Limoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Citrus aurantifolia)
Ga naar: navigatie, zoeken
Limoen
Limoenen
Limoenen
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Malviden
Orde: Sapindales
Familie: Rutaceae (Wijnruitfamilie)
Geslacht: Citrus
Soort
Citrus aurantifolia
(Christm.) Swingle (1913)
Afbeeldingen Limoen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De limoen (Citrus aurantifolia) is een plant uit de wijnruitfamilie (Rutaceae), van nature voorkomend in Zuidoost-Azië. Geleidelijk is deze soort geïntroduceerd in steeds meer westelijke landen. Van alle Citrus-soorten is de limoen het minst tegen kou bestand. De hoogte is 6-7 m. De plant is vooral bekend vanwege zijn vrucht. De vrucht wordt, met name in Suriname, ook wel lemmetje genoemd.

De limoen heeft donkergroene, eironde bladeren met een spitse punt en iets golvende getande bladranden. De bladstelen hebben smalle vleugels. Limoenblad van de Kaffirlimoen wordt gebruikt in de Thaise en Indonesische keuken, met name om er vis- en gevogeltegerechten mee te parfumeren. Het blad is decoratief in gerechten en wordt daarom voor het opdienen niet altijd verwijderd. Het is echter te hard om op te eten.

De bloemen zijn geurend. Ze kunnen alleenstaand of in paren gerangschikt zijn. De kroonblaadjes zijn wit met aan de buitenkant een purperkleurige waas. In sommige bloemen zijn de meeldraden, zo'n 20 tot 40, en de stampers beide functioneel. Soms zijn alleen de meeldraden vruchtbaar.

De vrucht is eivormig en heeft een opgezwollen tepeleind. De schil is groen tot bleekgeel en het vruchtvlees is zuur van smaak. Het wordt gebruikt in dranken en als smaakmaker.

Limoen is met een pH van 2,1 (voor zover bekend) de zuurste vrucht die er is.[1]