Grapefruit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Niet te verwarren met pompelmoes.
Grapefruit
Citrus paradisi (Grapefruit, pink)-2.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Malviden
Orde: Sapindales
Familie: Rutaceae (Wijnruitfamilie)
Geslacht: Citrus
Soort
Citrus ×paradisi
Macfad. (1830)
1 jaar oude zaailingen;links Sinaasappel en rechts Grapefruit
1 jaar oude zaailingen;
links Sinaasappel en rechts Grapefruit
Afbeeldingen Grapefruit op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grapefruit op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De grapefruit (Citrus ×paradisi) is een subtropische citrusvrucht. De tegenwoordige grapefruits lijken steeds meer op de pompelmoes (Citrus maxima). Enkele bekende rassen zijn: 'Duncan', 'Foster', 'Thompson', 'Ruby', 'Red' en 'Marsh'. In België, Suriname[1], en in mindere mate in Nederland[2], wordt de grapefruit ook wel (roze) pompelmoes genoemd.

De grapefruitplant wordt meestal 5-6 meter hoog, maar kan soms een hoogte van 15 meter bereiken. De bladeren zijn dun en donkergroen, en worden tot 15 cm lang. De bloemen zijn ongeveer 5 cm lang, wit, en hebben 4 bloembladen. De vrucht heeft een gele schil en een diameter van 10-15 cm. Het vruchtvlees is naargelang de cultivar wit, geel of roze van kleur en een in segmenten verdeelde pulp. De smaak is - zoals bij alle citrusvruchten - zuur, maar neigt enigszins naar bitter. Grapefruits worden ook toegepast in vermageringsdiëten, in de veronderstelling dat ze de stofwisseling en vetverbranding bevorderen.

Geschiedenis[bewerken]

De grapefruit is in Jamaica ontstaan uit een kruising van de pompelmoes (Citrus maxima) en de sinaasappel (Citrus sinensis).[3] Tot aan het einde van de negentiende eeuw werd de grapefruit voornamelijk als sierplant gecultiveerd. Pas daarna raakte ook het eten van de vrucht in zwang.

Kweek[bewerken]

Grapefruits kunnen in de open lucht worden gekweekt in gebieden waar het 's winters niet vriest. Ook is het in sommige gebieden mogelijk grapefruitzaden te kopen en deze te planten, maar als gevolg van hybridisatie zullen de uiteindelijke vruchten dan mogelijk geen echte grapefruits zijn. De beste manier van kweken is het zaad eerst in een glas water leggen, en het zodra het voldoende is uitgegroeid naar een pot verplaatsen. Naarmate de plant groeit is er een grotere pot nodig. Een grapefruitboom heeft zowel veel water als hete zomers nodig om uiteindelijk goede vruchten te produceren.

Wisselwerking met medicijnen[bewerken]

Grapefruits hebben een wisselwerking met verschillende geneesmiddelen. Grapefruitsap blokkeert dunnedarm-enzymen die betrokken zijn bij de afbraak van veel medicijnen. Het zogenaamde enzym CYP3A4 wordt geremd. De hoeveelheid geneesmiddel die in het lichaam wordt opgenomen wordt daarmee groter. Werking en bijwerkingen nemen zo toe. Bij gebruik van een statine kan dit leiden tot spierafbraak.[4][5]

Grapefruits werken cholesterolverlagend, maar combinatie met sommige cholesterolverlagende medicatie kan nefaste effecten hebben.[6]

Referenties[bewerken]

  1. Etymologiebank.nl: grapefruit
  2. Etymologiebank.nl: pompelmoes
  3. Grapefruit: a fruit with a bit of a complex in Art Culinaire (Winter, 2007)
  4. Drug interactions with grapefruit juice
  5. Dijk PA van, et al. Grapefruitsap: voedselinteractie met geneesmiddelen. Pharm Weekbl 1997;132:47-52 [1]
  6. Grapefruit en cholesterol
Bronnen, noten en/of referenties
Icoontje WikiWoordenboek Zoek grapefruit op in het WikiWoordenboek.