Liberaal Appèl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Liberaal Appèl
Afbeelding gewenst
Algemene gegevens
Partijvoorzitter Guy Huybrechts
Actief in Flag of Flanders.svg Vlaanderen (Antwerpen)
Hoofdkantoor Boekstraat 73
2610 Wilrijk[1]
Vlag van België België
Ideologie / Geschiedenis
Richting Rechts
Ideologie conservatief liberalisme
Opgericht 22 maart 2002
Afsplitsing van VLD
Opgegaan in Open vld
Media
Website http://www.nieuwepartij.be
Portaal  Portaalicoon   Politiek
België

Het Liberaal Appèl was een Belgische politieke partij die vooral in en rond Antwerpen afdelingen en aanhang had. In 2007 is de partij opgegaan in de kartellijst Open Vld, samen met de VLD en de Nederlandstalige afdeling van Vivant.

Ideologie[bewerken]

De partij is een scheurlijst van de Vlaamse Liberalen en Democraten (VLD). Die was in de ogen van de oprichters te veel opgeschoven naar links. Het woord "Appèl" staat voor de "oproep tot liberalisme". De partij situeert zich ergens centrum-rechts in het politieke landschap, en steunt vooral op het Oxford-manifest.

Geschiedenis[bewerken]

Oprichting als scheurlijst[bewerken]

Uit onvrede met de koers die de VLD voer tijdens hun deelname aan de regering sinds 1999 richtte Ward Beysen, op dat moment europarlementslid voor de VLD, op 22 maart 2002 een eigen beweging op. Enkele maanden later, op 20 januari 2003, werd deze beweging een volwaardige politieke partij.

Verkiezingen van 2003[bewerken]

Het Liberaal Appèl behaalde 29.868 stemmen (0,45%) bij de verkiezingen van 2003 voor de Kamer en 26.629 stemmen (0,41%) voor de Senaat, en haalde hiermee de kiesdrempel van 5% niet.

Verkiezingen van 2004[bewerken]

Voor de Vlaamse verkiezingen van 2004 ging het Liberaal Appèl (L.A.) zoals andere kleine partijen op zoek naar samenwerking of een kartel. Er werd gedacht aan de CD&V, de N-VA of het Vlaams Blok. Uiteindelijk kwam er geen samenwerking en besloot het L.A. om niet deel te nemen aan de deelstaatverkiezingen.

Samenwerking met VLD[bewerken]

Op 14 januari 2005 pleegde bezieler Ward Beysen zelfmoord. Hierdoor verloor het L.A. zijn enige bekende gezicht. Op 7 november 2005 sloten de VLD en het kleine Liberaal Appèl van wijlen Ward Beysen vrede. De twee partijen wilden als een kartel VLD-L.A. deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, daar waar die andere kartelpartner Vivant afwezig is. Dit zeiden VLD-voorzitter Bart Somers en zijn L.A.-collega Jacques Kerremans.
Overal waar het Liberaal Appèl afdelingen had, begonnen toen gesprekken over de integratie van de twee partijen. In de praktijk is dat in en rond Antwerpen belangrijk, waar het L.A. ontstaan en gegroeid is. Het meeste succes kende deze samenwerking tot hiertoe in de gemeente Zandhoven waar nationaal onder-voorzitter van het Liberaal Appel , dhr Guy Huybrechts nu de gemeenschappelijke fractie VLD-Liberaal Appel in de gemeenteraad leidt . Voor de VLD is de terugkeer van het Liberaal Appèl naar de moederpartij niet zozeer in aantallen, maar vooral ook symbolisch belangrijk. Op 7 februari 2007 maakte de voorzitter bekend dat het Liberaal Appel samen met de VLD en Vivant een kartellijst (onder de lijstnaam Open Vld) zal vormen voor de parlementsverkiezingen: De grote meerderheid van onze leden heeft opnieuw een positief gevoel bij de evolutie van de VLD. Dit gaat vandaag nog steeds op. Na de voorstelling van het vierde burgermanifest scharen we ons als één man achter de premier. Als geen ander geeft hij de richting aan waar we met ons land naar toe moeten. Hij pleit voor radicale maar noodzakelijke hervormingen. Enkel op die manier kunnen we onze welvaart behouden.

In mei 2009 volgde dan Guy Huybrechts , Fractieleider in de Gemeenteraad van Zandhoven , dhr Kerremans op als Voorzitter.Samen met de andere bestuursleden en sympathisanten vormden zij dan het Liberaal Appel om tot een politieke beweging die binnen de Open VLD wil wegen op de besluitvorming en daarbuiten wil werken aan het bouwen van intellectuele bruggen naar andere liberaal-gezinden.

Bekende figuren[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Liberaal Appel richt eerste hoofdkwartier op in Wilrijk; Gazet van Antwerpen; 30 januari 2003