Groep T Hogeschool

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Umicar Infinity in het atrium van Groep T

Groep T - Internationale Hogeschool Leuven is ontstaan uit een fusie van de bestaande school voor technische (later industriële) ingenieurs en de Provinciale Normaalschool en vindt haar oorsprong in de oprichting in 1888 van de katholieke Sint-Pietersambachtsschool in Leuven door Joris Helleputte (1852-1925). Groep T Internationale Hogeschool is lid van de Associatie KU Leuven en is sinds oktober 2013 de campus voor de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven.

Onderwijsaanbod[bewerken]

Thans worden er op campus Groep T voornamelijk twee soorten opleidingen aangeboden:

Engineering college[bewerken]

Academische Bachelor en Master in de industriële wetenschappen met volgende afstudeerrichtingen:

Deze opleidingen zijn sinds 2013 onderdeel van de KU Leuven.

Education college[bewerken]

Professionele Bachelor in Onderwijs:

GroepT Education College is een van de weinig hogescholen waar er ook de mogelijkheid is om leerkracht technische vakken, zoals elektriciteit en mechanica, te studeren. In heel Vlaanderen zijn de hogescholen die deze mogelijkheden aanbieden eerder beperkt.

Naast deze twee afstudeerrichtingen heeft Groep T ook een reputatie opgebouwd in het aanbieden van opleidingen in het kader van de sociale promotie onder de naam ACE.

Internationale connecties[bewerken]

De hogeschool voert een beleid om zich internationaal te profileren. De volledige opleiding tot Master in de Industriële Wetenschappen kan vanaf het eerste bachelorjaar naast in het Nederlands ook in het Engels gevolgd worden. Daarbij kunnen studenten die zich in het Nederlandstalige programma inschrijven naar keuze ook vakken in het Engels volgen. Groep T telt momenteel meer dan 150 studenten in de engelstalige richtingen. Deze komen uit China, de landen van Zuidoost-Azië (Laos, Vietnam, Cambodja), India, het Midden-Oosten en uit Afrika. Daarnaast volgen ook studenten uit Europa de lessen in het kader van een Erasmus-uitwisseling. Docenten van Groep T geven regelmatig gastcursussen aan verschillende universiteiten in het verre oosten, waarmee Groep T samenwerkingsverbanden heeft, zoals de Beijing Jiaotong Universiteit en de Technische Universiteit Zhejiang.

Plaats in het onderwijslandschap[bewerken]

De school vaart in Vlaanderen een eigen koers, niettegenstaande haar katholieke achtergrond is ze niet eenduidig te profileren in de netten structuur. De school is bij de hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen, in 1995, niet toegetreden tot de Katholieke Hogeschool Leuven. In 2004 werd ze wel lid van de Associatie KU Leuven, de associatie rond de KU Leuven. Ze maakt echter geen deel uit van het Vlaams Verbond van Katholieke Hogescholen (VVKHO).

Varia[bewerken]

  • De studentenvereniging van de Industriële Wetenschappen aan Groep T is Industria, die van Onderwijs Educata. Daarnaast worden de studenten vertegenwoordigd door de Studentenraad Groep T. De fakbar van deze verenigingen is Délibéré.
Umicar Infinity
  • Met het Umicore Solar Team neemt een team van studenten om de twee jaar deel aan de World Solar Challenge, het officieuze wereldkampioenschap voor zonnewagens. Met de Umicar Infinity eindigden de studenten van Groep T in 2007 op de tweede plaats. In 2009 moest het team de strijd staken na een ongeval. De wagen lag op dat moment in de tweede positie.

Externe links[bewerken]