Lemuria (continent)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart van het legendarische koninkrijk Kumari Kandam, wat vaak met Lemuria wordt vergeleken

Lemuria is een hypothethisch verloren land of continent, dat zich volgens uiteenlopende verhalen zou hebben bevonden in de Indische Oceaan of Grote Oceaan. Het concept van Lemuria dateert uit de 19e eeuw, en komt voort uit pogingen van geleerden uit die tijd om de grote gelijkenissen in biogeografie tussen onder andere India en Madagaskar te verklaren.

De bioloog Philip Lutley Sclater wordt vaak gezien als de eerste die met de theorie over Lemuria kwam. Hij deed onderzoek naar zoogdieren in de Indische Oceaan en omliggende landen. Wat hem verbaasde was dat hij fossielen van dezelfde dieren vond in India en Madagaskar, maar niet in Afrika en het Midden-Oosten. Dit was voor hem het bewijs dat Madagaskar en India mogelijk ooit deel uitmaakten van een gezamenlijk continent. Deze theorie was voor die tijd niet ongebruikelijk. Ook Étienne Geoffroy Saint-Hilaire kwam al met een theorie over een verloren continent in de Indische Oceaan, maar gaf dit geen naam. Alfred Wegener geeft later in de theorie van de continentverschuiving echter een afdoende verklaring voor deze overeenkomsten.

Lemuria wordt vaak vergeleken met een ander legendarisch verzonken land in de Indische Oceaan: Kumari Kandam.

Aan het bestaan van Lemuria, evenals dat van andere verloren continenten zoals Mu, wordt vandaag de dag sterk getwijfeld door hedendaagse kennis van de platentektoniek. Hoewel er verzonken continenten bestaan zoals het Kerguelenplateau, is er geen definitief bewijs van een dergelijk verzonken continent in de Indische of Grote Oceaan. Lemuria wordt door wetenschappers vandaag de dag afgedaan als een verzinsel.

Het concept van Lemuria is echter wel in de loop der jaren door veel schrijvers gebruikt als inspiratiebron. Ook speelt Lemuria een grote rol in veel verhalen over occultisme. Dit komt voornamelijk door de werken van Helena Blavatsky, die in de jaren 80 van de 19e eeuw beweerde een versie van de Stanza's van Dzyan te hebben gezien die ouder zou zijn dan het mythische Atlantis. In haar complexe kosmologie, die uitgaat van zeven oerrassen, omschreef ze Lemuria als het thuisland van het derde oerras.

Externe links[bewerken]