August von Mackensen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
August von Mackensen
AugustvonMackensen.jpg
Geboren 6 december 1849
Haus Leipnitz
Overleden 8 november 1945
Burghorn
Land/partij Flag of the German Empire.svg Duitse Rijk
Onderdeel Landmacht
Rang Generaal-veldmaarschalk
Eenheid Duitse leger
Slagen/oorlogen Frans-Duitse Oorlog en Eerste Wereldoorlog
Onderscheidingen Pour le Mérite en IJzeren Kruis

August von Mackensen (6 december 1849 - 8 november 1945) was een vooraanstaand Duits militair bevelhebber ten tijde van het Duitse Keizerrijk en de Eerste Wereldoorlog.

Carrière[bewerken]

In 1870-1871 nam hij deel aan de Frans-Duitse Oorlog. In 1901 werd hij als generaal-majoor bevelhebber van de Leibhusaren, beter bekend als de Totenkopfhusaren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verwierf hij naam en faam na de slagen bij Tannenberg en de Mazurische meren. Nadien werd hij ingezet als er een forse doorbraak verwezenlijkt moest worden, zoals in Łódź (1914) en Gorlice-Tarnów (1915). Zijn tactiek berustte op een aanval over breed front met inzet van een maximum aan middelen. Deze tactiek werd bekend als Mackensen-falanx.

In 1915 werd hij tot maarschalk bevorderd. Hij stond aan het hoofd van een interventiemacht bestaande uit Duitsers, Oostenrijkers en Bulgaren bij het tweede offensief tegen Servië en de inval in Roemenië. Na de val van Boekarest (1916) bleef hij in Roemenië als opperbevelhebber van het bezettingsleger. Op het einde van de oorlog werd hij door de Fransen geïnterneerd te Saloniki. Pas in 1919 zou hij naar Duitsland terugkeren. In 1945 werd hij een tweede maal geïnterneerd, maar ditmaal door de geallieerden.

August von Mackensen droeg veel onderscheidingen waaronder het exclusieve Oostenrijkse Kruis voor Militaire Verdienste Ie Klasse met diamanten.

De 92-jarige Von Mackensen (voorste rij rechts met kolbak) tijdens de bijzetting van de overleden Keizer Wilhelm II te Huis Doorn (1941)

Externe link[bewerken]