Bank / Monument (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bank & Monument
Bank / Monument (metrostation)
Bank / Monument (metrostation)
Coördinaten 51° 31' NB, 0° 5' WL
Plaats King William Street
District (borough) City of London
Diensten
Beheerd door London Underground
Aantal perrons in gebruik 10
Transport for London
Zone 1
In-/uitstappers 2005 34,295 miljoen
In-/uitstappers 2006 38,209 miljoen
In-/uitstappers 2007 41,883 miljoen
In-/uitstappers 2008 42,82 miljoen
In-/uitstappers 2009 40,655 miljoen
Geschiedenis
1884
1898
1900
1900
1991
Opening (MICCR)
Opening (W&CR)
Opening (C&SLR)
Opening (CLR)
Opening (DLR)
Bankwbankofengland.jpg
Transport for London - Lijst metrostations
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Bank en Monument zijn stations van de metro van Londen, die samen één stationscomplex vormen. Het station Bank wordt bediend door de Waterloo & City Line, Northern Line en Central Line (alle drie deep-level-lijnen) en is het eindpunt van een van de takken van de Docklands Light Railway (DLR); in het station Monument stoppen treinen van de Circle en de District Line, beide sub-surface-lijnen.

Voorheen waren het twee stations, maar zeer dicht bij elkaar gelegen en verbonden door een looptunnel met een roltrap. Op de officiële routekaart was dat zo aangegeven (Escalator link). Thans gelden ze officieel als één station, bekend als Bank-Monument, maar op kaarten, bij de ingangen en op de perrons staat steeds ofwel Bank ofwel Monument vermeld, afhankelijk van de lijn. Het stationscomplex ligt in de City of London en beslaat de gehele lengte van de King William Street. De namen verwijzen respectievelijk naar de nabijgelegen Bank of England en het Monument to the Great Fire.

Station Monument werd geopend in 1884 aan de Metropolitan District Railway (MDR), het zuidelijke deel van een ringlijn om het centrum van de stad. Tegenwoordig is de MDR deel van Circle en de District Line. Station Bank opende in 1898 als eindpunt van de Waterloo & City Line en droeg aanvankelijk de naam City. In 1900 kwam er een station bij aan City & South London Railway (C&SLR), de huidige Northern Line. Bank verving hierbij het eerdere eindpunt van de C&SLR, het iets zuidelijker gelegen station King William Street, dat een te beperkte capaciteit had. In hetzelfde jaar bereikte ook de Central London Railway (de huidige Central Line) station Bank.

In 1933 werd tussen station Monument en het zeer nabijgelegen perron van de Northern Line in station Bank een verbindingstunnel aangelegd. Met de komst van de DLR in 1991 ontstond er nog een extra verbinding tussen beide stations.

Stations van de Docklands Light Railway