Dazu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dazu
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 大足石刻
Traditioneel 大足石刻
Pinyin Dàzú Shíkè
Jyutping (Standaardkantonees) daai6 zuk1 sek6 hak1
Rotsgraveringen van Dazu
Werelderfgoed cultuur
大足石刻.JPG
Land Vlag van China China
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria i, ii, iii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 912
Inschrijving 1999 (23e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Dazu is een stadje in de provincie Chongqing in het middenwesten van China. Nabij zijn de Rotssculpturen van Dazu te zien, een monument van het werelderfgoed.

De sculpturen gaan terug tot de 7e eeuw en zijn zowel door boeddhistische, confucianistische als taoïstische filosofieën beïnvloed.

In totaal zijn er 75 beschermde plekken met zo'n 50.000 beelden. Meer dan 100.000 Chinese karakters zijn in de rotsen gehakt.

De eerste sculpturen stammen uit 650, ten tijde van de vroege Tang-dynastie. De belangrijkste periode was tegen het eind van de 9e eeuw, toen Wei Junjing, de prefect van Changzhou, op de berg Beishan ("noordelijke berg") met sculpturen begon.

In 1999 werden de sculpturen tot werelderfgoed verklaard. UNESCO verklaarde "...hun esthetische kwaliteit, hun rijke diversiteit aan onderwerpen, zowel seculier als religieus, en het licht dat zij werpen op het alledaagse leven van China gedurende deze periode. Zij vormen een bijzonder bewijs van de harmonieuze synthese van boeddhisme, taoïsme en confucianisme."

Externe link[bewerken]