Grimm (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grimm
Grimm
Genre Politie, Fantasy
Speelduur 45 min.
Bedenker Stephen Carpenter
David Greenwalt
Jim Kouf
Muziek Richard Marvin
Land van oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start Vlag van de Verenigde Staten 28 oktober 2011
Vlag van België 15 april 2012
Einde april 2017
Afleveringen 123
Seizoenen 6
Netwerk of omroep NBC
Zender Vlag van de Verenigde Staten NBC
Vlag van België 2BE
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Grimm is een Amerikaanse televisieserie uit 2011 die werd gemaakt in opdracht van zender NBC en bedacht door Jim Kouf en David Greenwalt.[1] De serie werd in de VS op 28 oktober 2011 voor het eerst uitgezonden. In Vlaanderen werd de serie sinds 15 april 2012 bij 2BE uitgezonden, in Nederland startte RTL 5 op 3 januari 2013 met seizoen 1.[2] De uitzendingen stopten echter plots na de tweede aflevering van het tweede seizoen.[3] De serie (alle 6 seizoenen) was tot 5 januari 2020 beschikbaar op Netflix.[4]

De serie gaat over politierechercheur Nick Burkhardt in Portland, Oregon die ontdekt dat hij een zogenaamde Grimm is, iemand die strijdt tegen Wesen, allerhande mythische wezens. Die wezens zien eruit en leven als doodgewone mensen, maar een Grimm kan zien wat ze in werkelijkheid zijn. Hoewel ze lang niet allemaal slecht zijn heerst er wantrouwen onder de wezens jegens de normale mensen, en vooral jegens de Grimms. Ze zijn veelal geïnspireerd op de wezens die voorkomen in de sprookjes van de gebroeders Grimm.

Rolbezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

 • David Giuntoli als rechercheur Nick Burkhardt. Nick is de hoofdpersoon in de serie. Hij werkt bij de afdeling Moordzaken van de politie in Portland. Zijn tante Marie vertelt hem dat hij afstamt van een eeuwenoude lijn van jagers, genaamd Grimms. Deze Grimms jagen op "Wesen" (Duits voor wezens). Na de dood van zijn tante wordt Nick een Grimm en kan hij Wesen zien. In seizoen 1, aflevering 22 vertelt Nick aan zijn vriendin Juliette dat hij een Grimm is en over de bovennatuurlijke wereld die er is.
 • Russell Hornsby als politierechercheur Hank Griffin. Hij is de partner van Nick bij de afdeling Moordzaken. Hij is geen Wesen (Kehrseite) en weet dus niet dat Nick een Grimm is tot de 3de aflevering van het 2de seizoen (Kehrseite sliche Kennen). Hij kan soms wat sarcastisch zijn en heeft al 4 huwelijken achter de rug voordat de serie begint.
 • Bitsie Tulloch als Juliette Silverton (seizoen 1 t/m 4) en Eve (seizoen 5 en 6). Juliette is de vriendin van Nick en een dierenarts. Ze is geen Wesen en weet niet dat Nick een Grimm is. Nick doet een huwelijksaanzoek, maar ze wijst hem af omdat hij dingen voor haar lijkt te verbergen. Aan het einde van seizoen 1 wil Nick vertellen wat er allemaal gebeurt en wat hij kan zien, maar ze raakt in een coma doordat ze gekrabd wordt door de kat van Adalind. Als ze uit de coma ontwaakt heeft ze last van selectief geheugenverlies en herinnert ze zich iedereen behalve Nick. Ondanks de waarschuwing van Nicks tante Marie om de relatie met Juliette voor haar eigen veiligheid te verbreken, is hij bij haar gebleven. Als Juliette in de gedaante van Adalind met Nick naar bed gaat om Nick weer een Grimm te laten worden, is er een bijwerking, waardoor ze een Hexenbiest wordt. Juliette wordt door Trubel neergeschoten met een kruisboog, waarna MH haar verandert in een krijger genaamd Eve.
 • Silas Weir Mitchell als Monroe, een Blutbad (Duits voor Bloedbad) die Nick helpt bij zijn zaken. In de eerste aflevering ziet Nick hem Wogen (van menselijke gedaante naar Wesen gaan) en trekt hij ten onrechte de conclusie dat Monroe de dader is. Hij moet Monroe vrijlaten, maar gaat hem bespioneren. Monroe betrapt hem en ze raken aan de praat en raken bevriend.[5] Monroe heeft veel kennis over de Wesen - Duits voor 'Wezens' -, waardoor hij Nick kan helpen bij zijn bovennatuurlijke zaken, wanneer zijn Boeken die hij van zijn tante heeft gehad niet genoeg informatie bevatten, maar ook als Nick bij een zaak hulp nodig heeft staat Monroe voor hem klaar. Hij helpt Nick ook om contact te maken met andere Wesen die Nick normaal ontwijken door zijn status als Grimm.
 • Sasha Roiz als politiecommissaris Renard en de baas van Nick en Hank. In aflevering 2 van seizoen 2, The Kiss, blijkt dat hij een Zauberbiest (letterlijk vertaald: Toverbeest) is. In aflevering 8 seizoen 2 komen we erachter dat Renards moeder een Hexenbiest was die vreemdging met zijn koninklijke vader. Zijn moeder nam hem mee naar Amerika om hem te beschermen tegen de wraak van zijn vader.
 • Reggie Lee als Sergeant Wu, een politieman die samen met Nick en Hank werkt. Net als Hank is hij een Kehrseite en wordt hij in de loop van de serie een Kerseite slich Kennen. Hij is een agent in uniform.
 • Bree Turner als Rosalee Calvert, (bijrol seizoen 1, vaste seizoen 2), een Fuchsbau die de kruidenwinkel van haar broer overneemt nadat hij vermoord is. Zij en Monroe (met wie ze een relatie krijgt) helpen Nick met informatie over en, indien nodig, medicijnen voor Wesen, als Nick met Wesen en aanverwante problemen te maken krijgt.
 • Claire Coffee als Adalind Schade, (bijrol seizoen 1, vaste seizoen 2), advocate en Hexenbiest (letterlijk vertaald: Heksenbeest). In aflevering twee van seizoen 1 probeert ze Nicks tante Marie te vermoorden. Nick ontneemt haar haar krachten, die ze later terugkrijgt. Uit wraak ontneemt ze Nicks grimm-gaven door Juliettes geheugen te wissen en in haar gedaante het bed met hem te delen. Juliette wordt hierdoor ook een hexenbiest, noemt zichzelf nu 'Eve', en verbreekt haar relatie met Nick. Adalind had een relatie met Renard, en krijgt een dochter, Diana, van hem. Het meisje blijkt speciale krachten te hebben en dermate gewild te zijn dat Nick haar afneemt en meegeeft aan zijn moeder ( ook een grimm). Dan krijgt ze ook nog een zoon, Kelly, uit de escapade met Nick. Uiteindelijk krijgt ze Diana terug en vormen Adalind en Nick ook een koppel.

Bijrollen[6][bewerken | brontekst bewerken]

 • Diego Velázquez
 • Robert Blanche als Sergeant Franco. Hij is politieagent in uniform.
 • Damien Puckler als Meisner. Meisner is een onafhankelijke agent die samenwerkt met het verzet. Hij helpt Adalind bij haar eerste geboorte en is verantwoordelijk voor de bomaanslag op de halfbroer van Sean (op verzoek van Sean). Hij leidt later de afdeling van de geheime organisatie MH in Portland. In seizoen 6 laat Bonaparte hem pijnlijk doodgaan, maar Renard kan dat niet aanzien en verlost hem uit zijn lijden.
 • Jacqueline Toboni als Theresa Rubel (Trubel). Trubel is weggelopen uit een instelling en ook een Grimm, maar ze weet dat niet als ze Nick ontmoet. Ze is verdachte (en dader) in een moordzaak die onderzocht wordt door Nick en Hank. Nick en Hank beschermen haar en leren haar wat een Grimm is. Als Sean Renard wordt neergeschoten in Nicks huis en ze de aanvaller doodt, wordt ze door een FBI-agent ontvoerd en gerekruteerd voor de geheime overheidsorganisatie MH, die vecht tegen Black Claw.
 • Danny Bruno als Bud Wurstner. Bud is een Eisbiber (Wesen), een soort die snel bang is en lijkt op een bever. Hij heeft een eigen reparatiebedrijf en repareert de koelkast van Nick en Juliette. Als hij zich daaraan bezeert en Woget, ziet hij dat Nick een Grimm is en vlucht hij. Hij schept tegenover vrienden op dat hij in het huis van een Grimm is geweest en het heeft overleefd. Daarom dreigt Nick met een bezoekje als Bud er niet voor zorgt dat niemand hem meer lastigvalt. Later raken ze bevriend. Bud heeft een vrouw en kinderen, maar deze worden enkel benoemd en komen nooit in beeld.
 • Christian Lagadec als Sebastien. Sebastien werkt in het kasteel van de Koninklijke Familie en werkt in het geheim voor Sean Renard en het verzet.
 • Alexis Denisof als Viktor Albert Wilhelm George Beckendorf. Hij is een Prins van de Koninklijke Familie en de opvolger van Eric Renard na de moordaanslag op hem.
 • Hannah R. Loyd als Diana. Diana is het kind van Adalind en Sean en heeft door de combinatie van Hexenbiest en Zauberbiest uitzonderlijke krachten. Sean geeft haar mee aan de moeder van Nick, ook een grimm, zodat zij haar op kan voeden. De Koninklijke Familie krijgt haar in handen, maar snel daarna is ze weer in handen van het verzet. Volgens de profetie is ze de "Shaphat".
 • Anne Leighton als Rachel Wood. Rachel zit in het campagneteam van burgemeester-kandidaat Andrew Dixon en later in die van Sean, als hij de plaats inneemt van de inmiddels overleden Dixon. Ze werkt in het geheim voor Black Claw. Tijdens de campagne van Sean worden de twee verliefd op elkaar. Diana ziet haar echter als een bedreiging en doodt haar door haar dekens zich als een cocon over haar heen spannen als ze in bed ligt.
 • Philip Anthony-Rodriguez als Marcus Rispoli. Hij is een hooggeplaatste medewerker binnen Black Claw.
 • Sharon Sachs als Dr. Harper. Ze is de patholoog-anatoom bij de politie in Portland.
 • James Frain als Eric Renard. Hij is een Prins van de Koninklijke Familie en de half-broer van Sean Renard. Hij sterft door een bomaanslag waartoe Sean als vergeldingsmaatregel opdracht gaf.
 • Shohreh Aghdashloo als Stefania Vaduva Popescu. Ze is een Hexenbiest en de leider van de roma. Ze vermoordt Frau Pech voor het ritueel waarbij Adalind haar krachten terugkrijgt. Adalind beloofde haar baby te geven in ruil voor het uitvoeren van het ritueel.
 • Mary Elizabeth Mastrantonio als Kelly Burkhardt. Ze is de doodgewaande moeder van Nick. In werkelijkheid overleed haar vriendin en werd zij voor haar aangezien, omdat er geen identificatiemogelijkheden waren. Nick ontmoet haar weer tijdens een gevecht met een van de moordenaars van zijn vader en moeders vriendin in zijn zoektocht naar de "Gouden munten van Zakynthos". Ze vertrekt met de munten om ze te vernietigen en keert terug naar Portland als onafhankelijke agent in opdracht van Sean met de baby van Adalind die ze naar Nick brengt. Ze vertrekt weer en neemt Diana mee en voedt haar op. Als Juliette een Hexenbiest wordt lokt ze Kelly in de val en wordt ze gedood door de Verrat, haar hoofd wordt achtergelaten in een doos in Nicks huis.
 • Nico Evers-Swindell als Kenneth. Kenneth is een Prins van de Koninklijke Familie. Hij wordt gedood door Nick, nadat hij Nicks moeder heeft laten vermoorden.
 • Mary McDonald-Lewis als Frau Pech. Frau Pech helpt Adalind uit te zoeken hoeveel haar baby waard is.
 • Michael Sheets als Andrew Dixon. Kandidaat voor het burgemeesterschap van Portland. Hij wordt vermoord door Black Claw, waarna Sean wordt overgehaald om zijn plaats in te nemen.
 • Louise Lombard als Elizabeth Lascelles, de moeder man Sean Renard. Ze is een Hexenbiest en brengt haar zoon tot leven nadat hij neergeschoten is. Toen Sean 5 was, moest ze met hem vluchten naar Portland.
 • Spencer Conway als Alexander. Hij werkt voor de Wesenraad.
 • Douglas Tait als Zerstörer in originele gedaante en Wil Traval als Zerstörer in menselijke gedaante. Zerstörer is de 'duivel' en is op zoek naar Diana.
 • Shaun Toub als Conrad Bonaparte, oprichter van Black Claw. Diana laat Sean Conrad doden met een zwaard.
 • Nurmi Husa als De Groot, de voorzitter van de Wesenraad.
 • Jessica Tuck als Catherine Schade, de moeder van Adalind. Ze is net als Adalind een Hexenbiest. Ze wordt gedood in een gevecht met Kelly Burkhardt, de moeder van Nick.
 • Chris Mulkey als Bart, de vader van Monroe en tevens Blutbad.
 • Bailey Chase als Lucien Petrovitch. Hij is een hooggeplaatste medewerker binnen Black Claw.
 • Dee Wallace-Stone als Alice, de moeder van Monroe.
 • Kate Burton als Marie Kessler, de tante van Nick. Na de moordaanslag op de ouders van Nick, is Nick door Marie opgevoed. Nick erft de caravan van zijn tante na haar dood.
 • Dan Kremer als Koning Frederick. Hij is de Koning van de Koninklijke Familie.
 • Jaime Ray Newman als Angelina Lasser. Zij is de ex-vriend van Monroe en een Blutbad. Ze wordt neergeschoten als ze Monroe zogenaamd heeft vermoord, maar hij toch levend blijkt te zijn.

Seizoen 1 (2011-2012)[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regie Script Datum uitzending Vlag van de Verenigde Staten
11
Pilot
Marc BucklandDavid Greenwalt & Jim Kouf and Stephen Carpenter28 oktober 2011

Na de dood van een lokale studente ontdekt politierechercheur Nick Burkhardt uit Portland dat hij afstamt van een eeuwenoude bloedlijn van elitejagers met speciale gaven, ook bekend als "Grimms". Na nog een verdwijning heeft hij een verdachte op het oog en komt er door zijn gaven snel achter dat het niet om een gewoon mens gaat, maar om een Blutbad, een weerwolfachtig wezen (wesen). Hij blijkt onschuldig maar helpt Nick de ware dader te vinden en het meisje te redden. Ondertussen proberen andere wesen zijn tante, die eveneens een grimm is, te doden. Ze slagen hier niet in maar ze belandt in kritieke toestand in het ziekenhuis.


Openingsquote: "The wolf thought to himself, what a tender young creature. What a nice plump mouthful...
22
Bears Will Be Bears
Norberto BarbaDavid Greenwalt & Jim Kouf4 november 2011

Een jongeman verdwijnt nadat hij samen met zijn vriendin inbrak in een afgelegen huis. Als de vriendin verhaal haalt verdwijnt ze ook. De bewoners blijken een familie jägerbären te zijn, beerachtige wesen die van jagen houden. De drie zoons willen naar voorouderlijke traditie en met goedvinden van hun moeder het koppel als prooi in een jacht gebruiken. Monroe geeft Nick wederom waardevolle adviezen en ook de vaderbär helpt Nick; hij ziet in tegenstelling tot zijn vrouw en kroost in dat de jacht hen slechts in de problemen brengt. Nick weet het koppel te redden maar de moederbär die haar zoons wil helpen loopt in een valkuil. De zoons worden gearresteerd wegens ontvoering, het koppel wegens inbraak, en de moeder wordt zwaargewond afgevoerd. Inmiddels loopt tante Marie in het ziekenhuis groot risico op verdere aanslagen, en ziet Nick zich gedwongen Monroe te vragen haar te beschermen.


Openingsquote: "She looked in the window, and then peeped through the keyhole; seeing nobody in the house, she lifted the latch.
33
Beeware
Darnell MartinCameron Litvack & Thania St. John11 november 2011

Twee advocates worden vermoord met bijengif. Nick krijgt opdracht een derde advocate, Adalind, te beschermen.


Openingsquote: "She'll sting you one day. Oh so gently, so you hardly even feel it. 'Til you fall dead.
44
Lonelyhearts
Michael WaxmanAlan DiFiore & Dan E. Fesman18 november 2011

De moord op een jonge vrouw leidt naar een serieverkrachter. De dader blijkt Ziegenvolk te zijn, geitachtige wesen die een onweerstaanbare charme hebben, vooral voor vrouwen. Deze wesen maakt misbruik van zijn gave door vrouwen te misbruiken en wanneer Nick hem op het spoor komt raakt hij zwaargewond tijdens een vluchtpoging. Hij is nu machteloos en kan worden gearresteerd, maar bij het hem in de ambulance laden raakt een vrouwelijke ambulancemedewerker alweer onder invloed van zijn charmes.


Openingsquote: "There she paused for a while thinking... but the temptation was so great that she could not conquer it.
55
Danse Macabre
David SolomonDavid Greenwalt & Jim Kouf8 december 2011

Een muziekleraar wordt gedood door ratten. Een rattenvanger en zijn zoon worden verdacht.


Openingsquote: "Out they scampered from doors, windows and gutters, rats of every size, all after the piper.
66
The Three Bad Wolves
Clark MathisNaren Shankar & Sarah Goldfinger9 december 2011

De moord op twee broers brengt een oude bloedvete aan het licht.


Openingsquote: "Little pig, little pig, let me come in,' said the wolf to the pig. 'Not by the hair of my chinny chin chin,' said the pig to the wolf.
77
Let Your Hair Down
Holly DaleSarah Goldfinger & Naren Shankar16 december 2011

Een drugskweker diep in de bossen neemt twee tieners gevangen die hem betrappen maar wordt dan door iets gedood. Nick vermoedt dat het een blutbat is, em dat leidt naar de verdwijningszaak van een jong meisje negen jaar terug. Hij vraagt Monroe, die immers zelf een blutbad is, om hulp. Het meisje blijkt ontvoerd en in de bossen meegenomen, waar ze haar ontvoerder aanviel en ontsnapte. Nu moeten ze het door de confrontatie met de misdadiger gewonde meisje helpen en ondertussen uitkijken voor de broers van de misdadiger, die wraak willen nemen.


Openingsquote: "The enchantress was so hard-hearted that she banished the poor girl to a wilderness where she had to live in a miserable, wretched state.
88
Game Ogre
Terrence O'HaraCameron Litvack & Thania St. John13 januari 2012

Een ex-gedetineerde vermoordt de rechter en aanklager achter zijn veroordeling. Zijn volgende doelwit is Nicks partner Hank, die de man destijds arresteerde.


Openingsquote: "Fee fi fo fum... I smell the blood of an Englishman." 
99
Of Mouse and Man
Omar MadhaAlan DiFiore & Dan E. Fesman20 januari 2012

Een gewelddadige man wordt vermoord teruggevonden in een vuilniscontainer nadat hij zijn vriendin sloeg. Zij en twee buren die haar kwamen helpen worden verdacht.


Openingsquote: "I am impelled not to squeak like a grateful and frightened mouse, but to roar....
1010
Organ Grinder
Clark MathisAkela Cooper & Spiro Skentzos3 februari 2012

Als een jonge zwerver, bij wie bijna al het bloed is afgetapt, wordt teruggevonden, komt Nick een organenhandel op het spoor.


Openingsquote: "We shall see the crumbs of bread... and they will show us our way home again.
1111
Tarantella
Peter WernerAlan DiFiore & Dan E. Fesman10 februari 2012

Nick en Hank komen een jonge vrouw op het spoor die om de vijf jaar in korte tijd drie jongemannen vermoordt en leegzuigt.


Openingsquote: "Instantly, the priestess changed into a monstrous goblin-spider and the warrior found himself caught fast in her web." 
1212
Last Grimm Standing
Michael WatkinsCameron Litvack & Thania St. John24 februari 2012

De gruwelijke moord op een bejaard koppel brengt Nick op het spoor van gladiatorengevechten in het criminele gokcircuit.


Openingsquote: "The beasts were loosed into the arena, and among them, a beast of huge bulk and ferocious aspect. Then the slave was cast in.
1313
Three Coins in a Fuchsbau
Norberto BarbaJim Kouf & David Greenwalt2 maart 2012

Een opgepakte man lijkt meer te weten over de dood van Nicks ouders achttien jaar geleden. De drie gouden munten uit de oudheid waarnaar hij op zoek is worden teruggevonden in de maag van een muntenhandelaar. Ze schijnen de bezitter tot megalomanie aan te zetten.


Openingsquote: "For me there are neither locks nor bolts, whatsoever I desire is mine.
1414
Plumed Serpent
Steven DePaulAlan DiFiore & Dan E. Fesman9 maart 2012

Twee verkoolde mannen leiden naar een kluizenaar. Nick zet diens dochter (gespeeld door Danielle Panabaker) in om hem te vinden, maar ze ontvoert zijn vriendin Juliette.


Openingsquote: "Said the dragon, 'Many knights have left their lives here, I shall soon have an end for you, too,' and he breathed fire out of seven jaws.
1515
Island of Dreams
Rob BaileyJim Kouf & David Greenwalt30 maart 2012

Twee aan een speciaal kruid verslaafde mannen vermoorden de eigenaar van een kruidenwinkel. Diens zus, Rosalee Calvert, en Monroe helpen Nick hen te vinden.


Openingsquote: "Soon he was so in love with the witch's daughter that he could think of nothing else. He lived by the light of her eyes and gladly did whatever she asked.
1616
The Thing with Feathers
Darnell MartinRichard Hatem6 april 2012

Als Nick en Juliette op reis gaan blijkt de man die naast hun vakantiehuis woont zijn vrouw gevangen te houden.


Openingsquote: "Sing my precious little golden bird, sing! I have hung my golden slipper around your neck.
1717
Love Sick
David SolomonCatherine Butterfield13 april 2012

Nick en Juliette gaan op dubbeldate met Hank en Adalind, maar Nick en Hank worden opgeroepen wegens een dubbele moord. Nick krijgt door dat Hank betoverd is door Adalind. Hank ligt in een mentale coma en om hem eruit te halen moet de Hexenbiest in Adalind gedood worden met het bloed van een Grimm.


Openingsquote: "Forgive me for the evil I have done you; my mother drove me to it; it was done against my will.
1818
Cat and Mouse
Felix AlcalaJose Molina20 april 2012

Monroe en Rosalee helpen een man met een schotwonde onderduiken. De moordenaar die achter hem aanzit onthult dat hij voor de zeven koningshuizen werkt en dat de achtervolgde een verzetsstrijder is. Nick krijgt het ultimatum hem over te dragen om willekeurige moorden te voorkomen en helpt hem ontsnappen.


Openingsquote: "Perhaps some accident has befallen him,' said the king, and the next day he sent out two more huntsmen who were to search for him.
1919
Leave It to Beavers
Holly DaleNevin Densham27 april 2012

Een "Eisbiber" genaamd Arnold ziet een "Hässenliche" een andere "Eisbiber" genaamd Robert vermoorden. Juliette stelt aan Nick voor om Monroe uit te nodigen voor een etentje. Nick is hier niet echt voor want hij weet geen gespreksstof, behalve Wesen.


Openingsquote: "Wait!' the troll said, jumping in front of him. 'This is my toll bridge. You have to pay a penny to cross.
2020
Happily Ever Aftermath
Terrence O'HaraDavid Greenwalt & Jim Kouf4 mei 2012

Een rijke oude vrouw wordt vermoord met een ultrasoon geluid nadat haar schoonzoon financiële steun kwam zoeken.


Openingsquote: "And they lived happily ever after.
2121
Big Feet
Omar MadhaAlan DiFiore & Dan E. Fesman11 mei 2012

Als twee mannen worden verscheurd doen geruchten de ronde dat bigfoot de dader is. Als Monroe de vermoedelijke dader opvangt leidt het spoor naar een psychiater.


Openingsquote: "He stripped off his skin and tossed it into the fire and he was in human form again.
2222
Woman in Black
Norberto BarbaDavid Greenwalt & Jim Kouf18 mei 2012

De man die Nicks ouders vermoordde valt zijn baas aan en komt ook achter hem en Hank aan. Een mysterieuze in het zwart geklede vrouw helpt hem. Intussen wordt Juliette gekrabd door Adalinds kat waardoor Nick gedwongen is haar de waarheid te vertellen.


Openingsquote: "It shall not be death, but a sleep of a hundred years, into which the princess shall fall.

Seizoen 2 (2012-2013)[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regie Script Datum uitzending Vlag van de Verenigde Staten
231
Bad Teeth
Norberto BarbaJim Kouf en David Greenwalt13 augustus 2012

Nicks moeder is teruggekomen en redt zijn leven. Juliette ligt nog steeds in een coma door de spreuk die Adalind heeft gebruikt. Ondertussen werken Monroe en Rosalee zo snel als ze kunnen om een tegengif te vinden dat haar wakker maakt. Nick werkt ondertussen aan een moord van een man in de haven, waarbij Nicks moeder denkt dat zij hem kan helpen. Als het beest de twee FBI-agenten aanvalt die aan de zaak werken, lokt hij Nick in een val.


Openingsquote: "The blood-dimmed tide is loosed, and everywhere the ceremony of innocence is drowned.
242
The Kiss
Terrence O'HaraJim Kouf & David Greenwalt20 augustus 2012

Nicks moeder doodt het beest en ondertussen gaat Nick naar het ziekenhuis om het drankje, dat Monroe en Rosalee hebben gemaakt, aan Juliette te geven wat haar geheugenverlies zal verhelpen. Dan wordt hij gebeld en de opdracht opgegeven om een moord te onderzoeken waar hij en zijn moeder net waren. Ondertussen haalt Catherine de ingrediënten bij Rosalee en maakt het drankje voor ze Commissaris Renard belt dat het klaar is. Ze geeft hem het drankje en zegt dat het hem zal zuiveren, want alleen iemand die zuiver van hart is zal Juliette kunnen wekken. Nadat Renard het drankje heeft genomen, kust hij Juliette en wordt ze wakker. Nick gaat naar het ziekenhuis om haar te bezoeken, maar haar geheugenverlies is al te ver en ze herkent Nick niet meer.


Openingsquote: "If a man of pure heart were to fall in love with her, that would bring her back to life.
253
Bad Moon Rising
David SolomonRichard Hatem27 augustus 2012

Een oude vriend van Hank vraagt zijn hulp wanneer zijn dochter wordt vermist. De schoonfamilie van de vriend heeft haar gekidnapt voor een paringsritueel. Juliettes geheugenverlies blijkt alleen invloed te hebben over de herinneringen die ze van Nick heeft. Hank komt achter het geheim van zijn oude vriend, en achter Nicks geheim dat hij een grimm is wanneer ze worden ingesloten in een schuur, maar accepteert de waarheid goed. Juliette wordt ontslagen uit het ziekenhuis, maar Nick blijft bedroefd dat zij geen gevoelens voor hem en geen herinneringen van hun relatie heeft.


Openingsquote: "Then she began to weep bitterly, and said, 'What can a poor girl like me do now?
264
Quill
David StraitonDavid Simkins3 september 2012

Tijdens het onderzoek naar een ongeluk ontdekt Nick een Wesen-ziekte die zich snel verspreidt. Na het doden van een Reinigen, denkt Nick dat er meer aan de hand is doordat het monster er anders uitzag. Na de boeken te hebben bestudeerd in zijn caravan komt Nick erachter dat het om de "Gele Pest" gaat. Deze ziekte heeft alleen effect op Wesen. Monroe en Rosalee gaan op een date, maar komen een Wesen tegen die de gele pest heeft. Ondertussen krijgt Renard bericht dat er een gevaarlijke voortvluchtige in Portland is - en hij is op zoek naar Nick.


Openingsquote: "Death stood behind him and said: 'Follow me, the hour of your departure from this world has come.
275
the Good Sheppard
Steven DePaulDan E. Fesman28 september 2012

Wanneer er geld wordt gestolen van een bankrekening van een Wesen-kerk gaan Nick en Hank op onderzoek uit. Ze ondervragen de leden van de kerk en vragen naar verdachten en rare activiteiten. Iemand zit achter Nick aan voor de sleutel die hij van zijn tante Marie heeft gehad.


Openingsquote: "Dressed in the skin, the Wolf strolled into the pasture with the Sheep. Soon a little Lamb was following him about and was quickly led away to slaughter." 
286
Over My Dead Body
Rob BaileySpiro Skentzos5 oktober 2012

Angelina is weer terug in Portland en heeft slecht nieuws. Ze is ingehuurd om Monroe te vermoorden en als ze dat doet krijgt ze $25.000. Als ze het niet doet wordt zij vermoord en zal iemand anders worden ingehuurd. Nick vraagt aan Hank of hij Monroe wil beschermen.


Openingsquote: "Whilst he thus gazed before him, he saw a snake creep out of a corner of the vault and approach the dead body.
297
The Bottle Imp
Darnell MartinAlan DiFiore12 oktober 2012

Nick en Hank doen onderzoek naar een labiel uitziende man die met zijn dochter op de vlucht is. Monroe komt erachter dat op de winkel van Rosalee passen moeilijker is dan hij dacht. Ondertussen belt Adalind met Renard en vraagt wie haar moeder heeft vermoord. Renard vraagt haar waar ze is, waarop ze zegt dat ze op een plek is waar hij haar niet zal vinden. Renard stelt voor dat ze terug naar Portland komt vanwege de huidige gebeurtenissen.


Openingsquote: "'Let me out, let me out,' the spirit cried. And the boy, thinking no evil, drew the cork out of the bottle.
308
On The Other Side
Eric LaneuvilleWilliam Bigelow19 oktober 2012

Nick en Hank onderzoeken een competitie op een school die snel een dodelijke draai krijgt wanneer een jongen wordt vermoord. Ondertussen wordt Renard geconfronteerd met een zeer onverwachte bijwerking van een drankje, dat hij van Catherine heeft gehad. Sinds hij Juliette wakker heeft gekust uit haar coma heeft hij gevoelens voor haar. Monroe vertelt hem (omdat Rosalee nog steeds bij haar zieke tante is en hij op de winkel past) dat zijn obsessie steeds erger wordt als hij er niks aan doet. Ondertussen wordt Adalinds huidige locatie onthuld.


Openingsquote: "I thought of making myself a beautiful marionette. It must be wonderful, one that can dance, fence and turn somersaults.
319
La Llorona
Holly DaleAkela Cooper26 oktober 2012

Vanwege een serie van verschrikkelijke kindermoorden en -ontvoeringen werken Nick en Hank samen met Valentina Espinosa, een mysterieuze detective, en Juliette, als Spaans vertaler. Hoe verder de zaak vordert, hoe meer hij denkt dat het patroon van de zaak wel veel lijkt op dat van het Mexicaanse horrorverhaal La Llorona.


Openingsquote: "On many a dark night people would see her walking along the riverbank and crying for her children.
3210
the Hour Of Death
Peter WernerSean Calder2 november 2012

Wanneer er een brute moord wordt gepleegd en deze online wordt gezet, is de Wesen-populatie in Portland in paniek. Wanneer Nicks onderzoek vordert, komt hij erachter dat het achtergelaten brandmerk hetzelfde is als dat van een specifieke lijn van brute Grimm's. Is er nog een Grimm in Portland? Of heeft Nick te maken met een sadistische copycat? Ondertussen neem Renard het op zich om Juliette te helpen met haar huidige situatie.


Openingsquote: "And branded upon the beast, the mark of his kin. For none shall live whom they have seen." (Bron: Het fictieve werk Albtraume für Wesen Kinder, in het Nederlands Nachtmerries voor Wesen-kinderen
3311
To Protect and Serve Man
Omar MadhaDan E. Fesman9 november 2012

Hank denkt aan een arrestatie die hij vroeger heeft gemaakt, waarbij de man zwoer dat het zelfverdediging was tegen een monster. Met de aanstaande executie van de man en Hanks nieuwe inzichten met dank aan Nick, vraagt hij zich af of het absurde verhaal van de man waar zou kunnen zijn en ze gaan op onderzoek uit om de man te redden.


Openingsquote: "The beast was simply the Call of the Wild personified... which some natures hear to their own destruction." 
3412
Season of the Hexenbiest
Karen GaviolaJim Kouf en David Greenwalt16 november 2012

Adalind is terug in Portland en wil wraak. Juliette heeft ruzie met Nick als Monroe hem vertelt wat hij in de kruidenwinkel zag. Hank wordt in elkaar geslagen. Nick en Monroe hebben een confrontatie met het Verrat. Sean vindt de caravan van Nick.


Openingsquote: "Oh! There is a terrible witch in that house who spewed her poison over me and scratched me with her long fingernails.
3513
Face Off
8 maart 2013

Sean zoekt en vindt Nicks sleutel en Nick onderzoekt een viervoudige moord. Nick komt erachter met wie Juliette vreemdgaat. Intussen wordt de relatie tussen die persoon en Juliette van obsessieve aard en jaagt Juliette hem weg door in het rond te schieten. Rosalee komt terug van haar oma en vindt met Nick en Monroe uit wat er aan de hand is met Juliette en vindt er een oplossing voor. Sean vertelt Nick de waarheid.


Openingsquote: "The will to conquer is the first condition of victory.
3614
Natural Born Wesen

Er wordt een oplossing gevonden voor de obsessieve relatie tussen Juliette en Sean Renard. Intussen overvallen een Skalengeck en twee Blutbaden een bank terwijl ze gewoged zijn, waarmee ze de erecode (Gesetzbuch Ehrenkodex) hebben overtreden. Rosalee is genoodzaakt de Wesenraad in te schakelen. Een van de overvallers wordt door de andere twee vermoord. De Wesenraad schakelt iemand in om de overige overvallers te doden. Haar geheugen speelt Juliette parten.


Openingsquote: "So the animals debated how they might drive the robbers out, and at last settled on an idea.
3715
Mr. Sandman

Een Wesen die zijn slachtoffers blind kan maken richt zich op personen die veel verdriet hebben. Doordat Nick ook verblind raakt bij een poging hem te arresteren, verbetert zijn gehoor. Het geheugen van Juliette begint terug te komen in de vorm van schimmen en Rosalee probeert haar te helpen. Juliette herkent Nick in de schimmen.


Openingsquote: "Now we've got eyes - eyes - a beautiful pair of children's eyes," he whispered." 
3816
Nameless

Nick en Hank hebben hun handen vol aan de moord op ontwikkelaar Brody van een videogamebedrijf, terwijl het slachtoffer zich met collega Jenna afzondert op het feest ter ere van de lancering van het nieuwste spel. De dader gaat door met moorden totdat zijn naam geraden wordt. Tijdens het bezoek van Sebastien aan Sean gaat er een bom af bij het restaurant waar ze eten. De bom is geplaatst door iemand die voor de Koninklijke Familie werkt. Monroe en Rosalee helpen Juliette met de schimmen die ze ziet.


Openingsquote: "Then he seized his left foot with both hands in such a fury that he split in two.
3917
One Angry Fuchsbau

Monroe neemt Juliette mee naar de caravan om haar te helpen met haar geheugen, maar het werkt te goed en haar herinneringen komen tegelijk terug. Adalind is weer terug in Europa bij prins Eric. Rosalee zit in de jury bij een rechtszaak tegen een man die zijn vrouw van het balkon heeft geduwd. Zijn advocaat is echter Wesen en probeert de jury te beïnvloeden.


Openingsquote: "He sang a sweet song in tones so full and soft that no human ear could resist them, nor fathom their origin..." 
4018
Volcanalis

Hank gaat met vakantie. Juliette ziet Nick overal, zelfs in haar auto, waardoor ze een eenzijdig auto-ongeluk krijgt. Juliette krijgt er genoeg van en zegt dat ze Nick dat ze hem niet meer wil zien. Nick krijgt een nieuwe zaak waarbij een geologe wordt vermoord door verhitting van binnenuit. Het blijkt dat ze eerder aangevallen is toen ze stenen meenam van een fumarole bij Mount Hood. Adalind gaat met Frau Pech naar Stefania Vaduva Popescu, de koningin van de roma, om te bepalen hoeveel haar baby waard is. Juliette focust zich op één herinnering tegelijk.


Openingsquote: "The demon came home, and he declared that the air was not clear. 'I smell the flesh of man.
4119
Endangered

Openingsquote: "They'll kill you, and I'll be here in the woods all alone and abandoned.
4220
Kiss of the Muse

Openingsquote: "Tell me O'Muse, from whatsoever source you may know them.
4321
The Waking Dead

Openingsquote: "Papa Ghede is a handsom fellow in his hat and coat of black. Papa Ghede is going to the palace! He'll eat and drink when he gets back!" 
4422
Goodnight, Sweet Grimm

Openingsquote: "And flights of angels sing thee to thy rest.

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regie Script Datum uitzending Vlag van de Verenigde Staten
451
The Ungrateful Dead

Openingsquote: "But if I stand at the sick person's feet, he is mine.
462
PTZD

Openingsquote: "It is not more surprising to be born twice than once; everything in nature is resurrection.
473
A Dish Best Served Cold

Openingsquote: "'Tis Death's Park, where he breeds life to feed him. Cries of pain are music for his banquet.
484
One Night Stand

Openingsquote: "More and more she grew to love human beings and wished that she could leave the sea and live among them.
495
El Cucuy

Openingsquote: "Duérmete niño, duérmete ya... Que viene el Coco y te comerá." ("Sleep child, sleep now... Or else the Bogeyman will come and eat you.") 
506
Stories We Tell Our Young

Openingsquote: "We don't believe, we only fear.
517
Cold Blooded

Openingsquote: "But for the pit confounders, let them go, and find as little mercy as they show!
528
Twelve Days Of Krampus

Openingsquote: "O Christmas Tree, O Christmas Tree, How steadfast are your branches...
539
Red Menace

Openingsquote: "To kill Koschei the Deathless, first you must find his soul, which is hidden in an egg, in a duck in a lead chest buried beneath an oak tree." 
5410
Eyes of the Beholder

Openingsquote: "I am glad 'tis night, you do not look on me, for I am much ashamed of my exchange.
5511
The Good Soldier

Openingsquote: "Eye for eye, tooth for tooth, hand for hand, foot for foot.
5612
The Wild Hunt

Openingsquote: "Come back in the evening, I'll have the door locked to keep out the wild huntsmen.
5713
Revelation

Openingsquote: "Still, after a short time the family's distress again worsened, and there was no relief anywhere in sight.
5814
Mommy Dearest

Openingsquote: "I am going off to a house and entering it like a snake... I will devour their babes and make their hearts ache." 
5915
Once We Were Gods

Openingsquote: "You shall not become corrupt, you shall not become putrid, you shall not become worms.
6016
The Show Must Go On

Openingsquote: "Under such conditions, whatever is evil in men's natures comes to the front.
6117
Synchronicity

Openingsquote: "In all chaos there is a cosmos, in all disorder a secret order.
6218
The Law of Sacrifice

Openingsquote: "The Queen was terrified and offered the little man all the riches of the kingdom, if only he would leave the newborn child alone.
6319
Nobody Knows the Trubel I've Seen

Openingsquote: "Nobody knows the trouble I've seen, nobody knows my sorrow." 
6420
My Fair Wesen

Openingsquote: "No longer a dark, gray bird, ugly and disagreeable to look at, but a graceful and beautiful swan.
6521
The Inheritance

Openingsquote: "'No,' said the King. 'I had rather die than place you in such great danger as you must meet with in your journey.'
6622
Blond Ambition

Openingsquote: "Turn back, turn back, thou pretty bride, within this house thou must not abide. For here do evil things betide.

Seizoen 4[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regie Script Datum uitzending Vlag van de Verenigde Staten
671
Thanks for the Memories

Openingsquote: "Knowledge is Power.
682
Octopus Head

Openingsquote: "A Man's real possession is his memory. In nothing else is he rich, In nothing else is he poor." 
693
Last Fight

Openingsquote: "Stars, hide your fires; let not light see my black and deep desires.
704
Dyin' on a Prayer

Openingsquote: "Oh, remember that you fashioned me out from clay! Will you then bring me down to dust?
715
Cry Luison

Openingsquote: "A liar will not be believed, even when he speaks the truth." 
726
Highway of Tears

Openingsquote: "There is no mercy in you. You cut off the heads of men and women and these you wear as a garland around your neck.
737
The Grimm Who Stole Christmas

Openingsquote: "I have but to swallow this, and be for the rest of my days persecuted by a legion of goblins, all of my own creation. Humbug, I tell you; humbug!
748
Chupacabra

Openingsquote: "Cuide su rebaño, nunca deje su lado. Cuide su sangre, el Chupacabra tiene hambre." ("Take care of your flock, never leave their side. Watch your blood, for the Chupacabra is hungry.") 
759
Wesenrein

Openingsquote: "He had them brought before the court, and a judgment was handed down.
7610
Tribunal

Openingsquote: "May the God of Vengeance now yield me His place to punish the wicked.
7711
Death Do Us

Nadat een spokenjager in een verlaten huis wordt geëlektrocuteerd, maken Nick en Hank jacht op een elektrische palingachtige Wesen.


Openingsquote: "He felt now that he was not simply close to her, but that he did not know where he ended and she began.
7812
Maréchaussée

Openingsquote: "Everyone sees what you appear to be, few experience what you really are.
7913
Trial by Fire

Openingsquote: "And glory like the phoenix midst her fires, Exhales her odours, blazes, and expires." 
8014
Bad Luck

Openingsquote: "No one is so thoroughly superstitious as the godless man.
8115
Double Date

Openingsquote: "One could have called that shape a woman or a boy: for it seemed neither and seemed both.
8216
Heartbreaker

Openingsquote: "How the silly frog does talk! He can be no companion to any human being!
8317
Hibernaculum

Openingsquote: "Ah! It was colder than ice; it penetrated to his very heart.
8418
Mishipeshu

Openingsquote: "The Spirit you seek in the water is only a reflection of yourself." 
8519
Iron Hans

Openingsquote: "He had killed man, the noblest game of all, and he had killed in the face of the law of club and fang." 
8620
You Don't Know Jack

Openingsquote: "Catch me when you can...
8721
Headache

Openingsquote: "Stronger than lover's love is lover's hate. Incurable, in each, the wounds they make.
8822
Cry Havoc

Openingsquote: "O, from this time forth, my thoughts be bloody or be nothing worth.

Seizoen 5[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regie Script Datum uitzending Vlag van de Verenigde Staten
891
The Grimm Identity

Openingsquote: "It is not light that we need, but fire.
902
Clear and Wesen Danger

Openingsquote: "" 
913
Lost Boys

Openingsquote: "" 
924
Maiden Quest

Een maffiabaas laat drie vrijgezellen die met zijn dochter willen trouwen het vuile werk voor hem opknappen.


Openingsquote: "After three days and nights, whoever tries and does not succeed shall be put to death
935
The Rat King

Twee katachtige Wesen worden vermoord teruggevonden op een vuilnisbelt. Trubel duikt gewond op en wordt opgenomen in het ziekenhuis.


Openingsquote: "Rats! They fought the dogs, and killed the cats...
946
Wesen Nacht

Openingsquote: "Awake, arise, or be forever fall'n" 
957
Eve of Destruction

Openingsquote: "I have been bent and broken, but, I hope, into a better shape
968
A Reptile Dysfunction

Openingsquote: "" 
979
Star-Crossed

Openingsquote: "" 
9810
Map of the Seven Knights

Openingsquote: "" 
9911
Key Move

Openingsquote: "" 
10012
Into the Schwarzwald

Openingsquote: "" 
10113
Silence of the Slams

Openingsquote: "" 
10214
Lycanthropia

Openingsquote: "" 
10315
Skin Deep

Openingsquote: "" 
10416
The Believer

Openingsquote: "" 
10517
Inugami

Openingsquote: "" 
10618
Good to the Bone

Openingsquote: "" 
10719
The Taming of the Wu

Openingsquote: "" 
10820
Bad Night

Openingsquote: "" 
10921
Beginning of the End: Part 1

Openingsquote: "" 
11022
Beginning of the End: Part 2

Openingsquote: "" 

Seizoen 6[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regie Script Datum uitzending Vlag van de Verenigde Staten
1111
Fugitive

Openingsquote: "" 
1122
Trust Me Knot

Openingsquote: "" 
1133
Oh Captain, My Captain

Openingsquote: "" 
1144
El Cuegle

Openingsquote: "" 
1155
The Seven Year Itch

Openingsquote: "" 
1166
Breakfast in Bed

Openingsquote: "" 
1177
Blind Love

Openingsquote: "" 
1188
The Son Also Rises

Openingsquote: "" 
1199
Tree People

Openingsquote: "" 
12010
Blood Magic

Openingsquote: "" 
12111
Where the Wild Things Were

Openingsquote: "" 
12212
Zerstörer Shrugged

Openingsquote: "" 
12313
The End

Openingsquote: "" 

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De serie is gefilmd in Portland, Oregon.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Kijkcijfers[bewerken | brontekst bewerken]

Gemiddeld keken er in de Verenigde Staten 5-8 miljoen personen naar een aflevering.

Kijkcijfers per seizoen in de Verenigde Staten
Seizoen Afleveringen Cijfers van Nielsen
Plaats Gemiddeld aantal kijkers

(in miljoenen)

1 22 89[7] 6,359[7]
2 22 60[8] 7,056[8]
3 22 52[9] 7,965[9]
4 22 79[10] 6,987[10]
5 22 76[11] 5,972[11]
6 13 70[12] 6,07[12]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
 • De fictieve Wesenraad is gevestigd in Nederland.

Bronnen, noten en/of referenties[bewerken | brontekst bewerken]