Mariene biologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Equinoxepart5 (overleg | bijdragen) op 27 mei 2019 om 21:22. (Versie 53903788 van 181.41.19.40 (overleg) ongedaan gemaakt.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De Calypso van Jacques-Yves Cousteau in La Rochelle

Mariene biologie is die tak van de biologie die zich bezighoudt met leven in de zeeën en oceanen. 71% van het aardoppervlak bestaat uit zout water en de bijbehorende biodiversiteit is dan ook enorm. Daarnaast zorgen algen in de zeeën voor de productie van het grootste gedeelte van de zuurstof in de atmosfeer.

Term

Marien is een term uit de geologie en de biologie, en is in de biologie een term om een soort, een gezelschap, een flora of een fauna mee aan te duiden die in zee leeft.

Organisatie

Net als biologie in het algemeen, kenmerkt de mariene biologie zich door de indeling op verschillende organisatieniveaus:

Onderzoek

Biologisch onderzoek aan zeeleven wordt al bedreven zolang mensen de moeite nemen om de vissen die ze omhoog halen een naam te geven, maar de wetenschap heeft veel geprofiteerd van technische uitvindingen. Een gedeelte wordt ook door landbiologen gebruikt, maar de uitvinding van duikapparatuur en al dan niet bemande onderzeeërs - met als bekendste voorbeeld de bathyscaaf, verdienen speciale vermelding.

Het grootste Nederlandse onderzoeksinstituut voor mariene biologie is het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) op Texel. Daarnaast doet het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden ook marien onderzoek, met name naar tropische koraalriffen. In België wordt deze taak grotendeels door het Vlaams Instituut voor de Zee gecoördineerd, over verschillende mariene onderzoeksgroepen aan diverse universiteiten. Men ondersteunt er ook grote internationale projecten zoals het World Register of Marine Species.

Er bestaan tot slot ook nog natuurverenigingen die zich toeleggen op de mariene biologie. Zo bestaat er de Strandwerkgroep in België en de Strandwerkgemeenschap in Nederland.

Zie ook