant van Rain (Erotica)) en "Break My Soul" (The Queens Remix met Beyoncé)
  2. "Human Nature" (Bedtime Stories)
  3. "Crazy For You" (Vision Quest)

Deel 5

  1. "The Beast Within" (The Immaculate Collection) met elementen van "Justify My Love" (The Immaculate Collection)
  2. "Die Another Day" (American Life)
  3. "Don't Tell Me" (Music)
  4. "Mother and Father" (American Life)
  5. "I Will Survive" van Gloria Gaynor
  6. "La Isla Bonita" (True Blue)
  7. "Don't Cry For Me Argentina" (Evita)

Deel 6

  1. Tussenstuk met elementen van "I Don't Search I Find" (Madame X)
  2. "Bedtime Story" (Bedtime Stories)
  3. "Ray of Light" (Ray of Light)
  4. "Rain" (Erotica)
  5. "Like a Virgin" (Like a Virgin) met elementen van "Billie Jean" en "The Way You Make Me Feel" van Michael Jackson en "Angel" (Like a Virgin)

Deel 7

  1. "Bitch I'm Madonna" (Rebel Heart) met elementen van "Give Me All Your Luvin'" (MDNA)
  2. "Celebration" (Celebration) met elementen van Music (Music)

Shows[bewerken | brontekst bewerken]

Lijst van concerten[15][17][7][22]
Datum Stad Land Locatie Verkochte tickets

/ totale capaciteit

Opbrengst
14 oktober 2023 Londen Verenigd Koninkrijk O2 Arena 90.667 / 90.667[23] $22.294.455[23]
15 oktober 2023
17 oktober 2023
18 oktober 2023
21 oktober 2023 Antwerpen België Sportpaleis 34.307 / 35.324 $5.477.001
22 oktober 2023
25 oktober 2023 Kopenhagen Denemarken Royal Arena 27.422 / 27.422 $4.343.987
26 oktober 2023
28 oktober 2023 Stockholm Zweden Tele2 Arena 39.173 / 39.173 $4.019.448
1 november 2023 Barcelona Spanje Palau Sant Jordi 35.324 / 35.324 $5.574.504
2 november 2023
6 november 2023 Lissabon Portugal Altice Arena 28.946 / 28.946 $4.807.755
7 november 2023
12 november 2023 Parijs Frankrijk Accor Arena 62.781 / 62.781[24] $10.722.553[24]
13 november 2023
15 november 2023 Keulen Duitsland Lanxess Arena 30.049 / 30.049 $4.959.322
16 november 2023
19 november 2023 Parijs Frankrijk Accor Arena [24] [24]
20 november 2023
23 november 2023 Milaan Italië Mediolanum Forum 22.895 / 22.895 $4.095.015
25 november 2023
28 november 2023 Berlijn Duitsland Mercedes-Benz Arena 25.426 / 25.426 $4.826.375
29 november 2023
1 december 2023 Amsterdam Nederland Ziggo Dome 32.104 / 32.104 $6.344.416
2 december 2023
5 december 2023 Londen Verenigd Koninkrijk O2 Arena [23] [23]
6 december 2023
13 december 2023 Brooklyn Verenigde Staten Barclays Center 37.782 / 37.782 $7.774.698
14 december 2023
16 december 2023
18 december 2023 Washington Capital One Arena 22.896 / 22.896 $4.808.752
19 december 2023
8 januari 2024 Boston TD Garden 25.685 / 25.685 $5.509.791
9 januari 2024
11 januari 2024 Toronto Canada Scotiabank Arena 30.146 / 30.146 $5.533.143
12 januari 2024
15 januari 2024 Detroit Verenigde Staten Little Caesars Arena 13.516 / 13.516 $2.725.951
18 januari 2024 Montreal Canada Bell Centre 30.670 / 30.670 $5.094.575
20 januari 2024
22 januari 2024 New York Verenigde Staten Madison Square Garden 41.207 / 41.207[25] $10.289.619[25]
23 januari 2024
25 januari 2024 Philadelphia Wells Fargo Center 12.037 / 12.037 $2.044.220
29 januari 2024 New York Madison Square Garden [25] [25]
1 februari 2024 Chicago The United Center 27.405 / 27.405 $6.748.085
2 februari 2024
5 februari 2024 Pittsburgh PPG Paints Arena 11.672 / 11.672 $2.204.097
8 februari 2024 Cleveland Rocket Mortgage Fieldhouse 14.139 / 14.139 $2.895.768
13 februari 2024 Saint Paul Xcel Energy Center 12.024 / 12.024 $2.378.636
17 februari 2024 Seattle Climate Pledge Arena 27.582 / 27.582 $5.716.576
18 februari 2024
21 februari 2024 Vancouver Canada Rogers Arena 13.458 / 13.458 $2.204.043
24 februari 2024 Sacramento Verenigde Staten Golden 1 Center 12.982 / 12.982 $2.693.456
27 februari 2024 San Francisco Chase Center 26.443 / 26.443 $6.577.948
28 februari 2024
1 maart 2024 Las Vegas T-Mobile Arena 28.869 / 28.869 $7.566.992
2 maart 2024
4 maart 2024 Los Angeles Kia Forum 64.493 / 64.493 $13.360.248
5 maart 2024
7 maart 2024
9 maart 2024
11 maart 2024
13 maart 2024 Palm Springs Acrisure Arena - -
16 maart 2024 Phoenix Footprint Center - -
19 maart 2024 Denver Ball Arena - -
24 maart 2024 Dallas American Airlines Center - -
25 maart 2024
28 maart 2024 Houston Toyota Center - -
29 maart 2024
1 april 2024 Atlanta State Farm Arena - -
4 april 2024 Tampa Amalie Arena - -
6 april 2024 Miami Miami-Dade Arena - -
7 april 2024
9 april 2024
14 april 2024 Austin Moody Center - -
15 april 2024
20 april 2024 Mexico-Stad Mexico Palacio de los Deportes - -
21 april 2024
23 april 2024
24 april 2024
26 april 2024
4 mei 2024 Rio de Janeiro Brazilië Strand van Copacabana n.v.t. n.v.t.
Totaal 882.100 / 822.100 (100%) $173.591.420