Muiderberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Muiderberg
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Muiderberg
(Details)
Muiderberg
Muiderberg
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Muiden Muiden
Coördinaten 52° 20′ NB, 5° 7′ OL
Algemeen
Inwoners (2005) 3266
Detailkaart
Locatie in de gemeente Muiden
Locatie in de gemeente Muiden
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Muiderberg is een dorp in de gemeente Muiden, in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Luchtopname uit 2009 met Muiderberg linksonder. Het dorp ligt aan het IJmeer tegenover het Almeerderstrand en de Marina Muiderzand in Almere Poort (hier nog in aanleg).

Het heeft 3266 inwoners (1 januari 2005). Rond 1200 is het ontstaan op een stuwwal. In de omgeving van de Dorpsstraat zijn bij rioleringswerken de oudste sporen van bebouwing gevonden, gemeten naar de dikte van de bewoningslaag. Maar naar alle waarschijnlijkheid zijn de alleroudste sporen van bewoning verzwolgen door de Zuiderzee.

Floris V is in 1296 bij Muiderberg vermoord. Piet Lieftinck is hier in 1902 geboren. In 1991 werd in het dorp een beeldje onthuld ter herinnering aan het tientje van Lieftinck. Bekende Muiderbergers zijn onder andere de componist G.A. Heinze die hier van 1884 tot zijn dood in 1904 woonde en werkte en burgemeester Niënhuys Ruys (1899-1904) die medeoprichter en later ook voorzitter was van de Vereeniging tot bevordering van het Vreemdelingenverkeer "Floris V", de voorloper van het huidige VVV.

Te Muiderberg bevindt zich de grootste Joodse begraafplaats van Nederland. De begraafplaats is in 1642 gesticht door Hoogduitse joden en samengevoegd met de daarnaast in 1660 door Poolse joden gestichte begraafplaats. De ontvangstruimte en het metaarhuis dateren uit 1933. Ze zijn ontworpen door Harry Elte.

Nabij Muiderberg bevindt zich het knooppunt Muiderberg, waar de autosnelwegen A1 en A6 op elkaar aansluiten. Het knooppunt is zeer bekend vanwege de filemeldingen. Er zijn al decennia lang plannen om de A6 door te trekken naar de A9. Deze bedreiging voor het aangrenzende natuurgebied het Naardermeer is komen te vervallen vanwege de keuze voor uitbreiding van de reeds bestaande snelwegen.

Muiderberg is één van de oudste badplaatsen van Amsterdam. Het water blijft tot de vaargeul ondiep en het strand is daarom zeer geschikt voor kinderen. De meeste mensen uit Muiderberg werken in Amsterdam.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De hervormde kerk uit de 15de eeuw.
  • De Joodse begraafplaats van de Joodse gemeente van Amsterdam, sedert 1642
  • Boskapel
  • Een beeld ter ere van het "tientje van Lieftinck" (1991)
  • Het strand van Muiderberg, waar veel gewindsurft en gekitesurft wordt.
  • De twee bossen die het dorp rijk is: het Kocherbos en het Echobos met zijn echomuur.
  • De weg langs de oude Zuiderzeedijk die uitkomt in Muiden bij het Muizenfort en het Muiderslot.
  • De Brink, een vroegere meent met de oudste huizen en buitenplaatsen.
  • Het aan de Brink gelegen Rechthuis (als zodanig genoemd vanaf 1692), waar van 1811 tot 1892 over kleine geschillen recht werd gesproken. Daarna was het station en eindpunt van de Gooische Stoomtram (1881-1945). Later hotel en café-restaurant.
  • Molen De Onrust, nog altijd in gebruik om het Naardermeer te bemalen.

Bekende inwoners[bewerken]

Zie ook[bewerken]