Grimm (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grimm
Grimm
Genre Politie, Fantasy
Speelduur per afl. 45 min.
Bedenker Stephen Carpenter
David Greenwalt
Jim Kouf
Muziek Richard Marvin
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigde Staten 28 oktober 2011
Vlag van België 15 april 2012
Einde april 2017
Afleveringen 123
Seizoenen 6
Netwerk of omroep NBC
Zender Vlag van Verenigde Staten NBC
Vlag van België 2BE
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Grimm is een Amerikaanse televisieserie uit 2011 die werd gemaakt in opdracht van zender NBC en bedacht door Jim Kouf en David Greenwalt.[1] De serie werd in de VS op 28 oktober 2011 voor het eerst uitgezonden. In Vlaanderen werd de serie sinds 15 april 2012 bij 2BE uitgezonden, in Nederland startte RTL 5 op 3 januari 2013 met seizoen 1.[2] De uitzendingen stopten echter plots na de tweede aflevering van het tweede seizoen.[3] De serie (alle 6 seizoenen) was tot 5 januari 2020 beschikbaar op Netflix.[4]

De serie gaat over politierechercheur Nick Burkhardt in Portland, Oregon die ontdekt dat hij een zogenaamde Grimm is, iemand die jaagt op Wesen (Duits voor wezens), allerhande wezens die eruitzien en leven als doodgewone mensen, maar een Grimm kan zien wat ze in werkelijkheid zijn. Niet alle Wesen zijn slecht. De wezens zijn veelal geïnspireerd op de wezens die voorkomen in de sprookjes van de gebroeders Grimm.

Rolbezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

 • David Giuntoli als rechercheur Nick Burkhardt. Nick is de hoofdpersoon in de serie. Hij werkt bij de afdeling Moordzaken van de politie in Portland. Zijn tante Marie vertelt hem dat hij afstamt van een eeuwenoude lijn van jagers, genaamd Grimms. Deze Grimms jagen op Wesen. Na de dood van zijn tante wordt Nick een Grimm en kan hij Wesen zien. Adalind neemt hem zijn krachten af door in de gedaante van Juliette het bed met hem te delen. Hierbij raakt Adalind zwanger, waardoor Nick vader wordt van een zoon genaamd Kelly. Hij krijgt zijn krachten terug door het bed te delen met Juliette in de gedaante van Adalind. Als Juliette een Hexenbiest wordt, gaat het slechter tussen hen. Nadat Juliette wordt neergeschoten, gaan hij en Adalind samenwonen op een nieuwe locatie.
 • Russell Hornsby als politierechercheur Hank Griffin. Hij is de partner van Nick bij de afdeling Moordzaken. Hij is geen Wesen of Grimm (Kehrseite) en kan niet zien wat Nick ziet. Hij weet niets af van Wesen totdat Nick hem erover vertelt (Kehrseite sliche Kennen) in het begin van seizoen twee. Voor de start van de serie heeft hij al 4 huwelijken achter de rug.
 • Bitsie Tulloch als Juliette Silverton (seizoen 1 t/m 4) en Eve (seizoen 5 en 6). Juliette is de vriendin van Nick en een dierenarts. Ze is geen Wesen en weet niet dat Nick een Grimm is. Nick doet een huwelijksaanzoek, maar ze wijst hem af omdat hij dingen voor haar lijkt te verbergen. Aan het einde van seizoen 1 wil Nick vertellen wat er allemaal gebeurt en wat hij kan zien, maar ze raakt in een coma doordat ze gekrabd wordt door de kat van Adalind. Als ze uit de coma ontwaakt heeft ze last van selectief geheugenverlies en herinnert ze zich iedereen behalve Nick. Als Juliette in de gedaante van Adalind met Nick naar bed gaat om Nick weer een Grimm te laten worden, is er een bijwerking, waardoor ze een Hexenbiest, een heksachtige Wesen (letterlijk vertaald: Heksenbeest), wordt. Juliette wordt door Trubel neergeschoten met een kruisboog, waarna de geheime overheidsorganisatie HW, wat staat voor Hadrians Wall (Muur van Hadrianus), die tegen Black Claw vecht haar verandert in een krijger genaamd Eve.
 • Silas Weir Mitchell als Monroe. Monroe is een wolfachtige Wesen, een Blutbad (Duits voor Bloedbad). Nick arresteert hem in de eerste aflevering omdat Nick hem ziet 'wogen' (van een menselijke gedaante in een Wesen overgaan). Monroe weet veel over Wesen en begint Nick te helpen met zaken en ze worden vrienden.[5] Vanwege het goede reukvermogen van Blutbaden wordt Monroe ook soms ingezet om personen op te sporen. Als hij Nick helpt met een zaak, ontmoet hij Rosalee, met wie hij later een relatie krijgt en trouwt.
 • Sasha Roiz als politiecommissaris Renard en de baas van Nick en Hank. Hij is een Zauberbiest (letterlijk vertaald: Toverbeest). Renards moeder is een Hexenbiest die vreemdging met zijn koninklijke vader. Zijn moeder nam hem mee naar Amerika om hem te beschermen tegen de wraak van zijn vader.
 • Reggie Lee als Sergeant Wu, een politieagent in uniform die samen met Nick en Hank werkt. Net als Hank is hij een Kehrseite en wordt hij in de loop van de serie een Kerseite slich Kennen.
 • Bree Turner als Rosalee Calvert (bijrol seizoen 1, vaste rol vanaf seizoen 2). Ze is een Fuchsbau, een vosachtige Wesen, die de kruidenwinkel van haar broer overneemt nadat hij vermoord is. Zij en Monroe (met wie ze een relatie krijgt) helpen Nick met informatie over en, indien nodig, medicijnen voor Wesen, als Nick met Wesen- en aanverwante problemen te maken krijgt. Ze krijgt een relatie met Monroe, wie ze ontmoet als hij Nick helpt bij een zaak. Ze trouwt met hem en raakt zwanger van een drieling.
 • Claire Coffee als Adalind Schade (bijrol seizoen 1 en deels seizoen 2, vaste rol vanaf deels seizoen 2). Ze is advocate en een Hexenbiest. In seizoen 1 probeert ze Nicks tante Marie te vermoorden. Nick ontneemt haar haar gave, waardoor ze haar kat Juliette laat krabben, waardoor Juliette in een coma raakt. Later krijgt ze haar gaven terug door het ondergaan van de Contaminatio Ritualis. Ze krijgt een dochter met Sean Renard, genaamd Diana. Ze ontneemt Nicks gave door in de gedaante van Juliette het bed met hem te delen, waarbij ze zwanger van hem wordt en een zoon krijgt genaamd Kelly. Ze gaat samenwonen met Nick.

Bijrollen[6][bewerken | brontekst bewerken]

 • Danny Bruno als Bud Wurstner. Bud is een Eisbiber, een Wesensoort die snel bang is en lijkt op een bever. Hij heeft een eigen reparatiebedrijf en repareert de koelkast van Nick en Juliette, waarbij ze elkaar leren kennen. Ze raken bevriend. Bud heeft een vrouw en kinderen.
 • Kate Burton als Marie Kessler, de tante van Nick. Na de moordaanslag op de ouders van Nick, is Nick door Marie opgevoed. Nick erft de caravan van zijn tante na haar dood.
 • Mary Elizabeth Mastrantonio als Kelly Burkhardt. Ze is de doodgewaande moeder van Nick. In werkelijkheid overleed haar vriendin en werd zij voor haar aangezien, omdat er geen identificatiemogelijkheden waren. Nick ontmoet haar weer tijdens een gevecht met een van de moordenaars van zijn vader en moeders vriendin in zijn zoektocht naar de "Gouden munten van Zakynthos". Ze vertrekt met de munten om ze te vernietigen en keert terug naar Portland als onafhankelijke agent voor het verzet tegen de koninklijke families in opdracht van Sean met Adalind en Diana die ze naar Nick brengt. Ze vertrekt weer en neemt Diana mee en voedt haar op. Als Juliette een Hexenbiest wordt lokt ze Kelly in de val en wordt ze gedood door de Verrat, haar hoofd wordt achtergelaten in een doos in Nicks huis.
 • Hannah R. Loyd als Diana als kind. Diana is het kind van Adalind (Tijdens de zwangerschap werd ze door de Contaminatio Ritualis weer een Hexenbiest) en Sean (onderdeel van de koninklijke familie en een Zauberbiest). Door deze combinatie heeft zij uitzonderlijke krachten en volgens de profetie is ze de "Shaphat". Sean geeft haar mee aan de moeder van Nick, ook een grimm, zodat zij haar op kan voeden. De Koninklijke Familie krijgt haar in handen, maar snel daarna is ze weer in handen van het verzet.
 • Chris Mulkey als Bart, de vader van Monroe. Hij is een Blutbad.
 • Dee Wallace-Stone als Alice, de moeder van Monroe. Zij is een Blutbad.
 • Jaime Ray Newman als Angelina Lasser, de ex-vriendin van Monroe en een Blutbad. Ze wordt neergeschoten.
 • Louise Lombard als Elizabeth Lascelles, de moeder van Sean Renard. Ze is een Hexenbiest en brengt haar zoon tot leven nadat hij neergeschoten is. Toen Sean 5 was, moest ze met hem vluchten naar Portland.
 • Jessica Tuck als Catherine Schade, de moeder van Adalind. Ze is net als Adalind een Hexenbiest. Ze raakt dodelijk gewond in een gevecht met Kelly Burkhardt.
 • James Frain als Eric Renard. Hij is een prins van de Koninklijke Familie en de halfbroer van Sean Renard. Hij sterft door een bomaanslag waartoe Sean als vergeldingsmaatregel opdracht gaf.
 • Alexis Denisof als Viktor Albert Wilhelm George Beckendorf. Hij is een prins van de koninklijke familie en de opvolger van Eric Renard na de moordaanslag op hem.
 • Nico Evers-Swindell als Kenneth. Kenneth is een prins van de koninklijke familie en volgt Viktor op. Hij wordt gedood door Nick, nadat hij Nicks moeder heeft laten vermoorden.
 • Dan Kremer als Koning Frederick. Hij is de koning van de koninklijke familie.
 • Christian Lagadec als Sebastien. Sebastien werkt in het kasteel van de koninklijke familie en werkt in het geheim voor Sean Renard en het verzet.
 • Robert Blanche als Sergeant Franco. Hij is politieagent in uniform in Portland.
 • Sharon Sachs als Dr. Harper. Ze is de patholoog-anatoom bij de politie in Portland.
 • Jacqueline Toboni als Theresa Rubel (Trubel). Ze woonde in een instelling na de dood van haar ouders, waar ze wegliep. Ze is de dader in een moordzaak in Portland en als Nick haar arresteert komt hij erachter dat ze een Grimm is. Ze weet niet wat dat is en Nick vertelt haar wat hij weet. Als Sean Renard wordt neergeschoten in Nicks huis en ze de aanvaller doodt, wordt ze door een FBI-agent ontvoerd en gerekruteerd door HW.
 • Mary McDonald-Lewis als Frau Pech. Frau Pech helpt Adalind uit te zoeken hoeveel haar baby waard is.
 • Shohreh Aghdashloo als Stefania Vaduva Popescu. Ze is een Hexenbiest en de leider van de roma. Ze vermoordt Frau Pech voor het ritueel waarbij Adalind haar krachten terugkrijgt.
 • Damien Puckler als Meisner. Meisner is een onafhankelijke agent die samenwerkt met het verzet. Hij helpt Adalind bij haar eerste geboorte en is verantwoordelijk voor de bomaanslag op de halfbroer van Sean (op verzoek van Sean). Hij leidt later de afdeling van HW in Portland. Bonaparte laat hem pijnlijk doodgaan, maar Renard kan dat niet aanzien en verlost hem uit zijn lijden.
 • Philip Anthony-Rodriguez als Marcus Rispoli. Hij wordt gepromoveerd tot leider van de Verrat. Later is hij een hooggeplaatste medewerker binnen Black Claw.
 • Shaun Toub als Conrad Bonaparte, oprichter van Black Claw. Diana laat Sean Conrad doden met een zwaard.
 • Bailey Chase als Lucien Petrovitch. Hij is een hooggeplaatste medewerker binnen Black Claw.
 • Michael Sheets als Andrew Dixon, kandidaat voor het burgemeesterschap van Portland. Hij wordt vermoord door Black Claw, waarna Sean wordt overgehaald om zijn plaats in te nemen.
 • Anne Leighton als Rachel Wood. Rachel zit in het campagneteam van burgemeester-kandidaat Andrew Dixon en later in die van Sean, als hij de plaats inneemt van de inmiddels overleden Dixon. Ze werkt in het geheim voor Black Claw. Tijdens de campagne van Sean worden de twee verliefd op elkaar. Diana ziet haar echter als een bedreiging en doodt haar.
 • Douglas Tait als Zerstörer in originele gedaante en Wil Traval als Zerstörer in menselijke gedaante. Zerstörer is de 'duivel' en op zoek naar Diana.
 • Spencer Conway als Alexander. Hij werkt voor de Wesenraad.
 • Nurmi Husa als De Groot, de voorzitter van de Wesenraad.

Seizoen 1 (2011-2012)[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regie Script Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten[7]
11
Pilot
Marc BucklandDavid Greenwalt & Jim Kouf and Stephen Carpenter28 oktober 2011

Na de dood van een lokale studente ontdekt politierechercheur Nick Burkhardt uit Portland dat hij afstamt van een eeuwenoude bloedlijn van elitejagers met speciale gaven, ook bekend als Grimms. Na een verdwijning heeft hij een verdachte op het oog en komt er door zijn gave snel achter dat het om een Blutbad gaat, een wolfachtige Wesen. Hij blijkt onschuldig maar helpt Nick de ware dader te vinden en het meisje te redden. Ondertussen proberen andere Wesen zijn tante, die eveneens een Grimm is, te doden. Ze belandt in kritieke toestand in het ziekenhuis.


Openingsquote: "The wolf thought to himself, what a tender young creature. What a nice plump mouthful...
22
Bears Will Be Bears
Norberto BarbaDavid Greenwalt & Jim Kouf4 november 2011

Een jongeman verdwijnt nadat hij samen met zijn vriendin inbrak in een afgelegen huis. Als de vriendin verhaal haalt bij de eigenaren van het huis verdwijnt ze ook. De bewoners blijken Jägerbären te zijn, beerachtige Wesen die van jagen houden en het stel wil gebruiken in een voorouderlijke jachttraditie. Nicks tante Marie loopt gevaar in het ziekenhuis en Nick vraagt Monroe haar te beschermen.


Openingsquote: "She looked in the window, and then peeped through the keyhole; seeing nobody in the house, she lifted the latch.
33
Beeware
Darnell MartinCameron Litvack & Thania St. John11 november 2011

Twee advocates worden vermoord met bijengif. Nick krijgt opdracht een derde advocate, Adalind, te beschermen.


Openingsquote: "She'll sting you one day. Oh so gently, so you hardly even feel it. 'Til you fall dead.
44
Lonelyhearts
Michael WaxmanAlan DiFiore & Dan E. Fesman18 november 2011

De moord op een jonge vrouw leidt naar een serieverkrachter. De dader blijkt Ziegenvolk te zijn, geitachtige Wesen die een onweerstaanbare charme hebben, vooral voor vrouwen. Deze wesen maakt misbruik van zijn gave door vrouwen te misbruiken en wanneer Nick hem op het spoor komt raakt hij zwaargewond tijdens een vluchtpoging en wordt hij gearresteerd.


Openingsquote: "There she paused for a while thinking... but the temptation was so great that she could not conquer it.
55
Danse Macabre
David SolomonDavid Greenwalt & Jim Kouf8 december 2011

Een muziekleraar wordt gedood door ratten. Een rattenvanger en zijn zoon worden verdacht.


Openingsquote: "Out they scampered from doors, windows and gutters, rats of every size, all after the piper.
66
The Three Bad Wolves
Clark MathisNaren Shankar & Sarah Goldfinger9 december 2011

De moord op twee broers brengt een oude bloedvete aan het licht.


Openingsquote: "Little pig, little pig, let me come in,' said the wolf to the pig. 'Not by the hair of my chinny chin chin,' said the pig to the wolf.
77
Let Your Hair Down
Holly DaleSarah Goldfinger & Naren Shankar16 december 2011

Een drugskweker diep in de bossen neemt twee tieners gevangen die hem betrappen, maar wordt dan door iets gedood. Het spoor leidt naar een onopgeloste verdwijningszaak van een jong meisje negen jaar eerder. Nick vraagt Monroe om hulp bij de zaak.


Openingsquote: "The enchantress was so hard-hearted that she banished the poor girl to a wilderness where she had to live in a miserable, wretched state.
88
Game Ogre
Terrence O'HaraCameron Litvack & Thania St. John13 januari 2012

Een ex-gedetineerde vermoordt de rechter en aanklager achter zijn veroordeling. Zijn volgende doelwit is Nicks partner Hank, die de man destijds arresteerde.


Openingsquote: "Fee fi fo fum... I smell the blood of an Englishman.
99
Of Mouse and Man
Omar MadhaAlan DiFiore & Dan E. Fesman20 januari 2012

Een gewelddadige man wordt vermoord teruggevonden in een vuilniscontainer nadat hij zijn vriendin sloeg. Zij en twee buren die haar kwamen helpen worden verdacht.


Openingsquote: "I am impelled not to squeak like a grateful and frightened mouse, but to roar....
1010
Organ Grinder
Clark MathisAkela Cooper & Spiro Skentzos3 februari 2012

Als een jonge zwerver, bij wie bijna al het bloed is afgetapt, wordt teruggevonden, komt Nick een organenhandel op het spoor.


Openingsquote: "We shall see the crumbs of bread... and they will show us our way home again.
1111
Tarantella
Peter WernerAlan DiFiore & Dan E. Fesman10 februari 2012

Nick en Hank komen een jonge vrouw op het spoor die om de vijf jaar in korte tijd drie jongemannen vermoordt en leegzuigt.


Openingsquote: "Instantly, the priestess changed into a monstrous goblin-spider and the warrior found himself caught fast in her web." 
1212
Last Grimm Standing
Michael WatkinsCameron Litvack & Thania St. John24 februari 2012

De gruwelijke moord op een bejaard koppel brengt Nick op het spoor van gladiatorengevechten in het criminele gokcircuit.


Openingsquote: "The beasts were loosed into the arena, and among them, a beast of huge bulk and ferocious aspect. Then the slave was cast in.
1313
Three Coins in a Fuchsbau
Norberto BarbaJim Kouf & David Greenwalt2 maart 2012

Een opgepakte man lijkt meer te weten over de dood van Nicks ouders achttien jaar geleden. De drie gouden munten uit de oudheid waarnaar hij op zoek is worden teruggevonden in de maag van een muntenhandelaar. Ze schijnen de bezitter tot megalomanie aan te zetten.


Openingsquote: "For me there are neither locks nor bolts, whatsoever I desire is mine.
1414
Plumed Serpent
Steven DePaulAlan DiFiore & Dan E. Fesman9 maart 2012

Twee verkoolde mannen leiden naar een kluizenaar. Nick zet diens dochter in om hem te vinden, maar ze ontvoert zijn vriendin Juliette.


Openingsquote: "Said the dragon, 'Many knights have left their lives here, I shall soon have an end for you, too,' and he breathed fire out of seven jaws.
1515
Island of Dreams
Rob BaileyJim Kouf & David Greenwalt30 maart 2012

Twee aan een speciaal kruid verslaafde mannen vermoorden de eigenaar van een kruidenwinkel. Diens zus, Rosalee Calvert, en Monroe helpen Nick hen te vinden.


Openingsquote: "Soon he was so in love with the witch's daughter that he could think of nothing else. He lived by the light of her eyes and gladly did whatever she asked.
1616
The Thing with Feathers
Darnell MartinRichard Hatem6 april 2012

Als Nick en Juliette op reis gaan blijkt de man die naast hun vakantiehuis woont zijn vrouw gevangen te houden.


Openingsquote: "Sing my precious little golden bird, sing! I have hung my golden slipper around your neck.
1717
Love Sick
David SolomonCatherine Butterfield13 april 2012

Nick en Juliette gaan op dubbeldate met Hank en Adalind, maar Nick en Hank worden opgeroepen wegens een dubbele moord. Nick krijgt door dat Hank betoverd is door Adalind. Hank ligt in een mentale coma en om hem eruit te halen moet de Hexenbiest in Adalind gedood worden met het bloed van een Grimm.


Openingsquote: "Forgive me for the evil I have done you; my mother drove me to it; it was done against my will.
1818
Cat and Mouse
Felix AlcalaJose Molina20 april 2012

Monroe en Rosalee helpen een man met een schotwonde onderduiken. De moordenaar die achter hem aanzit onthult dat hij voor de zeven koningshuizen werkt en dat de achtervolgde een verzetsstrijder is. Nick krijgt het ultimatum hem over te dragen om willekeurige moorden te voorkomen en helpt hem ontsnappen.


Openingsquote: "Perhaps some accident has befallen him,' said the king, and the next day he sent out two more huntsmen who were to search for him.
1919
Leave It to Beavers
Holly DaleNevin Densham27 april 2012

Een Eisbiber genaamd Arnold ziet een Hässenliche een andere Eisbiber genaamd Robert vermoorden. Juliette stelt aan Nick voor om Monroe uit te nodigen voor een etentje. Nick is hier niet echt voor want hij weet geen gespreksstof, behalve Wesen.


Openingsquote: "Wait!' the troll said, jumping in front of him. 'This is my toll bridge. You have to pay a penny to cross.
2020
Happily Ever Aftermath
Terrence O'HaraDavid Greenwalt & Jim Kouf4 mei 2012

Een rijke oude vrouw wordt vermoord met een ultrasoon geluid nadat haar schoonzoon financiële steun kwam zoeken.


Openingsquote: "And they lived happily ever after.
2121
Big Feet
Omar MadhaAlan DiFiore & Dan E. Fesman11 mei 2012

Als twee mannen worden verscheurd doen geruchten de ronde dat bigfoot de dader is. Als Monroe de vermoedelijke dader opvangt leidt het spoor naar een psychiater.


Openingsquote: "He stripped off his skin and tossed it into the fire and he was in human form again.
2222
Woman in Black
Norberto BarbaDavid Greenwalt & Jim Kouf18 mei 2012

De man die Nicks ouders vermoordde valt zijn baas aan en komt ook achter hem en Hank aan. Een mysterieuze in het zwart geklede vrouw helpt hem. Intussen wordt Juliette gekrabd door Adalinds kat waardoor Nick gedwongen is haar de waarheid te vertellen.


Openingsquote: "It shall not be death, but a sleep of a hundred years, into which the princess shall fall.

Seizoen 2 (2012-2013)[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regie Script Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten[8]
231
Bad Teeth
Norberto BarbaJim Kouf en David Greenwalt13 augustus 2012

Nicks doodgewaande moeder is teruggekomen en redt zijn leven. Juliette ligt nog steeds in een coma door de spreuk die Adalind heeft gebruikt. Ondertussen werken Monroe en Rosalee zo snel als ze kunnen om een tegengif te vinden dat haar wakker maakt. Nick werkt aan een moord van een man in de haven, waarbij Nicks moeder denkt dat zij hem kan helpen. Als een Wesen twee FBI-agenten aanvalt die aan de zaak werken, lokt hij Nick in de val.


Openingsquote: "The blood-dimmed tide is loosed, and everywhere the ceremony of innocence is drowned.
242
The Kiss
Terrence O'HaraJim Kouf & David Greenwalt20 augustus 2012

Nicks moeder doodt de Wesen uit de vorige aflevering. Vervolgens krijgt Nick de zaak toegewezen van de twee gedode FBI-agenten. Catherine Schade, Adalinds moeder, plaatst een vreemde bestelling in Rosalees kruidenwinkel om een zuiveringsdrankje te maken om Juliette te kunnen wekken. Sean kust Juliette wakker en Juliette heeft geheugenverlies en herkent Nick niet meer.


Openingsquote: "If a man of pure heart were to fall in love with her, that would bring her back to life.
253
Bad Moon Rising
David SolomonRichard Hatem27 augustus 2012

Een oude vriend van Hank vraagt zijn hulp wanneer zijn dochter wordt vermist. De schoonfamilie van de vriend heeft haar gekidnapt voor een paringsritueel. Juliettes geheugenverlies blijkt alleen invloed te hebben over de herinneringen die ze van Nick heeft. Hank komt achter het geheim van zijn oude vriend, en achter Nicks geheim dat hij een Grimm is. Juliette wordt ontslagen uit het ziekenhuis, maar herinnert zich Nick nog steeds niet.


Openingsquote: "Then she began to weep bitterly, and said, 'What can a poor girl like me do now?
264
Quill
David StraitonDavid Simkins3 september 2012

Tijdens het onderzoek naar een ongeluk ontdekt Nick een Wesen-ziekte die zich snel verspreidt. Na het doden van een Reinigen, denkt Nick dat er meer aan de hand is doordat het monster er anders uitzag. Na de boeken te hebben bestudeerd in zijn caravan komt Nick erachter dat het om de "Gele Pest" gaat. Deze ziekte heeft alleen effect op Wesen. Monroe en Rosalee gaan op een date, maar komen een Wesen tegen die de gele pest heeft. Ondertussen krijgt Renard bericht dat er een gevaarlijke voortvluchtige in Portland is - en hij is op zoek naar Nick.


Openingsquote: "Death stood behind him and said: 'Follow me, the hour of your departure from this world has come.
275
the Good Sheppard
Steven DePaulDan E. Fesman28 september 2012

Wanneer er geld wordt gestolen van een bankrekening van een Wesen-kerk gaan Nick en Hank op onderzoek uit. Ze ondervragen de leden van de kerk en vragen naar verdachten en rare activiteiten. Iemand zit achter Nick aan voor de sleutel die hij van zijn tante Marie heeft gehad.


Openingsquote: "Dressed in the skin, the Wolf strolled into the pasture with the Sheep. Soon a little Lamb was following him about and was quickly led away to slaughter." 
286
Over My Dead Body
Rob BaileySpiro Skentzos5 oktober 2012

Angelina is weer terug in Portland en heeft slecht nieuws. Ze is ingehuurd om Monroe te vermoorden en als ze dat doet krijgt ze $25.000. Als ze het niet doet wordt zij vermoord en zal iemand anders worden ingehuurd. Nick vraagt aan Hank of hij Monroe wil beschermen.


Openingsquote: "Whilst he thus gazed before him, he saw a snake creep out of a corner of the vault and approach the dead body.
297
The Bottle Imp
Darnell MartinAlan DiFiore12 oktober 2012

Nick en Hank doen onderzoek naar een labiel uitziende man die met zijn dochter op de vlucht is. Monroe komt erachter dat op de winkel van Rosalee passen moeilijker is dan hij dacht. Ondertussen belt Adalind met Renard en vraagt wie haar moeder heeft vermoord. Renard vraagt haar waar ze is, waarop ze zegt dat ze op een plek is waar hij haar niet zal vinden. Renard stelt voor dat ze terug naar Portland komt vanwege de huidige gebeurtenissen.


Openingsquote: "'Let me out, let me out,' the spirit cried. And the boy, thinking no evil, drew the cork out of the bottle.
308
On The Other Side
Eric LaneuvilleWilliam Bigelow19 oktober 2012

Nick en Hank onderzoeken een competitie op een school die snel een dodelijke draai krijgt wanneer een jongen wordt vermoord. Ondertussen wordt Renard geconfronteerd met een zeer onverwachte bijwerking van het zuiveringsdrankje, dat hij nam om Juliette te wekken. Sinds hij Juliette wakker heeft gekust uit haar coma heeft hij gevoelens voor haar. Monroe vertelt hem dat zijn obsessie steeds erger wordt als hij er niks aan doet. Ondertussen wordt Adalinds huidige locatie onthuld.


Openingsquote: "I thought of making myself a beautiful marionette. It must be wonderful, one that can dance, fence and turn somersaults.
319
La Llorona
Holly DaleAkela Cooper26 oktober 2012

Vanwege een serie van verschrikkelijke kindermoorden en -ontvoeringen werken Nick en Hank samen met Valentina Espinosa, een mysterieuze detective, en Juliette, als Spaans vertaler. Hoe verder de zaak vordert, hoe meer hij denkt dat het patroon van de zaak wel veel lijkt op dat van het Mexicaanse horrorverhaal La Llorona.


Openingsquote: "On many a dark night people would see her walking along the riverbank and crying for her children.
3210
the Hour Of Death
Peter WernerSean Calder2 november 2012

Wanneer er een brute moord wordt gepleegd en deze online wordt gezet, is de Wesen-populatie in Portland in paniek. Wanneer Nicks onderzoek vordert, komt hij erachter dat het achtergelaten brandmerk hetzelfde is als dat van een specifieke lijn van brute Grimms. Is er nog een Grimm in Portland? Of heeft Nick te maken met een sadistische copycat? Ondertussen neem Renard het op zich om Juliette te helpen met haar huidige situatie.


Openingsquote: "And branded upon the beast, the mark of his kin. For none shall live whom they have seen." (Bron: Het fictieve werk Albtraume für Wesen Kinder, in het Nederlands Nachtmerries voor Wesen-kinderen
3311
To Protect and Serve Man
Omar MadhaDan E. Fesman9 november 2012

Hank denkt aan een arrestatie die hij vroeger heeft gemaakt, waarbij de man zwoer dat het zelfverdediging was tegen een monster. Met de aanstaande executie van de man en Hanks nieuwe inzichten met dank aan Nick, vraagt hij zich af of het absurde verhaal van de man waar zou kunnen zijn en ze gaan op onderzoek uit om de man te redden.


Openingsquote: "The beast was simply the Call of the Wild personified... which some natures hear to their own destruction." 
3412
Season of the Hexenbiest
Karen GaviolaJim Kouf en David Greenwalt16 november 2012

Adalind is terug in Portland en wil wraak. Juliette heeft ruzie met Nick als Monroe hem vertelt wat hij in de kruidenwinkel zag. Hank wordt in elkaar geslagen. Nick en Monroe hebben een confrontatie met het Verrat. Sean vindt de caravan van Nick.


Openingsquote: "Oh! There is a terrible witch in that house who spewed her poison over me and scratched me with her long fingernails.
3513
Face Off
Terrence O'HaraJim Kouf en David Greenwalt8 maart 2013

Sean zoekt en vindt Nicks sleutel en Nick onderzoekt een viervoudige moord. Nick komt erachter met wie Juliette vreemdgaat. Intussen wordt de relatie tussen die persoon en Juliette van obsessieve aard en jaagt Juliette hem weg door in het rond te schieten. Rosalee komt terug van haar oma en vindt met Nick en Monroe uit wat er aan de hand is met Juliette en vindt er een oplossing voor. Sean vertelt Nick de waarheid.


Openingsquote: "The will to conquer is the first condition of victory.
3614
Natural Born Wesen
Michael WatkinsThomas Ian Griffith en Mary Page Keller15 maart 2013

Er wordt een oplossing gevonden voor de obsessieve relatie tussen Juliette en Sean Renard. Intussen overvallen een Skalengeck en twee Blutbaden een bank terwijl hun menselijke gedaante in dat van een Wesen is veranderd, waarmee ze de erecode (Gesetzbuch Ehrenkodex) hebben overtreden. Rosalee is genoodzaakt de Wesenraad in te schakelen. Een van de overvallers wordt door de andere twee vermoord. De Wesenraad schakelt iemand in om de overige overvallers te doden. Haar geheugen speelt Juliette parten.


Openingsquote: "So the animals debated how they might drive the robbers out, and at last settled on an idea.
3715
Mr. Sandman
Norberto BarbaAlan DiFiore22 maart 2013

Een Wesen die zijn slachtoffers blind kan maken richt zich op personen die veel verdriet hebben. Doordat Nick ook verblind raakt bij een poging hem te arresteren, verbetert zijn gehoor. Het geheugen van Juliette begint terug te komen in de vorm van schimmen en Rosalee probeert haar te helpen. Juliette herkent Nick in de schimmen.


Openingsquote: "Now we've got eyes - eyes - a beautiful pair of children's eyes," he whispered." 
3816
Nameless
Charles HaidAkela Cooper29 maart 2013

Nick en Hank hebben hun handen vol aan de moord op ontwikkelaar Brody van een videogamebedrijf, terwijl het slachtoffer zich met collega Jenna afzondert op het feest ter ere van de lancering van het nieuwste spel. De dader gaat door met moorden totdat zijn naam geraden wordt. Tijdens het bezoek van Sebastien aan Sean gaat er een bom af bij het restaurant waar ze eten. De bom is geplaatst door iemand die voor de Koninklijke Familie werkt. Monroe en Rosalee helpen Juliette met de schimmen die ze ziet.


Openingsquote: "Then he seized his left foot with both hands in such a fury that he split in two.
3917
One Angry Fuchsbau
Terrence O'HaraRichard Hatem5 april 2013

Monroe neemt Juliette mee naar de caravan om haar te helpen met haar geheugen, maar het werkt te goed en haar herinneringen komen tegelijk terug. Adalind is weer terug in Europa bij prins Eric. Rosalee zit in de jury bij een rechtszaak tegen een man die zijn vrouw van het balkon heeft geduwd. Zijn advocaat is echter Wesen en probeert de jury te beïnvloeden.


Openingsquote: "He sang a sweet song in tones so full and soft that no human ear could resist them, nor fathom their origin..." 
4018
Volcanalis
David GrossmanJim Kouf en David Greenwalt26 april 2013

Hank gaat met vakantie. Juliette ziet Nick overal, zelfs in haar auto, waardoor ze een eenzijdig auto-ongeluk krijgt. Juliette krijgt er genoeg van en zegt Nick dat ze hem niet meer wil zien. Nick krijgt een nieuwe zaak waarbij een geologe wordt vermoord door verhitting van binnenuit. Het blijkt dat ze eerder aangevallen is toen ze stenen meenam van een fumarole bij Mount Hood. Adalind gaat met Frau Pech naar Stefania Vaduva Popescu, de koningin van de roma, om te bepalen hoeveel haar baby waard is. Juliette focust zich op één herinnering tegelijk.


Openingsquote: "The demon came home, and he declared that the air was not clear. 'I smell the flesh of man.
4119
Endangered
David StraitonSpiro Skentzos30 april 2013

Een man vind gemutileerde koeien in een weiland en wordt per ongeluk gedood door een wezen met een blauwe lichtgevende huid. Nick en Wu onderzoeken de zaak, die de aandacht trekt van een alienjager. Er wordt meer bekend over de geschiedenis van de sleutels van de Grimms. Bij Juliette komen herinneringen terug van de avond waarop ze door de kat werd gekrabd en in een coma belandde.


Openingsquote: "They'll kill you, and I'll be here in the woods all alone and abandoned.
4220
Kiss of the Muse
Tawnia McKiernanSean Calder7 mei 2013

Hank komt terug van vakantie met een gescheurde achillespees. Een auteur wordt doodgeschoten door de ex-vriend van zijn vriendin. De vrouw heeft geeft Nick een betoverde kus en Nick gaat obsessief gedrag vertonen.


Openingsquote: "Tell me O'Muse, from whatsoever source you may know them.
4321
The Waking Dead
Steven DePaulJim Kouf en David Greenwalt14 mei 2013

Een onbekend middel leidt ertoe dat mensen zombieachtig gedrag vertonen. Bud, Rosalee en Monroe laten aan Juliette zien wat 'wogen' is. Seans halfbroer Eric komt naar Portland.


Openingsquote: "Papa Ghede is a handsom fellow in his hat and coat of black. Papa Ghede is going to the palace! He'll eat and drink when he gets back!" 
4422
Goodnight, Sweet Grimm
Norberto BarbaJim Kouf en David Greenwalt21 mei 2013

Een gewelddadige misdaadgolf van mensen in zombiestaat vindt plaats in Portland. Nick wordt door een van hen aangevallen en slaat de man bewusteloos. De man wordt naar de kruidenierswinkel gebracht voor behandeling. Sean heeft een ontmoeting met Eric. In Wenen doet Frau Pech zich voor als Adalind, maar ze wordt gedood door Stefania. Nick deduceert dat slachtoffers in zombiestaat worden vastgehouden in de haven en gaat daarheen met Monroe, Rosalee en Juliette die een tegengif hebben, waar ze worden aangevallen door een grote groep. Nick raakt gescheiden van de rest bij het achtervolgen van Baron Samedi en krijgt het hetzelfde middel toegediend als de slachtoffers.


Openingsquote: "And flights of angels sing thee to thy rest.

Seizoen 3 (2013-2014)[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regie Script Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten[9]
451
The Ungrateful Dead
Norberto BarbaJim Kouf en David Greenwalt25 oktober 2013

Monroe, Rosalee en Juliette worden belaagd door mensen in zombieachtige staat. Hank en zijn collega's schieten te hulp. Ondertussen ontdekt Sean Renard dat zijn halfbroer Nick wil ontvoeren naar Europa in zijn privejet. Het toestel stort neer en Nick ontsnapt als zombie. In Wenen ondergaat Adalind een ritueel om weer een Hexenbiest te worden.


Openingsquote: "But if I stand at the sick person's feet, he is mine.
462
PTZD
Eric LaneuvilleJim Kouf en David Greenwalt1 november 2013

Monroe, Hank, Rosalee en Juliette proberen Nick op te sporen en te voorkomen dat hij te veel schade aanricht. Een persoon overlijdt in een bargevecht en Sean, Rosalee en Juliette worden ondervraagd. Adalind gaat verder met het ritueel om weer een Hexenbiest te worden. Het middel dat Nick werd toegediend blijkt bijwerkingen te hebben. Meisner vermoordt Eric Renard.


Openingsquote: "It is not more surprising to be born twice than once; everything in nature is resurrection.
473
A Dish Best Served Cold
Karen GaviolaRob Wright8 november 2013

Een moordende restaurateur brengt een eeuwenoude vete naar de oppervlakte. Als Sebastien op zoek is naar Frau Pech, komt hij uit bij Adalind. Nick en Juliette gaan samenwonen.


Openingsquote: "'Tis Death's Park, where he breeds life to feed him. Cries of pain are music for his banquet.
484
One Night Stand
Steven DePaulSean Calder15 november 2013

Openingsquote: "More and more she grew to love human beings and wished that she could leave the sea and live among them.
495
El Cucuy
John BehringMichael Golamco29 november 2013

Openingsquote: "Duérmete niño, duérmete ya... Que viene el Coco y te comerá." ("Sleep child, sleep now... Or else the Bogeyman will come and eat you.") 
506
Stories We Tell Our Young
Aaron LipstadtMichael Duggan6 december 2019

Openingsquote: "We don't believe, we only fear.
517
Cold Blooded
Terrence O'HaraThomas Ian Griffith13 december 2013

Openingsquote: "But for the pit confounders, let them go, and find as little mercy as they show!
528
Twelve Days Of Krampus
Tawnia McKiernanDan E. Fesman13 december 2013

Openingsquote: "O Christmas Tree, O Christmas Tree, How steadfast are your branches...
539
Red Menace
Allan KroekerAlan DiFiore3 januari 2014

Openingsquote: "To kill Koschei the Deathless, first you must find his soul, which is hidden in an egg, in a duck in a lead chest buried beneath an oak tree." 
5410
Eyes of the Beholder
Peter WernerThomas Ian Griffith10 januari 2014

Openingsquote: "I am glad 'tis night, you do not look on me, for I am much ashamed of my exchange.
5511
The Good Soldier
Rashaad Ernesto GreenRob Wright17 januari 2014

Openingsquote: "Eye for eye, tooth for tooth, hand for hand, foot for foot.
5612
The Wild Hunt
Rob BaileyJim Kouf en David Greenwalt24 januari 2014

Openingsquote: "Come back in the evening, I'll have the door locked to keep out the wild huntsmen.
5713
Revelation
Terrence O'HaraJim Kouf en David Greenwalt28 februari 2014

Openingsquote: "Still, after a short time the family's distress again worsened, and there was no relief anywhere in sight.
5814
Mommy Dearest
Norberto BarbaBrenna Kouf7 maart 2014

Openingsquote: "I am going off to a house and entering it like a snake... I will devour their babes and make their hearts ache." 
5915
Once We Were Gods
Steven DePaulAlan DiFiore14 maart 2014

Openingsquote: "You shall not become corrupt, you shall not become putrid, you shall not become worms.
6016
The Show Must Go On
Paul A. KaufmanMarc Gaffen en Kyle McVey21 maart 2014

Openingsquote: "Under such conditions, whatever is evil in men's natures comes to the front.
6117
Synchronicity
David SolomonMichael Golamco en Michael Duggan4 april 2014

Openingsquote: "In all chaos there is a cosmos, in all disorder a secret order.
6218
The Law of Sacrifice
Terrence O'HaraMichael Golamco en Michael Duggan11 april 2014

Openingsquote: "The Queen was terrified and offered the little man all the riches of the kingdom, if only he would leave the newborn child alone.
6319
Nobody Knows the Trubel I've Seen
Norberto BarbaJim Kouf en David Greenwalt25 april 2014

Openingsquote: "Nobody knows the trouble I've seen, nobody knows my sorrow." 
6420
My Fair Wesen
Clark MathisThomas Ian Griffith, Rob Wright en Sean Calder2 mei 2014

Openingsquote: "No longer a dark, gray bird, ugly and disagreeable to look at, but a graceful and beautiful swan.
6521
The Inheritance
Eric LaneuvilleDan E. Fesman9 mei 2014

Openingsquote: "'No,' said the King. 'I had rather die than place you in such great danger as you must meet with in your journey.'
6622
Blond Ambition
Norberto BarbaJim Kouf en David Greenwalt16 mei 2014

Openingsquote: "Turn back, turn back, thou pretty bride, within this house thou must not abide. For here do evil things betide.

Seizoen 4 (2014-2015)[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regie Script Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten[10]
671
Thanks for the Memories
Norberto BarbaJim Kouf en David Greenwalt24 oktober 2014

Openingsquote: "Knowledge is Power.
682
Octopus Head
Terrence O'HaraJim Kouf en David Greenwalt31 oktober 2014

Openingsquote: "A Man's real possession is his memory. In nothing else is he rich, In nothing else is he poor." 
693
Last Fight[10]
Paul KaufmanThomas Ian Griffith7 november 2014

Openingsquote: "Stars, hide your fires; let not light see my black and deep desires.
704
Dyin' on a Prayer
Tawnia McKiernanSean Calder14 november 2014

Openingsquote: "Oh, remember that you fashioned me out from clay! Will you then bring me down to dust?
715
Cry Luison
Eric LaneuvilleMichael Golamco21 november 2014

Openingsquote: "A liar will not be believed, even when he speaks the truth.
726
Highway of Tears
John BehringAlan DiFiore28 november 2014

Openingsquote: "There is no mercy in you. You cut off the heads of men and women and these you wear as a garland around your neck.
737
The Grimm Who Stole Christmas
John GrayDan E. Fesman5 december 2014

Openingsquote: "I have but to swallow this, and be for the rest of my days persecuted by a legion of goblins, all of my own creation. Humbug, I tell you; humbug!
748
Chupacabra
Aaron LipstadtBrenna Kouf12 december 2014

Openingsquote: "Cuide su rebaño, nunca deje su lado. Cuide su sangre, el Chupacabra tiene hambre." ("Take care of your flock, never leave their side. Watch your blood, for the Chupacabra is hungry.") 
759
Wesenrein
Hanelle CulpepperThomas Ian Griffith16 januari 2015

Openingsquote: "He had them brought before the court, and a judgment was handed down.
7610
Tribunal
Peter WernerJim Kouf en David Greenwalt23 januari 2015

Openingsquote: "May the God of Vengeance now yield me His place to punish the wicked.
7711
Death Do Us
Constantine MakrisJeff Miller30 januari 2015

Nadat een spokenjager in een verlaten huis wordt geëlektrocuteerd, maken Nick en Hank jacht op een elektrische palingachtige Wesen.


Openingsquote: "He felt now that he was not simply close to her, but that he did not know where he ended and she began.
7812
Maréchaussée
Eric LaneuvilleJim Kouf en David Greenwalt6 februari 2015

Openingsquote: "Everyone sees what you appear to be, few experience what you really are.
7913
Trial by Fire
Norberto BarbaSean Calder13 februari 2015

Openingsquote: "And glory like the phoenix midst her fires, Exhales her odours, blazes, and expires." 
8014
Bad Luck
Terrence O'HaraThomas Ian Griffith20 maart 2015

Openingsquote: "No one is so thoroughly superstitious as the godless man.
8115
Double Date
Karen GaviolaBrenna Kouf27 maart 2015

Openingsquote: "One could have called that shape a woman or a boy: for it seemed neither and seemed both.
8216
Heartbreaker
Rob BaileyDan E. Fesman3 april 2015

Openingsquote: "How the silly frog does talk! He can be no companion to any human being!
8317
Hibernaculum
John BehringMichael Golamco10 april 2015

Openingsquote: "Ah! It was colder than ice; it penetrated to his very heart.
8418
Mishipeshu
Omar MadhaAlan DiFiore17 april 2015

Openingsquote: "The Spirit you seek in the water is only a reflection of yourself." 
8519
Iron Hans
Bátan SilvaJim Kouf en David Greenwalt24 april 2015

Openingsquote: "He had killed man, the noblest game of all, and he had killed in the face of the law of club and fang." 
8620
You Don't Know Jack
Terrence O'HaraSean Calder en Michael Golamco1 mei 2015

Openingsquote: "Catch me when you can...
8721
Headache
Jim KoufJim Kouf en David Greenwalt8 mei 2015

Openingsquote: "Stronger than lover's love is lover's hate. Incurable, in each, the wounds they make.
8822
Cry Havoc
Norberto BarbaThomas Ian Griffith15 mei 2015

Openingsquote: "O, from this time forth, my thoughts be bloody or be nothing worth.

Seizoen 5 (2015-2016)[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regie Script Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten[11]
891
The Grimm Identity
Eric LaneuvilleJim Kouf en David Greenwalt30 oktober 2015

Openingsquote: "It is not light that we need, but fire.
902
Clear and Wesen Danger
Norberto BarbaThomas Ian Griffith6 november 2015

Openingsquote: "Cherish those who seek the truth but beware of those who find it.
913
Lost Boys
Aaron LipstadtSean Calder13 november 2015

Openingsquote: "I think I had a mother once.
924
Maiden Quest
Hanelle CulpepperBrenna Kouf20 november 2015

Een maffiabaas laat drie vrijgezellen die met zijn dochter willen trouwen het vuile werk voor hem opknappen.


Openingsquote: "After three days and nights, whoever tries and does not succeed shall be put to death
935
The Rat King
David SolomonJeff Miller4 december 2015

Twee katachtige Wesen worden vermoord teruggevonden op een vuilnisbelt. Trubel duikt gewond op en wordt opgenomen in het ziekenhuis.


Openingsquote: "Rats! They fought the dogs, and killed the cats...
946
Wesen Nacht
Darnell MartinJim Kouf en David Greenwalt11 december 2015

Openingsquote: "Awake, arise, or be forever fall'n
957
Eve of Destruction
John BehringThomas Ian Griffith29 januari 2016

Openingsquote: "I have been bent and broken, but, I hope, into a better shape
968
A Reptile Dysfunction
David StraitonMichael Golamco5 februari 2016

Openingsquote: "A sucker is born every minute." 
979
Star-Crossed
Carlos AvilaSean Calder12 februari 2016

Openingsquote: "Only you shall not eat the blood; you shall pour it out on the earth like water." 
9810
Map of the Seven Knights
Aaron LipstadtJim Kouf19 februari 2016

Openingsquote: "History is the nightmare from which I am trying to awake
9911
Key Move
Eric LaneuvilleThomas Ian Griffith4 maart 2016

Openingsquote: "It is not down on any map; true places never are.
10012
Into the Schwarzwald
Norberto BarbaJim Kouf en David Greenwalt11 maart 2016

Openingsquote: "What's past is prologue.
10113
Silence of the Slams
David StraitonBrenna Kouf18 maart 2016

Openingsquote: "Give a man a mask and he will show you his true face.
10214
Lycanthropia
Lee RoseJeff Miller25 maart 2016

Openingsquote: "The world is full of obvious things which nobody by chance ever observes
10315
Skin Deep
Karen GaviolaMichael Golamco1 april 2016

Openingsquote: "It is amazing how complete is the delusion that beauty is goodness.
10416
The Believer
John BehringJim Kouf en David Greenwalt8 april 2016

Openingsquote: "We are each our own devil, and we make this world our hell.
10517
Inugami
Sharat RajuKyle McVey15 april 2016

Openingsquote: "Revenge is the act of passion, vengeance is an act of justice.
10618
Good to the Bone
Peter WernerMartin Weiss22 april 2016

Openingsquote: "The evil that men do lives after them; The good is oft interred with their bones.
10719
The Taming of the Wu
Terrence O'HaraBrenna Kouf29 april 2016

Openingsquote: "Nothing is so painful to the human mind as a great and sudden change.
10820
Bad Night
Norberto BarbaSean Calder13 mei 2016

Openingsquote: "We have to distrust each other. It is our only defense against betrayal." 
10921
Beginning of the End: Part 1
David GreenwaltJim Kouf en David Greenwalt20 mei 2016

Openingsquote: "It is better to die on your feet than to live on your knees.
11022
Beginning of the End: Part 2
Norberto BarbaThomas Ian Griffith20 mei 2016

Openingsquote: "All the world is a will to power...

Seizoen 6 (2017)[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regie Script Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten[12]
1111
Fugitive
Aaron LipstadtJim Kouf en David Greenwalt6 januari 2017

Openingsquote: "Maybe this world is another planet's hell
1122
Trust Me Knot
John GrayJim Kouf en David Greenwalt13 januari 2017

Openingsquote: "Man is not what he thinks he is, he is what he hides.
1133
Oh Captain, My Captain
David GiuntoliThomas Ian Griffith20 januari 2017

Openingsquote: "You will face yourself again in a moment of terror.
1144
El Cuegle
Carlos AvilaBrenna Kouf27 januari 2017

Openingsquote: "Foretold our fate, by the gods' decree, all heard and none believed the prophecy.
1155
The Seven Year Itch
Lee RoseJeff Miller3 februari 2017

Openingsquote: "When something itches my dear sir, the natural tendency is to scratch." 
1166
Breakfast in Bed
Julie HerlockerKyle McVey10 februari 2017

Openingsquote: "Sleep is good, death is better; but of course, the best thing would to have never been born at all.
1177
Blind Love
Aaron LipstadtSean Calder17 februari 2017

Openingsquote: "Love looks not with the eyes, but with the mind, And therefore is winged Cupid painted blind.
1188
The Son Also Rises
Peter WernerTodd Milliner en Nick Peet24 februari 2017

Openingsquote: "No man chooses evil because it is evil; he only mistakes it for happiness." 
1199
Tree People
Jim KoufBrenna Kouf3 maart 2017

Openingsquote: "In the morning, glad, I see my foe outstretched beneath the tree." 
12010
Blood Magic
Janice CookeThomas Ian Griffith10 maart 2017

Openingsquote: "Nothing, they say, is more certain than death, and nothing more uncertain than the time of dying.
12111
Where the Wild Things Were
Terrence O'HaraBrenna Kouf17 maart 2017

Openingsquote: "Hell is empty and all the devils are here.
12212
Zerstörer Shrugged
Aaron LipstadtJim Kouf, David Greenwalt en Brenna Kouf24 maart 2017

Openingsquote: "You shall break them with a rod.
12313
The End
David GreenwaltJim Kouf en David Greenwalt31 maart 2017

Openingsquote: "Thy rod and thy staff they comfort me.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De serie is gefilmd in Portland, Oregon.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Kijkcijfers in de VS[bewerken | brontekst bewerken]

Gemiddeld keken er in de Verenigde Staten 5-8 miljoen personen naar een aflevering.

Kijkcijfers per seizoen in de Verenigde Staten
Seizoen Afleveringen Cijfers van Nielsen
Plaats Gemiddeld aantal kijkers

(in miljoenen)

1 22 89[13] 6,359[13]
2 22 60[14] 7,056[14]
3 22 52[15] 7,965[15]
4 22 79[16] 6,987[16]
5 22 76[17] 5,972[17]
6 13 70[18] 6,07[18]

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie Genomineerden Nominatie of winst
2012 Primetime Emmy Awards Outstanding Stunt Coordination[19] Matt Taylor Genomineerd
HPA awards Outstanding Sound - Television[20] Alan Decker, Nello Torri, Mark Lanza en Larry Man Gewonnen
Saturn Award Best Network Television Series[21] Grimm Genomineerd
Satellite Awards Best Television Series, Genre[22] Genomineerd
People's Choice Award Favorite New TV Drama[23] Genomineerd
2013 Favorite Network TV Drama[24] Genomineerd
Golden Reel Award Best Sound Editing - Short Form Sound Effects and Foley in Television[25] Aflevering The Other Side Genomineerd
2014 Primetime Emmy Awards Outstanding Stunt Coordination for a Drama Series, Miniseries or Movie[26] Matt Taylor Genomineerd
Satellite Awards Best Television Series, Genre[27] Grimm Genomineerd
2015 Saturn Award Best Network Television Series[28] Genomineerd
Hugo Award Best Dramatic Presentation - Short Form Aflevering Once We Were Gods[29] Genomineerd
2016 Aflevering Headache[30] Genomineerd
2018 Saturn Award Best DVD/Blu-Ray Television Release[31] Grimm: The Complete Collection Genomineerd

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • De fictieve Wesenraad is gevestigd in Nederland.

Bronnen, noten en/of referenties[bewerken | brontekst bewerken]