1040-1049

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De jaren 1040-1049 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 11e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Europa
  • Sámuel Aba is aanvoerder van een groep die koning Peter Orseolo van de Hongaarse troon verdrijft en dwingt om zijn toevlucht te zoeken bij de rooms-Duitse koning Hendrik III. Sámuel Aba wordt tot nieuwe koning uitgeroepen. Hij tracht door een verlaging van de belastingen de vrije mannen aan zijn kant te krijgen. Hierdoor en door het feit, dat het heidendom onder zijn regering een nieuwe opleving kent, geraakt hij in conflict met de Kerk, Ook de adel keert zich in toenemende mate van de koning af, omdat Sámuel Aba zijn overwicht tegenover de lagere lagen van de maatschappij inperkt.
  • Een groot deel van de edelen komt in opstand tegen Sámuel Aba en steunt Peter als koning. Hendrik III maakt hiervan gebruik door opnieuw tegen Hongarije ten oorlog te trekken. Hij bekampt het Hongaarse leger in de slag bij Menfö op 5 juli 1044, en Peter Orseolo wordt voor een korte periode weer op de Hongaarse troon verheven. Sámuel Aba wordt gevangen genomen en geëxecuteerd.
  • Eduard de Belijder begint met de bouw van de Westminster Abbey.
  • De macht van de Noormannen in het zuiden van Italië is zo sterk gegroeid dat Paus Leo IX zich genoopt ziet persoonlijk in te grijpen.
  • Keizer Hendrik III laat de Keizerpalts Goslar herbouwen.
  • In Italië onderwerpt Hendrik de adel van Rome en het zuiden van Italië. Veel rechten die door zijn vader zijn gegeven, worden door Hendrik weer ingetrokken. Het verzet onder de Italiaanse adel tegen de Duitse koning groeit. Hendriks pogingen om door diplomatie de Italiaanse Normandiërs voor zich te winnen en zich door hen als heer te laten erkennen, mislukken compleet.
  • Stefan Vojislav van Duklja komt succesvol in opstand tegen de Byzantijnen. Ook andere Servische gebieden sluiten zich aan bij zijn rijk, dat bestaat van 1040 tot 1052.
Nederlanden
Midden-Oosten
Godsdienst

Belangrijke personen[bewerken]