Emei Shan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Emei)
Landschap rond de berg Emei, inbegrepen het gebied van de Grote Boeddha van Leshan
Werelderfgoed gemengd
Emei Shan
Land Vlag van China China
Coördinaten 29° 31′ NB, 103° 20′ OL
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria iv, vi, x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 779
Inschrijving 1996 (20e sessie)
Kaart
Emei Shan (China)
Emei Shan
UNESCO-werelderfgoedlijst
Emei Shan
Emei Shan
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 峨眉山
Traditioneel 峨嵋山
Pinyin Éméi Shān
Wade-Giles O2-mei2 Shan1
Jyutping (Standaardkantonees) ngo4 mei4 saan1
Standaardkantonees Ngôh Meej Saan
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Ngo Mei Shan
Andere benamingen 峩嵋山,
峩眉山

Emei Shan (Chinees: 峨眉山, pinyin: éméishān; IPA: [ɤ̌měɪ̯ ʂán]) is een van de vier heilige boeddhistische bergen in China. De berg is gewijd aan bodhisattva Samantabhadra. Boeddhisten komen naar Emei Shan op bedevaart. In de 16e en 17e eeuw werd in de boeddhistische kloosters op de berg voor het eerst Shaolin Kung Fu beoefend door de boeddhistische monniken.

Emei Shan werd in 1996 een UNESCO erfgoed.

De berg is 3099 meter hoog en ligt in de Chinese provincie Sichuan.

Samantabhadra[bewerken | brontekst bewerken]

Een Chinese geneeskruidenverzamelaar beklom in het zesde regeerjaar van keizer Yongping (63 n. Chr.) van de Oostelijke Han-dynastie (25-220) de Emei Shan om te zoeken naar kruiden. Opeens zag hij op de top van de berg de bodhisattva Samantabhadra.

Boeddhisme[bewerken | brontekst bewerken]

Het boeddhisme werd tijdens de regeerperiode van keizer Longan (391-401) van de Oostelijke Jin-dynastie gecultiveerd in de omgeving van Emei Shan. Meester Hui Chi, een van de oprichters van de Sukhavati school, bouwde op de berg de Samantabhadratempel die heden Tienduizend jarentempel heet. Dit was de eerste boeddhistische tempel op de berg. In 980 werd er in opdracht van keizer Taizong van de Song-dynastie een bronzen beeld van Samantabhadra op een witte olifant gemaakt. Het bronzen beeld is 7,38 meter hoog en weegt tweeënzestig ton. Het beeld staat heden onder staatsbescherming. Latere keizers waren ook schenkers van diverse voorwerpen aan de tempel.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

87% van het bergoppervlakte is bedekt met bos. Op de berg zijn meer dan 3200 soorten planten te vinden; 31 hiervan zijn beschermde plantensoorten van de Chinese staat. Op de berg leven 2300 soorten dieren; 29 hiervan worden beschermd door de staat.