Districtsraad (Suriname)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Politiek in Suriname
Wapenschild van Suriname
Politiek in Suriname
Bestuurlijke indeling
Regering van Suriname
De Nationale Assemblée

Verkiezingen

Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Suriname

Een districtsraad in Suriname is een groep van gekozen volksvertegenwoordigers (een raad) in een van de tien districten.

Een districtsraad is de middelste bestuurslaag in Suriname, tussen landelijk De Nationale Assemblée en een bestuurslaag lager de ressortraden. De laatste twee worden gekozen tijdens de verkiezingen in Suriname die in principe vijfjaarlijks plaatsvinden. De zetelverdeling in een districtsraad is een afspiegeling van alle zetels in de ressortraden.[1]

Districtsraden worden geleid door een districtscommissaris (dc), die door de president van Suriname wordt benoemd. Samen met vertegenwoordigers uit de regering van Suriname maakt de dc deel uit van het dagelijks bestuur.[1]

De bestuurlijke indeling is geregeld in hoofdstuk 21 van de Grondwet van Suriname. Artikel 161 lid 2 uit dit hoofdstuk bepaalt dat de districtsraad het hoogste politiek-bestuurlijke orgaan is van een district.

Originele werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Grondwet van Suriname/Hoofdstuk 21 op Wikisource.