Agalev

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Beginselen van Agalev)
Ga naar: navigatie, zoeken

Agalev was de voorloper van de huidige Vlaamse partij Groen. De partij werd opgericht in 1991 en werd in 2003 omgevormd tot Groen! (in 2012 verdween het uitroepteken uit de naam).

Naam[bewerken]

De naam "Agalev" betekende Anders GAan LEVen. (In de jaren 80 moest volgens de regels van inschrijving een betekenis toegekend worden waarbij alle letters voor een afzonderlijk woord stonden; dat werd Anders Gaan Arbeiden, Leven En Vrijen: geïmproviseerd en niet geheel serieus, maar formeel correct.)

Ontstaan[bewerken]

De partij is op een opmerkelijke manier ontstaan. Een actiegroep met de naam Anders Gaan Leven nam sinds 1977 als een soort 'actie' deel aan de parlementsverkiezingen en had in 1981 tamelijk onverwacht drie zetels behaald in de provincie Antwerpen.

Daarna duurde het nog even voor deze "beweging-met-parlementsleden" een min of meer geregelde partij werd. De statuten en de verhouding tot de Anders Gaan Leven-beweging van Luc Versteylen werden pas een jaar later goedgekeurd, op het Beraad van Tielrode (27-28 maart 1982). De beginselverklaring werd goedgekeurd op het Congres van Hasselt (22-23 mei 1982) en de sociale invulling daarvan op het Congres van Westende (11-12 december 1982). Het sociaal-economisch programma van de partij kreeg vorm op het Economisch Congres van Mechelen (4-5 mei 1985).

Beginselen : ecologisch, basisdemocratisch, pacifistisch[bewerken]

De groene draad doorheen deze teksten (statuten, beginselverklaring, economisch programma) waren de begrippen ecologisch, basisdemocratisch en pacifistisch. Naast de partij bleef de beweging Anders Gaan Leven actief met als sleutelbegrippen: stilte, soberheid en samenhorigheid.

Door deze basisbeginselen probeerde de partij haar radicalisme in het ecologische (en dus ook economische) programma te verzoenen met een rustig geloof in de kracht van de mensen aan de "basis". Deze nieuwe partij onderscheidde zich daarmee van andere, schijnbaar gelijkaardige stromingen, maar die vaak meer autoritaire of zelfs gewelddadige middelen vooropstelden.

De drie sleutelwoorden versierden de titelpagina van het ledenblad Bladgroen, totdat het boekje in april 1988 een 'kwalitatieve sprong' maakte. Een groeiende groep in de partij leek vooral problemen hebben met de basisdemocratie, de afkeer van het leiderschapsprincipe en van centralisatie, die ook intern in de partijstructuren in de praktijk gebracht werd. Onder de noemer "professionalisering" werd een reeks "statutaire" beraden en congressen belegd, waar elke keer geprobeerd werd het organisatiemodel te stroomlijnen : Wilrijk 1986, Deinze 1988, Gent 1989, Malle 1993, Brussel 1995, Gent 1995, Klemskerke-De Haan 1996. Deze pogingen lukten altijd maar gedeeltelijk omdat in een amendementenslag elke keer opnieuw de "oude" beginselen terugkeerden.

Het duidelijkst werd de afkeer van de basisbeginselen verwoord in een boek van twee parlementsleden waarin de basisdemocratie een 'waanidee' genoemd werd (GEYSELS J. & VOGELS M., Politieke Herbebossing, nota's voor de 21e eeuw, Hadewijch, Antwerpen 1993).

Na een verkiezingsnederlaag in 2003, - de partij verdwenen uit het federale parlement - werd het oude Agalev ontbonden en een nieuwe partij Groen! opgezet (15 november 2003). Dit was meer dan een naamsverandering. Voor het eerst kreeg de partij een echte voorzitter zoals alle andere "normale" partijen. In tegenstelling tot andere groen-linkse partijen in Europa positioneerde het Agalev van de jaren tachtig zich niet of nauwelijks als links of progressief. Om zich een plaats te geven in het politieke spectrum werd in de plaats daarvan meestal de term 'alternatief' (Anders) gebruikt. Zo werd ook gesproken van de brede groene stroming, ook om aan te geven dat men de klassieke politieke tegenstellingen in het land (links-rechts, progressief-conservatief, liberaal-socialistisch, vrijzinnig-gelovig, Vlaams-Belgisch) wilde overstijgen.

Bron[bewerken]

  • Geschreven op basis van een op internet teruggevonden Engelse vertaling van een artikel onder de titel beginselen van Agalev dat verwijderd werd.
Wikisource NL Meer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina Beginselverklaring van Agalev op de Nederlandstalige Wikisource.