Gebruiker:Luctor/Projet Paris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

·Projet Paris·

Dit is geen officiëel WikiProject, maar een persoonlijk overzicht van alle te creeëren of te verbeteren artikelen over de Lichtstad. Na het zien van de essentiële, maar tegelijkertijd bedroevend slechte artikelen over bijvoorbeeld de Eiffeltoren of de Notre-Dame ben ik tot de conclusie gekomen dat een projectje als dit bittere noodzaak is. Het zit allemaal nog enigszins in de experimentele fase - een WikiProject is wellicht een volgende stap. Mijn doel is niet om zo snel mogelijk zo veel mogelijk artikelen over Parijs te hebben, in de stijl van de voetballer-stubs van de Engelse Wikipedia. Liever zie ik goede lemma's van een fatsoenlijke lengte. Misschien duurt het een jaar, misschien vijf, misschien komt het nooit af, maar ik ga het in ieder geval proberen. Als je je alvast geroepen voelt om mee te helpen: graag! Laat in dat geval een berichtje achter op mijn overlegpagina.

Te creëren artikelen
[bewerken | brontekst bewerken]

Kerken
[bewerken | brontekst bewerken]

Deze lijst van kerken is afschuwelijk lang, maar troost je, ook de Franse Wikipedia heeft een hoop rode links. De belangrijkste kerken zijn doorgaans die in het centrum, m.a.w. die uit de eerste tien arrondissementen. Voor een goed voorbeeldartikel, zie onder andere de Église Saint-Étienne-du-Mont. Voor een standaardlayout, klik hier.

Musea
[bewerken | brontekst bewerken]

Ook op de Franse Wikipedia is deze lijst niet helemaal blauw. De verhouding is daar 50-50 - dat is ook een mooi streven voor deze Wikipedia. Sjabloon:Infobox Museum.

Bruggen
[bewerken | brontekst bewerken]

Parijs kent twee rivieren: de Seine en het Canal de l'Ourcq. Deze lijst richt zich op de bruggen over de Seine. Op de Franse Wikipedia heeft elke brug een artikel (zie ook Liste des ponts de Paris, in het Nederlands Lijst van bruggen in Parijs). Sjabloon:Infobox Brug. Voor een voorbeeldartikel, zie Voorbeeldartikel brug.

Open ruimtes
[bewerken | brontekst bewerken]

Parijs kent veel parken en tuinen, waaronder het beroemde Bois de Boulogne en de Jardin du Luxembourg - beide artikelen zijn niet om aan te zien. Op de Franse Wikipedia bijna elk park een artikel (zie ook Liste des espaces verts de Paris). Sjabloon:Infobox park

Overig
[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder is plaats voor artikelen die niet in bovenstaande categorieën passen. Voel je vrij om artikelen toe te voegen die naar jou mening op dit moment erg worden gemist. Ze krijgen zonder meer voorrang boven de lijsten die ik hierboven afwerk.

Te verbeteren artikelen
[bewerken | brontekst bewerken]

Deze lijst bevat artikelen over Parijs die weliswaar bestaan, maar niet half zo goed zijn als zou kunnen (of moeten). De belangrijkste artikelen zijn vetgedrukt.


Artikelen gereed
[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande artikelen kunnen als "af" worden beschouwd. Het hoeven geen etalage-artikelen te zijn, maar de onderwerpen hebben de aandacht gekregen die ze verdienen. De Franse Wikipedia is doorgaans een goed referentiepunt om te zien of een artikel "af" is.

Tot dusver zijn er in het kader van dit project 52 artikelen succesvol aangemaakt of verbeterd.