Gestreepte skink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gestreepte skink
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Een juveniel.
Een juveniel.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Scincidae (Skinken)
Geslacht: Plestiodon
Soort
Plestiodon fasciatus
(Linnaeus, 1758)
Gestreepte skink op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

De gestreepte skink[2] (Plestiodon fasciatus) is een hagedis uit de familie skinken (Scincidae). Lange tijd behoorde de soort tot het geslacht Eumeces maar dit wordt beschouwd als verouderd.[3]

Beschrijving[bewerken]

Deze hagedis wordt maximaal 22 centimeter lang, maar de meeste exemplaren blijven kleiner. De basiskleur is bruin tot bruingrijs, met op de rug vijf lichtere strepen van de kop tot achter de achterpoten. Jonge dieren zijn bijna zwart en de strepen zijn geelbruin en steken sterk af, de staart is azuurblauw. Deze blauwe kleur vervaagt na een tijdje en wordt grijs. Mannetjes in de paartijd krijgen een rood-oranje gekleurde kop.

Algemeen[bewerken]

Leefgebied

De gestreepte skink is een van de bekendste soorten hagedissen in Canada (Ontario), en komt verder voor in de Verenigde Staten, in de staten, Michigan, New York, Wisconsin, Missouri, Kansas, Oklahoma, en Texas. Vochtige plaatsen in lichtbeboste gebieden als bosranden met een lage begroeiing waar in geschuild en gejaagd kan worden hebben de voorkeur met en hier en daar open plekken of grote stenen waar een zonnebad genomen kan worden. Deze soort is zoals de meeste Plestiodon- soorten dagactief en een echte bodembewoner die liever niet klimt. 's Nachts wordt onder stenen of in zelfgegraven holletjes gerust. Het voedsel bestaat uit kleine ongewervelden, zoals insecten en spinnen.

Voortplanting[bewerken]

In de lente vindt de paring plaats, de kop van het mannetje kleurt dan oranjerood en andere mannetjes worden gedurende deze tijd fel bestreden. Aan het einde van de lente produceert het vrouwtje 4 tot 18 eitjes die meestal onder rottend hout zoals omgevallen boomstammen worden afgezet. Ze bewaakt de eitjes tot ze na 24 tot 55 dagen uitkomen. Na twee jaar zijn de juvenielen geslachtsrijp, de gestreepte skink kan 5 tot 6 jaar oud worden.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

  1. (en) Gestreepte skink op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Bernhard Grzimek, Het Leven Der Dieren Deel VI: Reptielen, Kindler Verlag AG, 1971, Pagina 294 ISBN 90 274 8626 3.
  3. Peter Uetz & Jakob Hallermann. The Reptile Database - Plestiodon fasciatus

Bronnen

  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Plestiodon fasciatus - Website Geconsulteerd 2 februari 2012